Дистанционно обучение за учениците-Teмa 10

• 29 358
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Скрит текст:
Ами аз ме разбирам кое го налага.
Всичко останало, е както е било досега, само лицата между 14 и 19 год. са заплаха за целокупното общество?

Кати, ама не си била затворена вкъщи месеци наред, нали? Но, да, убиват романтиката! Grinning

Всъщност била съм - поради повтарящи се пневмония и бронхити - и не през цялото време съм се чувствала зле. Оцелях.
Но... това е друга история - каква е връзката м/у затвореността и МОЛ-овете?

По-скоро си представям как човек, прекарал дълго в затворено пространство, ще иска да е навън, в никой случай набутан в МОЛ...

# 331
15-19 си менкат смартфоните, фасовете, гримовете и гаджетата, резултатът е сходен.

# 332
  • Майничка
Слънчева, не се изненадвай.
Само за пример, от миналия понеделник - петокласници в градинката пред блока правят партия за шише вода. Купуват бутилка 1,5 л от минимаркета и пускат 6 картонени чашки от вендинг машината.
Малко по-рано, десетокласници - един си е взел кафе, стои му на чина, минават една мома и един младеж, пийват по малко, той се възмущава :"Абе, идиоти, изпихте ми кафето!" и го гаврътва.

# 333
  • София
Скрит текст:
А след тези две деца и учителката има ли други случаи?
Ако няма, значи правилата, такива, каквито са към момента, работят добре.

И кое точно им работи добре? Ако вземем за база съотношението, което в момента се ползва от НОЩ - аз лично мисля, че не е съвсем точно, но няма значение, пък и моите сметни засега дават по-високи, не по-ниски стойности - 1:8 (на един тестван / симптомен има 8 безсимптомни и нетествани), от 3-ма доказано поразени в този клас (учителката и двете деца) стигаме до 24 общо - което е... приблизително ЦЕЛИЯ клас. От тях (от безсимптомните) не всички, но вероятно поне някои ще го пренесат на следващи контакти. И проявата може дори да не е през 1, а през 2 и повече "скока".

Шлемчетата тип "ченето на Вейдър" не ги ли елиминираха от картинката? При нас оцеляха не повече от седмица, след това, още преди края на септември, останаха само маски и цели шлемове.

Не, все още си ги носят, нерядко с опорна точка някъде по шията, не на челюстта, че е по-удобно (макар и абсолютно безполезно).

Виж, няма нужда тук да се караме - гимназистите, а скоро и малките, са на ДО, защото цяло лято трябваше да тече веселба и всички да се правят, че такъв вирОс нЕма.

Аз това не мога да го осъзная. Цяло лято ни убеждаваха  ( навсякъде с пълна пара -  от политици до потребители на бг-мамма) че До е страшно зло, ковида е лека работа, психическия комфорт на децата и възможността родителите да работят са с огромен приоритет. Ааааааа и да не забравя че трябваше да спасяваме туристческия бизнес АОМММММ.
В това време ище август на много места по света започваше учебна година, болните им подскачаха , нещата се сгромолясваха министри си признаваха че това е грешка а някои подаваха отставка. Ние обаче не та не. Прилагаме на практика провалени модели и доусъвършенстваме цялата им абсурдност.
Не стана ли ясно че няма как да бъде постигнат баланс - хем хората да работят , бизнесът да не колабира, хем децата да са училище,  хем вълната болни да се държи под контрол. Аз не съм министър,консултант,политик и го виждам, и не вярвам тези които ни управляват/ лекуват/ решават проблемите с пандемията  да не го виждат. Просто всичко е игра на власт, вероятно на финанси, на сфери на влияние , на първостепенност и второствепенност ....в която ние , дето се пеним тук,  сме едни малки колелца, пушечно месо..Освен това ние умираме да бъдем спасени но без да излезем от зоната комфорта - едни не искат да се откажат от мола, други от мачовете и дискотеките, трети от сбирки по различни поводи, четвътрти ни убеждават че заведението им не може да престане да работи по една или друга причина. Има , има изключения разбира се , но те не са в състояние да повлияят хода на събитията.
Общо взето се получава че както абсурдно реагират в ситуация на пандемия нашият бг ковид щаб с всички умници , така и народа се държи неадекватно  насреща и реагира на мерките им. В резултат става мазало и всеки се мисли -само да не се случи на мен, пък там каквото ще да става.

Изобщо не си мисли, че решението на системата е толкова просто. В този случай никак, ама никак не е. Какво правиш, като оставиш всички телефонни хигиенисти без доходи? Не можеш да ги пратиш да се реят из Вселената с курс на сблъсък с много, ама много далечна планета. Просто няма с какво. Тогава? Очакваш бунтове? И как се справяш с тях? Оставянето без доходи на част - а в съвременното общество на твърде голям дял - от обществото не вещае нищо добро. И то не само за управниците. От друга страна, оставянето да работят на много сфери неизбежно ще доведе до бум в заболеваемостта - и това не е вариант. Здравната система издъхва и отново стигаме до бунтовете. Една хубава война би била доста удачно решение - ще редуцира по естествен път както телефонните хигиенисти, така и притесненията на майките за оставянето на 4-5 годишните сами, за образованието изобщо и не говорим. Ама нА, имаме атомно оръжие за превенция на войните... и и това не ни е вариант. Общо взето остава само да се лавира един хубав валс по ръба на ножа... няма друго.

Е, има, разбира се, и неща, които МОЖЕХА да се направят. Като например да се въведат задължителни маски извън дома на всички над 2 години - и това да се контролира. Да се въведат задължителни маски във всички училища за всички - и това да се контролира. Да се поставят пречистватели за въздух с хепа филтър и ув лампа във възможно много стаи във възможно много училища - и това да са помещенията, които да се ползват. Да се разделят класовете, като присъствено да са само част от тях - онези, за които има пречистени стаи - и да се въртят, примерно, през месец. И др. подобни. Т.е има неща, които можеше да се направят, но не се направиха, но и не е като да има ясно и лесно общо решение.

Пълно мазало от невярна, но апокалиптично поднесена информация! (Имам предвид онова "За бога, братя...").

Haidi, теоретично е така. На практика тук, в Бг, само учителят носи маска в класната стая, а в междучасията (понякога и в часовете) някои деца говорят не по-малко от него.
Не съм безусловен радетел за ДО, никак даже, но "от кухнята" виждам и друг проблем - карантиниран ученик или клас могат, при желание, да бъдат включени в ОЕСР обучение, но карантиниран учител, не би следвало (не казвам не може) да преподава, дори от дома си, тъй като ще е в болничен. Т.е., работодателят трябва да осигури заместник или да се кара свободен час.

... И понеже трябва да се покрие материалът нерядко се оказва, че, примерно, учителят по физическо замества учител по математика в среден курс или учител по рисуване - учител по химия (отново среден курс). Ама иначе материалът е покрит... толкова е покрит, че направо се е скрил в дън земя.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 15:17 от katiABV

# 334
Още през септември обнародваха в ДВ мярката за изплащане на мин.заплата на родител който гледа дете до 14г. което е под карантина.Така,че в тази посока все пак ще има помощ за семействата.
Днес четох за още двама починали учители.Т.е. за последната седмица са общо 8. Ами това за мен си е геноцид спрямо учителите.Аз съм убедена,че те отдавна искат също да преминат на ДО,защото и те семейства и деца имат.

# 335
Така като гледам, вариантите, които се практикуват в Европа  за да са отворени училищата включват затваряне на всичко друго - ама наистина всичко, освен хранителни стоки и аптеки и забрана за излизане след определен час, както и разходки в определен периметър, забрана за събирания в домашна обстановка и въобще локдаун, при който работят само хората, които не са хоум офис и училищата. Явно това е цената да работи училището и все пак да крета здравната система.
Аз нямам нищо против, но според мен това у нас би срещнало ужасна съпротива и ще остави много хора от сферата на търговията без доходи. Не всичко могат да приемат поръчки онлайн.

# 336
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Още през септември обнародваха в ДВ мярката за изплащане на мин.заплата на родител който гледа дете до 14г. което е под карантина.Така,че в тази посока все пак ще има помощ за семействата.

Да, но вероятно е хамалогия да се добереш до тях.
Вариант е от самата лаборатория да пращат инфо до РЗИ,
които да са длъжни в срок до 2 дни да звъннат на родителите
да вземат информация  за това кой ще остане под карантина,
след това на работодателя с информация, че служителят е под карантина и с препоръки за дезинфекция
и вече работодателя да е длъжен веднага да и пусне към съответните служби, че това лице трябва да получи по еди коя си сметка , карта, еди каква си сума пари за периода... И тези пари да бъдат изплащани до края на месеца.

Но ще се окаже, че има 1000 пречки- нали няма да е цял месец, ама от коя до коя дата да се смята...ама как само за два дни да се обадят, нали ако се падне събота и неделяяя....ами какво става, когато служителя си изхарчи всичките дни за неплатен отпукккк

# 337
  • София
Скрит текст:
Ето тук е параграф 22 - ЛЛ не може да даде направление за тест по ЗК, РЗИ не може да те карантинира като болен / контактен, докато нямаш + тест, ЛЛ не може да издаде болничен за ковид, ако няма протокол от РЗИ, а в същото време не може да издаде болничен с друга причина за време, съотносимо със срока на карантината, без комисия.

Това не е вярно. За астма може 14 дена, за пневмония - вероятно също толкова (не знам, отдавна не съм карала, за щастие).

За мен, държавата трябва да има твърда политика и да тества всички ученици безплатно. Защото децата са показател за разпространението, най- вече.
Тези, които са болни или заразоностели, ако изобщо това може да се докаже с тест, да се поставят под карантина, като заплатата на единия родител, който ще остане с детето си, да се поеме от държавата за месеца, неплатен отпуск, в който няма да бъде на работа.

И Министрството на образованието, трябваше отдавна да е пуснало или своя видео платформа с уроци за всички класове или да е дало безплатен достъп до Уча се за всички ученици

Това просто няма как да се случи. Държавата няма достатъчно лаборатории. В частните цените са други, не искат (може би и не могат) да сключат договор за тестове на толкова ниски (близо 2 пъти по-ниски) цени, вероятно са увеличили и заплатите на вземащите и работещите тестовете, и нивото на стерилност в помещенията, и личните защитни средства... т.е. все разходи, които се трупат. И, разбира се, за да поемат този риск трябва да реализират достатъчно добра печалба - след като начислят всички възможни разходи и данъци... т. н. Просто няма как малкото държавни лаборатории да поемат повече тестове.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 16:03 от katiABV

# 338
  • Бургас
Може да си спорим колкото искаме тука дали училищата са ковидарници или не, но новината от днес е, че има още двама починали учители - на 43 и 49. Единия е бил без придружаващи заболявания. Или поне не се знае за такива.

# 339
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
katiABV, може, но не е приоритет явно- раздадоха се пари за пенсии, обещават детски надбавки, увеличават заплати, но за това няма пари, нали. Въпрос на приоритети. Навярно се надяват пенсионерите да умрат и да олекне на пенсионна система, която окрадоха

# 340
  • Майничка
Скрит текст:
Ето тук е параграф 22 - ЛЛ не може да даде направление за тест по ЗК, РЗИ не може да те карантинира като болен / контактен, докато нямаш + тест, ЛЛ не може да издаде болничен за ковид, ако няма протокол от РЗИ, а в същото време не може да издаде болничен с друга причина за време, съотносимо със срока на карантината, без комисия.

Това не е вярно. За астма може 14 дена, за пневмония - вероятно също толкова (не знам, отдавна не съм карала, за щастие).

Именно, 14 дни календарни е макс, т.е., какво правим с първи-втори ден, докато се чудим дали е К.? Да кажем, ако симптомите са еднозначни, е ясно, но пак трябва да я подкрепи с нещо тази "не-ковидна" диагноза - консултация със специалист, рентгенова снимка и т.н.

# 341
  • София
Неволно съм ви подвела, извинете

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 17:21 от Валенцето

# 342
  • София
Скрит текст:
katiABV, може, но не е приоритет явно- раздадоха се пари за пенсии, обещават детски надбавки, увеличават заплати, но за това няма пари, нали. Въпрос на приоритети. Навярно се надяват пенсионерите да умрат и да олекне на пенсионна система, която окрадоха

Колкото и грозно и грубо да звучи, почти сигурна съм, че някой е направил и точно тази сметка.
Умират в голяма степен пенсионерите, които тежат на системата, в която са влагали цял живот и хората с хронични болести, които евентуално ползват в по-голяма степен от парите, отделени (и платени от тях самите в някаква степен) за здравеопазване. Т.е. статистически ще донесе ползата на война... дори в по-голяма степен.

Скрит текст:

Именно, 14 дни календарни е макс, т.е., какво правим с първи-втори ден, докато се чудим дали е К.? Да кажем, ако симптомите са еднозначни, е ясно, но пак трябва да я подкрепи с нещо тази "не-ковидна" диагноза - консултация със специалист, рентгенова снимка и т.н.

Не мисля, че това представлява конкретен проблем. А за диагноза "бронхит с астма" май не е и нужно допълнително изследване - в смисъл, може да се определи и на слушалки принципно. И може да се издава продължение на болничен, мисля.

# 343
  • Бургас
И още една починала учителка - на 51г. от Попово. В училището, където работи има още 10 отсъстващи учителя в болнични. Училището се опитва да намери заместници. Според вас дали им е ефективно присъственото обучение?

# 344
И още една починала учителка - на 51г. от Попово. В училището, където работи има още 10 отсъстващи учителя в болнични. Училището се опитва да намери заместници. Според вас дали им е ефективно присъственото обучение?
Изключително ефективно.
Както и на част от първокласниците в София. Чиито учители са заразвни,  но те си ходят защото няма кой да ги гледа. Крайно време е забавачка и училище да се разграничи. И хората да започнат сами да си правят сметката без някой да им е длъжен. А сега ще покажем съпричастност към учителите като открием набирателна сметка за децата им.

Общи условия

Активация на акаунт