Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 872
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
С таткото не сме едри, но от негова страна има едри роднини.
Изписан е 3,550кг.
Благодаря за съвета, ще потърся ендокринолог за мое успокоение.
Не е много. Нормално е. След 4ти месец ще се забави това наддаване. Но ако се притеснявате, детски ендокринолог ви трябва за консултация, не лл.

Не сте писали колко е изписано детето, но една сметка средноаритметична - 3740кг като извадим рождено тегло, което прави приблизително по 1кг и малко за месец. Съвсем в норма.
Няма причина и не бива да се държи гладно детето, не се измъчвайте взаимно с ограничаване храненето на детето. Радвайте му се.

В това колко ще наддаде детето, огромно значение имат гените. Няма как да сравняваме бебетата. Има и горни, и долни граници на персентила, бебето на Йони ще е над 50 персентил, а това на Вики под 50 персентил и двете деца са нормални.

С таткото не сме едри, но от негова страна има едри роднини.
Изписан е 3,550кг.
Благодаря за съвета, ще потърся ендокринолог за мое успокоение.

# 526
Може да изчакате да видите как ще е още месец, обикновено наддаването през четвъртия месец не е така голямо, а е около 500 грама.
При тегло 3.500 при изписване е нормално да е около 7 кг на 3 месеца и около 11 на 1 година, нормата за година е утрояване на теглото.

# 527
Щом има едри роднини, според няма нищо притеснително, но една консултация ще Ви успокои 😊

# 528
Не е много по темата, но аз да споделя, че моето дете от бързото наддаване, което по принцип си е в нормата, започна да проявява симптоми на рахит. Сега сме с по-висока доза витамин Д. Споделяйте поведението на детето с педиатъра, те знаят кое е ок и кое не за развитието им.

# 529
  • Бургас
Момичета от вчера съм с болка в гърдата и взех да се притеснявам. Днес се усили. Вчера сутринта се събудих и беше леко болезното под зърното, вляво на лявата ми гърда. Днес болката вече е изцяло отляво в основата отстрани и отдолу. Не напипвам бучки, гърдата е мека. Боли ме като си движа ръката дори. Като натъртено го усещам мястото, но видимо няма нищо по кожата. Не знам какво да го правя.

# 530
Третирайте като запушено.

# 531
Да, третирай като запушена. Случайно да си спала върху гърдата или детето да я е натиснало/ритнало? Моля погледни се в огледало и повдигни и огледай гърдата и хубаво отдолу за зачервявания.

# 532
Здравейте, бебето ми е на 6 седмици и има млечница, лекуване с Фунгостатин. От Интернет видях, че за зърната се ползва Дактарин гел, обаче не съм сигурна дали при толкова малко бебе може да го ползвам?

# 533
  • Бургас
Ваня, Кактусче, благодаря! Предполагам, че аз съм я натиснала през нощта. От седмица насам малката се буди по няколко пъти нощем и я взех на леглото при мен, за да кърмя легнала. На няколко пъти се събуждах схваната от неудобните пози и заради това, че не съм свикнала.
Иначе гърдата я оглеждах от всички страни, накарах и мъжа ми да ме види - нищо няма външно.
Давам ѝ приоритетно да суче от нея. Не съм цедила, тъй като е мека. А - компрес с листо от зеле се слагаше нали така?

# 534
Мария, вероятно си се притиснала, докато спиш. Може компрес от зеле, да. Ще мине. Не се тревожи.
Здравейте, бебето ми е на 6 седмици и има млечница, лекуване с Фунгостатин. От Интернет видях, че за зърната се ползва Дактарин гел, обаче не съм сигурна дали при толкова малко бебе може да го ползвам?
Задължително трябва да се мажат и зърната, освен устата на детето. Вече с какъв гел - трябва лл да каже. Дактарин често се ползва за този случай, няма проблем да се мажете с него.

# 535
  • Бургас
Много благодаря! ☺️

# 536
Да се включа и аз с притеснението си. Малката е на 4++, изключително кърмене. Хранене 7-8 пъти, от които 2-3 нощни. Изхождания 4-5 на ден. Смятам, че периода с коликите не е отминал напълно. Да, по-леки са нещата вече, но е останала драмата с изхождането. Винаги преди това плаче, пищи, опъва се назад. Понякога с писъци се буди и нощем, а докато не й помогна да изкара газовете, не се успокоява.
От няколко е много неспокойна. Постоянно предлагам гърда, но подхожда към нея с ярост, захапва, стиска силно и дърпа назад стискайки без да изчака да потече кърмата дори. Първо постъпваше така с Едната гърда, от днес го прилага и на другата. Освен, че е доста неприятно и болезнено, искам евентуално някакво обяснение на ситуацията. Възножно ли е да са зъби? Венците й са спокойни. Ръцете са постоянно в устата, но  до колкото знам, при всички нейни връстници е така.

# 537
Ами може да не е гладно детето и това постоянно бутане на гърди да го вбесява. Аз свързвам такова поведение с превъзбуждане, примерно ако имате гости "гушкачи и бузощипачи" или пък не успява да спи колкото е нужно. Ако на детето му се спи и е гладно едновременно е ужасна комбинация и моето решение и било друсане няколко часа докато се наспи и после е способно да се наяде.

# 538
Благодаря за отговора, Ваня!
Аз предлагам само когато започне да се муши в мен, да търси гърдата с главичка, да си смуче много шумно пръстите или рамото ми. Така разбирам, че е гладна.
Иначе нищо не е променяно, дори и хората покрай нея, но може наистина да се е превъзбудила от нещо.

# 539
Да се включа и аз с притеснението си. Малката е на 4++, изключително кърмене. Хранене 7-8 пъти, от които 2-3 нощни. Изхождания 4-5 на ден. Смятам, че периода с коликите не е отминал напълно. Да, по-леки са нещата вече, но е останала драмата с изхождането. Винаги преди това плаче, пищи, опъва се назад. Понякога с писъци се буди и нощем, а докато не й помогна да изкара газовете, не се успокоява.
От няколко е много неспокойна. Постоянно предлагам гърда, но подхожда към нея с ярост, захапва, стиска силно и дърпа назад стискайки без да изчака да потече кърмата дори. Първо постъпваше така с Едната гърда, от днес го прилага и на другата. Освен, че е доста неприятно и болезнено, искам евентуално някакво обяснение на ситуацията. Възножно ли е да са зъби? Венците й са спокойни. Ръцете са постоянно в устата, но  до колкото знам, при всички нейни връстници е така.
И моята понякога дърпа и си играе и според мен й помага , като има газове. Ако не й дам, си яде ръцете. Аз спрях да давам панда и си мисля, че има подобрение в акане/газове. Но по-скоро от някои храни е проблемът. Аз си мисля, че млечните храни са й проблем , но симптомите са само газове.

Общи условия

Активация на акаунт