Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 732
  • 810
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Може да не е ковачница за НВО, но е за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии. Също като СС и едно-две други училища.

НУКК е държавно, но е малко като Великобритания  в ЕС преди брекзита - с единия крак в ЕС, с другия отвън според интересите си.

# 721
  • в страната на чудесата
Нукк е по-зле от държавно, вечната Амбър, пардон, велянова, трябва да се пенсионира, за да се случи нещо наистина сносно и пак ще е много далеч от средно по постижения частно.  
Питагор е със сериозна заявка за основно училище и ако парите за етапа не са проблем, аз не бих се замислила.
Нво може да е вход към държавните гимназии, но не е никакво мерило за качеството на училището. Участват учители, общуване, среда (за нея може да се отиентирате от архивите на 15.9, само ПБ им е конкуренция Simple Smile )

# 722
Цъфка в Питагор има лятно училище. Около месец след края на учебната година. До миналата година беше платено и се плащаше на седмица. През изминалата учебна поради ДО. Този един месец беше безплатен за децата от Питагор.

С всяка изминала година все повече се изумявам как родителите избират училище за детето си. На хоризонта се появяват 2-3-4 известни училища и всеки решава че е престижно да се бута в тях. Като навремето с НУКК. Учеха децата на номенклатурата и то беше модерно. Сега общинското София е по-добро от знания и умения.
Niya даже не си е направила труда да разбере кои са плюсовете на Питагор. С изречението -детето е добро по математика съвсем ме загуби. Каква математика, какви 5 лева в ПУК и първи клас....а пък да се пробва да прочете стари теми. Е това изисква усилия Simple Smile Kой ще си губи времето за нещо такова като образованието на детето.

# 723
  • в страната на чудесата
Впрочем НУКК си е баш държавно, с финансиране от културното министерство, т.е. не е общинско.
Както каза фенси, песни, танци и арт Simple Smile

# 724
  • София
НУКК е някакъв интересен феномен.. Въпреки  познатите в пространството негативи хората пак се борят децата им да са там. Заради базата ли, заради заниманията с изкуство ли - не знам.. Но има и друга страна на нещата. Свестни, амбициозни деца , незнайно  за мен защо, искат да си останат там и след 7 клас. Явно нещо ги привлича. В конкретния случай с познато дете определено не е лежерността и лесното избутване, тъй като въпросното е  учещо сериозно и с потенциал да бъде прието където си поиска след 7 клас. Споделя, че всъщност учителката им по мат (предмета, за който най-много негативи се чуват) е супер стабилна и изискваща (родителите, завършили МГ, имат същите наблюдения). Недоволни са сега само, понеже явно въпросната дама е болна от Ковид и  заместничката й е била "вмъкната" от частното Монтесори буквално в обедните почивки... Титулярката скоро се връщала и щяла  да разгледа отново с децата уж минатия материал..В същото време  не мога да забравя друг случай с НУКК. Дете 10 клас  беше оствено на поправителен по мат. Помоли ме седмица преди изпита да му помогна. Знаеше, че ще му се паднат елементарни задачи с трудността на първите след урока. Струваше ми се загубена кауза да се научи нещо за това време. Не съм и убедена, че научи каквото и да е, но пък имаше 6 на поправителния..Imp Ако ще му я подаряват, защо не е станало това по-рано? А и откъде накъде  един  с почти никакви знания ще има 6, а друг примерно 5, а си е учил редовно...И сценарият се повтори в 11 клас.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 12:25 от пенсионирана русалка

# 725
  • София
Може да не е ковачница за НВО, но е за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии. Също като СС и едно-две други училища.
Ох, бях се зарекла да не пиша, ама...

Значи Света София е училище за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии? Дали е училище само за това и на тази бази е нормално да слагаш НУКК и ЧУ в една категория?

Към Niya - направете списък на всички предимства (и недостатъци) на ЧУ и тогава вземете решение.

# 726
Ох, бях се зарекла да не пиша, ама...

Значи Света София е училище за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии? Дали е училище само за това и на тази бази е нормално да слагаш НУКК и ЧУ в една категория?

Към Niya - направете списък на всички предимства (и недостатъци) на ЧУ и тогава вземете решение.
Е какъв списък, то нали трябва някой да търси прединства и недостатъци. Я сега някой да каже, че НУКК е ок...и сме спестили 10000 лева. Еми предимство си е!

# 727
  • София
Хоуп, защо толкова заядливо към жената? Всички сме били объркани в началото. Пита, интересува се, не е очаквала, че това ше й е на дневен ред. Дай да я изядем сега пасивно-агресивно.

# 728
  • София
Хоуп, вече гонят 15,000 Joy. Всеки сам си знае парите и за какво ще ги харчи и ако счита, че таксата ще го притеснява - да, безплатното е предимство. Друг е въпросът защо при това положение идва да разпитва в темата за ЧУ.

# 729
Специално за НУКК е нормално да са объркани хората. Аз от тази тема разбрах за проблемите там. Плюсът е, че много от децата там са работили доста, за да влязат. Базата също е плюс - двор, големина на общи помещения. Съответно може да се каже, че е среда на деца с амбициозни родители. Проблемът е, че се влиза и по втория начин. Съответно има и селебрита. Ниските резултати на НВО не мога да си ги обясня. Едно 145то ако не бъркам е с по-добри, там частично също са деца с подбор.

# 730
Хоуп, защо толкова заядливо към жената? Всички сме били объркани в началото. Пита, интересува се, не е очаквала, че това ше й е на дневен ред. Дай да я изядем сега пасивно-агресивно.
Бъди стига сега Simple Smile Пасивно -агресивно Simple Smile Точно към агресия ме избива. В последните 5 години съм говорила поне с 30 родителя. Ако Влъчкова ми даваше процент щях да забогатея. Честно и откровенно съм разказала нещата 20 пъти. Ама с въпрос НУКК или Питагор вече не се сдържах Simple Smile Ябълки или сливи?

# 731
Здравейте,
(обръщението е към дамата, задала въпроса за НУКК), ако финансовата част за учене на детето  в Питагор, ще повлияе сериозно на качеството Ви на живот, може би е добър вариант да предпочетете друго училище, а защо не и НУКК. Може би трябва да имате някакви критерии за предпочитана среда от родители, учители и ученици, за да може да сравните училищата. Една част от родителите на ученици от Питагор/ПЧМГ и СС са завършили чужди университети и имат  изключително сериозно отношение към образованието, което се предава на децата.
Имам не малко познати/приятели, чиито деца учат в НУКК. По- високо образованите, които имат изисквания към образованието са изключително разочаровани. Тези, за които е важно средата да е  приемлива, амбициозни като характер, но без твърде големи възможности зад тези амбиции, са доволни от училището. Да, вярно е, че повечето плащат за частни уроци от 5- 6 клас, но детето учи в НУКК. Преди 1- ви клас на голямото ми дете, стоеше дилемата НУКК, но колкото повече проучвах, установих, че там не е неговото място. Не съжалявам за което.
С годините се сблъсквам с интересен феномен. Децата в НУКК кандидатстват с логически задачи, тип състезателна математика за 1- ви клас, но в последствие липсват като сериозни участници в състезанията. Възможните причини за мен са 2- или не подбират най- добре справилите се, или не развиват качествата, които са търсили при приема.
Натоварването в двете училища е много различно и не всяко дете се справя в Питагор.
Дано горното Ви помогне да вземете най- доброто решение за Вас и детето Ви.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 11:06 от silan

# 732
По-спокойно, де. Жената попита съвсем добронамерено, а вие наистина я нападнахте много грозно.
Детето й е прието в Питагор. Поздравления за което. И това е точната тема в която да сподели и да зададе въпрос. Сравняването на ДУ с ЧУ е неизбежно и тук, темата е дискусионна и го позволява, стига да не се стига до крайности, обиди, агресия и десетки безсмислени страници.

Повечето наскачаха заради това:

На нас НУКК ни се струва като доста добра алтернатива на много ниска цена.
НУКК не е никаква алтернатива на Питагор.
Моят съвет е да си запазите мястото в Питагор. В НУКК не приемат кой да е и ако нямате връзки, не се надявайте на чудеса.

Точно към агресия ме избива.
Въздържай се.

# 733
  • София
Сега ако дойде някой да ми сравни и стандартна с прогресивна паралелка в БШ... доживот ще го черпя с бира
Имам приятели с две деца в БШ и едното е стандартна, а другото - прогресивна. Сравнение, обаче, не могат да направят сега. Може би след година-две

# 734
  • Пловдив/София
Онна, супер, каквато инфо имаш ще се радвам да споделиш, дори начални впечатления.
Ния, тук не се гледа с добро око питане за сравнение между държавно и частно, особено Питагор/СС. Какви неща съм чувала по свой адрес... добре, че редовно са написани толкова неграмотно, че просто прескачам такива постове, предполагам и Вие Wink
Аз не съм проучвала в дълбочина двете училища и не мога да помогна, но бих добавила да гледате практически- кое Ви е по-близо, с удобни часове на начало и край, имате ли познати с реални впечатления. Таксата ще Ви се отрази ли драстично. И да, дали сте насочени чисто академично или по-артистично. За мен доскоро Питагор ми бяха отлична среда, защото държсха таксите поносими за по-пъстър набор от родители като КО например, за съжаление много ги качиха, дано не повлияе на средата.

Общи условия

Активация на акаунт