Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 386
  • 798
  •   1
Отговори
# 540
  • София
За тези пари и в Люлин няма. А и да има, не е Красно село. Да, може да е за тотален ремонт, но тъкмо ще си го направят веднъж и ще си живеят спокойно.

# 541
Спор няма че да си направиш сам основния ремонт е най добре. Но понякога ремонтът на голям апартамент е толкова изцеждащ физически, морално и финансово, че оставя траен отпечатък в съзнанието. Особено за хора с ограничени ресурси, разчитащи и на самоучастие.

# 542
За тези пари бих си купила къща около София. Това е истински имот. Ще имам земя и сграда. В апартамент нищо не е твое освен въздуха.
Въпрос на вкус и ежедневие. Ако само 80 000 евро е апартамента и ще дадат още поне 20 хил за ремонт - това е 100 000 евро! За въздух между 4 стени, който нито можеш да надстроиш, нито да разшириш и зависиш от много хора за всичко. Лично мнение, естествено.

# 543
Основният ремонт, обзавеждането и техниката на тристайния апартамент в София при всички случай ще надхвърли 20000 евро. Изключение правят случаите когато си го правите сами от - до. Но хората можещи това не са много. И пак ще живееш в колония. Ще си зависим и уязвим. Ще срещнеш противоречия и ще имаш неминуемо проблеми от всевъзможно естество породени от разностранните интереси . Като млада ми беше безразлично, дори не предпочитах къщите, въпреки че имаме две. Сега от позицията на напредналата ми възраст възгледите ми се промениха. И понеже доста ремонти и ние сме правили, сега като се замисля понякога, смятам че не си заслужава да влагаш големи средства за обновяването на апартамент.Ако ще давам пари за сериозен и качествен основен ремонт, то те ще са за собствена къща със собствен двор.

# 544
  • София
Да, ама за младо семейство с деца къща двор не е ок винаги. Трябват 2 коли и да си шофьор на децата си. Затова сега апартамент, като пораснат децата, може и къща, но иначе е убийствено.

# 545
Пък и каква къща ще намерите за 80 К евро, скоро гледали ли сте цените на къщи около София? А ремонт на къща е далеч от 20 К + банките много по-трудно дават кредит за къща, искат много повече обезпечение.

# 546
Отделно че и къща много по-трудно се дава под наем, отколкото апартамент. Ако се наложи.

# 547
Вие съвсем отчаяхте жената! Най-вероятно са млади, най-вероятно са с дете, най-вероятно няма чак толкова да им натежи ремонтът, както ако бяха пред пенсия.
Преценили са, че искат апартамент, въпросният е добра сделка като локация и цена. Ако им харесва, да го купуват. Ако им се промени ситуацията, могат да го продадат, да го дадат под наем, да се разменят с родители, варианти разни. По-вероятно е купувач да хареса ремонтиран апартамент, отколкото ремонтирана къща. Хората, търсещи къща, имат по-големи изисквания като площ, разпределение и т.н.
Естествено, че проверката юридически е задължителна, това се прави при всяка сделка.

# 548
Пък и каква къща ще намерите за 80 К евро, скоро гледали ли сте цените на къщи около София? А ремонт на къща е далеч от 20 К + банките много по-трудно дават кредит за къща, искат много повече обезпечение.
Българска мама още са на етап парцел, така че не е съвсем наясно от първа ръка колко излиза една къща, отделно нервите и разправиите са много повече от тези за един ремонт на апартамент.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 11:50 от Анонимен

# 549
  • София
Според мен и в 20к лева може да се вмести приличен ремонт. Няма да е с паркет, а ламинат, няма да е със 50лв теракот, а 25, евентуално без окачени тавани, орнаменти, декоративни мазилки. Но ще е чисто, ново, спретнато и здраво.

# 550
Преди 7-8 години вече довършване на апартамент НС около 80 квадрата е излязъл повече от 20 К лева над ниво шпакловка и замазка. С баня със скромни като цена плочки, без кухнята. Фина шпакловка, боядисване, единствено подът е с 3-слоен паркет, а не с ламинат. Пак казвам, без кухня (шкафове и уреди). Само ВиК-то, и то частично, е правено от майстор, останалата част на ВиК-то и електрото е правена от приятел без пари.
Но става дума за важни неща, които не се правят всеки ден, нито пък редовно.

# 551
За съжаление не може да се вмести в 20 к лв., освен ако самоучастието не преобладава /като труд/. И каква е тая къща за 80-100к???
Ние като купихме, апартамента в който живеем преди 3 години, заедно с една колежка от офиса ходихме по огледи и си помагахме с акъл. В крайна сметка тя купи къща, за 120 000 евро в някакво село посока Костинброд, дето си вързан за автомобила за всяко идване до София, ама тя си знае, та никой не можеше да повярва на ниската цена (!!!), голяма далавера било.
Аз ремонтирах за 20 евро, всичко, без луксове, 120 квадрата.  Отделно обзавеждане. За лош късмет и много дълъг ремонта, 8-9 месеца.
Тя, къщата, за повече - и пари, и време.

# 552
...Ако ще давам пари за сериозен и качествен основен ремонт, то те ще са за собствена къща със собствен двор.
пак като при апартамента. не вдига цената особено. и пак може някой да ти построи някакъв боклук под носа. да ти затворят улицата , да се настанят скапани съседи, да ти направят беля ...

Аз лично ремонта , за да не е екстремно скъп , бих го направила поетапно. Като начало правят необходимите неща . Гледам прозорците са ок ... , тогава кухня , баня , тоалетна ... и другото леко лъскане и боядисване.... и постепенно се хваща коридора, едната стая, другата и т.н.

Но трябва да е достатъчно голямо, за да се ползват другите помещения. Така няма да се съберат толкова разходи наведнъж.
Специално къща с няколко бани и тоалетни и отделни мокри помещения бих реновирала на етапи, не на цяло.

# 553
Според мен и в 20к лева може да се вмести приличен ремонт. Няма да е с паркет, а ламинат, няма да е със 50лв теракот, а 25, евентуално без окачени тавани, орнаменти, декоративни мазилки. Но ще е чисто, ново, спретнато и здраво.
За съжаление доста трудно става това за основен ремонт на голям апартамент. Като се има предвид, че къртене, носене, извозване на старите материали също струва пари и време. Аз съм правил обзавеждане на двустаен апартамент за около 17к лв, при това с нескъпи материали и голямо самоучастие и спестяване от майстори. Но пък банята (макар и малка) беше вече направена, а също имаше плочки в коридора и част от холо-кухнята. Дори и най-евтиното да се използва като материали и обзавеждане пак за тристаен и то със голямо самоучастие трудно би се вместил някой в 20к лв.

# 554
Toлкова за двустаен в провинцията дадохме, с много компромиси за които съжалаваме.

Общи условия

Активация на акаунт