Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

• 19 647
  • 771
  •   1
Отговори
# 270
"които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки."

Лейка, така пише в твоя линк и тогава, ти си напълно права, разбира се.
В двата линка, които са дадени в темата, този текст напълно отсъства, а аз само тях съм гледал.

Без съмнение при наличието на този текст ти си права, а също и Лейди, че остават заниманията по интереси само в училищата. Хич не се учудвам как за пореден път журналята се доказаха колко са некомпетентни, като са изхвърлили текст, който коренно променя смисъла, без въобще да разберат какво правят.

Друг въпрос е, че всъщност това няма особено значение, защото, както казва Аш, от 2.11 така или иначе ще затворят всичко, и аз смятам като нея.

# 271
И според мен много училища не съобщават или родителите не отварят дневник, за да проверят. Имам две познати в други ЧУ и двете твърдят, че няма болни деца освен един карантиниран клас в едното училище, което ми се струва направо невероятно.
Аз мисля, че от вторник и 5-7 ще са ДО.
Дали? Като гледам колко родители са против при нас...

# 272
  • В офиса
На мен ми е притеснено за учителите. Защото децата са буквално безсимптомни, но заразяват. Учителите колко да са предпазени? Както се получи при нас с ПУК-четата, от 5 класа в момента поне 3 (Аш май каза, че и техния => 4) са формално под карантина. Всъщност карантината е формална, защото всички са ДО сега. Децата са с абсолютно леки еднократни симптоми, които изобщо имат. Но по-възрастната ни учителка по английски (и не само тя) също е болна. И при нея дано да е леко, но все пак си е притеснително.

# 273
  • София
Да, Тинки, и нашият ПУК си има детенце с ковид от днес Sad

За мен статистиката на училището ни е показателна за статистиката на държавата - т.е. на всеки 20 човека се пада поне по един болен. Или ако сме 7 млн., това значи, че грубо казано активните случаи са около 350,000 - т.е. около 10 пъти повече от официално регистрираните Thinking

# 274
Оф, то според последните тестове на всеки трима-четирима един е заразен... какво става, да му се невиди, хайде дано имаме спад идващите дни, защото сегашните стойности са много плашещи.

# 275
  • в страната на чудесата
Мецанееее. Дишай дълбоко де. Не се стряскай, това е само началото.

Сега си говорихме тука, хубаво че не е висока смъртността все пак. Но стана дума за чумите, наши всяка епидемия в историята идва от Китай. Та даже при чума не умират всички.
Аз не знаех, но след една от чумните епидемии в Европа започва мини ледников период - не е имало кой да обработва земите и са прорастнали гори, което пък довело до захлаждане на климата

# 276
Аш, баш в това училище ако е показателна статистиката, жална ни майка. Представяш ли си в 194-то колко трябва да са.

# 277
  • София
Това е пълният текст от заповедта:
3.  Преустановяват  се груповите  извънкласни  дейности  и  занимания  в  присъствена среда,както  и  присъствените  занятия  в  езикови  центрове,  образователни  центрове,
занимални и други, организирани от юридически и физически лица.Изключение се допуска по  отношение  на  дейностите  по  интереси  и  занималните  за  ученици  от  начален  и прогимназиален  етап  на  образование,  които  са  организирани  по  начин,  който  не  допуска смесване на деца от различни паралки.

Не е ясно написан и подлежи на тълкуване, което не трябва да се допуска. Все пак, предвид формулировката: "занимални и други, организирани от юридически и физически лица" в първото изречение, съм склонна да приема, че изключенията във второто изречение се отнасят за дейностите по интереси и занималните, организирани в самото училище.

Значи, ако се проследят пандемиите и техните последици в световната история до момента /чума, холера, испански грип../, можем оптимистично да кажем, че ние все пак живеем в най-добрата пандемия. Joy

Продължавам да смятам, че затварянето на училищата /в момента за гимназистите/ е неправилно и безсмислено като мярка. Няма да спрат учениците да се събират и да излизат, и нямат основание да го направят. Аз няма да спра дъщеря ми и да я затворя вкъщи от сутрин до вечер като затворник, докато други ходят по конференции и ресторанти, и пенсионери масово щъкат нагоре-надолу без маски или с подбрадници.

# 278
  • София
Аш, баш в това училище ако е показателна статистиката, жална ни майка. Представяш ли си в 194-то колко трябва да са.
Добро ютро Simple Smile! Какъв му е случаят на 194-то?

При нас може би е показателно, защото хората се тестват много - и деца и родители Simple Smile

# 279
  • В офиса

Продължавам да смятам, че затварянето на училищата /в момента за гимназистите/ е неправилно и безсмислено като мярка. Няма да спрат учениците да се събират и да излизат, и нямат основание да го направят. Аз няма да спра дъщеря ми и да я затворя вкъщи от сутрин до вечер като затворник, докато други ходят по конференции и ресторанти, и пенсионери масово щъкат нагоре-надолу без маски или с подбрадници.

Sanaka, ти няма да я спреш и те разбирам, и е ОК. Но съм убедена, че има поне едни 20-25% от родителите, които ще наложат ограничения, било то защото живеят с рискови близки, било просто от притеснение. На мен ми е все тая дали ще минат дистанционно, или само ще направят сборни класове, които да учат дистанционно. Виждам риск и искам алтернатива. Мисля, че правилното е да спрат всички ученици, но не бих го наложила.
Обективно погледнато от тези 2500 заразени след няколко дни в болниците ще трябва да влязат Х. За София да кажем 100-тина (не съм следила статистиките, от тях ще излезе точно число) И така всеки ден. Ами не можем. Лекарите не се клонират. Иначе за щъкащите спирката ще е когато техен познат го кара тежко. Т.е. ще мине време докато спрат. Тук вече залогът става и който се разболее последен във вълната - губи. Т.е. ако човек иска да е on the safe side, е хубаво да спре сега, а не от последните. Вирусът си е направо готин, много малка смъртност,  но пък усещането да не ти стига въздух сигурно си е гадничко и не ми се ще да го изпитам, ако нямам бутилка кислород до мен.

# 280
  • София
Да, големите няма как да се спрат при всичко отворено. Може би не е и нужно. Всяка зима при грипни ваканции се преустановяват само присъствените занятия в училище, а децата пак могат да ходят навсякъде. Само болните си стоят вкъщи, много го приемат за ваканция, пътуват, рождени дни и т.н.. И пак има ефект. Просто се намаляват контактите в сравнение с училищна среда. Моля се и сега да проработи донякъде.

# 281
Добро утро Heart Exl
След като снощи правих банички, сглобявах конвектори и т.н. не можах да прочета заповедта. Но сега прочетох поста на Санака, в който тя цитира точно и ясно т. 3 от прословутата заповед на министъра /извинявам се, май снощи и Лейка го направи Rolling Eyes/. Отидох и прочетох заповедта....
Наистина, това прословуто изречение "... които са организирани по начин, който не допуска
смесване на деца от различни паралелки."
навежда на мисълта, че се касае за извънкласни дейности в самите училища. И се спират дейностите на различните обазователни центрове. Но категорично не мога да приема такова двусмислено нормотворчество. За мен една заповед трябва ясно, точно, конкретно да дава указания на адресатите /в случая са неопределен и неограничен брой/ какво следва да правят! Все си мисля, че в момента, в който сме стигнали до там, че трябва да се тълкува една заповед, конят отива в реката много бързо.
Но друго мен ме втрещи...за пореден път нашите журналя ме изумиха. Винаги съм твърдяла, че за да стане един човек журналист трябва ди има завършено друго образование и после да специализира в областта на журналистиката. Липсата на края на т. 3 от заповедта в т.нар. "журналистически материали" тотално обръква и подвежда. За мен това е недопустимо. Изключително неграмотни, във всякакъв смисъл, хора представят новините и формират абсолютно грешна представа за събитията.

Иначе съм абсолютно съгласна със Санака и за това, което пише по отношение на дъщеря си. Абсолйтно на това мнение съм, че безсмислено спирането само на гимназистите по този начин... В момента това, което ни се представя като статистика от Ковид е несравнимо с една грипна вълна, която продължава има-няма месец. Поради тази причина аз вчера казах, че много ми е любопитно кой как ще провеярява къде са тези деца през деня. И най-вече по колко деца на брой са се събрали на едно място и т.н. Истината е, че големият развъдник на зараза в момента са офисите, заведенията и както каза един познат лекар: болниците!
Но в крайна сметка вчера си говорихме в офиса, че чакаме изборите в САЩ, за да видим какво се случва с Ковид: едната конспиративна теория, е че вирусът е пуснат от противниците на Тръмп, които не са съгласни с това, че той разбута либерастките тенденции в света и не води войни. Та,ако случайно Байдън спечели, разко всичко ще се оправи. Според другата теория, която чух вчера - Тръмп се бил договорил с три фармацевтични компании и като спечели те изстрелват на пазара ваксини и лекарства Stuck Out Tongue Closed Eyes Stuck Out Tongue Closed EyesThinking Та, в очакване на 03,11,2020....
Приятен ден на всички и дано, дано, дано постепенно да спре да тегне над нас това "хубаво" китайско проклятие: "Пожелавам ти да живееш в интересно време".... Писна ми.

# 282
  • в страната на чудесата
Дано си права за трети ноември.
Аз си мисля, че фантасмагориите около този вирус са толкова много, че вече не мога да се ориентирам кой какво е казал.
Следя блога на една много сладка астроложка (джесика адамс), тя разказа за вируса преди една година. Направи паралел с испанския грип по линията близнаци незнам какво си, каза, че ще пътуваме в балони и капсули, че ще има зелени коридори и връзки между държавите на мястото на сегашните съюзи, базирани единствено на епидемиологичната ситуация - например зелен коридор румъния-франция, но невъзможност за българия-франция (това го казвам наизуст, примерите бяха други), дистанционни университети и тотална промяна на висшето образование, крах на авиацията, щото и те били близнаци и разни други неща. Та тогава си мислех, че е фейк. Сега ми изглежда съвсем реалистично.
Simple Smile
Та ако трети ноември е датата ще съм хепи.
Тя всъщност писа, че вероятно камала ще вземе Simple Smile и не съм хепи вече. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 283
Тази заповед е предпоследна, като всички останали. Какво я мислите толкова. Ще трае ден до пладне.

Ведър утрешен оптимизъм съзирам с тоя 03.11., само така.

Аш, не ми се иска просто да смятам, ама ако в училище, в което децата все пак не са от кол и въже, има по 2 на 20 заразени, не ми се мисли другаде как е. Тествани, нетествани, няма значение.

# 284
  • София
Хайде дано на 3-ти да изчезне тоз ми ти вирус. Предлагам, ако се случи още на другия ден всички да се съберем да се почерпим в някоя "кръчма", а после и на бар нищо не ни пречи да отскочим. Ще се гъчкаме и прегръщаме на воля и от радост. Може и да хванем самолет към някоя топла дестинация и да се опнем на някой плаж с коктейлчетата... Даже на Алибегов заведенията съм готова да уважа, нищо, че и по принцип ги смятам за дупки Joy Ммм, размечтах се май Joy

От днес и ние имаме положителен родител в нашия клас.

Общи условия

Активация на акаунт