Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 904
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 110
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Франция уж е социална държава, но училищата са районирани и ако имаш нещастието да си в кофти квартал, ще учиш в кофти училище. И следователно ще имаш по малък шанс да пробиеш напред
Е то и в София, началните училища са по местоживеене. Но пък познавам три девойки от Люлин, едната е в омъжена в Италия, с два езика, другата е при теб, във Франция, третата сега завършва Първа английска гимназия. Така че, малък, но има шанс Simple Smile

# 1 111
  • София
Аз ще бъда по-краен, и ще попитам, Де я тая пропаганда!?
Аз отвсякъде съм заливан с про-цветнокожа, про-африканска, про-мигрантска пропаганда. Отвсякъде ми се обяснява, че съм лош колониален, робовалделен, бледолик супремасист, антифеминист, расист, сексист, патриархалист, използвач. Че съм виновен, че съществувам, че трябва да плащам репарации на черните, родени и неродени към сегашно време, защото преди векове, испанци, англичани и евреи са плащали на други черни, да ги ловят и да ги водят към меката на цивилизацията (Сев Америка).
Не знам къде я намирате тая пропаганда, че всеки можел да се развива. Това беше на мода преди 40-50 години, през 70те-80те на миналия век. Аз ли съм нещо в интелектуален недостиг, но следя бая медии. И отвсякъде се дъни едно и също: "Ядрени инженери, лекари и физици идат от Близкия Изток и Северна Африка". "Благата и територията на Европа са за всички 7 милиарда жители. Кой не е поискал, той да не дойде."

# 1 112
  • France
Хайде да не са 99, 99 процента, но съм съгласна, че е по трудно да се справиш, ако нямаш подкрепата на едни заможни и интелигентни родители. Преди време съм чела тукашна статистика коя социална класа прекарва повече време за домашните на децата си. Оказа се, че е право пропорционално на доходите. Което е парадоксално, защото работническите професии са на нормиран работен ден, а ние кадрите може и 60 часова работна седмица да имаме.

# 1 113
Това, дали е по-лесно или по-трудно е друг въпрос.
Естествено, че е по-лесно да те побутнат.
Въпросът е за качествата при равни условия. Понеже при равни условия на средата едни успяват много, други - по-малко, трети - хич.
Въпросът, който поне аз разгледах, бе какви качества се ценят  и възпитават от богата прослойка. Защото е нормално те да ги и притежават, щом залагат на тях.
Понеже, връщам се отново на темата, питането е по какво да ги познаем богатите.
Може би има и тема какви качества са нужни, за да стане човек богат, но това не е точно тази.

# 1 114
  • София
Е, то не е само да направиш чавето.

Но аз от родителите си ни интелигентност съм видял, ни време и домашни. Единствено "ТРЯБВА".

Масата живеещи в София не са родени в София и въпреки това има и доста успели сред тях. Включително идващи от малки градове, с по-обикновени училища. Тъй че, не е само до училище.

# 1 115

Масата живеещи в София не са родени в София и въпреки това има и доста успели сред тях. Включително идващи от малки градове, с по-обикновени училища. Тъй че, не е само до училище.

Има случаи, в които хората изкретват по-лесно, когато наблизо нямат роднини и познати. Неслучайно толкова народ къса връзки и контакти, когато емигрира.
Нали знаете - средата дърпа или нагоре, или надолу.

# 1 116
  • France
Аз идвам от малък град и детството ми мина през мутренските години. И пак ми се вижда по лесно от това да живееш в някое западно европейско гето. Може и да греша разбира се, но ми се вижда много трудно да излезеш от блатото, особено ако нямаш подкрепата на родителите си.

# 1 117
"Това може да е валидно в едно общество с работещи социални асансьори, но не и колониални държавици, каквато е нашата."

Това последното не го разбрах. А и за пръв път чувам България да е имала колонии.
Колониална държавица не е като да е колониална империя, но да приемем, че грешката е в мен и кажа, че иде реч за държава под чужда колониална власт.
Колкото и да висе боде очите постът ми, социални асансьори няма. Успехите ви се дължат най-вече на факта, че сте се родили в правилната среда, а повечето социологически и психологически проучвания и анализи се ползват за целите на пропагандата.

Ми не е баш така, изобщо не коментирам изцепката с колониалната държава.
Достатъчно младежи от село или пък от работническите среди в градовете с правилното образование са се издигнали и сега са си баш средната класа.

По-назад беше коментирано за успеха с бизнеса и наистина забогателите хора. В момента и последните години наистина е трудно и почти невъзможно да постигнеш от нищо нещо, но в началото на прехода това не е било точно така. Има хора стартирали от нищото, с една сергия или гараж и стигнали до милиони. Времената са били такива, тези които са се ориентирали бързо са могли да забогатеят лесно на по-късен етап дори и без протекции или мутренски изпълнения. Имаше един период някъде в средата на 90-те покрай масовата приватизация, тогава на тезгяха бяха сложени какво ли не- като се започне от едрите предприятия, та се стигне до стопанските дворове в бившите ткзс-та и други подобни активи- терени, сгради и др. По онова време дори обикновен човек без някакви дебели връзки е имал възможност да купи почти без пари нещо сериозно, стига съответно да разполага с някакви пари.
Сещам се в тази връзка с една история, която ми я е разказвал баща ми. Точно по онова време му предлагали някакъв терен с площ от няколко декара в индустриална зона на няколко километра от нашия град, за някакви дребни пари, изобщо не била проблем сумата за него. Обаче бил много зает покрай работата си и задачите, и не му останало време да се занимава. Сега подобни парцели струват около милион.....
По-късно когато аз започнах да се занимавам съм си купувал всичко на пазарни цени, които не бяха никак малки.
Започналите бизнес 90-те години са учили баш по времето на соца, когато образованието е можело да бъде социален асансьор. През 90-те дори не ти трябваше да си завършил университет, достатъчно беше да си намериш ниша. Това продължи до към тройната, а после баце *** с двеста първо малкия, а след това и средния бизнес. Евала на оцелелите без партийни протекции, около мен много хора фалираха, а има и такива, които не го преживяха.
Това, дали е по-лесно или по-трудно е друг въпрос.
Естествено, че е по-лесно да те побутнат.
Въпросът е за качествата при равни условия. Понеже при равни условия на средата едни успяват много, други - по-малко, трети - хич.
Въпросът, който поне аз разгледах, бе какви качества се ценят  и възпитават от богата прослойка. Защото е нормално те да ги и притежават, щом залагат на тях.
Понеже, връщам се отново на темата, питането е по какво да ги познаем богатите.
Може би има и тема какви качества са нужни, за да стане човек богат, но това не е точно тази.

Там е въпросът, че условията не са равни. Има общности, където така те дърпат надолу, че изплуване няма, ако ще с IQ двеста да си.

# 1 118
Цитат
Там е въпросът, че условията не са равни. Има общности, където така те дърпат надолу, че изплуване няма, ако ще с IQ двеста да си.

Кои "условия" не са равни? На кого и кого?
Пълно е със случаи на равни условия - братя, сестри, приятели, расли заедно с родители - колеги по фабриките.
Общности има всякакви. Дори една и съща за един е стимул, за друг - спънка.
Ако си търсите извинение - нито ще ви стопли, нито ще промени фактите, както вече бе посочено.
И пак напомням - темата не е за това кога и как се става богат.
Не за друго напомням, а затова, защото се правят опити за оборване на нещо, което не се  твърди. И така отива пак коня там, където не му е мястото. Излишен товар.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 15:52 от Judy

# 1 119
  • София
Е, най-добре си беше по БСП-то, спор няма!
купони за хляб, 30 грама сирене за месец. 5$ заплата на месец. Социални асансьори да искаш!
Бизнесът цъфтял и връзвал. Мутрите и те. После дошъл баце, и БВП намалял 4 пъти.

Вие, сериозно, вярвате ли си, или някой ви плаща за тия творения?

# 1 120
Е, най-добре си беше по БСП-то, спор няма!
купони за хляб, 30 грама сирене за месец. 5$ заплата на месец. Социални асансьори да искаш!
Бизнесът цъфтял и връзвал. Мутрите и те. После дошъл баце, и БВП намалял 4 пъти.

Вие, сериозно, вярвате ли си, или някой ви плаща за тия творения?
Съвсем сериозно! Виденовата зима беше няколко месеца, а бацевите изцепки край нямат! По-скоро ти звучиш като някой, на когото му плащат да дрънка глупости, ама карай!
Питаше за пропагандата, за която говоря. Имам предвид книжките/семинарите за позитивно мислене, писани/водени от лица, обявили се за говорители на абсолютната истина, цитирани из медиите.
Цитат

Кои "условия" не са равни? На кого и кого?
Пълно е със случаи на равни условия - братя, сестри, приятели, расли заедно с родители - колеги по фабриките.
Общности има всякакви. Дори една и съща за един е стимул, за друг - спънка.
Ако си търсите извинение - нито ще ви стопли, нито ще промени фактите, както вече бе посочено.
И пак напомням - темата не е за това кога и как се става богат.
Не за друго напомням, а затова, защото се правят опити за оборване на нещо, което не се  твърди. И така отива пак коня там, където не му е мястото. Излишен товар.
Не са равни условията на едно дете на интелигентни родители и на това на дете от гетото, за чиито родители най-важното е да омъжат щерката девствена.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 18:52 от +-123

# 1 121
На тези конкретно двете не са.
На две деца от гетото и на две деца на интелигентни родители условно пък са. При равни стартови условия равен финал въобще не е задължителен също.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 16:25 от Judy

# 1 122
  • France
Не са равни условията на едно дете на интелигентни родители и на това на дете от гетото, за които най-важното е да омъжат щерката девствена.

За това съм напълно съгласна.

# 1 123
Дори в едно семейство две деца могат да получат различна подкрепа от родителите. Дори може да не е нарочно - примерно едното е от предпочитан пол, - а неволно - да речем с родителите имат сходни характери, родителите са екстраверти, разбират и подкрепят детето, което има нужда от изява, харесва спорта и т.н., а другото - по-свитото и вглъбено в науките и книгите дори да не успеят да разберат от какво има нужда и как да го подкрепят.

# 1 124
  • София
90те години не са продължили "няколко месеца". Това са глупости и не знам някой вменяем да се върже на такава плоска лъжа.
Целите 90години беше катастрофа. С курса на долара, с инфлацията, с мутрите, с пирамидите.
Огромната емиграция и напускането на страната се активизира именно заради тези години. Ако положението беше както е сега, никой нямаше да емигрира. Даже много хора се върнаха от чужбина. А много други нямат и представа, че нещата са се променили. Като се заговори за България се цитират реалности от 90те години, до 2000та.
За някои от нас това е лична трагедия. И е с цената на безценни години пропилян живот.

Общи условия

Активация на акаунт