Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 619
  • 810
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Аз нещо много съм изостанала. Мислех, че трябва да припадаме по Британика, пък явно трябва да е по 20-то.

# 61
  • София
Британика е компромис, който се е наложило да направят, защото са се преместили.

# 62
  • в страната на чудесата
Е, сега. Британика си е голям компромис по принцип

# 63
Два еднакви поредни коментара за компромиса, а толкова различни в своята си същност и значение. Simple Smile

Добро утро!
Говорехме преди къде има детски еднократни маски. Отговорът е в  Джъмбо, че дори са с картинки.

# 64
  • софия
Санака, ти описа настоящата ситуация. Но при равни други условия, ако има избор между НЕГ и добра частна немска гимназия, която дава същото, че и по-добро ниво по език и основни предмети. И заедно с това има по-малко деца в клас, средата е друга(както е в основните частни), по-иновативно, по-добра база... то изборът дефинитивно на контингента от хора идващи от основни частни би бил частната гимназия, а не държавна.
Е, те тогава условията няма да са равни. Simple Smile
Но ето, частни алтернативи на английските гимназии има много и отдавна /не е само АК/. И предлагат по-малки паралелки, не по-лошо ниво на езика и другите предмети, някои от тях и по-добра база, но по някаква причина пак не стават дефинативен избор на децата от частно основно училище и не им се получават много нещата откъм среда.

ПП. Божеее, как досега не съм се сетила, че една гледачка може да ми замести частното училище! Scream

То при теб е странно, че с три деца и живеейки извън околовръсното не се беше сетила за детегледачка. На първа станица, на миналата тема има пост с много лайкове, в който се казва кое училище е с много добра среда. Както и да е. Ето един въпрос към всички твърди привърженици на частното образование. Дете учило в централно основно ДУ и след това в близка гимназия като и двете не са на челни места според резултатите на матурите къде се записа да учи право. В СУ или в НБУ, където приемат куцо и сакато. Подсказка. Детето не е някакъв топ отличник. През по-голямата част от времето не си е давало особен зор. Преди изпитите само е учило здраво около двайсетина дни.
При така описаната задача и двата отговора говорят много зле за висшето образование в Бг.
Да не говорим, че на пръв поглед ми се струва , че задаваш отговора. Но понеже си ти и съм забелязала колко манипулативно пишеш, отговора накрая може да се окаже Пловдивския университет.

При всичкото ти плащане за ЧУ за племеницата нищо не си разбрал! И с плащането за сина си няма да разбереш.

На първа страница на миналата тема, има един пост с много лайкове, в който се говори за 20-то и потребителя изрично казва, че разликата с ЧУ е огромна и (ясно написано)  - не е в полза на 20-то.

П.П редкатирах си поста, бях преминала границата на общия диалог.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 08:30 от Амели

# 65
Да ме простят юристите в темата, но кое и да е от двете, СУ или НБУ, е все тая. Отдавна нивото е друго, а и вече безработните юристи стават даже повече от икономистите на пазара. Т.е. не ми е престижно нито едно от двете. Пиша го като завършила икономически университет. Висшето образование в БГ е в ролята на снежна топка по нанадолнище. С единични изключения.

# 66
Принципно сравнението между избора ЧУ/ДУ в основен етап и същия избор в гимназиален етап е неадекватно и никакви смислени изводи не могат да се извадят на тази база. В основен етап този избор наистина стои и ЧУ се избира по редица причини, съвсем не само образователни - комплексната услуги, целодневно обучение, малки паралелки, по-голям хорариум по основните предмети, допълнителни услуги, липсата на необходимост от пряко участие на родителя в обучението, липсата на необходимост от допълнителни школи по език и т.н. В гимназиален етап тези неща вече не са фактор и изборът не е ЧУ/ДУ, а избор на конкретен профил на училището, който е съобразен с интересите на детето и евентуалните му бъдещи цели. Наред с това, за разлика от основното училище, което се избира изцяло от родителя, гимназията вече е, или поне би трябвало да бъде, изцяло или преобладаващо избор на детето. Съвсем различни са и генезисът, и философията на избора.
Ето една друга гледна точка, която за съжаление не е масово приложима, но за семейство живеещо до 20-то или друго подобно училище е идеална. Една детегледачка струва примерно 15 000 лева годишно. Колкото не най-скъпите частни училища. Тя освен, че седи с детето след училище му и помага с домашните ако има нужда. Води го на спорт, танци или каквото и да е извънкласно занимание. Освен това го води в градинката да си играе с другите деца, а вечер може да остане докато родителите се видят с приятели. Бонус е, че детето не губи време в дълго пътуване до и от училище и си играе по-често с приятели.

Чудя се колко ще иска детегледачката направо да вземе детето да спи у тях, може би ще го докара така до такса като в най-скъпите частни училища и детето ще може да ходи спокойно в 20-то. Разбира се трябва детегледачката да живее на витошка Simple Smile

# 67
  • София
По спомени последната година в СУ, специалност право, момчета с отлични дипломи можеха да влязат и с тройки на изпитите. Колкото и иронично да се коментира НБУ тук, като качество на обучението, което предлага (преподаватели, методи, ресурси), според мен за много специалности отдавна изпреварва СУ.

Нико, опитах се, но не мога да ти разбера позицията в тази тема - супер незряла изглежда отстрани тази изявена потребност да изтъкваш потекло, доходи, имотни локации и материални придобивки. Остави другите косвено да преценят ефекта от образованието и възпитанието, които си получил, по начина, по който се изразяваш.

Някъде мернах и идеята за детегледачка за 15 000 годишно, която да замести нуждата от частно училище. Първо, че не за всички частното училище е предпочитан вариант заради целодневния престой. И второ, за 1000 лв на месец (че и по-малко като се приспаднат всички осигуровки) трудно според мен може да се наеме човек, който да е в състояние да отглежда детето, да го разхожда по площадки, да го обучава, а вечер да му се явява бавачка докато родителите са на ресторант. Съвсем друга е цената на подобна услуга, да не говорим, че един и същи човек трудно би покрил целия диапазон дейности, освен ако не се явява родител/баба/дядо на детето и има лична мотивация.

# 68
  • София
А като си помисля за колко по-смислени дискусии е минавала метлата през темата... Как стигаме все до пропуснатите ползи от неученето в 20-то, не мога да разбера?

Сега погледнах на картата новия адрес на "Питагор". Тъй като учениците са малки и няма да могат да щъкат сами навън, а училището има охрана, близостта на Факултета не ми се струва толкова драматична. Единствено мръсният въздух там през есента и зимата би ме притеснил сериозно. Друг въпрос е неудобството за семействата, които са избрали училище в центъра, а сега същото ще се премести в сравнително отдалечен квартал. Особено като се има предвид доста завишената цена на транспорта.

# 69
  • София
Вярно, че е малко притеснителен кварталът, но от друга страна, ако направят достатъчно добър ремонт на училището и осигурят недостъпността на двора за външни лица, то нещата може и да станат доста добре. Поне е голяма сградата, има и двор. Останалото е въпрос на пари и дизайн.

# 70
То щото в другите квартали е планински въздух:) но не е много лицеприятна локацията там наистина. Откъде пък знаете, че ще е там? Няма никаква официална информация на сайта, нито пък от родители с деца в училището.

# 71
Здравейте, от тук пишещите има ли деца които скоро са кандидатствали в ДШ за да попитам на лични относно приема. Благодаря

# 72
Сега погледнах на картата новия адрес на "Питагор". Тъй като учениците са малки и няма да могат да щъкат сами навън, а училището има охрана, близостта на Факултета не ми се струва толкова драматична. Единствено мръсният въздух там през есента и зимата би ме притеснил сериозно.

Има едно поняттие "роза на ветровете", най-вероятно всички тук сте го чували. Оказва се, че северните квартали на София са с доста по-чист въздух от централните и южните. Получава се едно завихряне и въздуха се завърта към Витоша, което даже ми го покаха нагледно една сутрин рано от 'Копитото'. Та може да не е толкова мръсен въздуха там. Самата сграда е доста голяма, не знам дали цялата са взели/купили/откраднали...Но или ще се наложи да направят ремонт на цялата сграда или ще има еедин нелицеприятен франкенщайн, половината сграда ремонтирана, другата половина в сегашното гротеско състояние. Но като се замисля, с обявените три паралелки за ПУК и 1ви клас от 2021, може да приемат още по една-две паралеки за по-големите класове и така да се окаже, че ще им трябва цялата сграда. Така с един преличен ремонт може да се получи нещо наистина добро. Което малко да компенсира неудобната локация.

# 73
  • София
OuterSpace, ще ме извиниш за педантичността, но Кр. Поляна е директно на запад от центъра и няма нищо общо със северните квартали.

# 74
OuterSpace, ще ме извиниш за педантичността, но Кр. Поляна е директно на запад от центъра и няма нищо общо със северните квартали.
Напълно възможно е да си права. Аз с посоките в София съм малко скаран. Като го търсих в google earth, ми се стори леко на север.  А като зумнах достатъчно добре една не 'паднах' в комините на нещо като ТЕЦ. В общи  линии нещо като индустриална зона ми се струва да е там..

Общи условия

Активация на акаунт