Предколеден локдаунски бюлетин с аромат на канела. 209-та немска тема.

• 29 532
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Добре де, толкова трудно ли се признават телковете? Питам за сериозни заболявания - слепота, парализа и тн?

# 271
не знам има ли еквивалент на телкове и какъв е ако има. мисля е друга системата.

за здравните права . доколкото знам всеки в ес има право на равноправно здравно осигуряване в целия ЕС .
от тук нататък си проверявате нещата как се правят .

# 272
А когато си само на мини джоб ,как седи въпроса със застраховката.

На мини джоб няма никакви налози, включително и здравна осигуровка.
Тоест ще ще се удържа здр.застраховка от работодателя?
И ще си има здравни права,ако се хване на мини джоб?

# 273
Да, само работодателят плаща паушале за здравна и пенсионна осигуровка. 13 и 15% мисля, че е. Всъщност за пенсионна май и работещият плаща малка сума, както каза Glow. Проверете го преди да започне.

# 274
Софтклик, в голяма грешка си. Ние например сме freiwillig от поне 10 г, защото сме selbständig и това е единствения вариант за нас освен частна застраховка, когато не покриваме минимума за приват.
Хъмпти, системата тук за инвалидност е съвсем различна. Но я има. Затова ти казах да си преведеш документите от България и да се прецени на място от какво лечение имаш нужда, с какви възможности си за съществуване и справяне в живота.

# 275
Не сте фрайвилиг, защото не плащате по желание, а сте задължени. Че сте самоосигуряващи е съвсем отделно нещо. Че има хора с гевербе, които не плащат е съвсем отделна работа, но то е докато ги хванат. За объркване в понятията в момента спорим. В Германия всеки трябва да е здравно осигурен по един или друг начин, което изключва понятието "доброволно". Все едно да имаш доброволна застраховка "Гражданска отговорност".

# 276
  • Немция
Freiwillig versichert към държавните здравни каси има, когато надвишаваш месечни доходи от определена сума нагоре или при други условия.

# 277
Това е понятието, което здравните каси ползват. Ти както искаш го разбирай
Не сте фрайвилиг, защото не плащате по желание, а сте задължени. Че сте самоосигуряващи е съвсем отделно нещо. Че има хора с гевербе, които не плащат е съвсем отделна работа, но то е докато ги хванат. За объркване в понятията в момента спорим.

# 278
  • Over the hills and far away
Отново стана объркване. Ако някой работи на базис, от заплатата му не се удържат здравни застраховки, това съвсем не значи, че е здравноосигурен.
Gut zu wissen
https://www.minijob-zentral … pv_alov/node.html
https://www.tk.de/techniker/leistungen-und-mitgliedschaft/inform … -euro-job-2005382

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 23:47 от marie_curie

# 279
Здравейте, нахлувам ви в темата, но така или иначе сте на тема доктори.
Как може човек да се лекува в Германия?
С рядък синдром съм, в България почти нищо не знаят лекарите за него, вдигат рамене общо взето. Имам и Телк.
Въпроса ми е ако със семейството ми се преместим там, те започнат работа с договор, осигуровки и тн. А аз премина през процедурата за признаване на телк, след това ще мога ли да се лекувам там?

Още веднъж се извинявам за нахлуването, но много се надявам някой да отговори. Може и на лично,  да не разводняваме темата.
Съветвам те да попиташ във фб групата за взаимопомощ на българите в Германия.
Тук също има телк, но се разминават процентите с тези в БГ.
Ако се запишеш студентка ще плащаш по- малка сума за застраховка докато навършиш 30 год.

# 280
  • Over the hills and far away
Добре де, толкова трудно ли се признават телковете? Питам за сериозни заболявания - слепота, парализа и тн?
А за какво точно ти е да ти признават тук ТЕЛК-а? Rolling Eyes
 1. Ако искаш да живееш в Германия, трябва да плащаш здравна застраховка в Германия, която сътветно ще покрива (част) от разходите за лечение. Какво точно ще поеме здравната каса, към която си осигурена трябва сама да провериш.
 2. Ако искаш да си с призната инвалидност в Германия ще трябва да подадеш заявление към съответния по местоживеене ферзоргунгсамт. Те разглеждат всеки случай индивидуално на база изследвания, провеждано лечение, лекарски мнения и пр, така че няма как предварително да се знае дали ще получиш инвалидност в Германия и ако да- каква степен. От 50 нагоре се води швербехиндерт и ако се прецени, че не можеш да се издържаш сама, може да подадеш заявление (спазвайки нужния срок и изисквания), да бъдеш здравноосигурена към семейната застраховка на родителите си, но мисля, че и там имаше някаква възрастова граница, която трябва да провериш в здравната каса, към която са родителите.
https://www.transparent-beraten.de/ratgeber/versicherungen-fuer- … inderte-menschen/
 3. Ако искаш да се лекуваш тук само на база ТЕЛК-а от България, то каналният ред е съвсем друг и трябва да се обърнеш към НЗОК в България.
Най- общо казано е това.

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 11:49 от marie_curie

# 281
  • Hamburg
1. Частна застраховка отпада заради наличието на заболяване.

2. Държавна здравна осигуровка:

- прикачването към здравната осигуровка на родителите за човек над 25 години е възможно само, ако лицето е нетрудоспособно. Това едва ли важи за питащата.

- застраховка като студент: при иматрикулация в немски университет и възраст под 30 г. може да се застраховате в държавна каса срещу много ниска вноска - около 100 евро месечно.

- самостоятелна застраховка като задължително дъжавно осигурен: при работа с трудов договор (не мини джоб)  и годишно възнаграждение под 60 хил евро, всяка държавна каса е длъжна да ви приеме като член. Вноската от около 16% си я делите с работодателя.

- доброволна застраховка в държавна каса: плащате около 16% от дохода си, не по-малко от около 180 евро и не повече от около 800 евро месечно. Нужно е да пребивавате легално в Германия (да имате средства да се издържате) и да имате непрекъснати здравно-осигурителни права в държава от ЕС.  Заради зачестилия здравен туризъм държавните каси правят много въртели при прием на доброволно осигурени без доходи.

# 282
Заради зачестилия здравен туризъм държавните каси правят много въртели при прием на доброволно осигурени без доходи.

deni_hh,

Какво се разбира под здравен туризъм? По-евтини операции и манипулации в чужбина, платени от немската каса или нещо друго?

# 283
  • Deutschland/HE
Deni-meni,

има хора, които идват и се регистрират адресно, след това декларират, че започват работа като путцфрау (не знам това с гевербе ли става) и така започват да плащат 180евро месечно здравна вноска и започват скъпоструващи лечения (онко и други). Има фирми, които срещу заплащане уреждат всичко. Лицето в крайна сметка не декларира доходи, а само си внася минималните здравни. Не мога да съдя хората, защото за тях това е последния шанс за добро лечение. Пак не е евтино, защото плащат квартира, здравни и някаква сума за живот, но е шанс за тях.

# 284
  • Hamburg
Заради зачестилия здравен туризъм държавните каси правят много въртели при прием на доброволно осигурени без доходи.

deni_hh,

Какво се разбира под здравен туризъм? По-евтини операции и манипулации в чужбина, платени от немската каса или нещо друго?

Не, нямам предвид здравен туризъм като например зъболечение и протезиране в България платено от немската здравна каса.

Немските здравни каси са на принципа на солидарността - всички членове плащат вноска в зависимост от дохода им. Здравната каса поема лечението на нуждаещите  се от такова членове.

При забилявание със скъпоструващи в чужбина лечения, болните се стремят към временна имиграция в Германия, включване към държавна каса с минимална вноска с цел покриване на скъпоструващото лечение. Макар от индивидуална гледна точка подобни действия да са разбираеми, не трябва да се забравя, че те водят рано лли късно до срив в системата, защото нарушават принципа на солидарност върху който тази система е изградена. Затова при неработещи желаещи доброволно включване към здравната каса, много каси започнаха да проверяват предпоставките по-подробно.

Общи условия

Активация на акаунт