Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 873
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, бебето ми се роди 3,750кг. В момента е на 3м и 2седмици 10кг. Изключително кърмено момче.
ЛЛ ни съветва да го ограничавам и намаля храненията. Не се получава , детето си е гладно.
Трябва ли да се притеснявам от килограмите му?
Налагало се е да му дадем от шише (в мое отсъствие) изпивал е максимум 120мл.

# 511
Твърди се, че кърмено бебе няма как да се прехрани, но честно казано тези 10 килограма ми се струват страшно много. Нормата е удвояване на теглото на третия месец. Вие с таткото с какво тегло и ръст сте? Ако и вие сте по-едри, тогава може да се очаква това и от детето.

# 512
  • Terra incognita
Моето бебе е на същата възраст и е наполовината кг. Аз пък се притеснявам, че са малко

# 513
Не е много. Нормално е. След 4ти месец ще се забави това наддаване. Но ако се притеснявате, детски ендокринолог ви трябва за консултация, не лл.

Не сте писали колко е изписано детето, но една сметка средноаритметична - 3740кг като извадим рождено тегло, което прави приблизително по 1кг и малко за месец. Съвсем в норма.
Няма причина и не бива да се държи гладно детето, не се измъчвайте взаимно с ограничаване храненето на детето. Радвайте му се.

В това колко ще наддаде детето, огромно значение имат гените. Няма как да сравняваме бебетата. Има и горни, и долни граници на персентила, бебето на Йони ще е над 50 персентил, а това на Вики под 50 персентил и двете деца са нормални.

# 514
  • MI
Здравейте, дъщеря ми е на почти 13 месеца, продължавам да я кърмя. Всичко е наред, все още суче доста и денем, но от няколко дни започна да ме хапе. Като извикам че ме боли и се смее, за нея явно е шега, но мен доста ме боли. Има ли нещо, което мога да направя по въпроса, или просто да махам гърдата от устата й и да чакам да разбере, че не е шега?

# 515
  • Terra incognita
При нас кърмаческата стачка продължава, хапва по около 5 мин след дрямка и това е, даже и през тези 5 мин постоянно пуска зърното и аз пак я слагам и така, докато съвсем откаже. Постоянно се опитвам да инициирам кърмене, но започва да пищи и да се дърпа. Давам биба като е разстроена, или за приспиване. На какво де дължи този отказ? Опасявам се да не ми намалее и спре кърмата, като не суче активно.
Също много си цока ръцете и аз съм във филма, че е гладна.

# 516
  • Несебър
Моята госпожица беше така на 3 месеца,. Ох, страшно ме нервираше това хващане и пускане от зърното. И нищо не помогна. Ни кърмене на спокойно и затъмнено място, ни в движение, не успяхме и в просъница. Извърта глава и не иска да суче. Някой път ревеше докато суче. Настървено си лапаше ръцете. Хранихме се по 15 пъти през деня. Цялата работа мина за точно една седмица. Изобщо не съветвам някой да го прави, обаче спря цялото това чудо като казах "Не, писна ми. Няма да те храня на всеки час." И общо взето направих интервала между кърменията по-голям. Но може и да е било съвпадение с отминаването на този ѝ период.

# 517
Забелязвам как през 2 страници някой се опаква от поведението на 3 месечните. Та на 3 месеца заякват, става им интересно, сучат бързо, въртят се, абе променят се. Аз почти никога не намирам нещо странно в това, което всички пишете, това са все нормални неща.

# 518
  • Terra incognita
Добре, че е форумът да разбера, че това е нормално, иначе да съм откачила досега. А и много майки се предават, отксзват св и минават на ам. Ама аз лесно няма да се дам 😂

# 519
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Присъединявам се към същия отбор на 3-месечните, явно наистина имат някакъв вид стачка. Както го описвате, едно към едно беше и при нас. Добре, че беше Кактусчето , защото и аз щях да се предам и да бутна шишето с АМ на бебето, дори си мислех , че нямам кърма, и затова се дърпа. При нас допринесе и това, че на бебето му беше запушено нослето , беше и на антибиотик една седмица, и оттам още повече му намаля апетита. В момента е на 4 месеца, и ако предлагам много на често гърда, пак отказва и се дърпа,плаче, но ако мине повече време (около 3 часа,поне при моето дете)  - суче със силно желание.Освен това много намали и времето на сукане.

# 520
Това не е стачка, просто детето се променя и ние за това винаги казваме да се водите по детето. Не е измислен съвет, ами достатъчно сме си трошили главите и нервите. Три месечно бебе не може да стачкува, защото то няма алтернатива на храната. Стачка за такова малко бебе буквално означава гладна смърт, та не е стачка това. Стачкуват захранени човечета, които знаят какво е ядене и могат да си хапнах манджа, докато правят на пук на мама.

# 521
Как се размразява кърма? Само знам,че от фризера се слага за 12ч в хладилника,а после не знам какво да правя Sad
Ние сме на един месец и кърмата ми намаля. От две седмици даже не замръзявам. Бебчо започна повече да яде,а кърмата намаля и мисля да почвам да размразявам. Той не иска да суче на гърда (не че не може,а го мързи да суче и аз се цедя видя и му давам от шишенце. От няколко дни го мъча да яде от гърда,но той много се ядосва,целия става червен и циври много).
Преди цедях по 120/150мл,а сега по 100/80мл. Но когато започне да бодърства и все иска да яде и не му смогвам на яденето.

# 522
Правилото за цеденето е, че трябва да покрива и да има лек излишък спрямо нуждите на бебето. Ако може да суче ви препоръчвам да се погушкате ден-два-три или колкото е нужно, да пореве и да започне да суче от гърда. Според мен ще се пречупи, но това си е вид игра на нерви и е трудно и за двете страни. Дано Кактусчето има време да даде съвет за приучаване на гърда, защото това ще ви спести много време с цедене и шишета.
Може да размразявате и на стайна температура и като се размрази топлите на водна баня и давате. Препоръчвам да стопляте пликчето с кърма и след като е топло да го сипвате в шишето, иначе по пликчето ще полепне гъстото и ще си остане там.

# 523
Здравейте. Допитвам се най-вече до отбилите мами. Моето момче е на 1 г и 6 месеца. Отби се сам без проблем преди месец, спеше си и въобще нямахме проблеми като цяло. Днес обаче се случи нещо странно- започна да ми дърпа блузата, от няколко дни пъхаше ръчичка в гърдите ми като го гушна. Днес обаче поиска да засуче.... и аз не знам какво да правя. Мъжът ми е категоричен, че не трябва да му давам. Малкоят се гуши цял ден в мен, и си го гушкам и му давам да си сложи ръчичка върху гърдите ми... Обърках се много как да постъпя... Разсейва се бързо, но слес час пак идва. Като му откажа, обяснявайки разбира, но ето сега за първа вече плаче и не може да заспи сам... Не зная как да постъпя... Мислех да го гушна в раницата, за мъжа ми това обаче е крачка назад, тъй като след работата с консултантката той си заспиваше сам без проблем...

# 524
Аз бих гушнала в раницата. Иначе обясняваш,аз казвах и казвам още " ти мамо, спря да пиеш мляко, помниш ли. Изпи цялото мляко на мама и вече няма, така порасна голямо момиче". Вече всеки си го комуникира по свой начин, разбира се, но явно има нужда от утеха в момента и затова така реагира. Та аз съм за гушкане в раницата.

Трик няма как да дам за връщане на гърда, защото няма общ случай. Всеки случай е индивидуален и няма как без да се види засукването, поведението на детето, гърдите и зърната на майката, просто ще е гадаене къде е проблема. Трябва да се знае как е организирано кърменето, колко кърмения има в денонощието, двете гърди ли се предлагат, кога се прави изцеждането,как и защо се е наложило,как е протекло раждане, първо кърмене и още много. Препоръчвам на Десинка да се обади на консултант http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
и да си поговори на дълго и широко, а ако се реши на видео консултация, ще е още по-добре. Защото колкото повече време минава,толкова казусът ще се задълбочава, а може нещо елементарно да възпрепятства нещата и да се реши сега.
100/80мл са чудесно количество. За да намалее обаче от 150мл, означава,че стимулацията на гърдите е намаляла и пак няма как да коментирам в детайли без каквато и да е информация конкретна по случая. Предполагам тук е ключа Но когато започне да бодърства и все иска да яде и не му смогвам на яденето
Но ако желае Десинка съвети, нека сподели. Насила помощ не се дава.

Всичко за тримесечните изкоментирано до сега, е така. И лапането на ръцете е нормална орална фаза, през която минават, няма нищо притеснително,че си лапат ръцете и се лигавят, това не е знак за глад. Това,че да заякнали и хапван по-бързо, че се дразнят, разсейват, бутат,нормален етап от растежа. Предлагате, следите наддаването и гледате да е максимално спокойна средата, докато кърмите, слагате един гердан и така. Минава, ще пораснат.

Общи условия

Активация на акаунт