Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

• 19 647
  • 771
  •   1
Отговори
# 255
Аз, обаче, съм ултра, мега, яко любопитна дали ще се правят проверки, така щото да се види аджеба тез гимназисти стоят ли си вкъщи.... Защото аз съм 1000 % сигурна, че масово ще са по улици и молове, както и по купони...
Е защо да си стоят по домовете,  те не са под карантина, могат да излизат. Във вкъщи ще са когато имат часове, и пак не е на 100% сигурно, дистанционно могат и от парка да си го карат
Онна, съгласна съм. Но нали идеята е да не се бутат по училищата, да не разнасят зарази, да не се заразяват.... И въобще и изобщо. Иначе няма смисъл от разпускането им
Но иначе и аз мисля, че става дума за външните школи. Така го разбирам - външните школи остават....

# 256
  • София
Е, да, де, но има занимания по интереси и клубове, които си се провеждат на място в училището. Има и такива, които не са в училищата и се посещават от деца от различни училища (например различни езикови, спортни и т.н. занимания). Пак неясно написано е за мен. Например са забранени груповите занимания по плуване за гимназисти, но за прогимназисти -не?

# 257
  • София
. Например са забранени груповите занимания по плуване за гимназисти, но за прогимназисти -не?
Точно така го разбирам аз, гимназистите без плуване и футбол, прогимназистите - могат

# 258
Аз го разбирам, че курсовете, школите и занималните за малките и за прогимназията си остават. Това "по изключение" е за да звучи, че има някаква загриженост, а всъщност е пълнеж. Както имаше надписи в градския транспорт "водачът продава билети само при крайна необходимост и точно приготвени пари", какво значи и как се преценява крайната необходимост, на практика шофьорите продаваха билети и ресто връщаха (до преди извънредното положение).
Всички школи и занимални до 7 клас ще работят, така го разбирам.
Но! Тази заповед е предпоследна. Почти съм сигурен, че в края на есенната ваканция - до 2.11. ще има нова заповед, че и малките минават на ДО и ще затворят и занималните, и курсовете. Да видим.

# 259
  • в страната на чудесата
За т.3 ли говорите?
Според мен спират всички външни школи.
Остават само занималните и клубовете в училище, само с деца от същия клас. Те са отделно изречение Simple Smile
Може би Санака да внесе яснота? Или другите юристи?

# 260
Ама глей сега, без да съм юрист, какво пише:

"Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;"

Т.е. пределно ясно е, че занималните до 7 клас не затварят, а дейностите по интереси е доста общо и според мен включва всички школи и курсове. Никъде не се споменава, че изключението е само за дейностите по интереси, провеждани в училищата.
Разбира се , нека юристите кажат, но мисля, че то е ясно и за неюристи. Всички дейности по интереси до 7 клас остават, това значи всички школи, курсове и т.н.

# 261
  • София
Да, Лейка, и според мен това са имали предвид, но не са го написали както трябва Simple Smile

# 262
  • София
Такава е и логиката - малките, които карат най-леко, остават в училище и за тях има курсове и занимания по интереси, независимо къде са. За гимназистите - няма. Нищо присъствено. При тях и училище, и курсове относително лесно се заместват с такива онлайн (поне повечето мисля).

# 263
  • в страната на чудесата
Ама мецане, след запетаята пише, че само ако са от един клас.

# 264
  • София
Имам чувството, че не всички училища, а хептен занималните, си съобщават заразените. При нас всичко се съобщава - от днес със сигурност още един учител, едно дете от класа на ПУК-чо и т.н. са с Ковид. Много е заблуждаващо някой да си мисли, че в занималните е различно. При нас буквално почти няма клас без дете с ковид или поне с няколко карантинирани.

# 265
  • в страната на чудесата
Аз мисля, че от вторник и 5-7 ще са ДО.

# 266
  • София
Ама мецане, след запетаята пише, че само ако са от един клас.
Аз това допълнение никъде не го виждам. Шест пъти отварях разни линкове и подобна запетая и "ако са от един клас"не намирам

# 267
  • в страната на чудесата
Т.3
Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/10/27/rd-01-626.pdf

# 268
  • София
Аз мисля, че от вторник и 5-7 ще са ДО.
Залагам ти една кокошка, че от вторник и 1-4 клас ще са ДО Sunglasses

# 269
  • София
Т.3
Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.
В дир-а не са копнали последните 2 реда явно.  П.п. лейка, ти къде го четеш това точно? Защото и на сайта на министерството липсва уточнението за недопускане на смесване на деца от различни паралелки

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 21:33 от Onna-bugeisha

Общи условия

Активация на акаунт