Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 385
  • 798
  •   1
Отговори
# 555
Ако парите са проблем, първо къртят и сменят инсталациите ВиК и електро - това е задължително. След това вече баня и тоалетна, кухня. Пак трудът е по-скъпото перо и по-времеемкото, в сравнение с материалите. Шпакловка на стените. Оттам нататък може да се икономисва от настилки, обзавеждане и т.н. Няма да купят Бош, а Беко, все ще издържи 5 години. Няма да са с италиански диван естествена кожа, а нещо по-евтино с дамаска. И диванът не е за вечни времена все пак. Окачени тавани - не знам какво толкова им харесват, аз дори да имам пари, не бих си сложила, не ми харесват.
Не е като да не може да се направи по-бюджетно, но инсталациите, плочките и кухнята трябва да се правят качествено, не е задължително с най-скъпите продукти на пазара, важното е да е читав майстора. Като време - поне 6 месеца за най-важните и мръсни дейности. Че майсторите бавят, мотат, чака се за тях по списък ...

# 556
20 К лева за ремонт на тристаен е наистина малко, но може, с компромиси или с голямо участие със собствен труд. Но тези пари за ремонт на стара къща, каквато евентуално би могло да се вземе за 80 К, и то далеч от София, изобщо доникъде няма да стигнат.  Отделно повече разправии и нерви, и време, отделно развозването на децата и на родителите сутрин и вечер.

И за мен цената за мястото е много добра. А това, че е панелен, не е никакъв проблем за мен.

# 557
не бих икономисвала от качество на настилки , мебели и уреди ... защото няма смисъл да се плаща за боклуци и после да се съжалява за това.  заприличва на евтина хотелска стая, а не на собствен комфортен дом.
по-скоро се гледа за нещо, при което е възможно да се направи евтин инициален ремонт , т.е. освежаване плюс необходимо,  и след това да се планира нататък с подходящите материали, самоучастие и правилно планиране.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 12:03 от bella_ciao

# 558
Мои познати си карат детето за детска градина ОТ София до село около София, заради това, че там има места и са нови детските градини! Говоря за села в Община Кремиковци. Няма задръстване по магистралата. Има редовен градски транспорт, има нови детски градини (много семейства в София изпитват супер затруднения да си пратят децата на детска градина) и пътуването от село до София може да стане за 10-15 мин с кола. Казвам го в отговор на това, че младо семейство не може да живее около СОфия, заради транспорта.
А относно къщата - предимствата са много. Чист въздух, пространство, тишина и собственост. Земя и постройка. Няма  да й се загуби стойността на къщата с времето. Напротив - само се вдига. Относно цените - за същата цена с която ще вземеш неремонтиран тристаен апартамент ще вземеш и къща. Ще  я ремонтираш, така както ремонтираш апартамент. Ако е с цел даване под наем - тогава историята е друга.

# 559
Ако парите са проблем, първо къртят и сменят инсталациите ВиК и електро - това е задължително. След това вече баня и тоалетна, кухня. Пак трудът е по-скъпото перо и по-времеемкото, в сравнение с материалите. Шпакловка на стените. Оттам нататък може да се икономисва от настилки, обзавеждане и т.н. Няма да купят Бош, а Беко, все ще издържи 5 години. Няма да са с италиански диван естествена кожа, а нещо по-евтино с дамаска. И диванът не е за вечни времена все пак. Окачени тавани - не знам какво толкова им харесват, аз дори да имам пари, не бих си сложила, не ми харесват.
Не е като да не може да се направи по-бюджетно, но инсталациите, плочките и кухнята трябва да се правят качествено, не е задължително с най-скъпите продукти на пазара, важното е да е читав майстора. Като време - поне 6 месеца за най-важните и мръсни дейности. Че майсторите бавят, мотат, чака се за тях по списък ...
Мандаринке, ние правихме стени и тавани с каменна вата и то от скъпата, монтирахме скъпи врати, плочките ни в банята са евтини, гранитогреса ни е хубав, ламината е евтин , електроуредите са ни евтини, дограмата - средна хубост като качество и цена, мебелите са ни евтини. 20000 лева, като много от нещата ние си ги свършихме като къртенето и извозването. Не сме довършили две тераси. Ако ги довършим и тях сумата ще отиде нагоре. Личното ми мнение е , че ако човек иска да си направи нещо качествено, за двустаен говоря, с прилични мебели, средна ръка техника, добра дограма, врати, подове и най вече изолация на стени и тавани, всичкото това с добри майстори трябва да е готов за 30 000 с терасите. Без самоучастие. Само да вади и плаща, да седи и контролира.

# 560
  • София
Не съм смятал обзавеждане и уреди в тия 20к. Говорехме за ремонт. Не знам защо ако се каже ремонт, се има предвид с фурна и пералня, а и дивани.
Наскоро се даде линк за ново ремонтиран 50кв едностаен, май беше 47 евра. 2 спални по 10-15кв са супер евтини за ремонт. 500лв за ламинат общо, 1000лв шпакловка и боя общо. Евентуално ако се прави и мазилка, може би още 1000лв, сложи ги 1500.
Да не би да казвате, че продавача е направил ремонт за 20к евра, купил е обзавеждане и уреди за още 2-3к Е, а след това продава целия апартамент за 47кЕ?
Може и да не е точно 20к лв, но е много далеч от 40те к Е, които се споменаха, и заради които се включих да пиша.

Къртене и извозване трябва да е от порядъка на 1500лв и отгоре, ако попаднете на скъпчии.

# 561
  • Sofia
20K както и да го смятате няма да ви стигнат. Преди 5 години за малък апартамент не ни стигнаха и това при условие, че обзаведохме само 2 от трите стаи. Причините са много. В малкия апартамент всичко трябва да се вгражда,за да имаш нормално място за живот и за да се усвои максимално пространството. Вградените мебели са поне жената x2 на серийното производство, дори и с най-бюджетното пдч. Плочки за баня знаем колко струват, а и да си купите от 20лв, майстор за 20лв/квадрат за лепене вече не се намират. Ако пък са в по-висок ценви клас си слагат лепенето според цената на плочките т.е 8 лв гранитогрес - 80лв лепене. Няма как да се избегне понеже майсторите знаят кое колко струва. Лепилото и цената му оставям настрана. Паркет/ламинат може и да има и за 20лв, но покрай всичките му подложки, монтаж и т.н сметката накрая става по-скъпа от поставяне и на гранитогрес. Цените на всичко са нагоре, а за читава кухня 4-5К не стигат, за средно тази сума попаднахме на "препоръчан" некадърен майстор и ако се върна назад ще избера добра фирма и добри механизми. Вратите също са си немалък разход - ако разбира се не искате врати тип пчелна пита, които при първия неволен удат ще имат дупки и ще са за смяна. Ако строител не е сложил подпозоръчни первази и прагове там си отива една немалка сума. Радиатори много строители пищат, че ще сложат, а не слагат - само за 3 радиатора сумата беше около 1500лв. И така нататък - не включвам и други разходи от всякакъв вид, уреди и т.н, но парите си заминават дори и за базово обзавеждане.

# 562
Мои познати си карат детето за детска градина ОТ София до село около София, заради това, че там има места и са нови детските градини! Говоря за села в Община Кремиковци. Няма задръстване по магистралата. Има редовен градски транспорт, има нови детски градини (много семейства в София изпитват супер затруднения да си пратят децата на детска градина) и пътуването от село до София може да стане за 10-15 мин с кола. Казвам го в отговор на това, че младо семейство не може да живее около СОфия, заради транспорта.
А относно къщата - предимствата са много. Чист въздух, пространство, тишина и собственост. Земя и постройка. Няма  да й се загуби стойността на къщата с времето. Напротив - само се вдига. Относно цените - за същата цена с която ще вземеш неремонтиран тристаен апартамент ще вземеш и къща. Ще  я ремонтираш, така както ремонтираш апартамент. Ако е с цел даване под наем - тогава историята е друга.

Да, ама като дойде време да тръгне в ПУК, и се почва олеле - в добрите държавни училища места няма заради районирането, в добрите частни училища хем си плащаш, хем има входен тест на 4 годинки за ПУК и е трябвало да си бил в детска градина, където да те научат на нещата, за да го издържиш. То неслучайно тези детски градини по селата са с малко деца и има места.  
В София има затруднения заради системата на прием, която досега беше на административен район и им амног желаещи за малко добри градини - да кажем, в район Лозенец има 5-6 квартала (от които само единият е Лозенец), някои от които са нови и нямат никакви градини,  и родителите кандидатстват за целия район. Но от догодина планират да е като тази за училищата - по район на местоживеене, не по административен район, и така който живее в обхвата (кечмънт) на добра градина, ще му вземат детето, който не живее, няма. Както при училищата. И както е в Канада, ти го знаеш добре. Изборът на жилище за хора с малки деца би трябвало да се определя от наличието на добри училища и градини в района, защото с районирането това става все по-важно.

Моите познати с деца или развозват като изоглавени в задръстванията, или се върнаха в София в апаратменти, никой не си дава детето в "селското" училище, евентуално само за ДГ до 4 годинки правят компромис, ама то 4 години бързо се изнизват и пак стигаме до развозването.

Предимствата на къщата са ясни, но говорим за разходите по къщата, а отделно, че за 80 К евро готова за живеене къща на поне 80 кв от София няма как да имаш. И ремонтът на една къща е по-голям и по-скъп от този на апартамент - най-малкото имаш само за твоя сметка покрив плюс основи (хидро/топлоизолация или друго, зависи), плюс облагородяване на двор, които хич не са малко пари.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 12:56 от Анонимен

# 563
Благодаря на всички, които коментираха моята дилема за апартамента!
Решихме да го купим. Притесняваш ни факта, че е от старите панелки и че не е саниран от вън, отвътре казаха, че има някаква изолация в двете спални. Другото, което не харесах, че тоалетната е самостоятелна, но е много малка.
Мислите ли, че може да се събори стената и да стане баня и тоалетна заедно?

# 564
А относно къщата - предимствата са много. Чист въздух, пространство, тишина и собственост. Земя и постройка. Няма  да й се загуби стойността на къщата с времето. Напротив - само се вдига. Относно цените - за същата цена с която ще вземеш неремонтиран тристаен апартамент ще вземеш и къща. Ще  я ремонтираш, така както ремонтираш апартамент. Ако е с цел даване под наем - тогава историята е друга.

Да, ама като дойде време да тръгне в ПУК, и се почва олеле - в добрите държавни училища места няма заради районирането, в добрите частни училища хем си плащаш, хем има входен тест на 4 годинки за ПУК и е трябвало да си бил в детска градина, където да те научат на нещата, за да го издържиш. То неслучайно тези детски градини по селата са с малко деца и има места. 
В София има затруднения заради системата на прием, която досега беше на административен район и им амног желаещи за малко добри градини - да кажем, в район Лозенец има 5-6 квартала (от които само единият е Лозенец), някои от които са нови и нямат никакви градини,  и родителите кандидатстват за целия район. Но от догодина планират да е като тази за училищата - по район на местоживеене, не по административен район, и така който живее в обхвата (кечмънт) на добра градина, ще му вземат детето, който не живее, няма. Както при училищата. И както е в Канада, ти го знаеш добре. Изборът на жилище за хора с малки деца би трябвало да се определя от наличието на добри училища и градини в района, защото с районирането това става все по-важно.

Моите познати с деца или развозват като изоглавени в задръстванията, или се върнаха в София в апаратменти, никой не си дава детето в "селското" училище, евентуално само за ДГ до 4 годинки правят компромис, ама то 4 години бързо се изнизват и пак стигаме до развозването.

Предимствата на къщата са ясни, но говорим за разходите по къщата, а отделно, че за 80 К евро готова за живеене къща на поне 80 кв от София няма как да имаш. И ремонтът на една къща е по-голям и по-скъп от този на апартамент - най-малкото имаш само за твоя сметка покрив плюс основи (хидро/топлоизолация или друго, зависи), плюс облагородяване на двор, които хич не са малко пари.
Не знам какво е ПУК, но за къщата си права. Може обаче да имаш къща за 80 К. Ще бъде в същото състояние, каквото е тристаен апартамент за ремонт. Всеки преценява какъв му е бюджетът и животът. Аз в Канада съм карала непрекъснато децата. Там нямаше градски транспорт на мястото, където живеехеме. Просто аз съм с нагласата, че като даваш пари за къща и земя ги даваш за себе си и семейството ти. Сградата в която имаш апартамент и се съобразяваш с много хора, също иска подръжка и е супер грозна, ако жителите не се разбират и погаждат. Да не говорим, че трябва домсъвет, редовна подръжка и т.н. Най-накрая всъщност имаш въздух. И стените не са твои.
Както и да е. Всеки преценява за себе си.

# 565
Това само строителен инженер може да ти го каже. Но разделянето на тоалетната от банята за мен е предимство, дори за 2-членно семейство, ако има дете/деца, още повече. По-скоро вижте дали към банята не може да се пусне тръба за втора тоалетна (чиния). Но вие си знаете, а и майстор ще идва.

Лека и безпроблемна сделка ти желая!

За санирането - вътрешен ли е или краен? Ако е вътрешен и имаш съгласието на съседите, една външна изолация ще ти реши проблемите. Все още се прави на парче, въпреки че не е позволено. Един уикенд и сте готови. Не е и грандиозен разход, на фона на останалите пари, които ще дадете. Но има смисъл.

# 566
Благодаря на всички, които коментираха моята дилема за апартамента!
Решихме да го купим. Притесняваш ни факта, че е от старите панелки и че не е саниран от вън, отвътре казаха, че има някаква изолация в двете спални. Другото, което не харесах, че тоалетната е самостоятелна, но е много малка.
Мислите ли, че може да се събори стената и да стане баня и тоалетна заедно?

по-добре оставете малката тоалетна и в банята сложете още една . обикн може да се направи място
второто е, че ако има изолация по стените отвътре и никаква отвън има много голяма вероятност да има мухъл зад нея.
не знам как се проверява ако не се махне .

# 567
  • София
3ти коментар, ако може не събирайте тоалетната.
За къщата, 80кЕ са малко вече. Преди 5 г може и да е имало нещо за тия пари. Не ги следя грам. Просто не се връзва. Тя земята е толкова.
Дай си 200-300к, и тогава живей в къща. Иначе никой не спори, че има предимства.
Ако се намираха къщи по 80к, едва ли апартаментите щяха да вървят по толкова.

# 568
  • София
Не събирайте тоалетната с банята, по-скоро проверете, дали може да се направи тоалетна в сегашната баня.

# 569
Тангра За ремонта 20 к Е казваме, не 40.
Ще очакваме новата собственичка да сподели като го направи, кой е бил по-близо 🙂 Безпроблемна сделка и от мен.

А с училищата и градините наистина побъркаха родителите. Хора без деца ме гледаха странно, че единият основен критерий като тръгнахме да търсим жилище, ми беше училищата наоколо и то един конкретен списък с училища.
А чужбинският навик да робувам на колата, за да мога да обслужа най-елементарни ежедневни нужди, аз не го възприемам. И ще слугуваш на децата докато вземат книжка?

Общи условия

Активация на акаунт