Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 866
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Ако съм яла пикантна храна,  може ли да се отрази на бебето? Доста го боля коремът тази нощ, доста се напъва, само с това го свързвам в моето меню.

# 541
Едва ли.

# 542
Ох, не мога да разбера какъв е проблемът на 3-месечните ! На 3 месеца и кусур е моята Буба и е невероятно енергична.
Откъде я вади тая сила и жизненост не знам, само се върти по корем, пищи и всичко бързо й писва.
За сукането- да, отврат е, само се пуска, извива, после пак захапва. Не мога да я удържа, чуди се как да  се отскубне.
Трудно заспива, не знам как да я изморя.
След няколко дни става на 4 месеца, тогава още по - зле ли ще стане ? Вече губя надежда, явно все по - трудно ще става, вместо обратното.

# 543
За сукането на дръпнати завеси сами в стаята без телевизор, това е най-доброто.
За изморяването мисля, че имате напълно грешна представа, защото едно превъзбудено дете е преуморено и не може да заспи, а родителя си мисли, че не му се спи и е пълно с енергия. Тримесечно спи между почти всички хранения. Ето колко будуване се полага:
Когато детето не може да заспи е било редно да легне по-рано.

# 544
Съгласна съм с Ваня.

# 545
И аз я гледах тази табличка, но не ми е ясно, това е цялото будуване за един ден ли? Предполагам не включва времето за хранене, смяна на памперс, къпане, плачене при колики? Или е будуване между всяко хранене? Ако бебето се кърми на поискване на час и половина-два?

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 13:30 от Pistachio

# 546
Не всяко бебе спи много. Както и със кърменето, така и спането е строго индивидуално. Да натикаме бебето в таблица за сън или в таблица за тегло, е ненужно упражнение.
Водете се по бебета си.

# 547
Това са интервилите на будност между сънищата, храненето е когато дойде там някъде в будното състояние. Всяка дейносх, която включва будно бебе влиза в това време, нали ще се къпе или ще реве, все тая.
Кактус, хич не съм съгласна, защото съм го пробвала и както и за кърменето, така и съня съм чела много и за съня си има правила, които са валидни за всички. Има бебета и родители, които интуитивно ги нацелват нещата, но булшинството не сме така.

# 548
Ти не си съгласна,защото изхождаш от твоя опит. Но бебетата са различни. За моето дете това щеше да е напълно неприлиожимо. Както и табличките за избиване на зъби,за двигателна активност и прочие.
Няма нищо по идиотско да седим и педантично да опитваме да вкарваме една физиологична нужда в рамка. Дали ще е хранене  и насилствено такова или спане, или прохождане whatever, схваща се идеята. За теб е било полезно, за друго дете няма да е. За млада майка за първи път,подобни схеми, могат тотално да я психясат,че детето й нещо не е в норма или какво тя прави,че не му се спи или не му се яде.
Както при някои деца кърменето може да е на час и половина и това е супер естествено и нормално,при други е на 3 часа за 5 мин от една гърда и пак е супер нормално. Не може да се обобщава. Говорим за хора. Не за роботи.

Тоя интервал на будуване за 2-3 годишни например, мен ме кара искрено да се смея. Защото за моето дете е абсурден. За други ще е точен, трети ще спят още повече. Различни деца,темперамент,характер, различна физическа активност и развитие, различно нервнопсихическо развитие.

# 549
Според мен е важно да се създаде режим на будност и сън, но и бебетата не са еднакви, факт..Моята и след сън е пак доста жизнена и много трудно се изморява, за да й се доспи след 90 минути . Чувам, че някои 3 месечни са по мудни и мързеливи, то е до темперамент.
На моята й дай да се върти по корем и да зяпа и да мърда с крачета. Преди 1 месец бе по кротка, но сега откри колко е забавно да се врътка , да пищи и само някой да я носи, за да наблюдава.

# 550
Малко се отклоняваме от темата, но ще споделя. Създаването на режим на едно несъвършенно все още същество, е като да искаш да подредиш звездите както на тебе ти харесва. Да, съгласна съм, че обичат предсказуемостта първите няколко месеца, но това е защото се чувстват несигурни в нашия свят. С напредването на възрастта ще забележите, че колкото по-нови и различни неща ги заобикалят, толкова повече им харесва. Всичко допълнително донатъкмено относно режима на детето за мен е една нарочно втълпена рамка, именно за да се обърнеш към "специалист" и както Кактусче казва, да си помислиш, че с детето ти нещо не е точно. Да, има си заучени движения, примерно преди сън се мият зъби, след ставане се ходи до вц, обаче не и Х часа стана, детето не е заспало, о, ужас! Дъщеря ми няколко пъти влиза и излиза от перфектния режим, ама точна до минутата. Стават някакви неща, я зъб, я някой е дошъл на гости и хоп...абсолютната противоположност. Тъкмо си кажеш "ох готово, вече знам, че утре в 14.00 като си направя уговорка детето ще е на кеф"... Няма такъв филм, докато не станат на годинка най- малко. Много съм изчела, ама много, и повярвайте ми, следването на сигнала на детето е най-най- добрия учебник. Натиска от новосъздалата се професия консултант по сън е огромна. Минах оттам. Преекспонира се ужасно много и най- перфектното дете няма да покрие техните нормативи. Не се лъжете, че можете да тръгнете срещу природата. От самото зачеване се молим да създадем и отгледаме личност със собствена индивидуалност и май още от третия месеь вече искаме да го вкараме в масовия, инертен строй на теблицата.

За теглото също е така, макар и аз да съм в кюпа. Хайде за там е възможно да има основателни притеснения, но за режима и така любимата на всички дума- рутина... Е хайде да ме прощавате... Като порастнем се молим да излезем от рамката, коловоза и рутината... Това не е ли парадоксално?!?

# 551
Идвам пак за съвет. Детето е на 6 седмици, от родилния дом е на изцедена кърма, за съжаление не успяхме да се справим с кърменето, аз не знаех как, той пищеше по няколко минути, докато аз се мъча да го накарам да засуче и така се отказах. Свикнах с цеденето и така и не потърсих помощ. Но една сутрин се събудих, бях се успала за цеденето и детето пищеше от глад, в отчаяние го сложих на гърда и той засука.

Сега вече се кърмим на поискване, понякога на час и половина, понякога на три, когато си поиска. Проблемът е там, че давам едната гърда по 10-15мин и той в повечето случаи се наяжда. А усещам още тежест в гърдата. На следващото давам другата, и тя остава доста пълна. Няколко дена търпях, защото доколкото разбирам, ако изцеждам след кърменето, ще се стимулира пак произвеждането на повече от необходимото количество. Обаче днес вече не издържах, болят ме гърдите, тежат ми, гледам да не нося сутиен, че няколко пъти ми се случи запушване на канали и е направо много неприятно. Изцедих се и ми олекна най-накрая.
Посъветвайте ме оттук нататък как да процедирам, за да се регулира количеството и да не стигам до цедене. Може би вместо едната гърда за 10-15мин, да давам всяка по 5-7мин? Или друго?

А и допълнителен въпрос, кърмя го предимно легнала, така ми е най-лесно да го наглася, особено през нощта, но понякога му тече мляко през носа?! Нещо грешно ли правя? Слагам го легнал с коремче и главичка към мен и подпирам отзад с възглавница.

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 15:27 от Pistachio

# 552
Момичета, удвояването на теглото е на шест месеца, а не на 3. Моето дори на шестия май няма да успее.

# 553
И големият ми син не беше удвоил на 6м.
Ще видим с малкия дали ще доближим.

# 554
Момичета, удвояването на теглото е на шест месеца, а не на 3. Моето дори на шестия май няма да успее.

Аз пък имам обратния проблем, на три месеца ще го е удвоил най-вероятно. Педиатърката всеки път ми мрънка, че много качва, да съм му направела режим, вечер да съм давала вода, да му почивало стомахчето.... Е да, ама откакто спрях да се мъча да го храня на три часа точно, бебето вече не плаче, много е спокоен. А за водата даже не съм и пробвала да му давам. Даже се чудя дали да не й казвам, че яде по график, за да спре да ми мрънка.

Общи условия

Активация на акаунт