МБАЛ Надежда - тема 18

• 73 333
  • 727
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, при постъпване в болницата за раждане може ли да се носи ръчен багаж (раница) или само куфар? В реанимацията при секцио какви лични вещи позволяват освен стек с вода?
Аз постъпих с куфар и една малка раница. Санитарката ги носи до стаята, в която те настаняват. Не ви е необходим обаче чак толкова багаж. При престоя ще бъдете с болнична нощница, има и халати. От нещата, които бях помъкнала, ми потрябваха единствено козметика (четка и паста за зъби, шампоан, сапун) бельо (гащи за след раждане), превръзки, чорапи и една жилетка. Дрешките за изписване на бебето, както и вашите, могат да ви ги донесат в деня на изписването. В реанимация единствено стек с вода, зарядно, телефон и лична карта. Другият багаж те чака после в стаята.

# 571
  • Хасково
Здравейте Simple Smile Имам няколко въпроса към вече родилите в болницата. При естествено раждане(предполагам при секцио няма как)бебето поставя ли се върху мама, има ли възможност за този първи допир? При секцио кога носят бебчетата при майките? В Токуда, доколкото разбрах вечерта докато все още си в реанимация носят бебчето за първо кърмене.

# 572
Здравейте Simple Smile Имам няколко въпроса към вече родилите в болницата. При естествено раждане(предполагам при секцио няма как)бебето поставя ли се върху мама, има ли възможност за този първи допир? При секцио кога носят бебчетата при майките? В Токуда, доколкото разбрах вечерта докато все още си в реанимация носят бебчето за първо кърмене.
Някъде около 6 часа ги донесоха за 5 мин само.

# 573
Когато родих секцио преди 6 години, ни ги донесоха в реанимацията за около 5-10 мин. На другия ден , когато ни качиха в стаите, също не ги дават веднага. Може би чак следобяд, когато акушерките решат.
Много бих желала това да се е променило , тъй като това много ми повлия на кърменете и имахме много лош старт и така и не се получи първия контакт с бебето. Вечер също акушерките настояваха да вземат бебетатаза да се наспят майките.
Като цяло никаква подкрепа за кърменето не видях.
От това което четох за Токуда, там е горе долу същото положението
Ще се радвам и друг да сподели впечатления?

# 574
Аз родих спешно секцио в 12 през нощта. Веднага като я извадиха ми я сложиха върху лицето буквално за около минута и я взеха. На другия ден в 10 сутринта ме раздвижиха и ме закараха в стаята ми, където си взех бебето. В реанимацията не са ми я носили.

Ако жената ражда нормално, доколкото знам го има първия контакт, но не знам, колко дълго и т.н.

# 575
Когато ме качиха в отделението ме питаха кога да ми го донесат дали в 10 и 30, или в 13. Иначе нямах избор дали да е при мен през нощта или не, заради пандемията, но не съжалявам.
Наистина никаква смислена подкрепа за кърменето няма, не знам защо и акушерките не им изгледат лекциите 🙄
Заради лекарства моето бебе първите 3 дни беше само на АМ и ми направи впечатление, че на втората нощ не носеха АМ в 1, а на третата нощ вече не носеха, а даваха АМ само, ако отидеш да си поискаш.
tonid, това е според мен тъпото на реанимация, че няма значение кога постъпваш в нея, все те изписват горе долу по едно и също време. Аз бях в 10 и 30 спешно секцио и ме раздвижиха на другия ден в 7-8 и ме качиха в отделението в 10. На всичкото отгоре не знаех, че трябва да си взема зарядното в операционната и батерията ми падна, та изкуках 😆

# 576
  • София
За съжаление не се е променило положението с носенето на бебето при секцио. Аз родих по спешност в 6 сутринта. Показаха ми бебето буквално за 1 мин и после ми го донесоха в реанимация чак в 17:00 следобед за 5 мин. На следващия ден в 09:00 ме качиха в стая, а бебето ми донесоха чак в 13:00 на обяд и за кърменето никой нищо не ми обясни. Аз настоявах някой да ми покаже какво и как, една акушерка го сложи на гърда, каза ми пробвай и изчезна. И така, и на нас не ни се получи с кърменето, успях с мъки 2 месеца да кърмя и смятам, че кърма така и не ми тръгна обилно, тъй като нямаше никаква стимулация още от самото начало.

Информацията ми  е от август 2020.

# 577
На мен ми показаха акушерките как да кърмя и си кърмех. Преди изписването направиха контролно теглене преди и след кърмене. Вече над година си кърмя бебето.

Като цяло е кофти, че не си с бебето, докато лежиш в реанимацията, но в моя случай не беше голям проблем за кърменето това, щото и без това кърмата ми слезе чак на ден 3. Дотогава я слагах там да се упражняваме, но си беше на АМ. Като слезе млякото нито са ми давали АМ, нито аз съм искала.

А в реанимация има пациенти, които много берат душа. До мен имаше тежко оперирана възрастна жена от някакъв гинекологичен проблем. Едва ли й е било до ревящо бебе в съседство...

А какво е това ново правило сега? Заради пандемията не дават бебетата нощем ли? Или нещо не разбрах?

# 578
Аз като бях задължително ги даваха нощем. И аз кърмя почти година, но определено не благодарение на тях. Даже кърмата искаха да ми спират все едно ще им дам 🙄 и АМ неонатоложката ме караше да давам, защото много често сучело бебето първия ден 🙄
Но си е на късмет и това.
Във Вита чух, че може да си е при теб бебето и първия ден 🤷, но нямам опит

# 579
При нормално раждане всичко е повече от чудесно - веднага го слагат на корема ти и изчакват преди да клампират пъпната връв, после го вземат за минутка да го прегледат и премерят пред погледа ти и пак ти го дават завитичко да си го гушкаш, докато оглеждат плацентата и ако евентуално те шият. 2 часа бях в реанимация без него и после веднага, щом се качих в стаята, си го потърсих и ми го дадоха. Питаха ме дали може да му дават АМ и сложиха бележка на легълцето му "без АМ", съответно не са му давали. Беше си при мен през цялото време. За всичко те питат и се съобразяват. За кърменето не съм очаквала помощ. Трябва си предварително четене, гледане на клипове, лекции и съвети от специалисти при необходимост.

# 580
И аз родих нормално и веднага оше с изваждането му акушерката сложи бебето отгоре ми за контакт кожа в кожа. През това време взеха кръв за стволови клетки. Таткото беше с нас (2019 г.) И му я дадоха да я държи, докато ме зашиха. После ни оставиха 2 часа сами тримата в родилна зала, след което мен и бебето ни качиха в отделението.

# 581
Здравейте. В момента може ли някой да опише как по-различно протича раждането секцио по-конкретно и престоя в болницата, заради Ковид-19 мерките ? Има ли много неприятни моменти като например стоене с маска през цялото време или по време на операцията ? Или  такива свързани с бебенцето ? Може ли бащата да ви посещава дори в общо помещение докато сте в болницата  и да вижда бебето ? А ако не може в  момента, преди Ковид беше ли възможно ?  Благодаря предварително.
ПС. Още един въпрос се сетих. Видях, че неонатологията в Надежда е вече с по-високо ниво 3, както в Токуда и Майчин дом. Правят ли вече и там разширени изследвания на бебетата след раждането или само ако има проблем? Ако желая и си доплатя биха ли направили на новородено допълнителни изследвания ако не правят такива ?

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 01:01 от Desert^girl

# 582
Мога да напиша за април 2020.
Аз не бях с маска, защото бях с пълна упойка, но тези със спинална бяха с.
Няма свиждания, преди ковид имаше.
Правят изследвания само при проблем, но може да си поискате.
На мен неприятно ми беше, че не ги къпеха тогава, а на мивката в стаята не е никак удобно да се мие дупе, но не е някаква драма. Всъщност ми беше приятно, че изцяло аз си се грижех за бебо и че не ми го взимаха 😊 и съответно не си го взех с подсечено дупе, като сестра ми.

# 583
Давам инфо от февруари 2021: До операционната си с маска. Когато легнах вече на масата, ми я махнаха. В реанимация съм стояла без маска, както и в стаята след извеждане от реанимация след това. С маска съм ходила само по коридорите. Храната се разнася по стаите. Свижданията и посещенията са забранени. Бебетата си ги къпят в определеното за това време и не са постоянно при майките. Вземат ги за тоалет, при сутрешната и вечерната визитация и прегледи. Не може да излизаш от отделението до кафето или аптеката или където и да е. Ако ти трябва нещо, може да заръчаш на близките да го оставят на гише Информация и оттам санитарките ще ти го донесат. За допълнителни изследвания по желание на майката не зная как стои въпросът. Ако има индикации и показания за това, те си ги правят.

# 584
Давам инфо от февруари 2021: До операционната си с маска. Когато легнах вече на масата, ми я махнаха. В реанимация съм стояла без маска, както и в стаята след извеждане от реанимация след това. С маска съм ходила само по коридорите. Храната се разнася по стаите. Свижданията и посещенията са забранени. Бебетата си ги къпят в определеното за това време и не са постоянно при майките. Вземат ги за тоалет, при сутрешната и вечерната визитация и прегледи. Не може да излизаш от отделението до кафето или аптеката или където и да е. Ако ти трябва нещо, може да заръчаш на близките да го оставят на гише Информация и оттам санитарките ще ти го донесат. За допълнителни изследвания по желание на майката не зная как стои въпросът. Ако има индикации и показания за това, те си ги правят.
Здравейте, можеш ли да споделиш кога ти оставиха бебето след реанимация и взимаха ли ги през нощта. Също така насърчават ли кърменето или пак гледат да пробутват АМ?

Общи условия

Активация на акаунт