Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 727
  • 810
  •   1
Отговори
# 750
  • София
.... Важно е къде си задаваш въпросите, това може да подскаже какви ти се иска да са отговорите Simple Smile
... и да можеш да оцениш и извлечеш ползата от ВСЯКО мнение, а не само от тези, които ти импонират на уклон, очаквания, мисловен процес, темперамент и т.н.

За кой ли път ще  се повторя, но и мненията, с които откровено не съм съгласна, също винаги са ми помагали за отговорите, които търся. Както и като видя мнение на някого, който определено не е с моя мироглед.

За конкретния случай мненията на хората, които не виждат логика или смисъл в избора между НУКК и Питагор (което споделям) също "казват" много. Поне според мен.

# 751
Имате ли представа колко са били кандидатите в Питагор тази година , за ПУК и първи клас говоря. Имам чувството, че май са доста по-малко от предишни години , което сигурно е нормално предвид икономическата ситуация.

# 752
  • София
Може ли имена на учителите от СС, които преподават в НУКК?
Знам за обратния случай - учителка от НУКК в СС, по МАТ. Беше катастрофа - просъществува една уч. година, тъй като и децата, и родителите се противопоставиха.

Съветът ми към Ния е да платят първата такса в Питагор, за сигурност. Ако ги приемат в НУКК, губят я, но пък отиват спокойни на изпита, без пренавиване.

Тъй като ходихме предишната година на отворени врати в АК, едно от момичетата, които ни бяха гидове, идваше от НУКК и твърдеше за себе си, че не е посещавала никаква школа или ч. учител, за да я приемат в АК.

Знам за случай на дете от ПУК, което се премести от СС в НУКК. Идваше от семейство на художници (артистично семейство) и явно се бяха подвели по "модата", за да попаднат в СС, където явно не беше мястото за детето.

# 753
Аз се включвам с малко странно питане и дилема, която имаме. Приеха дъщеря ми в Питагор, но я заведох на изпита основно с цел да види как е в изпитна среда, т.к. се подготвя целенасочено за НУКК. Те пък взеха, че я приеха в Питагор и сега умувам дали да платим една вноска и да я запишем и да си пазим мястото, в случай, че не я приемат в НУКК. Може би за повечето родители тук няма място за сравнение между двете училища.. знам ли. На нас НУКК ни се струва като доста добра алтернатива на много ниска цена. Пък и не съм сигурна ако в действителност нивото на стрес и учене в Питагор е супер високо, дали искам да й го причиня...
Ще се радвам да чуя мнения и размисли по темата..
По-добре е да прежалите една вноска за да се застраховате и после ако приемат детето ви в НУКК да го запишете там.

# 754
  • София
Фенси, приеми, че има родители недоволни от СС, които местят децата си. Лично се запознах с няколко Wink И на мен ми е странно от СС към НУКК, но ето- ако са арт хората, СС категорично не е мястото.

Ния, Аз си разсъждавам, но щом обмисляш да се хвърлите към ЧУ, то 1000 лв. , не са непрежалима сума за застраховка (е да, не берем пари по дърветата, както като бяхме деца)...
За НУКК- да имам приетелка, която преподаваше там и се премести, заради Велянова, 2 деца, които преместиха, защото класът беше "кофти". Личен досег с Велянова- мисля, че не беше свикнала 10токласничка да ѝ говори по този начин. (Ето случката- имахме баскетболен мач срещу НУКК в залата на ЦСКА. Вътре беше около 0, ако не и под 0 градуса- адски студ! Предложихме да играем навън- +5/6 градуса, но слънчево време- отказа. Предложихме да играем мача на друга дата и друго място с по-добри условия- отказа. Накара целия отбор да излезне и гордо да носи униформите на НУКК- къс ръкав, къси шорти. Излишно е да казвам, че не можеха да си подадат топката Sad Премръзнаха милите, мачът не беше на живот и смърт, а ние така или иначе си ги биехме. Гледаше адски самодоволно и им викаше и се караше, все едно им е треньорка. Аз не знаех коя е, мислех, че е треньорката им, все пак беше по мачовете и някъде средата на полувремето ѝ се разкрещях, че като е толкова отворена и кара да играят така, да благоволи да си съблече пуловера и палтото и да облече гордо униформата на НУКК.. е и още други неща ѝ казах, с които не се гордея Grinning . На тази жена не бих поверила детето ми, но това са мои спомени и лични наблюдения). От друга страна, тя вече трябва да е към 80 годишна.. може да реши да се пенсионира..

# 755
Ееее Рейни, след ПУК класовете до сега от 5 ставаха 4. Формираха се нови класове и около 10-12 деца не продължаваха. Дали доброволно или не?!?!?!? Всички твърдят, че е по собствено желание. И винаги училището нещо е дефектно.  Wink

# 756
Ами Fancy ,не така подигравателно .Аз също много се притеснявам  за малкия ми син ,който записах в Питагор. Ако беше големия ми син - за миг не бих се колебала-но той е едно добро и изпълнително дете , с което доскоро можеше да се разбереш с една дума. Но малкия ... Той е упорит в мнението ,  малко опърничав , не знам до колко ще се впише .Ако не му понесе прекалено строгата и изискваща среда , няма да смятам детето си за провалено , че не се е вписал в рамката на училището.

# 757
Няма грам подигравка. Изнасям само факти. А вече кой и как ще си ги интерпретира предполагам зависи от коя камбанария ги анализира.

# 758
  • София
Може да не е ковачница за НВО, но е за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии. Също като СС и едно-две други училища.
Ох, бях се зарекла да не пиша, ама...

Значи Света София е училище за тези, които искат по-добри шансове за държавните гимназии? Дали е училище само за това и на тази бази е нормално да слагаш НУКК и ЧУ в една категория?

Към Niya - направете списък на всички предимства (и недостатъци) на ЧУ и тогава вземете решение.

За мен като родител това е важно и е много вероятно да е важно и за други родители. В крайна сметка почти всички всички отличници се състезават за най-добрите държавни. Можем да си приказваме за всякакви други предимства на това или онова училище, ама накрая пилците се броят на НВО. Съвсем практично гледам на училището като институция - то е отсечка от училищното образование, която трябва да доведе до висок успех и влизане в гимназия. Оснаталото е много хубаво, но за мен лично е по-скоро допълнение.

Ако детето ми е с осигурено бъдеще и го влекат изкуствата от всякакъв вид, а не държа да е в музикалното училище, бих го записала в НУКК. Затворено, спокойно, децата подбрани - какво да искам повече!

# 759
  • София
Ами аз нямах предвид точно ПУК/1ви клас... доста дойха при нас 3-4-5 клас СС. Не знам имена, само се заговорих, едната майка сподели, че не е лошо  училище, но на детето ѝ идва нанагорно и доста се е стресирало. Имало доста медали от състезания, та не е закъсало. Хора всякакви..

# 760
  • София
Деца от СС се преместиха в Изи зарази учителите си от СС, които се преместиха там.

# 761
  • в страната на чудесата
Деца все се местят, такива единични примери не могат да служат за нищо.
Понеже става дума за нукк спрямо Питагор - решението първо трябва да е частно с/у държавно според мен. Ако не е сигурна възможността за такса до седми клас, не си причинявайте стреса. За Вас той ще е по-голям отколкото за детето.
И аз мисля, че Хоуп е права - математически талант в ПУК е смешно да се обсъжда. Аз бих добавила и следващи класове.

# 762
  • София
Санака, това ли било? Аз се чудих каква е причината за такова масово преселение, но явно съм хванала грешната дама да попитам или тя ме излъга.

Лейка, абе не беше единичен, бая деца от СС дойдоха, ама ей на Санака хвърли светлина по въпроса. А, че се местят деца и винаги има недоволни е ясно..

# 763
  • София
Може ли по-конкретно за това “масово” преселение? Колко процента са се прехвърлили? Аз като гледах обявените свободни места в СС тази и миналата година - като че ли не бяха толкова много.

# 764
  • в страната на чудесата
Преди няколко години една групичка деца отишла от Питагор в ТЕ. Аз се радвам де, защото бяха симпатяги и децата, и родителите. Това само по себе си не прави Питагор лошо училище (моето не учеше там тогава), нито ТЕ по-добро.  Но сегашните ми наблюдения доста се различават от онова, което се говореше сред преместилите се.
Имам познато дете, което също се премести, и семейството смята, че са постъпили правилно с оглед на индивидуалните им потребности, но много харесват училището до ден днешен.

Общи условия

Активация на акаунт