И да, детето ми дълго време беше раздвоено между БМ и мен/ новото си семейство. Дълго време ни отхвърляше и търсеше познатото. Имахме много тежка адаптация, благодарение на факта, че през трите години престой в институция социалните бяха насърчавали контакта с БМ и изграждали привързаност, дори с ясното съзнание, че никога няма да върнат детето на БМ, защото при нея ще е в риск живота му. Да, има и такива "майки". Та тези контакти не бяха прекъснати до деня, в който решението влезе в сила. Скандално, а? Попарата я сърбахме ние. Години проблеми и терапии. И да, моя е, защото след години раздвояване най-накрая порасна и прие осиновяването си и мен за нейна майка. Вие, дето с лека ръка давате съвети на една осиновителка, представяте ли си какво е детето ти да се разкъсва между две жени, между две майки, но само едната да има правото да взема решения и да носи отговорност? Знаете ли какъв ад е такъв живот за детето и семейството му? Защото тук няма "и заживели щастливо като едно голямо семейство". Никой не отрича правото на детето да познава произхода си, въпросът е как и кога ще се случи всичко. В случая на авторката детето разбира в абсолютно неподходяща възраст, вероятно по неподходящ начин. И за мен има само едно логично обяснение как стига толкова бързо до БМ - тя я е потърсила, намерила и й е казала. Документите само са потвърдили информацията и самоличността на БМ. Или го е сторил някой "доброжелател", който е бил наясно с произхода на детето - някой от родилното и институцията.
Вие, всички списващи тук, няма как да разберете какво е някой да се появи в живота на детето ви в трудна възраст по такъв начин. Защото вашите деца не са изложени на този риск. Аз, обаче, всеки път премислям по сто пъти дали да позволя децата ми да участват в нещо, където могат да бъдат снимани, всеки път премислям, дали да позволя дори в затворената група на класа/ градината да се качи снимка на моето дете, точно, за да избегна риска, някоя премислила биологична майка да го причака с думите "аз съм истинската ти майка".
Съвети по темите с децата ми и тяхното осиновяне мога да приема, обаче, само от осиновители, пораснали осиновени или една конкретна психоложка, специалист по проблемно поведение при осиновените деца. И да, знам, от нея, че начинът на поднасяне на информацията и възрастта са от огромно значение, точно за да се избегнат ситуациите на авторката.