Черен списък на туристическите агенции !

• 712 965
  • 1 567
  •   3
Отговори
# 765
Ние се оплакахме от София тур и Ко с жалба до КЗП.Те наложиха някаква санкция на агенцията,а нас ни посъветваха за еяентуална компенсация да се обърнем към съда .Тоест КЗП по никъкъв начин не ни защити интереса.

# 766
Внимавайте с ЕМЕРАЛД ТРАВЕЛ!!!
За мен са възможно най-некоректната туристическа агенция!
Краят на м.април внасям капаро за пътуване за края на месец септември/За Турция,Кушадасъ/. 
Предвид обстановката, решавам да анулирам резервацията.... и се почва ходене по мъките.
Повече от една седмица се оправдават, че нямат отговор от хотела, много били заети, били превели 100 % от моето капаро и ще чакали да видят колко процента от сумата ще ми се задържи.
В крайна сметка ми се заявява, че няма да ми върнат нито стотинка от внесената сума.  #Crazy
с мотив, че при "ранни резервации" се задържа 100% от внесената сума.
Какво пише в договора, които сме подписали двете страни? Ами думата "ранна резервация"  и че аз съм по тези условия никъде не се споменава!!!В техните общи условия, ако откажеш пътуването до 60 дни преди началната дата се задържа неустойка в размер на 40 лв.
След среща с Управителя на агенцията и искайки да ми посочи къде съм подписала, че това е " ранна резервация" за да ме третират по тези условия, той ми се смееше на среща и ми каза че ще се видим в съда....
Не мисля да оставям нещата и ще продължа да си търся правата.

# 767
Защо не сезирате КЗП? Поне ще им направят проверка.

# 768
  • София
Провери в договора за фосмажорни обстоятелства. Може да се консултираш и с адвокат.

# 769
 Ах Емералд...защо ли не съм изненадана  newsm78 Нагли и некоректни до безобразие!

# 770
Може би се държат така нагло с надеждата сами да се откажете.Такава екскурзия едва ли може да се осъществи предвид обстановката там.Пише ли в договора ако по вина на фирмата няма екскурзия какъв процент от сумата се връща?В никакъв случай не се отказвайте,успех!

# 771
  • Beyond the Frontiers
Не ги защитавам, но искам да обърна внимание на 2 неща:
- първо няма форсмажор. Това не е довод за отмяна в случая.
- второ - наистина по договор при резервация по ранни записвания размерът на внесения депозит е в 100% неустойка.  Не са ви излъгали, такива са им условията по договор. Вие трябва да имате такъв и да сте го подписали?
Това че имат неустойка не ги прави некоректни. При немските туроператори например 24 часа след плащане сумата влиза веднага в неустойки. В смисъл такава е практиката.

# 772
Значи Галактик - тук не се претендира за форсмажор, а за отмяна на резервация съгласно условия по договор, който НЕ Е за ранни записвания. Очевидно никъде в договора няма такъв термин, не им е дадена дължимата отстъпка за ранни записвания, както и не е упоменато, че суми не се връщат в никакъв случай при отказ при такъв тип резервации. Просто Емералд си разиграват коня. Аз бих потърсила адвокат и после като платят и съдебните разноски, ще им уври мозъка....
Форсмажорът обикновенно заляга в договорите  с туроператорите като предупреждение, че не са отговорни за непроведени екскурзии и суми не се връщат при такива и такива обстоятелства. За хиляден път ще напомня всички внимателно да си четат какво подписват при резерваци и как и дали могат да канселират. Има и застраховки отказ от пътуване - по съвет на Галактик тази година ползвах Групама, въпреки че не се наложи да отлагам пътуване, условията им са много добри. Няма значение, че туроператорът работи с еди кой си застраховател, аз пък искам друг и при плащането отидох при Групама за такава застраховка. Препоръчвам ги  и благодаря за полезния съвет, който получих в този смисъл.

# 773
В случая важното е, дали в договора някъде пише "ранни записвания". Ето сега чета някакви други оферти, на друга фирма, за друга дестинация. И пише - "посочените цени са валидни при ранни записвания до 31 юли". При евентуална резервация и договор, как това ще бъде описано там и как ще повлияе на срокове за анулация, не знам.

Намерих един стар договор на Емералд за Турция, сключван е в края на март за миналата година. Ами след изреждането на много информация, относно записаните, хотела, пътуването, има писано за ранните записвания, че капарото се задържа. Но, така е написано, че не е точно като параграф, точка от договора.
По-нататък има разни други параграфи и клаузи и срокове за анулации, което за според мен се отнася по принцип за други пътувания. Един вид това е типов договор.

Много е объркващо така както е написано, защото всичко е с малък шрифт, сбутано, без интервали между абзаците и са много страници.

Не знам как е конкретно в този случай, може някъде да фигурира написано това "ранни записвания" и точно това да ги прави сигурни, че могат да се позоват на договора.

# 774
В интерес на обективната истина, в сайта на Емералд под офертите са посочени условията за резервации и едно от тях е, че "При невъзможност на туриста да пътува при резервация за ранно записване, внесените и платени суми не се възстановяват." Това условие, разбира се, със сигурност е включено и в съответните договори, иначе не би имало правна стойност.
По отношение на споменатата по-горе застраховка "Отмяна на пътуване", такава би била приложима единствено при настъпване на конкретно застрахователно събитие (злополука, кражба, безработица и пр.), което застраховката покрива, а не просто при отказ на туриста да пътува.   

# 775

По отношение на споменатата по-горе застраховка "Отмяна на пътуване", такава би била приложима единствено при настъпване на конкретно застрахователно събитие (злополука, кражба, безработица и пр.), което застраховката покрива, а не просто при отказ на туриста да пътува.   
Точно така. При всички случаи обаче е полезно, защото всички тези събития водят в крайна сметка до отказ на туриста да пътува, нали така? А и застрахователните събития, които покрива дружеството, което споменах са доста повече от изброените по-горе. В конкретния случай доколкото разбрах клиентът се позовава на условие по договора, предвиждащо задържане на 60 лв при отказ до 60 дни от датата на отпътуване, не на каприз или на благоволение от страна на Емералд. В сайта може всичко да си пише, има значение какво пише в конкретния договор.

# 776
  • София
А извънредно положение не е ли форсмажорно обстоятелство ?! Според мен би трябвало да е.

# 777
Ами и във Франция има извънредно положение, но самолетите си летят, влакове, автобуси, атентати даже стават, но не се счита за форсмажор.

Разсъждавам по принцип, не защитавам никого.

# 778
  • София
Да, но е логично да е форсмажорно, защото при извънредно положение законите не важат, както обикновено и е нормално хората да не искат да пътуват, защото е рисковано. Според мен консултация с адвокат е нужна и успех.

# 779
  • София
МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Република Турция до нормализиране на обстановката. В случай на неотложна необходимост от пътуване, те следва да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение на цялата територия на Република Турция и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт