Отговори
# 465
Да, благодаря

# 466
Може ли, да ми помогнете за следните задачи!

# 467
Здравейте! Може ли помощ със 7ма задача? Благодаря предварително!
(п.с имам само още 1 час)

# 468
  • София
Редкация : Питах за конкретна задача от дял стохастика, но я махам сега, понеже  нещата се изясниха.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 01:15 от пенсионирана русалка

# 469
"Сред всеки 8 от 16 числа поне 2 са четни. Колко най-малко са четните числа сред тези 16 числа?" и

"В една кошница има 20 ябълки от 2 сорта - червени и зелени. Измежду всеки 7 от тях има поне 4 зелени.
Колко най-много червени ябълки може да има в кошницата?"

Синът ми ги решава, но без да има стройна система за решаването на този тип задачи, а такава със сигурност има.

# 470
Може ли, да ми помогнете за следните задачи!
Задача 5.
24 = 23.3
Значи числото трябва да се дели едновременно на 8 и на 3, за да се дели на 24.
Критерият за делимост на 3 е, че сборът от всички цифри, които съставят числото трябва да е 3 или 6 или 9.
Критерият за делимост на 8 е, че ако вземем само последните три цифри, полученото число трябва да се дели на 8.
От втория критерий:
19В трябва да се дели на 8 без остатък. Такова число е 192, значи В = 2. Няма други варианти за 19В.
От първия критерий:
А + 2 + 1 + 8 + 2 + 1 + 9 + 2 =
(пропускам нулите)
= А + 25
За А са възможни 2, 5 или 8.
Тъй като В = 2, може би А трябва да се счита за различна цифра, така че 2 отпада... (евентуално?).
Остават А = 5 или А = 8.
Значи са възможни две такива числа или три, ако позволим А = В.

Задача 6.
Щом в числото има умножение по 10, значи ще завършва на нула.
Щом има умножение 2.5 = 10, значи ще завършва с две нули (все едно по 100).
Щом умножаваме по 115 = 23.5 => Това е нечетен брой петици, значи имаме 5, а не още една нула.
Тоест числото завършва на 500.
х + y + z = 5

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 22:57 от Barbabeau

# 471
Здравейте! Може ли помощ със следната задача (без а) подточка) ? (11 клас)

# 472
# 473
# 474

f(x) = -2x - 2

Решава се с подобности и пропорции...
AB = 5√2
AC = 2√2
Ъглополовящата дели срещуположната страна BC в съотношение 2:5.

# 475
  • София

f(x) = -2x - 2

Решава се с подобности и пропорции...
AB = 5√2
AC = 2√2
Ъглополовящата дели срещуположната страна BC в съотношение 2:5.

Това са по-скоро или задачи от профил 11 клас в частта  аналитична геометрия в равнината, или са  от изпит  на същия материал в някой университет, щом са били за време. Тоест не ни трябват подобия и пропорции, а приложение на вектори и аналитична геометрия при решаване на триъгълник.

# 476
Не знам, не беше уточнено, съжалявам. 🤷 Защо не и Теорема на Талес за 9-10 клас някъде беше. Решава се и така.

# 477
"Сред всеки 8 от 16 числа поне 2 са четни. Колко най-малко са четните числа сред тези 16 числа?" и

"В една кошница има 20 ябълки от 2 сорта - червени и зелени. Измежду всеки 7 от тях има поне 4 зелени.
Колко най-много червени ябълки може да има в кошницата?"

Синът ми ги решава, но без да има стройна система за решаването на този тип задачи, а такава със сигурност има.

"Най-лошият" случай когато си събрал всички нечетни и си ги допълнил с четни до 8 броя, за които си използвал поне две четни, т.е. четните са поне 16-8+2=10.

Червените ябълки не са повече от 7-4=3.

Ако нещо го имаш поне а измежду всеки в от с, то от това нещо имаш поне с-в +а от него. За другото имаш най-мното в-а.

# 478
Момичета, тази задача май е доста елементарна, но на мен нещо не ми се получава уравнението. Може ли да ми помогнете:

От градовете А и В, разстоянието между които е 156 км, тръгнали едновременно един срещу друг два автомобила и се срещнали след 45 мин. Намерете скоростите им, ако единият се е движил с 18 км/ч по-бързо отдругия.

Нещо моето уравнение се получава без решение:
х.3/4=3/4(x+18)

# 479
  • у дома
Момичета, тази задача май е доста елементарна, но на мен нещо не ми се получава уравнението. Може ли да ми помогнете:

От градовете А и В, разстоянието между които е 156 км, тръгнали едновременно един срещу друг два автомобила и се срещнали след 45 мин. Намерете скоростите им, ако единият се е движил с 18 км/ч по-бързо отдругия.

Нещо моето уравнение се получава без решение:
х.3/4=3/4(x+18)
Сборът от двата пътя е 156,а не са равни.

Общи условия

Активация на акаунт