Отговори
# 480
А разбрах. Значи ще е 3/4х + 3/4(x+18)=156

Оф, то на тая матура все едно аз ще се явявам.

# 481
Важното е, че имаш желание да я разбереш 😜
И вместо х е добре да използваш V в такива уравнения.

# 482
  • у дома

И вместо х е добре да използваш V в такива уравнения.

Това пък защо-ако е написано че х е скоростта на първата кола си е екстра с х.

# 483
Спомен от миналия век, когато учех за скорост, път и време..... 😀
Както и че ъглите се обозначават с алфа, бета, гама ...
В 21 вероятно е различно.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 23:27 от Dincho

# 484
Скрит текст:
"Сред всеки 8 от 16 числа поне 2 са четни. Колко най-малко са четните числа сред тези 16 числа?" и

"В една кошница има 20 ябълки от 2 сорта - червени и зелени. Измежду всеки 7 от тях има поне 4 зелени.
Колко най-много червени ябълки може да има в кошницата?"

Синът ми ги решава, но без да има стройна система за решаването на този тип задачи, а такава със сигурност има.

"Най-лошият" случай когато си събрал всички нечетни и си ги допълнил с четни до 8 броя, за които си използвал поне две четни, т.е. четните са поне 16-8+2=10.

Червените ябълки не са повече от 7-4=3.

Ако нещо го имаш поне а измежду всеки в от с, то от това нещо имаш поне с-в +а от него. За другото имаш най-мното в-а.

Много благодаря! Flowers Bouquet
Точно от така изведени правила имах нужда.

# 485
  • у дома
Спомен от миналия век, когато учех за скорост, път и време..... 😀
Както и че ъглите се обозначават с алфа, бета, гама ...
В 21 вероятно е различно.
Ами то и аз съм учила миналия век в МГ,но нямам спомени да не сме използвали х.
Пускам нещо за път,скорост време-на който му е полезно да ползва

# 486
Ами ти подкрепяш твърдението на Dincho, че скорост се бележи с v. Той/тя никъде не твърди, че Х въобще не се използва в математиката.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 08:45 от W

# 487
  • София
Ами ти подкрепяш твърдението на Dincho, че скорост се бележи с v.
Не мисля,  тук (във файла) просто са зададени основни положения/формули (разпознавам чертежчетата между другото от помагало на Веди по старата система) и при тях е нормално да се ползва означението за скорост.
Иначе няма никакъв проблем същата да бъде означена  с х, у и сие. Всичко около х тръгва от това, че просто с него най-масово означаваме неизвестно. Ако то е  скорост - ОК,  може да е и време, може и самият път да е, и норма на работа, и количество от дадена смес, и процентно съдържание на някакво вещество в нея. Достатъчно е в една текстова задача да  напишем какво означаваме с х, каква е мерната единица и да  сложим ДС. След това   дали моделираното уравнение е с х или v  за скорост няма никакво значение. Ниикой не би санкционирал за това. И мисля, че винаги си е било така, дори и по време на моето учене в среден курс през  80 и някоя на миналия век..Laughing

Ако беше иначе, в урaвненията за работа  неизвестната производителност/нормата  на работник/тръба трябваше да ги означаваме  непремeнно с p или n. Wink

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 08:57 от пенсионирана русалка

# 488
Говорим едно и също, но не се разбрахме. Confused
Предлагам да не спамим повече.

# 489
  • София
Най- напред не мисля, че подобни коментари, свързани с оформлението на предната част на текстова задача, са спам. И второ, допълни за х после, така че няма как от първоначаланото ти изречение да се разбере какво си имал/имала предвид.

# 490
  • у дома
Ами ти подкрепяш твърдението на Dincho, че скорост се бележи с v. Той/тя никъде не твърди, че Х въобще не се използва в математиката.
Русалката ме е разбрала-това са формули ,които сметнах,че ще са полезни на тези,които се затрудняват,а не да спорим за х и v.
На мен някак си ми е странно ако едната кола се движи със скорост 30 км/ч повече от другата скоросттите да са  v и v+30-не че е грешно ,но ми е странно. И понеже Динчо написа,че така е по-добре ,аз си написах мнението.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 10:18 от svetlaem

# 491
Само да напомня, че децата не ги учат да си напишат директно уравнението разсъждавайки си, а пишат в табличка. В нея много ясно се вижда кое тoчно не го знаем (V, t или S), кое е неизвестно и кое се получава/изразява чрез другото. А как ще означим неизвестното е въпрос на запис, но е по-удобно да е символа на величината (означението е "говорещо", както и страните на триъгълник не ги означаваме обичайно с x, y и z , а с a, b и c, дори някое да е неизвестно Simple Smile )

# 492
Много Ви благодаря, това е верния отговор, но не разбирам къде греша

# 493
защо делите на -6.5
знакът е +

# 494
Оф....явно нещо съм забравила...след като прехвърляме 6.5 , за да го умножим, защо не променяме знака?
Ще погледна теорията

Общи условия

Активация на акаунт