Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 560
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
Как съм могла да проспа любимата ми тема във форума?!? Благодаря ви на всички, че сте тук с подкрепа и съвети!
При мен няма промяна и продължаваме с кърменето, слава Богу успешно, вече осми месец. Никакво намерение нямам да я отбивам, разбира се, но чета с огромно удоволствие.

От своя опит мога да споделя, че пакетчетата кърма, прилежно събрани с такава маниакална стриктност, се оказват напълно излишни и вече втори месец след старта на захранването по никакъв начин не са влезли в употреба. Кактусче е пояснила защо не е удачно да се ползват за разреждане на пюре, аз пък добавям, че и за приготвяне на каша не са удачни, защото ензимите в кърмата разграждат кашата и тя моментално се втечнява.

Пак от своя опит съветвам, по време на пика на никнене на зъбки, при обилно слюноотделяне, да мажете около устичката на бебко с бебешки крем. Аз знаех, но го правих рядко и тъкмо, когато си мислех, че е излишно, бебка направи изприщване около устичката, което след няколко неуспешни опита мина с един крем за раздразнение около устата. Другият вариант е да се маже с чай от лайка, но с потупване и внимателно.

Виждам, че почти всеки трети пост е с притеснение за това, че бебко се дърпа и не иска да суче, засуква закратко и пуска. Благодарение на Кактусче и мамчетата тук, аз успешно минах през този период. За съжаление бебка така и не прие едната гърда, но това не ми пречи да я кърмя успешно само с една. Разбира се, важно е найното здраве, затова след като приключим ще видим как може да подобрим естетически положението. 😂 Но мисълта ми е, че искам да вдъхна кураж на всички мами, които преминават през този период, че е моментно и минава 😁

# 196
  • Варна
Имате запушено млечно каналче. Прочетете това и следвайте съветите. http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
В случая трябва да давате приоритетно и често запушената гърда, защото не се изпразва добре. Често се случва при твърде големи паузи.
С поддържане на режим и ограничаване на времето на бебето на гърдата, действително вървите в погрешна посока, защото бебето не може да си зададе нуждите и кърмата да се регулира според тях. Не знам дали желаете да го обсъждате тук или с консултант - защо и как ви е организирано точно кърменето, но ако желаете лична комуникация с консултант, ето контакти http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Прочетете и тези статии, за да разберете как работи процеса на лактация
https://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/
http://www.podkrepazakarmene.com/dostatachno-li-iade-moeto-karmeno-bebe-723.html
Имайте предвид,че трябва бебето ви да има поне 8 хранения за денонощие, това е минимум,средно са между 10 и 12 за възрастта.
Кърмата не намалява от компресите,а от фактът,че гърдите не се стимулират и изпразват достатъчно често. Т.е. ако искате да кърмите дълго,трябва да коментирате с консултант целите си и да организирате по друг начин кърменията.

Little Cactus, благодаря ти за отделеното време и за споделената информация! Аз бях опитала вече стъпките при запушване, но не се получи. Бих казала, че имаше осезаема полза от лецитина, така че може би ще е от полза и на други мами с такъв проблем.
Поддържането на режим не означава автоматично ограничаване на времето на бебето на гърда. Режимът, по който долу горе се водим беше изграден от самата нея и се променя отново от нея. Ако я оставя да се храни на поискване обаче ще се храни 6 пъти. Затова я будя понякога през нощта или през деня (през нощта прави дълги паузи в сън, през деня бодува след храна и после заспива), за да можем да вместим 7 хранения. Все пак при положение, че тя наддава добре, ака, пиша и е спокойна, не виждам проблем в броя хранения. Колко дългосрочно ще кърмя не знам, не съм си поставяла норматив. Имам по-голямо дете, което кърмих по същия начин 10 месеца и беше едно доста дебело бебче, което сега е един кльощав юноша Simple Smile  Причините да предпочитам да се водим долу-горе по някакъв режим мога да споделя, но може би няма да бъда разбрана правилно, затова ще си го спестя. Аз съм се свързвала с НАПК и съм обсъждала с консултант организацията на кърменето си и тя не видя нищо притеснително.

# 197
Чудесно. Тогава може отново при нужда да се свържете с консултанта, с който вече имате комуникация и знае подробности за вас и вашия случай. Той щеше да ви насочи към същата информация за запушванията така или иначе и обсъди с вас допълнително тревогите ви.

Именно защото всяка ситуация е различна при всеки, при вас явно има обилни количества мляко и този вариант работи добре, но в общия не е точно така. Щом сте говорили с консултант преди, знаете, че информацията която подавате е важна, така подадена не става ясно, нищо от споделеното във втория ви пост. От това,което сте споделила, сте получила адекватни отговори.

Обръщайте се към консултантите,с които вече сте работили, те ви познават и знаят подробности за вашата ситуация.

# 198
Официално и аз вече в темата Blush

Вчера се роди момчето ми. Днес едва успях да му набутам два пъти гърда - по един път всяка. Надявам се от утре да почнат да се нареждат нещата.
Доста е отслабнал за ден - 220 гр. Стискам палци да не кара тежка жълтеница, че предния път ни докара мн главоболия.

# 199
Здравейте! Имам бебче на седмица и три дни. Чудя се дали успява да се нахрани добре. Кърмя на поискване така да се каже. Това е, че като почне да яде не яде на веднъж колкото трябва а на части. Хапва, заспива, пак хапва. Когато мисля, че вече е заспала и я сложа в кошарата след малко се събужда и почва да плаче. Съответно пак я връщам на гърдата и почва всичко на ново. Заспиване няма по друг начин. Една нощ висяхме 5-6 часа така. Яде, уж е заспала, слагам в кошарата, плаче и пак на гърда. Накрая или успя да се наяде или беше изморена та заспа и не мръдна. Казаха ми да почна да се изцеждам. Проблема е, че от толкова висене ме болят зърната и с помпата отгоре още повече ме болят. Искам да си я храня аз, но не знам до кога ще мога. Скоро я почнаха коликите, но се чудя нормално ли е толкова време да яде или не и стига та за това толкова време се храним.... Не знам, аз нищо не разбирам.

# 200
Здравейте! Имам бебче на седмица и три дни. Чудя се дали успява да се нахрани добре. Кърмя на поискване така да се каже. Това е, че като почне да яде не яде на веднъж колкото трябва а на части. Хапва, заспива, пак хапва. Когато мисля, че вече е заспала и я сложа в кошарата след малко се събужда и почва да плаче. Съответно пак я връщам на гърдата и почва всичко на ново. Заспиване няма по друг начин. Една нощ висяхме 5-6 часа така. Яде, уж е заспала, слагам в кошарата, плаче и пак на гърда. Накрая или успя да се наяде или беше изморена та заспа и не мръдна. Казаха ми да почна да се изцеждам. Проблема е, че от толкова висене ме болят зърната и с помпата отгоре още повече ме болят. Искам да си я храня аз, но не знам до кога ще мога. Скоро я почнаха коликите, но се чудя нормално ли е толкова време да яде или не и стига та за това толкова време се храним.... Не знам, аз нищо не разбирам.
Поздравления за мативацията! Тази болка обаче не трябва да я има. Затова свържете се с близък до Вас консултант http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
С когото да обсъдите подробно и да се разбере касва е причината за болката и да даде насоки как да се разреши казуса. Понякога една лека корекция на позата е достатъчна. Но има много фактори,които да се обговорят и видят и изскват лична комуникация.
Иначе за това дали яде достатъчно едно бебе - индикатори са пълните памперси (колко са нааканати и напишкани такива за едно денонощие) и разбира се наддаването (колко се е родило, колко го изписаха детето и към днешно дата как е наддало). Колко кърмения имате за едно денонощие? От двете гърди ли давате на кърмене? В каква поза кърмите и сте пробвала до сега?
Казвате "казаха ми да изцеждам", имало ли е комуникация с консултант вече?

# 201
Поздравления за мативацията! Тази болка обаче не трябва да я има. Затова свържете се с близък до Вас консултант http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
С когото да обсъдите подробно и да се разбере касва е причината за болката и да даде насоки как да се разреши казуса. Понякога една лека корекция на позата е достатъчна. Но има много фактори,които да се обговорят и видят и изскват лична комуникация.
Иначе за това дали яде достатъчно едно бебе - индикатори са пълните памперси (колко са нааканати и напишкани такива за едно денонощие) и разбира се наддаването (колко се е родило, колко го изписаха детето и към днешно дата как е наддало). Колко кърмения имате за едно денонощие? От двете гърди ли давате на кърмене? В каква поза кърмите и сте пробвала до сега?
Казвате "казаха ми да изцеждам", имало ли е комуникация с консултант вече?
Колко пъти не знам. Различно е. Тя спи два часа, яде три, спи три, яде два или три. Предната вечер от 02:00 до 08:00 сме се мотали. Хапва и не спи, разнасям, пак хапва. Заради коликите.
От двете гърди яде. Слагам я на една възглавница и с лице към мен аде. Понякога с тяло настрани, понякога легнала по гръб. Или я взимам в мен на ръце.
Хора ми казаха да се цедя, за да увелича кърмата.

# 202
Здравейте, напоследък акото доста се променя веднъж е зелено, веднъж жълто, веднъж жълто-зелено, това нормално ли е? Възможно ли е, защото напоследък попрекалих с газираното, макар че наистина се съобразявам какво ям и пия, но просто така като бях бременна не ми се е искало нещо ?

# 203
Честито Верче, успешно и дълго кърмене ви пожелавам!
Елисавета, за мен болката е нормална, за около месец минава, ваоно е да няма рани. Дитето не го въртете като пумпал на възглавницата, трябва носле, коремче, дупе, крачета да са на една линия, т.е. цялото бебе да е обърнато към вас. Поведението на бебето е нормално, малките хапват, дремват и така до безкрай. За тях е ок, но за майката не е много приятно. Проследете за няколко дни колко напишкани и наакани памперси има. При кърмене правете компресия, така ще изяжда повече преди да заспи. За слагането в леглото пак е сложно, моето малкото беше много трдно в това отношение, защото слагам топло заспало бебе в студени чаршафи. Това, което помагаше беше или да кърмя като е омотано в меко одеяло или да сложа едно меко одеяло в леглото, то не се усеща студено.
Има едно кофти състояние при бебетата "прекалино ми се спи, за да ям и прекалено съм гладно, за да спя". Та ако е така трябва да се излизи от порочния кръг с едно наспиване 2 часа, ако ще на ръце и после да може да се продължи нормално.

# 204
Здравейте! Аз пак да запитам за нощните паузи. От около 10тина дни моята бебка на 2 месеца спи по 5-6 часа вечер, без да се буди за сукане. Тоест пропуска 1 хранене. През деня си хапваме на 2-3 часа, но стабилно. Рядко яде на час и половина, но тя от много мъничка си е така, не съм и налагала режим.
Памперси пълним добре. Наддадохме 1кг първия месец, сега отново така - изписаха ни 2890гр, сега сме вече 4950гр. Та, чудя се, тези паузи нощем проблем ли са. Като гледам не са се отразили последните 10 дни на наддаването. Пък и щом си спи, предполагам и е добре. А ще се отрази ли този интервал от време на лактацията? Трябва ли да ставам да се изцеждам, понеже гърдите ми направо ще се пръснат. Притеснявам се, да няма намаляване на кърмата, понеже и без това едната едва пуска Grinning

# 205
Моята е почти на 3 месеца и снощи спа 5 часа ( направо умрях от желание да се събуди).
Щях да се пръсна, пижамата бе мокра от кърма.
Някой ползвал ли е тези колектори- евтини са и не знам доколко ги бива:

https://www.baby.store.bg/p226523/kolektori-za-kyrma-komplekt-ot-2-broia.html

# 206
Благодаря Simple Smile

Така и не се научих да прилагам компресия, а със сигурност ще ми помогне. Защото се изморява и придремва.
Притеснявам се, че доста е спаднал на тегло, над 10% от рожденното. Цели 380 грама. Аз си го слагам на гърда на всяко мрънкане. Но и добавката ще си му давам, трябва да заякне, да бори жълтеницата и да има сили да цока.

Мисля да включа помпата и да стимулирам допълнително.

Да ми препоръчате приложение за следене на бебешките активности - памперс, кърмене, спане?

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 09:50 от ver4eto_sv

# 207
Здравейте! Аз пак да запитам за нощните паузи. От около 10тина дни моята бебка на 2 месеца спи по 5-6 часа вечер, без да се буди за сукане. Тоест пропуска 1 хранене. През деня си хапваме на 2-3 часа, но стабилно. Рядко яде на час и половина, но тя от много мъничка си е така, не съм и налагала режим.
Памперси пълним добре. Наддадохме 1кг първия месец, сега отново така - изписаха ни 2890гр, сега сме вече 4950гр. Та, чудя се, тези паузи нощем проблем ли са. Като гледам не са се отразили последните 10 дни на наддаването. Пък и щом си спи, предполагам и е добре. А ще се отрази ли този интервал от време на лактацията? Трябва ли да ставам да се изцеждам, понеже гърдите ми направо ще се пръснат. Притеснявам се, да няма намаляване на кърмата, понеже и без това едната едва пуска Grinning
С уговорката,че съдя по наддаването и конкретната ситуация на Съншайн - детето получава достатъчто количество кърма, наддава добре, може да го оставиш да спинка и да цедиш само при нужда (гърдите са много твърди,болезнени,не можиш да спиш,но цедиш само до облекчение и спираш). Лактацията ще се регулира според паузата. А с това наддаване,защо казвате едва пуска едната? Храни се предимно от едната гърда или просно има предпочитание към една или друга?
Моята е почти на 3 месеца и снощи спа 5 часа ( направо умрях от желание да се събуди).

Същото за цеденето - ако гърдите са твърди,болезнени,изцеждане малко до облекчение на болката само. Но предполагам,че щом има спонтанно изтичане,няма такова напрежение чак в гърдите. Марки не мога да препоръчвам, но в чуждите сайтове са доста по-евтини колекторите, та разгледайте и там, тук са доста оскъпени по принцип тези аксесоари за кърмачки.

Верче
Как се прави компресия
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/
Ще станат нещата, няма да се притесняваш.
Здравейте, напоследък акото доста се променя веднъж е зелено, веднъж жълто, веднъж жълто-зелено, това нормално ли е? Възможно ли е, защото напоследък попрекалих с газираното, макар че наистина се съобразявам какво ям и пия, но просто така като бях бременна не ми се е искало нещо ?
Не е от газираното. Няма нищо забранено за ядене и пиене по време на кърмене,освен ако нямате алергии. Тъй,че съобразявате се доколкото диетата ви да е балансирана и полезна за вас.
От колко време е зелено? Давате ли някакви капки, добавки? Детето как е? Някакви симптоми на неврност,раздразнителност, слуз в акото?
Елисавета,трябва да си запишете кърменията, памперсите, да проследите наддаването при възможност. Иначе няма как да коментираме въпроса получава ли достатъчно кърма.
Описаното като поза не е добре. Вижге в първи пост позите и видеата на пози, бебето не трябва да е на разстояние от вас, защото няма как да захване зърното правилно. Както и Ваня ви е написала. Не може легнало по гръб на възглавницата, освен ако не сте на 4 крака над него. Трябва да коригирате позата. Обаче оптималната поза за вас и бебето зависи много от размера на гърдите и типа зърна,затова ви казах,звъннете на консултант, защото от тука няма как да знаем и може само на теория да ви се предлагат варианти, а трябва да се работи конкретно върху вашата ситуация. Консултантите не сме страшни, не хапем и работим безплатно (доброволците).  Пратих вече линк с контакти. Хората,които да са те,не са консултанти и със съвет цеди се, няма да се оправи засукването на бебето,тъй че обърнете се към консултант,за да се разреши бързо въпроса и да си кърмите спокойно.

# 208

Аз ги имам, но ги слагам през деня. За леглото не са удобни.

# 209
Благодаря за отговора! Сучем от едната, защото от самото начало си имаше предпочитания към нея. Ние засукахме трудно като цяло и то с помощта на консултант чрез силиконови зърна (след 2 седмично бясно цедене и хранене с кърма от шише). По друг начин не можахме да я накараме. Освен това с позите ми е трудно от самото начало, имам доста големи гърди и бях много стресирана как да наместя това малко човече, чието телце беше почти колкото размера на едната.. Притеснявах се как да я хвана, тя дишаше едно такова тежко първите дни и съвсем се панирах.
Намерих за най-удобно легнала поза настрани, и тя обърната към мен. Зърното и идва точно на място и на двете ни беше удобно. Нощем обаче, нямаше как да я сложа на другата страна (и съответно гърда), тъй като понякога заспивахме и ме беше страх да остане между мен и мъжа ми. С времето горе долу усвоявам и поза "люлка", но отново само на дясната гърда ми е удобна. Мисля да се помъча пак с "футболна топка" на лявата. Сега вече съм по-ловка и смела в захвата на бебето. Но постепенно едната спря да се пълни толкова, и тя си предпочита "напомпаната".. Дори нямах представа, че може да се случи такова нещо - почти да пресъхне. В момента дясната събира между 100-130мл, а лявата - скромните 20-30мл. Знам, защото цедих пробно няколко пъти за да видя.
Даже преди време бях писала пак тук дали мога да я върна към живот. Опитвам се да я слагам първо на проблемната, или поне да я изцеждам, ако не е сукала от нея.. Като цока чувам, че преглъща стабилно, значи има някакъв интерес все пак.. Много ми се иска да я подкарам, защото ме е яд, че от невежество я докарахме до тук.
Бях чела също, че е хубаво бебето да се кърми от едната гърда и  на всяко хранене да се редуват, за да изпивало и предно и задно мляко.. Не знам до колко е вярно. Абе, трудна работа си е, но полагаме усилия и правим каквото можем, за да се кърмим успешно. Затова наддаванията много ме радват и успокояват - защото все пак, въпреки всички перипетии и само с една гърда, все пак успявам да я изхранвам. Не знам обаче занапред дали ще и е достатъчна, та ще се мъча със стимулирането на проблемната.

Общи условия

Активация на акаунт