Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 860
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 140
  • France
Ще ти отговоря директно, не е лесно да се купи. Всичко има на пазара, само пари да имаш.

# 1 141
Соня, ти може да продаваш, и има много празни имоти в София на живеещи в чужбина.
От тези твои 3 имота, 2 може да са с кофти локация, етаж, без паркоместа, гаражи, удобен паркинг отпред за всички живущи, кофти инфраструктура наоколо, тясно, без близки градинки, паркове, супермаркети, училища, и т.н.
Всеки иска най-доброто, но не всеки се дорежда.
А да се набиват стотици хиляди за имот в България, малко е странно за много разсъждаващи хора.
Не е толкова просто.
Това с живеенето и бутането в двустайка 4-5 човека е народопсихология; втората причина за другите да не са самостоятелни е единствено и само финансова, както и това, че просто не са готови за живота, добре си им е дома, мама меси, тате носи.

# 1 142
Имането е като в магазина за парцалки в мола - влизаш и погледът среща пълни рафтове със стока. Почваш да си избираш и виждаш, че всъщност няма нищо (струващо си). Та така е и с жилищата. Ако се очаква човек да се бръкне дълбоко той избира, а не взема първото попаднало.

# 1 143
  • Пловдив
Скрит текст:
Веднага ще ти дам точния цитат, зaповядай:
"Когато искаш да разбереш дали си на бедно или богато място, трябва да гледаш кофите за боклук. Ако не виждаш нито кофи, нито боклуци, значи е много богато. Ако виждаш кофи, но не и отпадъци, значи е богато. Ако видиш отпадъци до кофите, не е нито бедно, нито богато, а туристическо. Ако видиш само отпадъци без кофи, значи е бедно. А ако хората живеят сред отпадъците, значи е много, много бедно."
А за другата книга ме подсети дискусията за зехтина, защото една от героините обясняваше на чистачката си защо богатите винаги са слаби Simple Smile
Всъщност в книгите пише почти всичко, за което бихме искали да научим повече, но масово се предпочитат списания тип жълти с пикантни историйки от живота на разни тъпунгери футболисти и плеймейтки.
Само дето това за кофите за боклука не важи в редица държави, където е забранено да има видими такива. Simple Smile Например, във Финландия кофите за боклук се намират в едни бараки, които се отключват с ключ, какъвто имаш само ти и близките съседи. Големите казани за боклук между кооперациите пък са с диаметър няколко метра и се намират под земята, като малкият им капак се подава над земното равнище, но пак са оградени и възможно по-ненатрапчиви за погледа. А там в бедните и богатите квартали е еднакво чисто, просто защото още от малки деца са се научили на ред (за което принос имат и големите глоби за мятане на хартийка или опаковка на земята; плюс факта, че там съседите могат да те изклюкарят веднага за това на властите).
 Всъщност единственото много мръсно място из онези земи е областта около Централната жп гара в Хелзинки, където вечерта и през нощта пиянстват разни негри и араби. Но всяка сутрин рано се чисти и през деня пак си е чисто. Там е и едно от много малкото места, където можеш да видиш полиция на улицата. По принцип във Финландия може да минат седмици, преди да видиш дори и една патрулка из жилищните квартали. Просто е спокойно и няма престъпност като при много от западноевропейските държави, пък макар и да са уж икономически по-богати.

Скрит текст:
Жребче, зехтинът е част от географския район, наричан днес България от хилядолетия, много преди България да я има. Маслини растат и в днешна южна България, но и районите, от които е донасян зехтина не са далеч. Със зехтин са готвели предците ни, които не са знаели какво е домат, царевица, тиквичка, картоф. Последните са донесени преди не повече от 500 години. Една трета от днешните българи сме потомци на средиземноморски и малоазиатски българи, които са дошли след войните и размени на население. За тях зехтинът е бил всичко, с което са пържели и готвели. Масло е другото, но не го е имало целогодишно и е трябвало да се преварява и осолява. Маслото и лойта са животински продукти, а в източноправославната църква има поне 100-200 дена пости без животински продукти. Там не се готви с лой и мас.

За студенопресования зехтин - преди десетилетия рафинирано май не е имало, но не съм много сигурна. Точката на димене или кипене (smoking point) на студенопресования зехтин е 214°С, по-висок от тази на рафинирания. Баба ми не пържеше, но ми е казвала, че са пържели в зехтин. В старите рецепти грис-халвата за пости е със зехтин, баниците със зехтин, спанак, лук, бадем, орехи.

Зная, че в северна България кухнята е леко различна и стоките от юг е било трудно да се доставят заради Балкана. Там също има места с влажен, субтропически климат, но не съм спец и не зная дали растат маслини.

Маслините са лесни за отглеждане и събиране, а също и за ферментиране и консервиране. Имали са ги по двора, а имало и из гората.

Месо от овца са яли на сватба, помен, кръщене и някой голям празник. Кокошки са яли веднъж месечно, чо изключение и риба в останалото време.

Ако искаш да отслабнеш, разкарай олиото!

Кристинке, изразявай се по-ясно и с примери, че на повечето ни е трудно да схванем какво точно искаш да кажеш! И не наричай, моля те, липсата на неморален лукс бедност!  А какво не ти хареса в Намибия и Ботсвана, примерно?
Невена, огромна част от българския народ е използвала олиото и свинската мас за готвене от време оно. За Беломорска Тракия преди почти век е ясно. Но за другата част от тогавашна България основната мазнини са били олиото и свинската мас.

А това "Ако искаш да отслабнеш, разкарай олиото!" не зная защо си го написала след обръщение към мен, след като преди твоето мнение бях писал в темата, че пържени картофи с олио си правя едва няколко пъти годишно и обърнах внимание на това, че ги поставям върху няколко пласта салфетки, за да попие олиото в тях. Wink
 А отслабването си се случва и без диети или хранителни добавки; само с движение. Минус 11 кг за 2 месеца, без да се стресира тялото с глад или рязко отслабване. Ям по 5-7 пъти на ден и губя тегло.

# 1 144
  • София
Заведенията са станали много скъпи, защото има кой да купува. Хората се замогнаха и загладиха косъма.
Една шопска салата отива към 10лв.
За имотите може да повтаряте мантрите, че се перат пари, и затова се вдигат цените. Е, и всичките заведения ли перат пари. Като са пълни. Едно кафе (капучино) отива към 5лв, една салата 8-9.

Готвачи, сервитьорки си правят 2к + и си свиркат.
Нямало било производство. Да, ама БВП е 110 милиарда сега, а през 90те колко е бил?
Ще намериш готвач или сервитьорка да ти вади 1200$ чисто през 90те другия път.
Те за точно толкова ходеха по чужбините да работят на 5 места, да спят като скотове по 20 в жилище, и да кътат стотинки.
Гадно стана за мързеливите, глупавите и завиждащите.
Защото работливите и умните дръпнаха и нямат стигане. И ножицата тепърва ще се отваря. А 45 години бай цървул беше свикнал простия да е най-уреден и хем да лежи, хем да му плащат. И сега му се плаче. Ще минат 2-3 поколения. Ще образуваме нова аристокрация. Постепенно всеки ще си научи мястото и ще посвикне с него. Но не може да стане за едно поколение.

# 1 145
Колко обича Пирончо да приема всичко лично, особено за ръста и кг-те. Laughing
Споко, баце, ще си влезнеш в нормален ритъм, ама сантиметрите си ги приемаш и толкоз.
Невена говори принципно, а теб те адресира за лаф, обръща се към теб.
Права е за Средиземноморската диета.
Аз последните 5 г. без да искам се придържам само към нея.
Вкусно ми е и леко на тялото.
За маста и олиото и ти си прав, бабите ми само мас и олио са ползвали цял живот.

Невена, не знаеш реалностите в България последните 15-20 г.

Станция, не искам да бистря, но икономика тук няма.
Всичките фирми, които си изброила са на 10-15 човека от прехода, снасят "рекет налог", и са апетитни за кръг от "политици" да ги "прихванат".
Ако оставим настрана 500 фамилии, и 5000-10 000 човека, или 0.01% от населението, дай да видим другите как да "прокопсат", и могат ли изобщо.

Равният старт е много относително понятие - дори да сте от един ешелон, ако баща ти и майка ти не се грижат и не те бутат от тийн, не ти осигурят образованието, няма да стане, или ще стане, но много по-късно, но ти през това време ще си прегорял, ще си минал не през толкова "лек и приятен, разглезен" път до "нивото".
Вярна е и приказката, че ако не си минал през житейския си път, няма да си този, който си.

# 1 146
Соня, ти може да продаваш, и има много празни имоти в София на живеещи в чужбина.
От тези твои 3 имота, 2 може да са с кофти локация, етаж, без паркоместа, гаражи, удобен паркинг отпред за всички живущи, кофти инфраструктура наоколо, тясно, без близки градинки, паркове, супермаркети, училища, и т.н.
Всеки иска най-доброто, но не всеки се дорежда.
А да се набиват стотици хиляди за имот в България, малко е странно за много разсъждаващи хора.
Не е толкова просто.
Това с живеенето и бутането в двустайка 4-5 човека е народопсихология; втората причина за другите да не са самостоятелни е единствено и само финансова, както и това, че просто не са готови за живота, добре си им е дома, мама меси, тате носи.

Ако проблема беше в локацията или всички изброени там неща. В комплекса нямаше да има продаден нито едни апартамент. Пък то всичко от 10 сгради е разпродадено - ателиета, едностайни, двустайни. Не са продадени само част от многостайните жилища.

Проблема е единствено и само в това, че хората нямат възможност да издават 200 000  + евро.

# 1 147
  • София
Дайте нещо по-весело да си говорим, дори да е фантазиране, че покрай тези хвърчащи бройки на вируса и глупостите, дето ни приказват, съвсем се сдухах.

# 1 148
Станция, не искам да бистря, но икономика тук няма.
Всичките фирми, които си изброила са на 10-15 човека от прехода, снасят "рекет налог", и са апетитни за кръг от "политици" да ги "прихванат".
Ако оставим настрана 500 фамилии, и 5000-10 000 човека, или 0.01% от населението, дай да видим другите как да "прокопсат", и могат ли изобщо.
Първо, аз посочих световни фирми, които не плащат рекет, не са на никого от прехода. И второ, думата беше за фирми/индустрия, а не за масата народ. Ясно е, че не всеки има завод. По соца  никой нямаше, нали? А с него сравняваме.

Равният старт е много относително понятие - дори да сте от един ешелон, ако баща ти и майка ти не се грижат и не те бутат от тийн, не ти осигурят образованието, няма да стане, или ще стане, но много по-късно, но ти през това време ще си прегорял, ще си минал не през толкова "лек и приятен, разглезен" път до "нивото".
Така е, както и аз казах, зависи си от семейството. Ама това не значи, че няма равен старт, защото ако семейството не смята ученето за ценност това си е тяхна работа, а не някакво ограничение, наложено от обществото. То и ако детето не е умно няма равен старт, ама не се брои, нали?

Проблема е единствено и само в това, че хората нямат възможност да издават 200 000  + евро.

Не, не е единствено в това. Има достатъчно хора с възможности да дадат +200 000 евро, ама защо приемаш, че имането на парите е основание да го правят? За да ги дадат трябва да имат нужда от това жилище и да им хареса.

# 1 149
  • France
"Една шопска салата отива към 10лв."
Тц, тц, те цените стигнали френските. Само че тук минималната заплата е 1200 евро, а средната гони 2000. После защо не искам да се връщам лятото. Ами щото.

Дайте наистина да си говорим за по весели неща. Аз имам живи родители и имоти в България и лошите новини ме депресират.

# 1 150
Така, де, така, допълваме. Simple Smile

Много те уважавам, но за бизнеса имам по-особено мнение.
Не знам какви обвързаности имаш, не те карам да казваш, ти си знаеш, може да съм "лапе" за теб, въпреки това съм на друго мнение, въобще наблюденията и това, което знам, е различно, но както каза Анди, нека по-весело да си го правим. Simple Smile

Също съм много съгласен за имането, ама да има причина да се даде. Hands Plus1

# 1 151
Черна станция, що ли ми се струва, че част от тия ПЕЧЕЛИВШИ заводи си ги имаше и през 90-те. „Стомана” май има риск да бъде затворена, та не е добър пример, а и в последните години работи с доста намалени обеми спрямо 90-те.

# 1 152
Яд ме е че не напуснах България миналото лято, преди тоя цирк. Незнам на съдба ли да го отдавам или на лош късмет. Сега с ограниченията на полетите и създалата се безработица като цяло, се вързах тук за незнам още колко.

# 1 153
Черна станция, що ли ми се струва, че част от тия ПЕЧЕЛИВШИ заводи си ги имаше и през 90-те. „Стомана” май има риск да бъде затворена, та не е добър пример, а и в последните години работи с доста намалени обеми спрямо 90-те.

Имаше ги, ама не умряха, а имат нови собственици и са преструктурирани. Въпросната "Стомана" например някога имаше доменни пеши (май три) и пак няколко руски електродъгови пещи. Напълно ненужни и затова нарязани за скрап. И вече никой не им покрива загубите. Ако са почнали да губят, ще фалират, ок, но няма да живеят на системи както тогава. Днес никой не строи Кремиковци далеч от руда, далеч от пристанище (да се докарва евтино рудата и да се експортира продукцията) и в котловина. И с Плама е подобно - в средата на нищото се строи рафинерия... Ама са били украса за всеки соц отчет - най-големите на Балканския полуостров.

# 1 154
  • Paris, France
Соня Димитрова, няма ненормално в живеене на 4 човека в двустаен в големите градове. Много от съученичките на дъщеря ми делят стая със сестра. Не е лесно да се намери жилище с повече от 2 спални. Тук някои хора слагат бюро в хола или трапезарията, така че ако едното дете иска да спи, другото да може да учи и прави проекти и проучвания без да го притеснява.

Не е лесно да се намери жилище или не е лесно да се купи?

Защото на пазара в момента има страшно много многостайни апаратаменти.

Лично аз продавам три такива в момента и имам пряко наблюдение, че не са особено търсени.

Не съм и чула някой да има пари за многостайно жилище, ама да няма кой да му ги вземе...

Нито Е лесно да се намери, нито да се наеме, нито да се купи. ФрагрансФанатик е обяснил част от причините.

Не можем да продаваме и купуваме жилища през 5 години. Тук жилищата с 2 спални почват от 1 милион нагоре. Всяка продажба губи пари в данъци, нотариуси, покупката и тя.

Хубавите прогимназии са в един квартал, гимназии в друг.

На запад са популярни интернатите в близост до желано училище или към него, в България май не.

2 съученички на дъщеря ми живеят през седмицата в двустаен с бабата, а за някои уикенди си ходят при родителите и малката сестра. Учат В паралелка с корейски език и като завършат ще се изнесат от квартала и може би и града. За какво им е на тези хора да купуват тристаен в квартал, в който няма да стъпят а отдаването под наем е неизгодно.

Многостайните апартаменти ново строителство са често с квадратурата на двустаен старо, като ръми навън, вътре вали.

Големите семейства са рядкост в съвременна България. 60% от жените имат по едно дете и 10% нямат.  За какво им е да наливат в многостаен?
"Една шопска салата отива към 10лв."
Тц, тц, те цените стигнали френските. Само че тук минималната заплата е 1200 евро, а средната гони 2000. После защо не искам да се връщам лятото. Ами щото.

Дайте наистина да си говорим за по весели неща. Аз имам живи родители и имоти в България и лошите новини ме депресират.

Да, обаче във Франция и данъците си ги бива. Имат вратички като loi Pinot, според която ако купиш жилище ново строителство не плащаш данък 10 или 12 години. Не случайно богатите се изнасят.

Във Франция ако някой ти разбие вратата докато си на почивка и се нанесе и остане над 3 дена не можеш да го изгониш и трябва да спиш на хотел, при това не на негови разноски . Затова хората плащат някой да живее у тях или да посещава дома през ден докато ги няма.

Е, ако си на минималната  или под 2000€ за сам човек и работиш в голямо предприятие с персонал над 10 души имаш право на социално жилище с евтин наем или да купиш с 20% отстъпка. Плащаш навсякъде за syndic - управител, портиер, асансьор, градинка и няма искам, не искам, няма ме, не живея там.

За милионите клошари, джебчии, малолетни престъпници, които бродят по улиците няма да споменавам .

Олекна ли ти? 🤩🥳🤩

Общи условия

Активация на акаунт