Отговори
# 495
Оф....явно нещо съм забравила...след като прехвърляме 6.5 , за да го умножим, защо не променяме знака?
Ще погледна теорията
не умножава се и се дели на самото число
при неравенствата, при умножение или деление на отр.число се сменя знака на неравенството

# 496
  • София
Пенева, всичко е и до навик все пак. След като в учебници и помагала при решените примерни задачи дежурно моделират уравненията с х, а не с v, t, n и т.н   като стандартни означения, в учебните тетрадки дават начална насока кое да се означи именно с х (нищо, че иначе става дума я за скорост, я за време, я за производителност, имащи своите си фиксирани букви), в самите условия на някои задачи в НВО/пробни е  по начало казано, че скоростта  на някое си превозно средство е  х и се искат по-нататъшни изразявания  на други скорости чрез този х, то за децата съставянето на уравнение с v ще е  просто някaк нетипично.  А и е по-трудоемко/времеемко, ако щеш и по-объркващо даже,  при задачите с течение (водно или въздушно) да пишеш все в долен индекс цели  или съкратени думи неколкократно в хода на решението. Къде по удобно е да напишеш, че скоростта на течението е х, а при примерно дадена скорост по течението да изразиш чрез х и тази в спокойна вода. По - важното е обаче, че  решение, съдържащо всички необходими атрибути,  няма да бъде така или иначе орязано от никой проверител като точки заради избраната една или друга буква  за неизвестно. Simple Smile

# 497
Обаче в този контекст искам да ви кажа, че в България се дават много креативни и стимулиращи задачи. Браво.
Синът ми в момента завършва прогимназия в Италия. Доста е добър по математика, природна дарба си му е, обаче имам чувството, че от училище ще остане недоразвит. Много опростенчески се преподава. За догодина е избрал техническа гимназия с профил информатика и нямам търпение да видя дали ще има някакво раздвижване там, иначе не мога да си представя как един ден ще може да измисля алгоритъм, ако няма това креативно мислене.

# 498
  • София
Здравейте,
Може ли помощ за задача от сложна лихва. По-точно да ми обясните как в таблицата се насочваме към приблизителната стойност, от която намираме периода.
Ето задачата:

Ето как дъщеря ми я решава:

Като гледаме таблицата, за да определим n - на реда за лихвен процент 5 % търсим най-близката стойност, приблизително равна на 1,50:

Защо избираме 1,551 - и от там отговорът е 9 периода?
Логично е да трябва да избираме по-голямата стойност между двете възможни. Защото при по-малък период сумата няма да е достигнала до необходимия размер, а при по-голям - ще го е подминала, т.е. ще е изпълнено условието. Но при други решени задачи са дали, че когато се получи изчислена стойност 2, трябва да изберем от таблицата 1,999, а не следващата.
Какво точно е правилото? Защо при едни случаи избираме по-малката, а при други - по-голямата стойност?
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 23:26 от Sunny bunny

# 499
Здравейте! Моля ви за помощ за тези задачи. Някой от тях ги реших, но не съм сигурна в решенията си.
1) Колко двуцифрени числа с различни цифри могат да се образуват от цифрите 0, 3, 7, 8, 9 ?
2) В клас има 7 момичета и 5 момчета. По колко начина може да се избере отбор от 4 ученика, в който да има 2 момичета и 2 момчета.
3) Колко трицифрени числа с различни цифри могат да се образуват от цифрите 0, 4, 6, 8, 5 ?
4) В кош има 15 топки, от които 2 бели. По колко начина могат да се изберат 3 топки, от които 1 бяла и 2 цветни.
5) Колко четирицифрени числа с различни цифри могат да се съставят от четните цифри?
6) Дванадесет различни точки лежат върху окръжност. Колко хорди могат да се построят между тези точки?
7) Колко трицифрени числа, кратни на 5, могат да се образуват с цифрите 0, 1, 2 ,5 и 7, ако те са с различни цифри?
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 17:46 от titin_ka

# 500
  • там някъде...
Здравейте,
отново имам трудност със задача. Задачата е от 7 клас - зад. 96

Благодаря предварително!

# 501

С молба за помощ за тези три задачи за 7 ми клас! Предварително благодаря!

# 502
  • София

С молба за помощ за тези три задачи за 7 ми клас! Предварително благодаря!
Принципът е един - нанасяме данните в таблица и от колоната на величината, която е изразена от другите две по формулата, извеждаме уравнението.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 12:38 от Sunny bunny

# 503
Sunny bunny, много благодаря! С помощта на обясненията ви, успяхме да решим и другите две задачи!

# 504
Един тракторист може да изоре една нива за 6ч, а друг - за 9ч. За колко време ще изорат половината нива, ако работят заедно?

# 505
Тракторист №1 - за един час 1/6 от нивата.
Тракторист №2 - за един час 1/9 от нивата.
Двамата работят заедно t време и изорават 1/2 от нивата.
1/6*t + 1/9*t = 1/2
t = 1 час и 48 минути

# 506
  • София
Здравейте,
отново имам трудност със задача. Задачата е от 7 клас - зад. 96

Благодаря предварително!
Изхождаме от това, че ъглите са два по два равни и сборът им е 360 градуса.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 12:40 от Sunny bunny

# 507
Може ли помощ със следната задача:
един автобус изминава разстоянието от град А до град В със средна скорост 45 км/ч. При едно пътуване, след като изминал 40% от цялото разстояние, автобусът бил задържан 20 минути. Останалата част на пътя автобусът изминал със средна скорост 60км/час и пристигнал в В 4 минути по-рано от времето, предвидено по разписание. Да се намери
а/разстоянието от А до В
б/времето, през което автобусът е пътувал със средна скорост 45 км/час
Благодаря предварително

# 508
  • София
Christina 1980, по-горе има 3 задачи от движение, които съм решила - вижте ги, те са аналогични на вашата.

# 509

Общи условия

Активация на акаунт