Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

• 19 608
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ох, Аш, и ти си поет!
Точно така си беше - аз към живяла в село на Дунава в Северозападна България до гимназията, така и не научих влашки, в къщата ни се говореше на български и възрастните преминаваха на влашки само, когато трябваше да си кажат нещо тайно от децата. Иначе редовно чувах на улицата как хората превключват от български на влашки и обратно, а най-старите баби говореха само на влашки, беше им по-лесно. Румънски си е, не е диалект, може би не много правилен румънски, останали са ми някои думи от детството, сега ме е яд, че не научих тогава повече. Въпреки влашкия обаче, в селото говореха и говорят много правилен български, да, твърд е изговора, но няма диалект, за разлика от села, които се намират на около 50 км.

# 121
  • софия
Аш, чудесно ми започна деня с твоя разказ! Благодаря ти! Направо се пренесох там, толкова цветно си го представих Simple Smile От сърце благодаря!

# 122
  • София
Същото щях да напиша - споменът за зареждащата чистота и красота на летата от детството при баба, ееех! Благодаря, Аш!

# 123
Аш, ама ти знаеш ли влашки? Разбира се, че си е румънски, какъв друг да бъде. А в много от селата там на български говорят с много русизми. Казват я, вместо аз, он вместо той, на възглавницата казват подушка, чисто на руски. То верно, че тя се слага под ушите 😀 Чух един човек, като учеше дъщеря си да шофира, й каза - пускаш леко съединителя и она че си пойде, т.е тя ще си тръгне (колата).

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 12:46 от Татко Мецан

# 124
  • София
Футболната среща между Аскуу и село Сусам никога няма да бъде забравена! Дори и след 10 поколения тази драма ще бъде запомнена! При резултат 3:3 и пряк свободен удар за отбора на Сусам в 93-тата минута на срещата се провежда следния диалог между вратаря на Аскуу (и понастоящем собственик на софтуерна фирма) и трима крайни защитници от същия отбор!

- Жа прайм ли дувар уа?
- Нимойти уа я ж га фана!
Шут! Гол! Аскуу губи мача! Трансконтитенталната титла отива при село Сусам!
- От ни га фана уа каунь?
- К’ъ ж га фана уа? Ми тя мина кат матор и бе мноо кьошелия, уа!

Следва сбиване и рев от кълбото с хора :
- Ябааа ! Ко ма напрай уа каунь?
Рев от кълбото с хора :
- Откънъ ми некътья уаааааааааа серсемь със серсемья!

Из публиката хвърчат димки :
- Окадихти сичко уа ! Я за са приместя напреш да наглявам калабълъка.

# 125
  • София
Съвсем сте се отплеснали с тия диалекти Simple Smile
Половината рода на мъжа ми е от трънско и мога да потвърдя, че там се говори на някакъв друг език. Нищо не разбирам от местния диалект. Дядо ми по майчина линия пък от брезнишко и от него знам, че поганец е мишка.
В Банско също говорят много неразбираемо - мъжът ми твърди, че е много сходно с трънската реч.

Понеже бяхте коментирали храната в СС по-рано - там на блок маса ли ядат или има първо, второ, трето еднакви за всички деца?

# 126
  • София
В СС има по няколко варианта за първо, второ и трето и салатен бар.

Ох, Призмеее, къде ме върнааа! И колко разсмя. Баща ми го разправяше това като виц на времето. Имаше близък уникатен приятел от Аскуу, известен тамошен зевзек и разказвач на вицове, а и като млад е бил футболен съдия (баща ми, де), та любимо ми беше да слушам за "каунья" Laughing

# 127
  • София
Хехе, голяма заигравка с тия диалекти. Уж имам познати и аз от разни краища на Бг, но в тая тема открих супер много непознати думи.

Иначе би било добре големите ученици да преминат на ДО. Носят се разни слухове за след 29-ти октомври, от разни източници, ама да видим...

# 128
  • София
Аш, ама ти знаеш ли влашки?
Не Simple Smile Само разбирам - всичко разбирам, но не мога да говоря.

# 129

Иначе би било добре големите ученици да преминат на ДО. Носят се разни слухове за след 29-ти октомври, от разни източници, ама да видим...
От днес има заповед на министъра на образованието, която с две думи дава възможност на всяко училище да отправи към министъра аргументирано предложение за преминаване в ОЕСР и то да бъде одобрено. (https://www.mon.bg/bg/61 - заповедта е най-отгоре, с днешна дата)

# 130
  • София
С две думи - прехвърлят отговорността върху училищата. Smirk

# 131
  • София
И върху родителите, с цел сами да си прегризят взаимно гърлата. Хубава стратегия...

# 132
  • в страната на чудесата
При нас гимназистите са ДО от днес
Влъчкова е с много здрава ръка.
Което си и трябва в сегашната ситуация

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 15:57 от Leika_moja

# 133
  • София
С две думи - прехвърлят отговорността върху училищата. Smirk

За мен е правилно мерките да са съобразени с конкретното училище. Училищата са много различни и така ще е най-справедливо.

# 134
При нас гимназистите са ДО от днес
Да ви кажа, Влъчкова е с много здрава ръка.
Е, честито. Скоро и в други градове.

Общи условия

Активация на акаунт