Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 862
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Включвам се по темата за сън, че и при възрастните също е много индивидуално. На мен са ми нужни 7-8 часа сън, като под 7 часа съм като блъсната от влак. Обаче мъжа ми спи по 6 часа и са му напълно достатъчни и се чувства перфектно. Така че такива таблици са за ориентир, но не са на 100% изпълними.
За теглото също. Детето ми си удвои теглото на 6 месец, но още не го е утроила, а е на 1г и 5месеца.

# 556
Pistachio, пэрво поздравления за успешното връщане на гърда. И че така добре си се ориентирала сама към нуждите на дететнцето.
Може ли да ме ориентираш на колко време горе-долу си търси и как му е наддаването към момента. Ти как би предпочитала - да ползваш помпата за облекчение известно време или по-скоро не би желала? За позата - случва се да потича от нослето, виж в първи пост видеото за легнала поза все пак.

# 557
Здравейте, колко килограма е вашето дете?
И нашата педиатърка мрънка да го храня на 3часа, но аз от родилното си му давам на поискване. И не знам дали греша, защото на 3 месеца беше 9+ кг (роден 3,750)
Момичета, удвояването на теглото е на шест месеца, а не на 3. Моето дори на шестия май няма да успее.

Аз пък имам обратния проблем, на три месеца ще го е удвоил най-вероятно. Педиатърката всеки път ми мрънка, че много качва, да съм му направела режим, вечер да съм давала вода, да му почивало стомахчето.... Е да, ама откакто спрях да се мъча да го храня на три часа точно, бебето вече не плаче, много е спокоен. А за водата даже не съм и пробвала да му давам. Даже се чудя дали да не й казвам, че яде по график, за да спре да ми мрънка.

# 558
Роди се 3430, изписаха ни 3320,на един месец беше 4550, след това след две седмици още 700гр отгоре. Като цяло педиатърката ми мрънка всеки път, че много наддава, трябвало да е на режим, вечер да давам вода, да му почива стомахчето... Знаете за какво говоря. Засега няма да я сменям, но игнорирам съветите относно храненето, не мога да си държа детето гладно цяла нощ. Не мисля, че качва чак толкова много.

Иначе той в повечето случаи на два часа и половина-три си търси. По-рядко на час и половина-два, а най рядко над три часа и половина😄 в началото се опитвах да го спазвам режима на три часа и се чудех защо детето пищи неутешимо, мислех, че са колики. Откакто го кърмя на поискване, имам спокойно дете, което спи много добре.
Нямам против да ползвам помпата известно време, стига да не ме мъчи този дискомфорт, но ако има как и без нея- най-добре. Съвсем друго е сега като не трябва да стерилизирам сто шишета и помпи.

# 559
Добре. Вариант 1 - ползваш помпата, тогава когато усетиш това вече непоносимо напрежение и тежест и изцеждаш само до облекчение на тази болка. Т.е. пак ще са тежки гърдите и пак ще е дискомфорт, но ако стават на на камък иэне можеш да мръденш от тази болка,изцеждаш мъничко. Като всеки ден изцеденото количество ще се намалява по-малко. Ако е 50мл да кажем, след два дена ще спреш на 40мл,след още 2 на 30мл и така леко за седмица ще се нормализира количеството.

Стратегията при теб с даване на едната гърда,смятам ,че е по-добрият вариант. Не пречи да пробваш да даваш и двете, но трябва ти да иниицираш кога да ги смениш (примерно 5-10 мин макс на гърда), но явно имаш обилни количества мляко и в твоя случай, мисля ще е по-лесно кърменето от една гърда.
Когато усетиш препълване, сложи си студен компрес със зеле. Предни листа зеле, може да ги сложиш в хладилника или фризера, да са изстудени,намачкваш и налагаш на гърдата,като ареолата не бива да се покрива. Сменяш на окоро 2 часа или като увехне листото. Доказано помага,нищо,че звучи странно.

Вариант 2 - да не ползваш помпата,но да правиш това изцеждане до облекчение с ръчна техника

https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/amp/
https://youtu.be/aCJo170gmN0

За около седмица трябва да се регулира количеството.

# 560
Ох, едната се жалва, че много качвал. Другата, тоест аз, се жали, че било слабо. Grinning Тука на човек ако ни слуша яки нерви му трябват:grinning:
Това за удвояването е такова широко понятие... Моето бебе се роди 2 кг. На 6 месеца беше утроила. Ако ме слуша човекще каже, че е направо дебела. Ама не, сега е  едва 7,  а е вече на 9м. Тъй че...

Пистачио, смени си педиатърката или поне и предложи, когато е гладна да си промие стомаха Grinning

# 561
Не съдете педиатрите по това какво знаят за хранене и кърмене, тяхната основна работа е да ликуват децата като са болни и това да е бързо и адекватно. На педиатъра трябва да се има доверие, та не се настройвайте срещу него. Повечепо не разбират от кърмене, но реално не им е и толова работа това, те са лекари, е редно е да разбират от базова регулация на основни процеси, но не е драма ако не е така.

# 562
Е, хубава работа. Щом не им е работа и не разбират, защо се изказват. Аз оък си мисля, че точно педиатъра е човека, който трябва да ти е най- сигурен източник. И не само за лекуване, а за отглеждането на детето като цяло, изключвайки възпитанието, защото то е въпрос на родителско предпочитание. За истаналите неща обаче, смятам че педиатърът е човека. Ако не е така, значи аз наистина съм била неоснователно критикуваща.

# 563
Кърменето е тънка работа, разбирането преди 30 години е било друго и някои от тях са кърмили успешно по онази сестема и няма сила, която да ги убеди в нещо друго. Педиатрите следят наддаването и развитието на детето и хич не им пука как е хранено стига да влизат в нормите децата. След като бая и аз съм си скубала косата с педиатърката стигнах до тези изводи, но това беше след като децата започнаха да боледуват и видях каква е реалната работа на педиатъра и имам пълно доверие за лекуването на децата. Мисълта ми е че на база неразбиране на кърменето не бих сменила педиатър.

# 564
Да, така е. Все още няма адекватно обучение относно кърменето, нито в учебници за педиатрите, нито на акушерките. Тъй,че ако е адекватна откъм лечение, просто се абстрахирате за другото. Иначе Министерство на здравеопазването има официални препоръки за кърмене и хранене, съобразени със съвременните, и би трябвало всеки педиатър да ги е чел, но това е друга тема https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravos … voslovno-hranene/

# 565
  • Бургас
Пак съм аз с въпрос. Ходих на мамолог, защото болката се усили и се зачерви гърдата. За сега съм без антибиотик, но мамолога ми каза да слагам компреси с риванол на гърдата. Това съвместимо ли е с кърменето? Той ми каза, че може уж, като мине известно време, но да питам и тук.

# 566
Чувала съм го, мисля, че няма проблем, но може да ви изгори кожата.

# 567
Мария,
Какво каза,че вижда? Напипва? Има червенина, добре,а твърдост има ли или е по-скоро меко? Температура имаш ли?
Реванолът нищо няма да направи,това е класически компрес за слагане при отоци и синини, безсмислено е.

# 568
  • Бургас
Нищо не напипа, а на ехографа се видяха множество разширени канали и задържане на кърма. Каза, че още не било за АБ. Да цедя, са правя компреси и да се наблюдавам. Ако се влоши положението пак да отида.
А и зърното е леко подуто и червено от днес. То също малко ме боли, но блистер няма. На него вчера нищо му нямаше. 🙄
Температура нямам за сега.

# 569
Аз бих масажирала това място по време на кърмене по посока на зърното.

Общи условия

Активация на акаунт