Керем Бюрсин в Почукай на вратата ми.Преди,сега и в бъдеще /Тема 43/

• 35 288
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Добро утро в неделния ден!

Постовете от съботния ден изобилстват с различни тези, поддържащи неизменното  присъствие на клишета в турските сериали, подчертавайки факта, че това е неизбежно и безразлично за част от пишещите! Моето мнение по този въпрос очевидно се различава от това на част от момичетата тук и аз си позволявам по тази тема да кажа само няколко неща, защото явно съм неразбрана!

Клишета използваме всички ние, както в ежедневната си реч и това е неизменно, така и при изпълнение на служебните си задължения (официални писма, бизнес кореспонденции, научните трудове и др.), т.е. клишетата такива каквито са срещаме навсякъде около нас!

В литературните произведения (каквито са сценариите) обаче клишетата принципно се въприемат като негатив, защото стойността на всяко литературно произведение се определя от новоторството и оригиналността на творбата! Напр., договорът между Серкан и Еда и факта, че те постепенно се влюбиха един в друг, сам по себе си е клише, но негодувание не съм изразявала никъде в темата, защото намирах за оригинален начина по който сценаристите на сериала ни поднесоха развитието на отношенията между главните герои!

Многократно използвах термина клише обаче за последната сцена от еп. 14, защото освен, че това е много често срещан прийом в сериалите (не само в турските) за разделяне на влюбените главни герои, това което изтъкна Серкан като аргументи за раздялата им с това, което той говореше преди тази последна сцена е абсолютен нонсенс! Проследявайки в детайли оригиналността и някои новаторски елементи на първите 13 епизода, за мен финалната фраза на еп. 14 беше неочаквана и неприятна изненада! Очевидно съм имала по-големи очаквания, по-оригинално решаване на проблема с "тайната" и както вече съм писала, съвкупността от няколко причини доведоха  до моето разочарование след еп. 14 и съответно по-емоционалните ми постове след излъчването му! Толкова по темата за клишетата от мен!

Хубав, слънчев и усмихнат неделен ден!

# 211
Flowers Hibiscus  Добро утро, прекрасни момичета Flowers Hibiscus
Желая ви един страхотен неделен ден !

От Неслихан:

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 08:58 от mi_si

# 212
Пак ще пиша дълго, момичета. Предупреждавам. Simple Smile

Изгледах си епизода с български превод и си припомних колко хубави и смислени диалози има в този сериал. Това е една от причините толкова да го харесвам. Но през цялото време ми беше заседнала буца в гърлото, като знам какво се случва на финала. Въобще не можах да се насладя на милите моменти между Серкан и Еда. Ах, тези двамата ще ми скъсат сърцето! Бързо да ги сдобряват, че не знам иначе... Едвам издържах епизодите, докато ги съберат. Копнеех да чуя признанията им, че са влюбени един в друг, да видя целувка, да ги гледам прегърнати. Не знам как ще понеса да ги гледам разделени. Сега дори е по-гадно. Но заради динамиката в отношенията им и перфектната актьорска игра, ще издържа някак си. Интересно ми е какво ни е подготвила Айше - наистина ми е интересно как ще се държат един с друг сега, това ме крепи, че поне ще има интрига. Като гледам това сърце, може още в края на 15-ти епизод да ги съберат. Или да не се размечтавам толкова?! Heart Eyes

Много се смях на сцената, в която Серкан каза, че има трима приятели. Ефе го попита Сириус кой е, а Серкан отговори “кучето ми”. Joy

Докато Ефе обясняваше на Серкан защо е избрал него, ми се стори искрен и тъкмо мислех да ви пиша, че го харесвам и имам добро усещане за него. Но след това усмивката, която пусна в края на разговора им... не знам... има нещо гнило там. Надявам се само да не се окаже голяма гад. Виждам го като братовчеда на Йомер от Любов под наем - достоен противник, но лек дразнител, който в даден момент ще се признае за победен и ще отстъпи достойно. Да видим дали ще изляза права.

Много ми хареса нежността, с която Серкан гледаше Еда, докато посаждаше цветенца на терасата му. През целия епизод внимателно наблюдавах Серкан и отношението му към Еда. Не знам откъде намери сили това момче да я остави накрая. Мисля си, че, ако бяхме в реала, щеше да реши да скрие истината, за да не я загуби. Но понеже трябва филм да става... Не знам как Серкан ще живее без Еда занапред. Наистина няма нищо в живота му, което може да я замени. Чувствата, които изпита с нея, са несравними и той е наясно с това. Никоя няма да го гледа с тези красиви, изпълнени с любов и нежност очи. Никоя няма да го целува и прегръща с такава искреност, доброта и всеотдайност. Жена като Еда трудно се среща и още по-трудно се задържа. Не проумявам как доброволно се отказа от нея дори предвид обстоятелствата. Значи не е егоист. Чувствата му към нея и желанието му тя да е добре са по-силни от собствените му нужди и желания. И все пак... не знам как ще живее и диша без Еда като негова половинка, след като веднъж я е имал в живота си като любима жена. Според мен ще видим един празен Серкан. Като празна кутия от крем - има я обвивката, но го няма съдържанието. Дори работата не мисля, че ще го крепи. Както изглеждаше, когато мина покрай Лейля, Ердем и Сузан след диалога с Еда на терасата. Очаквам обаче да разнообразят с комични ситуации, че иначе ще е прекалено драматично, а не сме в този жанр. Simple Smile

Много ми хареса, когато Еда осъзна колко много неща не е правил Серкан при разговора им относно киното и накрая каза: “Какво да правим, ще се учим.” Ами нямам търпение да се съберат и да продължат да се учат заедно. Само си представете колко още романтични моменти им предстоят. Ах, не ме интересува, че са клишета, но искам да видя всички романтични дизи клишета, случващи се на Еда и Серкан! Simple Smile

“След като Ферит се появява пред теб и те гледа в очите, ти ще направиш същото, Селин. Защо ние жените сме принудени да отстъпим назад? Заставаш пред него и го гледаш право в очите.” - тези думи на Еда ме накараха да се замисля. Вероятно тя ще направи същото. Няма да избяга и да се скрие от Серкан. Ще му покаже, че може да стои в една стая с него, че може да работи с него, защото е силна, независима и свободомислеща. В тази сцена със Селин първо си помислих “леле, Селин тотално изплиска”, но после ми допадна това да изпусне парата. Имаше нужда. Хареса ми и разговорът й с Еда. Според мен няма да се намеси между тях със Серкан сега, не и за да си го връща и т.н. Дори може да е от тези, които се опитват да ги сдобрят. А снимките с него не наряза, защото към него не изпитва този гняв и разочарование, каквито чувства към Ферит. Разбирам я. Тя вярваше на Ферит - че ще е до нея въпреки всичко. Това изоставяне й дойде изневиделица. Въпреки всичко, което направи, въпреки че осъзнава вината си за случилото се, тя се чувства предадена от Ферит. Затова му е ядосана. Докато Серкан й показа приятелско отношение, въпреки че я отхвърли. Тя реално искаше да е с него, но не беше сигурна в неговите чувства. Искаше й се той да отвърне на чувствата й, но разчиташе знаците погрешно - затова в историята със Серкан не се ядоса на него, а на себе си. Wink

И за финал - след като го изгледах с превод, мнението ми напълно се затвърди. С всеки изминал епизод този сериал става все по-добър. Историята се заплита, характерите на персонажите се развиват, дори някои неща в сюжета да са предвидими, не се уморявам да гледам, защото този филм има особен вайб, който просто ме пленява! Обожавам го!!!

И тази вечер ще разнообразя и вместо сладки сънища, ще ви пожелая горещи сънища... ето ви и една снимка, която пари, за да ви настрои на тази вълна. Joy Animal Speak No Evil

Добро утро! Малко ми горчи след поредния път да гледам епизода и бг буквичките, но все пак, прекрасен епизод е, истински, реален, изстрадан!!! Слагам Flowers Seedling за нова надежда между нашите слънчица, както Еда посади семенцата на терасата на офиса. Серкан трябва да ги полива и да се грижи за тях, че да пораснат и живота да се върне при нашия самурай, че след това ритуално самоубийство светът свърши за него!!! Nature Earth Africa

+ 1 за анализа! Hands Clap Flowers Hibiscus

Благодаря за снимката - направо пари! Heart Blue Heart Revolving Hearts

# 213
От сета вчера и днес

# 214
Добро утро!
Благозаря на екипа за превода и на този епизод!
Няма да съм многословна,през целият епизод все едно някой ме държеше за гърлото....Чудесен,чудесен Керем!!!!
Напълно подкрепям коментара на nrgmama❤❤❤
 Перфектно изиграната финална сцена, но за мен не на място и буквално и преносно.Серкан искаше където е започнало всичко,там и да приключи,но аз намирам за жестоко да се раздели с нея именно там,където часове по рано тя посади семена и каза че се чувства щастлива!
Надявам се следващите епизоди да са по ведри,макар и гневни...Тези очи на Серкан/Керем ще ме преследват дълго,много болка,много!

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 13:07 от Adelina14

# 215
Flowers Four Leaf CloverМили момичета:high_brightness:, в този слънчев ден ви водя едно слънчево момче:hibiscus:.Нашият рожденик, днес става на 16 години:blue_heart:Nature DizzyFlowers Hibiscus
Скрит текст:

Толкова съм щастлива Innocent

Една лека виртуална почерпка  /мое производство Stuck Out Tongue Winking Eye/
Скрит текст:

Нека и вашия ден да е усмихнат BlushFlowers HibiscusFlowers Four Leaf Clover

# 216
  • Бургас
Flowers Four Leaf CloverМили момичета:high_brightness:, в този слънчев ден ви водя едно слънчево момче:hibiscus:.Нашият рожденик, днес става на 16 години:blue_heart:Nature DizzyFlowers Hibiscus
Скрит текст:

Една лека виртуална почерпка  /мое производство Stuck Out Tongue Winking Eye/
Скрит текст:

Желая на всички ви много здраве и щастие, а на рожденика -  много успехи, любов, мечти и амбиция да ги достигне!

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 17:59 от Tonnybs

# 217
Да ти  е здрав рожденика,Ninika !

# 218
  • Кърджали
Ninka, да ви е жив и здрав рожденика! Да има цели, които да преследва с хъс и вяра!
В последната серия Керем просто стеашно вдигна летвата. Не знам той какво е чувствал, но аз накрая бях като изцедена (не гомказвам изобшо в лош смисъл).

# 219
  • София
Ninika, да ти е честит рожденикът! Желая му много здраве, щастие и сбъднати мечти. Да си прекарате един незабравим ден. Yellow Heart

Добро утро на всички от мен! People Raising Hand
За да съм по темата, споделям с вас новата ми любима снимка на нашите:

Чок зор ще видим, докато ги съберат. Но съм сигурна, че отново ще е интересно и вълнуващо за гледане. Да започнем да изстудяваме следващото шампанско, което ще отворим при сдобряването им. Champagne Sunglasses

# 220

Това какво значи? Днес са им раздали сценария за 16 еп и утре почват снимки на един ром-ком епизод? Да се надяваме да е така? Дори и да са разделени нашите герои може би ще има смях и закачки?

Аз видях тази снимка - Еда ще трие снимките от телефона си със Серкан.
Не е ясно как и откъде ги има - но Серкан е известен може да са папарашки снимки отстрани.

А може би е просто символ на това, че иска да изтрие времето, което е била със Серкан.

И Мело направи същото, когато скъса с Каан.
https://twitter.com/sencalkapimi__/status/1317737180748423168

# 221
  • Кърджали

Дали емсъвпадение във фамилиите или и от там ще изкочи зайче?

# 222
Скрит текст:
Скрит текст:

Една лека виртуална почерпка  /мое производство Stuck Out Tongue Winking Eye/
Скрит текст:

Ninika, Честит Рожден Ден на слънчевото момче! Birthday Gift Balloon
Изпращам му тази стара българска благословия, за да го пази и да бъде благословен! Hug

# 223
# 224
  • Варна
Малко и аз да поразсъждавам над 14 епизод.
Макар и очакван, финала не трябваше да е такъв. В стремежа си да не нарани Еда, Серкан реши да жертва себе си. Но той не си дава сметка, че така ще я  нарани на два пъти. Веднъж, като и каза, че всичко е приключило и втори път като научи истината. Рано или късно лъжата ще се разкрие. От друга страна Алптекин не сподели със Серкан, че и Ферит знае за инцидента. Ако му беше казал, тогава Серкан щеше да разкрие истината за смъртта на родителите и. Затова си мисля, че Алптекин трябва да понесе отоворност и да разкрие истината на Еда. Така ще освободи и сина си от товара.

Ninika, да ви е честит рожденника.Да е много здрав и упорит в преследване на мечтите си.

Общи условия

Активация на акаунт