Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 418
  • 798
  •   1
Отговори
# 495
  • София, Bulgaria
Здравейте, малко оф топик въпрос.
Предстои ми продажба на имот и понеже за пръв път се занимавам лично и продавам на роднина склонна да злоупотреби ме интерсува кой е най-сигурния начин за изплащането на парите, на кой етап от сделката подписвам ?
Дали е най-добре да се изчете документа, да се отиде до банката където да преведът  сумата и след като я видя по сметката си да се върнем да подпишем ?

Благодаря предварително

При недоверие между страните, аз бих избрала плащане по доверителна сметка на нотариуса.
1. Парите в деня на сделката трябва да постъпили по сметката на нотариуса. Преди да се подпише НА.
2. Подписва се Споразумение между купувач, продавач и нотариус, в което се казва точно, кой какви ангажименти поема. При какви условия нотариусът ще преведе парите на продавача и в какъв срок.
3. Този вариант защитава всички. Продавачът, че ще си получи парите. Купувачът, че парите ще отидат при продавача само, ако сделката се впише и върху имотът няма вписани тежести междувременно.  Демек, продавачът не го е продал предния ден или не се появила друга тежест, за която няма как да се знае.
Също така, ясно се казва, че ако имотът е обременен нотариусът връща парите на купувача.
3. Всеки договор в това число и НА се разваля по съдебен ред. Нищо не става ей така автоматично...
4. Сметката на нотариуса е специална и е защитетна. Освен, ако банката, в която е не затвори,  не фалира..и т.н... Тогава става тегаво, защото ще минат месеци, преди да има достъп до тази сметка.
5. За тази услуга се плаща. Зависи от материалния интерес, но е диапазона 300...500 лв. За сделки до 500К лева платихме около 400 лв.

# 496
  • София
Здравейте, извинявам се, но и аз да попитам за сделка с продажба на апартамент. Какви документи се изискват от страна на продавача и  как протича сделката- 1. Капаро, 2. Предварителен договор с 20% от сумата и 3. При нотариус за нотариалния акт и после купувачът превежда парите на продавача? В какъв срок купувачът трябва да преведе парите и как продавачът може да е защитен, ако не ги получи? Благодаря предварително!

# 497
Понеже темата е за пазара - определено се наблюдава охлаждане:

Като изобщо не е изолиран случай за района.

# 498
Ами при мен за последните 3 дни дойдоха 4-5 намаления на цените на харесани офрети и то с по 5-9 000 евро надолу; Да видим как ще продължи;

# 499
Ами при мен за последните 3 дни дойдоха 4-5 намаления на цените на харесани офрети и то с по 5-9 000 евро надолу; Да видим как ще продължи;

Ами нормално е Wink
като прочетеш такива неща в пресата:

"Над половината от банките в България очакват спад на кредитите за имоти."

"Трансферите от Италия, Испания, САЩ, Великобритания и Германия намаляват с близо 90% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано"

и още и още Grinning

# 500

5-9 К евро намаление от колко?
Ако е от 45К е едно, ако е от 145К е друго.

# 501
От 119 на 112, от 135 на 130 от този сорт не ги помня всички...

# 502
  • Sofia

Ново или старо строителство? При новото за увеличения само ми говорят ..

# 503

мнооого им се иска .

# 504
Специално, ако някой се интересува, по новата линия на метрото М3, има известно увеличение на цените. Брокерката дето продаде двустайното жилище на моите познати в Хаджи Димитър им го е казала. Ама те си бяха доволни и от техната си цена. Примерно около 80-90 еуро на квадратен метър... Спрямо преди метрото....

# 505

Стари-малко не успявам са свикна с площобразуването на новото и стаите с ъгли кривундели и колони където им падне

# 506
  • София
В интерес на истината, реалността е точно обратната. Аз си купувам по ниските цени, а вие си стоите в неведение.

# 507
Познато семейство купи за дъщеря си студентка в Студентски град обзаведена гарсониера ( нещо подобно на това https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15960136447364 … k=60ja3a&f1=5 ) за 74 000 лева с намерението след като завърши да го продаде ако момичето не пожелае да остане в София. Друг един направи същото само че в Благоевград за тамошния университет. Лично на нас познат ни предлагаше гарсониера панелна в Надежда на пети етаж за 70000 лева за размяна срещу наше жилище в провинцията, пролетта беше това, но се отказахме да продаваме

# 508
  • гр. София
Мария 56, с най - добри чувства - но това не е гарсониера. Да, супер ликвидно е, не съм следила цените на бекярските спални, но ако сте добри играчи - при добре премерен риск за спад / стабилизиране на цените е добра карта.
В гарсониера в Надежда няма да отида, ако ще с/у ливада да ми я дават. Виж, като подарък  бива, за да се оттърва бързо на каквато и да е цена. Но това е лично мнение. 

# 509
  • София
Това е партер. Прозорецът гледа земното ниво, всеки, който минава наднича вътре. А подът е директно върху гаражна зона, с отворени врати и нечовешки студ през зимата.
Освен това, много инвеститори в района през последните 3-4 месеца продават, защото има нови големи строежи, и вече има плащания по тях. Продават готови, и парите директно наливат в новите строежи. Това е "прозорец", който е еднократен и не е "тенденция". Ще го има и през следващата 1 година.

Общи условия

Активация на акаунт