Септемврийчета 2020

• 32 100
  • 661
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Нашето момиче е на 7+++ ( 28.08, но беше с термин 09.09) и се обърна от гръб по корем на 6++. Изобщо не се изправя.
Според мен не се притеснявайте, не знам кой педиатър очаква от 5 месечно да се изправя 😳

# 421
Моят син е роден на 07.09 и не седи. Катп го сложиш да седне сам 1 секунда и се килва настрани. Влачи се по земята и надига дупето да вече. Съвсем скоро ще се случи, но от седене е далеч. Има 2 долни зъба.

# 422
FB591304BGM, ето тази статия бях чела преди време и е успокоително това от личния опит. https://roditel.bg/dvigatelno-razvitie-na-bebeto-syadane/

Моето момче е родено на 14.09 и също не може да стои седнал още. Може би и аз не го "уча"? Поставяме го от време на време в скутовете ни или на леглото седнал, също като го храня го подпирам с възглавници..

# 423
Здравейте и от мен!
Моят Дамян е роден на 15.09. и стои седнал с опора, но и аз предпочитам да усетя че е готов.
 Иначе от доста време се опитва да си вдига главата, за да стане, но дупето му тежи. Simple Smile Според мен , всяко дете е уникално и следва собствен ход на развитие и всяка форма на претоварване, пресилване и пребързване не е добра ,не че не трябва да го насърчаваме, но виждайки, че в момента, то "не е нашите честоти" каузата би била стрес за нас и неспокойствие дали всичко е наред. Те сега имам чувството, че някои от педиатрите вместо да подкрепят уморените и без това стресирани майки, допълнително ги товарят и безпокоят,та затова не се безпокойте, това създава неефективност и допълнителен стрес.
Ние пък, в момента се борим с първи зъбки и това изглежда е много болезнено, нощем се буди плачещ и през деня е по-неспокоен, а лиги, лиги, колкото искаш.
Как е при вас зъбоникненето?

# 424
  • Terra incognita
Виждам на хоризонта един долен резец, но все още не е пробил, предполагам, че ще се случи до дни. Болезнено е и при нас, особено по време на хранене е страшно мрънкане и крещене 😃

# 425
FB591304BG, и аз мисля като останалите майки. Днес бяхме по прегледи и ние. Препоръчаха ни пиене на вода по 200 мл на ден, а след годинката двойно. Ползване на гърне след 8мия месец, махане на памперс след 1.5г. Ортопедът каза, че е хубаво бебето първо да пълзи преди да проходи и да отложим слагането на обувки максимално, първо да ходи босо или с чорапки. Да спи без чорапки, бънджита и проходилки могат да се ползват, стига да няма проблем при детето (затова трябва да бъде прегледано от ортопед). Най-добре било да се изправи само и да проходи без помощни средства, защото така паданията ще са по-малко. Отклоних се малко от темата, но ми е прясно сега и го споделям.

Вики, ти по колко жълтък даваш? Мина ли повръщането?
Аз давам по 1/2 през ден или два. Зависи дали имам пресни яйца. И педиатърката каза да ги варим повече време, примерно 12 минути, но аз ги правя на пара в кукъра.

Believe7, така е при никненето на зъбки. Поне при нас е така.

# 426
  • Terra incognita
Жасмин, давах по ¼жълтък. Започнай с трохихка и за няколко дни стигнах до ¼ и проблем не сме имали. Варя по 15+ мин, но трябва да призная, че яйцата не бяха съвсем пресни, защот са домашни и не знам колко време са събирани преди да дойдат до нас, вкъщи ги държим в хладилник и не помня кога за последно ни ги бяха пратили. Ние ги ядвм и нямаме проблем. Възможно ли е да е от това?
За прохиждането без помощни средства потвърждасам, че е така. Синът ми проходи абсолютно самостоятелно, първо пълзеше, после започна да ходи, придържайки се за мебелите и накрая се пусна.

# 427
Възможно е да е от това. Мисля, че нямат голяма трайност яйцата. Нашите последните са от 11.04 и сега тъкмо ги правя да ги ядем. Също са домашни, но ги слагаме в кутийките за яйца и ги надписвам кога са били снесени. Малко смешно звучи, но иначе забравям. Варении могат да седят в хладилника около седмица, а сурови май две седмици. Някъде бях чела статия за съхранението на яйцата.

# 428
  • Варна
Моята беба родена на 08.09. още не седи самостоятелно много стабилно. Няма как да се изправи сама като не седи и според мен няма нищо притеснително. Има теории даже, че не е ОК да се изправя твърде рано, защото крачетата не са укрепнали да понесат тежестта на тялото. Напразно те шашкат според мен Simple Smile

Големият ми син не пълзеше преди да проходи, използваше проходилка, за да ми е мирна главата, защото иначе се изправяше държейки се за мебели и често падаше и се удряше. Ако трябваше да свърша нещо го слагах в проходилка. Проходи си без проблем и сега на 11 години няма ортопедичен проблем, така че и това като всичко друго е индивидуално. Не правеше даже опити за пълзи.

# 429
Моят син е роден на 07.09 и не седи. Катп го сложиш да седне сам 1 секунда и се килва настрани. Влачи се по земята и надига дупето да вече. Съвсем скоро ще се случи, но от седене е далеч. Има 2 долни зъба.

Същата работа сме и с килването, и с влаченето, и точно с толкова зъби Smile Моят надига дупе и се клати напред-назад и често се приземява по нос, хвърляйки се напред уж да лази Smile От вчера има леко развитие - мернах го скришом,че както си лежи и прави опити да си надига главата, но явно и на него му тежат глупостите /както се изразява таткото/ Stuck Out Tongue и освен това, пак от вчера, упорито пружинира с краката като го вдигна под мишниците - то реално това не е нещо ново при него, но имаше някакъв период от 1-2 месеца не го бе правил. Общо взето така е с всичко - таман тръгне нещо да прави и се откаже, и минава доста време преди пак да се пробва Unamused

До Believe7

Зъбоникненето при нас, протече без безсънни нощи, и напук на мнението,че децата отказвали хранене - ядеше като за последно Simple Smile За сметка на това, обаче, бяхме с жестока хрема,задна, и сополите ни напред, ни назад - видях се в чудо да пръскам и изпомпвам каквото може,но никога всичко... даже бухме и на капки за нос,витамин С, и ампули калциев глюконат,като превенция да не слезнат надолу секретите към дробчетата. А за лигите,макар че вече отдавна избиха 2та долни предни, продължаваме да сме като онази порода кучета, освен това си лапа ръкавите та ги навивам до лактитие, лапа и яката на бодитата и отпред е вечно мокър и сменям по 3-4 пъти на ден дрехи - от лиги - не от друго Grinning А за сравнение - с каките не съм имала такива лиги изобщо,нито преобличания...

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 14:12 от FB591304BGM

# 430
  • София
Моите момичета са родени на 6 септември в 33гс, недоносени са. На кила си наваксаха, на двигателно развитие са малко назад. Ходим на рехабилитатор по наше желание, уцелихме от втория път - с прекрасни впечатления съм. Показва им движения, които после заедно правим, на тях им харесва, много бързо схващат.

Едната бебка се върти сама, вършее по пода от играчка на играчка, все още не може да седи самостоятелно. Другата може да се обръща, но се стряска и не иска. За сметка на това седи много добре сама.

Захранвам ги от около месец, почнах със зеленчуци и побързах да вкарам по-хранителни каши и месо. Все още нямат напълно заместено хранене, но всички дневни са им с твърда храна, търсят си млякото все още, вода не искат.

Гърне ми казаха да почна веднага щом почнат да седят самостоятелно, но преди да проходят.

# 431
FB59 да и ние спим... засега, а през деня е раздразнителен и лигавещ се , лапа всичко на хоризонта, иначе се храни 😂
А как сте със забелването , мили мъжки мами?
 Нашата педиатърка от първия месец съветваше и проверяваше до къде съм стигнала, а пък аз съм все по-мъничко и внимателно и миналият ден тя отлепи доста, защото се събирало под кожата и трябва да съм по-находчива. Действително, събрало беше смегма и доста зачервено стои откакто тя дръпна, същият ден го болеше като пишкаше и до днес мажа с гентамицин, промивки с риванол и вторник сме на преглед. Бих се радвала ,ако намеря съмишленици в борбата с мъжкото начало и моля ви, без критики защо го правя. За протокола- правя го, защото брат ми , който беше незабелен ,на 5 години преживя истински ужас, майка ми, горката още пази страшни спомени, накрая завърши при хирург. Знам, че много момченца сами се справят с отлепването дотогава, ако не са били забелвани , но има и един медицински процент, които уви, не успяват. Така де, хванала съм се на хорото,има ли други като мен?

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 20:23 от Believe7

# 432
Ами аз при всяка смяна на памперса дърпам кожичката и чистя, и после я връщам. Редно ли е или не, педиатърката ми каза да я дърпам. То какво ли дърпане де.. 🙂

# 433
Когато беше на 1 месец педиатърката му я забели нацяло и ни каза всяка вечер да му я забелваме след баня. Така и правим.
И при племенниците ми беше така

# 434
Как сте с режимите момичета? Ние за жалост нямаме. Ето, сега още бебка спи, за предиобеден сън, нямаме заместено хранене, стиска устнички и ъпсурд да й тикна лъжица вътре. Явно днес ще яде директно обедното пюре.
На 7м педи я измери, че е 10кг, даже не можа да повярва, та втори път я тегли. Каза да не давам каши, че от тях се качвали кг.
Нямаме зъби, вечер се буди по няколко пъти да цоцка.
Имаме и проблем с акането, трудно, по- твърдо, рядко се изхожда и мисля днес да й направя клизмичка. Иначе си пие вода, харесва й. Май това от нас.

Общи условия

Активация на акаунт