Дистанционно обучение за учениците-Teмa 9

• 32 848
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Дете, което рядко боледува по 1-3 дни макс.
Не е имала ангина.

Но нас ни заъвориха през март с 2 случая  в цялата провинция,  та е ясно, че всеки случай в училище сега е стъпка към минаване към неприсъствено обучение.

А, не е така. Министърът на образованието по новините каза друго - 97 % искал присъствена година, другото явно са "градски легенди".
Аз разбирам родителите, които не искат неприсъствено обучение. Това, че аз и моето семейство можем да осигурим такова откъм ресурс и човек, който да наблюдава ученика, не означава , че за всички е така. Сигурно и родителите, които пращат очевидно болни деца на училище , защото иначе нямам обяснение как така плъзна цяла София с вирус ли е, грип ли е или нещо друго  това, което се случва след началото на учебната година, си имат своето обяснение и извинение защо го правят. Но все пак си мисля, че понякога личната отговорност не само към собственото си дете, а и към обществото е важна и тя е разковничето към пътя за преборването с всяка заразна болест.
Лощото е , че работодателите няма да се трогнат, сметките си вървят и така нататък. То целия К-19 според мен е замислен от някои умни и властимащи глави като съвременен геноцид при който ако не измрем, да обеднеем и по този начин да бъде контролирани.

Нека внеса тогава малко конкретика, за да имате поглед над причината:нямам обяснение как така плъзна цяла София с вирус ли е, грип ли е или нещо друго  това, което се случва след началото на учебната година, си имат своето обяснение и извинение защо го правят.
Причината е много елементарна. При малките това не се усеща, но в гимназия много силно се вижда системата каква е и до какво води. Материал в огромен обем, сменяни постоянно учебници, борба за издателство, недомислици в плановете, промени. Към момента, ако изпуснеш една седмица училище си го "заорал". Не, че не можеш сам вкъщи, можеш, но-изпускаш този и онзи тест, работа, контролно. В гимназия са в огромен обем. За да си направиш пък прилично теста/контролното е добре да си присъствал, щото често се включват неща извън учебника тип "аз това съм ви го казала в час, да сте го запомнили". Комбинацията да наизустиш конкретен учебник плюс казаното от госпожата в час води до напъна да си в този час на всяка цена-болен, здрав-там си. Особено в някои гимназии, които се борят да са топ и най. Разбира се, криво не това, много е криво и е много сгрешено, защото децата влизат от тест в тест без усвояване на материала, а с наизустяване, викаме му назубряне. Те нямат шанс за друго, защото се препуска, няма време за усвояване, гони се таргет (или не се взима просто, моето дете има половин учебник не взет материал по една сериозна дисциплина не, защото не учи, а защото няма кога да им бъде преподадено - думи на един от малкото качествени преподаватели, останали в гимназията и). В момента, точно днес, няма дете в класа, което да не е с гърло или хрема. Днес имат два теста. Какво се случва, когато ги изпуснеш и не ги направиш? Тръгва се по мъките. Понеже учителят няма време, а масово не искат да ти дадат сам да направиш следващ час този велик тест, се почва едно преследване на учителя за оценка. Изпуснеш ли групово да си направиш теста и нямаш ли оценка, рискуваш да отвисиш така до края на срока, когато съвсем зле става зорът с изпитвания за оформяне. Два теста ей така днес да изпуснеш и трябва да гониш двама учители. Ходи се, търси се учител, молиш се да те изпитат и така. Ходене по мъките е с оформянето после. Един учител съвсем ясно е казал, че не дава тест извън заявеното, който пропусне-на края на срока да го търси, да му определи ден и час, в който ще прави изпуснатото, без оглед дали може или не може.

Извън това, по темата за гърлените секрети-не е до страх. Голяма разправия и обикаляне излишно е, особено при такива обстоятелства.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 09:05 от фаастък

# 166
Това със системата ми е една от любимите теми.
Защо и кому е нужно всичко това, отговор нямам.
Според синът ми при тях само двама са отсъствали до сега и уж мерките за маски и дезинфекция се спазвали, ама като си го знам милият колко е над нещата......

# 167
Фаастък, страшно е това, което пишеш за гимназията просто. Но за основния проблем - таргета в образованието си абсолютно прав/а. Липсва някак си качество, има фалшиво количество и резултатът е неграмотност.
А за високомерието на някои учители (обикновено без покритие, защото са ми попадали в служебно качество лични трудови досиета на учители тип "резачки" и съм констатирала какви са им дипломите) - не ми се говори.

# 168
Ами факт, комбинацията от всичко това води до този проблем. Също масово болни ходят на края на срок за класни и за оформяне. Това е. Сгрешено е, но е факт. Не ми харесва, но е факт. Излиза им през носа на децата. Още година и скъсваме пъпната връв с тази система. Аз поне.

# 169
Ами факт, комбинацията от всичко това води до този проблем. Също масово болни ходят на края на срок за класни и за оформяне. Това е. Сгрешено е, но е факт. Не ми харесва, но е факт. Излиза им през носа на децата. Още година и скъсваме пъпната връв с тази система. Аз поне.
Щастливка, аз съм в 7-ми клас, предстоят ми още пет.

# 170
Моят син също го кара този вирус. Потресена съм обаче повече от училището! Защо им беше тази платформа, всички тези групи във Вайбър, Скайп и къде ли не? Никъде не се качва информация какво са взели, какво е домашното и т.н. Знам само, че по-голямата част от класа отсъства. Всички родители пишем, молим за някаква информация - НИЩО! Учениците и те питат в тяхната група, но никой не отговаря. Ако е така и занапред дали трябва да "постъпвам отговорно" и да го спирам при всяка хрема?

# 171
  • Бургас
Само да уточня, че това дето е плъзнало в момента (хрема ли е какво е) не е само в София, в цялата страна е.

Иначе, че системата в образованието е изначално сбъркана аз това си го повтарям от край време. Даже откакто аз бях ученичка. Като чуя "оформяне"  и "материал" и ми иде да се обеся. В нашето образование всичко е сбъркано. Нещата, които пише фаастък са само малка част от недомислиците. Ох, много мога да напиша, но не смятам да се хабя.

# 172
  • пустинята Гоби
След като училището няма организация за ДО на отсъстващите ученици е редно да се уведомят МОН и РУО на местно ниво. Лично аз нямам намерение да търпя втори път ужаса, който преживяхме всички вкъщи миналата учебна година. Ще им продъня ушите на всички, ако нещата не се случват, както беше обещано.

# 173
  • в страната на чудесата
Само да уточня, че това дето е плъзнало в момента (хрема ли е какво е) не е само в София, в цялата страна е.

не е хрема Simple Smile
след 2 седмици ще е видно.

# 174
На брифинга вчера образователният министър спомена мимоходом и с половин уста, че има едни ученици с грипоподобни симптоми, които не ходят на училище заради принципа на предпазливостта. Като чета, какво сте писали, явно доста деца отсъстват по силата на този принцип. Иначе всичко е наред- 97% ще сме присъствено, нищо че половината не присъстват. Чудя се ако им направят тестове на тези деца, какви ли резултати ще излязат? Въпросът е риторичен, никой няма да поеме такава инициатива, защото току виж се наложило да затворят някое училище.
        Както и да е. В нашия клас все още има много отсъстващи на принципа на предпазливостта. Децата се оправят на принципа на взаимната помощ. Тези, които са в клас дават информация на другите какво са учили, снимат се страници от тетрадките и се изпращат по интернет. Дъщеря ми, която повече от седмица е вкъщи,  преписва плановете и после учи уроците сама. Притеснено й е и напираше към средата на  седмицата да се връща в училище, но я убедихме, че е рано. Миналата година направихме компромис да ходи на училище полуболна и накрая влезе в серия от боледувания, която прекъсна чак когато излязоха в грипна ваканция. Тази година съм се зарекла да не допускам това. Да става каквото ще с оценките й. Чудо голямо, че не били шестици от горе до долу или че е пропуснала някоя олимпиада. Ако човек не е здрав, какъв смисъл имат всичките му постижения?
     Това, което е написала Фаастък, е абсолютно вярно. Резултатът съм го виждала като бивш университетски преподавател, а именно- стряскаща липса на функционална грамотност, както и на желание да учат и да се развиват. След всичкото напъване в училище, влизайки в университета, където режимът е по- либерален, мнозинството просто се отказват да учат и да надграждат и се задоволяват със санитарния минимум, колкото да избутат. А какви бисери съм чела в писмените работи! Не става въпрос само до липса или недостиг на знания по зададената тема, а за липса на умения да се изгради свързан и логически построен текст от 20 изречения. И това от деца, които в голямата си част са завършили добри училища с висок успех. Има и изключения, разбира се, но са бели лястовици сред останалите, които формират масата. Та така..... Сбъркана ни е системата, сбъркани са ни приоритетите и това особено ясно личи в извънредната ситуация, в която сега се намираме.

# 175
Всъщност тук дори не говорим за невероятни постижения и отлични оценки, а за голо оцеляване, да надиплиш нужния брой присъствени дни и брой оценки. И точно в този момент едно ДО дава повече шансове гимназистите да изплуват и да научат наистина нещо. И да станат функционално грамотни.

# 176

не е хрема Simple Smile
Лейка ?

# 177
  • Бургас
Функционално неграмотните младежи стават функционално неграмотни възрастни, които пък от своя страна работят функционално неграмотно във всички сфери. Та така. Навремето по соца ни лъжеха, че нашето образование е най-най. Но балона се спука и всичко излиза наяве.

не е хрема Simple Smile

Имаш предвид, че може да е Ковид ли?

# 178

не е хрема Simple Smile
Лейка ?

Не съм Лейка, обаче в темата за ковид чета това. И хем не е по темата, хем си е съвсем по нея, предвид бройката деца в това състояние в момента:

"Лекото вирусче с хрема и не много висока температура при нас отново се оказа ковид + ПСР.
Отново тест се направи при първи симптом.
Самия факт, че за 10 дни много близки са + и симптомите са Т и лека хрема, а близките ми нямат контакт помежду си,  ми говори, че лекото вирусче с хремата не е точно това."

# 179
Да, току що го прочетох това. Confused

Общи условия

Активация на акаунт