осиновената ми дъщеря

• 16 692
  • 261
  •   1
Отговори
# 45
Реюнион, децата ми и двете знаят за произхода и биологичният си родител толкова, колкото знам и аз. И знаят, че ако след пълнолетие поискат да ги видят това е тяхно право. Но в никакъв случай не бих допуснала БР да се появи в живота им преди това. И си имам своите основания за това. От децата си тайни в това отношение нямам. Знаят имената на БМ, знаят факти, което дори психолозите биха се шокирали, че съм им казала сега, но никога не съм ги лъгала за нищо и  говорим свободно по темата.
И да, детето ми дълго време беше раздвоено между БМ и мен/ новото си семейство. Дълго време ни отхвърляше и търсеше познатото. Имахме много тежка адаптация, благодарение на факта, че през трите години престой в институция социалните бяха насърчавали контакта с БМ и изграждали привързаност, дори с ясното съзнание, че никога няма да върнат детето на БМ, защото при нея ще е в риск живота му. Да, има и такива "майки". Та тези контакти не бяха прекъснати до деня, в който решението влезе в сила. Скандално, а? Попарата я сърбахме ние. Години проблеми и терапии. И да, моя е, защото след години раздвояване най-накрая порасна и прие осиновяването си и мен за нейна майка. Вие, дето с лека ръка давате съвети на една осиновителка, представяте ли си какво е детето ти да се разкъсва между две жени, между две майки, но само едната да има правото да взема решения и да носи отговорност? Знаете ли какъв ад е такъв живот за детето и семейството му? Защото тук няма "и заживели щастливо като едно голямо семейство". Никой не отрича правото на детето да познава произхода си, въпросът е как и кога ще се случи всичко. В случая на авторката детето разбира в абсолютно неподходяща възраст, вероятно по неподходящ начин. И за мен има само едно логично обяснение как стига толкова бързо до БМ - тя я е потърсила, намерила и й е казала. Документите само са потвърдили информацията и самоличността на БМ. Или го е сторил някой "доброжелател", който е бил наясно с произхода на детето - някой от родилното и институцията.
Вие, всички списващи тук, няма как да разберете какво е някой да се появи в живота на детето ви в трудна възраст по такъв начин. Защото вашите деца не са изложени на този риск. Аз, обаче, всеки път премислям по сто пъти дали да позволя децата ми да участват в нещо, където могат да бъдат снимани, всеки път премислям, дали да позволя дори в затворената група на класа/ градината да се качи снимка на моето дете, точно, за да избегна риска, някоя премислила биологична майка да го причака с думите "аз съм истинската ти майка".
Съвети по темите с децата ми и тяхното осиновяне мога да приема, обаче, само от осиновители, пораснали осиновени или една конкретна психоложка, специалист по проблемно поведение при осиновените деца. И да, знам, от нея, че начинът на поднасяне на информацията и възрастта са от огромно значение, точно за да се избегнат ситуациите на авторката.

# 46
  • София
Напълно заставам зад позицията на Мама Ру. Мисля, че има пълното право да се заяви като единствена майка на дъщеря си, както и аз бих направила на нейно място. Без значение осиновено или не, детето е само нейно. При едно адекватно възпитание и консултации с психолог, дори и да се стигне на даден етап до запознанство с биологичната майка, не биха се развили подобни драми, както при авторката.

# 47
  • София
Еми представи си, че някои пишат от собствен опит. Иначе и аз съм съгласна, че ти си майка на децата си, но няма как да избегнеш реакцията им. Ти, очевидно си постъпила правилно и вероятно няма да има такъв проблем.

Аз подкрепям правото на децата да знаят за произхода си и да няма тайна, съгласна съм, че биологичните родители, не би трябвало да имат право да се повяват в живота им, но това е така или иначе решено от закона. Всяка намеса е незаконна. 

Говорим за конкретен случай, за който аз не знам предисторията. Казвам, че за децата, годините между 12-20 са доста объркани и лесно могат да се подведат. Когато са осиновени, е даже и о-лесно. Изграждат си фантазии, искат да се освободят от "гадните" родители, които ги карат да учат, да ядат, да се държат прилично и какво ли не.

# 48
Реюнион, те колко такива осъдени за разкриване тайната на осиновяване пред детето познаваш? Аз не познавам нито един. Но познавам доста осиновени, научили случайно от съседи и издирени от БМ преди да навършат пълнолетие. И да, знам, че това разстройва живота им и връзката с осиновителите им.

# 49
  • София
Просто ако я няма тайната, както при твоя случай, няма да има и такива неща. Ти си постъпила правилно и няма как децата ти да го научат от съседи, защото вече знаят. Предполагам, че ако пожелаят да се видят с биологичните си майки, защото биологичните бащи са почти винаги неизвестни, ти ще им съдействаш и това, вероятно ще предотврати драмата.

Желая ти успех и вярвам, че децата сами осъзнават кой им е родител.

# 50
Реюнион, да, ще съдействам, то само ако те поискат и търсят и са вече пълнолетни и осъзнати хора. Но тук говорим за момиче, което научава в неподходяща възраст - 13-годишно и тогава в живота се появява въпросната "майка" с подаръците си. И става едно противопоставяне на биологичния родител със семейството на детето, което го е отгледало и което носи отговорност за живота и постъпките му. Тази поява в живота на осиновеното дете, точно в тази възраст носи повече негативи, отколкото позитиви. Това, че моите деца знаят всичко не означава, че ако някой стигне до тях по този начин няма да са объркани и раздвоени или уплашени и незнаещи как да реагират на ситуацията. И тази тема (все есе надявам да е фейк) го потвърждава - появата на биологичния родител в предпубертет/ пубертет носи объркване и страдание на детето.

# 51
  • Paris, France
Не съм съгласна, че среща с родната майка в предпубертет и пубертет носи страдание. Страданието идва от невъзможността детето да знае коя е, да види как изглежда, да разбере как живее. Появата и носи някакво облекчение, макар и не винаги да спира страданието.

В нежеланието на осиновителите да допуснат детето да узнае коя е майка му и да се срещне с нея аз виждам ревност и незрялост. Също и неуважение към детето като индивид и мислене вместо него. От много осиновители съм чувала, че не искат майката да нарани детето и то да не се разочарова. Нараняват го те с упоритостта им да се налагат като родители, не непознатата, все още майка. Като не я хареса (напълно възможно) и се разочарова поне ще е начесало крастата и ще може да продължи напред.

А за подаръците - не бих ревнувала от роднини, приятели и бих се радвала, че детето ми получава нещо желано. Никога не съм възприела подарък като противопоставяне. И детето не го възприема така, но ако осиновителите покажат, че са наранени, то започва да ги възприема като пречка да получава хубави подаръци, да се вижда с любим човек.

Не виждам разлика във връзката с осиновителите между деца, срещнали майката на 11-12 И такива, които са я срещнали на 20г. Виждам разлика между отношенията между осиновени и осиновители, които приемат биологичното семейство като част от детето и му помагат да ги издири и вижда и такива, които го унижават натрапвайки, че майка му е лоша, грозна, изпаднала и пе ще го нарани.

# 52
Невена Вирулан, дете на 12-13 не е готово да се сблъска с това. И много зависи кога, как и от кого е поднесена информацията. Във всеки случай този сблъсък пренарежда нещата в главата на детето.
Въпрос - осиновена или осиновител си?

# 53
  • София
Мама Ру, напълно съм съгласна с последните ти постове. За това попитах и за предисторията.

Дано авторката намери някакво решение. Разговор с психолог би било добре. Биологичната майка може би също има нужда от такъв. Не разбирам мотивите и, но ако детето е на 17 би следвало тя да е на около 30+ и да е възрастен човек. Може би разговор с нея да помогне.

Ако не е измислена историята е много сложна и деликатна.

# 54
  • София
Не съм съгласна, че среща с родната майка в предпубертет и пубертет носи страдание. Страданието идва от невъзможността детето да знае коя е, да види как изглежда, да разбере как живее. Появата и носи някакво облекчение, макар и не винаги да спира страданието.

В нежеланието на осиновителите да допуснат детето да узнае коя е майка му и да се срещне с нея аз виждам ревност и незрялост. Също и неуважение към детето като индивид и мислене вместо него. От много осиновители съм чувала, че не искат майката да нарани детето и то да не се разочарова. Нараняват го те с упоритостта им да се налагат като родители, не непознатата, все още майка. Като не я хареса (напълно възможно) и се разочарова поне ще е начесало крастата и ще може да продължи напред.

А за подаръците - не бих ревнувала от роднини, приятели и бих се радвала, че детето ми получава нещо желано. Никога не съм възприела подарък като противопоставяне. И детето не го възприема така, но ако осиновителите покажат, че са наранени, то започва да ги възприема като пречка да получава хубави подаръци, да се вижда с любим човек.

Не виждам разлика във връзката с осиновителите между деца, срещнали майката на 11-12 И такива, които са я срещнали на 20г. Виждам разлика между отношенията между осиновени и осиновители, които приемат биологичното семейство като част от детето и му помагат да ги издири и вижда и такива, които го унижават натрапвайки, че майка му е лоша, грозна, изпаднала и пе ще го нарани.

Пишеш политкоректни нравоучения, поставяйки едва ли не на пиедестал БМ и семейството й и в унизителната позиция на заменяемата, по всяко време, осиновителка.
За теб, тя не е майка, а просто горнична, наета безплатно да отглежда детето и да го подготвя за момента, в който то ще се хвърли в обятията на тази, която го е изритала от живота си още в невръстна възраст.
Значи, детето няма право да бъде отгледано с любов от родната си майка- мята го за осиновяване без всякакви санкции, но пък било имало право да знае коя го е метнала, че и се вменява в дълг на осиновилата го, да възпита у него любов и преданост към онова сияйно и красиво, и благородно същество, което го е родило?

Не мога да разбера, наистина, в що за извратен свят живеем вече?

Не че си правя илюзията, че ти би осиновила дете, но толкова непукизъм и цинизъм на едно място, ми идват в повече.

Що се отнася до авторката- няма друго решение вече, освен да пусне момичето да отиде при БМ.
Всичко, което го спира, че и психолога с неговото ровене, само ще засилват увереността му, че нещо прекрасно го чака там. И все по- неистово ще се стреми да го изживее.
Ако майката потисне страха си и остави момичето да изживее заблудата си, ще види, че нещата ще се наредят.

# 55
absurT, готова съм да се подпиша под това:
Не че си правя илюзията, че ти би осиновила дете, но толкова непукизъм и цинизъм на едно място, ми идват в повече.
Не мога да повярвам, че една майка може да твърди, че узнаването на 11-12 г., че си осиновен, няма да донесе страдание! Ще донесе и още как, ще разтърси и преобърне целия свят на едно дете в трудна възраст. Напълно може да съсипе живота му.
За себе си, преди години, най-сериозно съм си мислила, че ако узная, че съм осиновена, бих била още по-благодарна и признателна на родителите ми за всичко, което са направили за мен, и всичко, което са ми дали - любов, грижи, подкрепа, че са били строги, когато е било необходимо, всеотдайни и прощаващи. Това са могли, това са направили, никога не бих ги съдила. Наясно съм, че и те са грешили, живи хора сме.
Отвратително ми е, че една жена - майка може с лека ръка да сипе съвети за чуждите деца, без мъничко да се замисли кое е най-доброто за тях - да имат дом и любящи родители, и всеотдайна майка.
Къде беше т. нар. БМ и т.нар. ББаща до сега? Докато детето е било бебе, подхвърляно по детски домове? Когато е било болно, самотно, лишено от всичко?
Такива истории ще откажат много семейства да осиновят дете, обричайки тези деца на окаян и самотен живот, но кой да се замисли, преди да заяви цинично:
"Виждам разлика между отношенията между осиновени и осиновители, които приемат биологичното семейство като част от детето и му помагат да ги издири и вижда и такива, които го унижават натрапвайки, че майка му е лоша, грозна, изпаднала и пе ще го нарани."

# 56
  • София
Мъчно ми е за майките, които с трепет осиновяват ничии деца и им отдават живота си безрезервно, защото в тийн възрастта сладките им дечица се превръщат в неблагодарни чудовища, които съсипват родителите, които са ги отгледали.
Абсолютно подкрепям мнението на мама Ру, че децата и са си само нейни, без значение коя немайка ги е родила.
Тъжно е обаче, че практиката показва силен стремеж към биологичните създатели, когато детето навлезе в тийн възрастта и знае или разбере, че е осиновено.
Вижте какво се случи с Нети... Тя е публична личност и сама поиска да разкаже за своя живот. Предполагам, че всички сте гледали предаването с нея или сте чели за житейската и история.
Изпитах ужасна горчилка, когато видях видеото, на което тя се среща за първи път с биологичната си майка. Нети трепереше от вълнение, очите и бяха пълни със сълзи и умилени, когато прегръщаше биологичната си създателка. А после с каква любов говореше, че вече познава истинската си майка...
Самата аз се почувствах предадена като майка, независимо че нямам осиновено дете.
Да, в случая Нети е възрастен човек, но няма как да обичаш някой, който те е изоставил, предал, изхвърлил от живота си, когато ти си бил едно пашкулче невинна любов.
Как може изобщо определенито "истинска майка" да се използва за биологичната такава, а не за жената, която те е отгледала и ти е посветила живота си?
Не мога да го приема и истински не разбирам осиновените хора, които изоставят истинските си за мен родители, за да търсят биологичните си създатели.
Болката, която това причинява на Майката, която те е отгледала, е безумно силна, дълбока и изпепеляваща...
Тази болка убива..

# 57
Не случайно има тайна на осиновяването и разкриването й е наказуемо.

# 58
Не случайно има тайна на осиновяването и разкриването й е наказуемо.
Да, така е. Но за съжаление има много "доброжелатели" (съседка, роднина и т.н.), които разкриват това. Манталитетът ни е такъв, клюкарски.

# 59
И като разкриват доброжелателно защо не се подават доброжелателни сигнали до прокуратурата? Един да го осъдят за бъркане на мръсния нос там където не им е работата и с един репортаж от медиите и ще се откажат другите сеирджии.

Общи условия

Активация на акаунт