Отговори
# 375
# 376
  • София
Задачата я рeшавам без проблеми. Обаче тъй като няма скоби
смятам lg20 * ..... израза и получавам lg20  * 5 и се получава съвсем друго нещо
Допустим ли е запис без скобите , защото не е все едно
lg20*a и lg(20*a)

Според мен още в задаването на  условието си личи, че  целият израз  горе представлява b при логаритъм с основа а=10, а не  отделно десетичен логаритъм от 20, умножен по някакъв отделен множител...Явно и другаде съм го срещала като запис така  и автоматизрано го сметнах. Но иначе, да, най-прецизно би било да има средни скоби пред 20 и в края.

Мисля, че нормалният вид би изисквал множителят, умножаващ логаритъма, да се изпише отпред... т.е. a*lg20, не lg20a и последния запис по предположение следва да се интерпретира като lg(20a), но... не бих заложила живота си на това, бих сложила скоби.
От друга страна, забелязала съм, че такива "неясноти" се залагат понякога съзнателно - тип "4.(2-1):2.2". Мислех, че е характерно само за началния курс, но... явно не само.

# 377
Може ли, помощ!

# 378
3.a/b=3. / 2/15 b / b   /=  3. 2/15 = 2/5

# 379
Може ли помощ за тази задача, тя е от Прогресии от 10 клас.
Къде бъркам?

# 380
# 381
  • София

И... отивам пак на печката Simple Smile Весели, изпълнени с любов,  топлина и уют празници желая на всички . Бъдете здрави!

# 382

И... отивам пак на печката Simple Smile Весели, изпълнени с любов,  топлина и уют празници желая на всички . Бъдете здрави!

Отговора, който ми дават е друг, може да има и грешка в отговора.
Благодаря много!

# 383
Твоята система дава тези отговори.
а1+а4=32

Русалката е приела,че а3+а4=32

Весели празници на всички!

# 384
  • София
Dа, аз не съм дочела в бързината, че става дума не за сума на последните две, а на крайните две числа.. Но и иначе, пак мисля, че системата ще е по-лесна за пресмятане с първоначално изразяване на задните 3 члена като геометрична, а  после с изразяване на а1 от средно аритметично.
Тоест:
 х+хq=16
x(2-q)+xq^2=32

# 385
  • София
Честита Коледа, математици Simple Smile  Много здраве, късмет и топлина да има в домовете ви!

Девойката спи, но аз се тормозя с една задача - ще може ли да помогнете?

Сигурно не е от трудните, защото е дадена в първата част в примерен тест за НВО за 10 клас.
Вижда се, че АВС е правоъгълен и съответно може да се намери колко е дължината на АС. И после?
Благодаря предварително!

# 386
Честита Коледа на мат дружината! Да сте живи и здрави!

Моля за помощ със следната задача за 8. клас:

В трапеца ABCD т.М е среда на бедрото ВС. Ако AB=a см, CD=b см и височината на трапеца е с дължина h см, намерете лицето на ΔABM. Благодаря!

(Към момента не е взета средна отсечка в трапеца.)

# 387
Лицето на АВМ трябва да е а*h/4.
Защо е дадено b обаче?

# 388
Честита Коледа, математици Simple Smile  Много здраве, късмет и топлина да има в домовете ви!

Девойката спи, но аз се тормозя с една задача - ще може ли да помогнете?

Сигурно не е от трудните, защото е дадена в първата част в примерен тест за НВО за 10 клас.
Вижда се, че АВС е правоъгълен и съответно може да се намери колко е дължината на АС. И после?
Благодаря предварително!

ъгъл САВ=ъгъл СDB= х
В триъгълника АBC изразяваме sin x= 2/8 =1/4

В триъгълника DCM (M е петата на перпендикуляра от B към CD), sin x=  BM/BD или
1/4=BM/3
BM=0.75

# 389
Лицето на АВМ трябва да е а*h/4.
Защо е дадено b обаче?

Толкова е. Благодаря, Динчо. И аз май междувременно измислих решението. То като отиде човек на лекар, му минава.

b e дадено, защото в следващата задача се използва същия чертеж, но се търси лицето на триъгълника CMD.

Общи условия

Активация на акаунт