Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 42 847
  • 792
  •   1
Отговори
# 675
Orangee с няколко месеца пиене и само еднократно пускане, няма как да стане. Особено като са били под долна граница. Трябва непрекъсната суплементация и кръвни изследвания на около 30-50 дни за напасване на дозите. Аз се боря вече над година с витамините, а даже не знам дали я имам тази мутация.
Д и Б12 влияят на качеството на яйцеклетките, на целият процес на зачеване и на цялата бременност.

В Геника няма хематолози. С тези мутации може да се иде при Проф.Лисичков.

maita05 винаги ми пускат ПКК, Фактори 8 и 9, пълният пакет придобита тромбофилия, протеини C и S и показателите за желязодефицитна анемия. В отделните изследвания (явно според резултатите от предишното) добавят или махат разни неща. Сега последното в 36-та е ПКК, Б12, факторите на кръвосъсирване и протеините. Мисля че няма друго. А! И за желязото, че съм с анемия.

# 676
Аз се чудя дали преди среща с хематолог да пусна факторите на кръвосъсирване? Преди бременност, дали има смисъл, дали ще помогне за назначаване на терапия? Какво мислите?

# 677
  • София
Ориндж,
Преди бременност няма смисъл да изследваш коагулацията, защото тромбофилията се отключва при рискови ситуации - бременност, залежаване, травма на крайник и др.
Освен витамините Б9 и Б12, пусни изследване на Б6 и хомоцистеин. Витамините трябва да докараш на горна граница преди забременяване.

Мутациите в MTHFR създават проблем в клетъчния метаболизъм, в метилиращия цикъл, трябва да се наваксат всички витамини, за да работи коректно. При ниски нива приемай само бионалични или метилирани форми на витамините - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12.

Освен това, мутациите ти са общо 4, две от които са хомозигот (и двете половини на гена са дефектни). Добре е да си на ежедневна терапия с НМХ при бременност.

Прочети първа страница на темата.

# 678
  • София
Аз се чудя дали преди среща с хематолог да пусна факторите на кръвосъсирване? Преди бременност, дали има смисъл, дали ще помогне за назначаване на терапия? Какво мислите?

При проф. Паскалева няма смисъл да се пуска предварително. Тя назначава каквото и трябва, правят се в лабораторията, изчаква се 40 мин и с изследванията продължава консултацията. Предполагам, че и при други специалисти е така.

# 679
Delisardeli, много благодаря за изчерпателната информация! Миналата година бях при д-р Гайдурков и ми насрочни кръвни изследвания, от които излязоха много отклонения. Той ми изписа тогава метилкобаламин и витамин Д, а по принцип вместо ФК все си взимах фолат. Но скоро не съм ги пила, тъй като имах скоро неуспешен трансфер и реших малко да изчистя. Тези дни ще си пусна тези изследвания, за които ми писа. Hug

# 680
Няма никакъв смисъл от пускане на фактори на кръвосъсирване или коагулация преди бременност. Те се пускат, за да се следи състоянието при терапия.

Ако има мутации, които изискват терапия, то такава трябва да се започне. То не е въпросът само “да ни е разредена кръвта” (понятие което тотално не разбирам), ами и да се образува правилно плацента и още един куп неща.
Когато се изписва терапия, трябва да се гледат мутациите, медицинската история на пациента, персоналното му моментно състояние - например килограмите са от съществено значение, особено ако са над нормата.

# 681
Благодаря ви!!

# 682
Добро утро, може ли да ме насочите къде сте изследвали Б6, тъй като гледам, че не във всички лаборатории го има, а Цибалаб ми е най-близката. И знаете ли цикъла дали влияе на тези изследвания за хомоцистеин и витамините или да изчакам няколко дни и тогава да отида. Confused
Мисля да пусна и TSH, тъй като ми беше 3 последно миналата година есента.

# 683
Аз го пускам в Бодимед, но го пращат до Германия и отнема няколко дни. Витамините нямат общо с цикъла, но ТСХ е хубаво да е на чист ден.

# 684
Връщам се от консултация с проф. Лисичков. Препоръча ми терапия с Клексан 0.4 заради предишния ми аборт и годините (37г). Каза, че не е съгласен с доц. Русев, че нямам нужда за момента, защото при бременността е достатъчно съвсем мъничко тромбче, за да стане белята и това няма как да се хване с никакви изследвания.
Така че мисля да го послушам него, още повече че доколкото разбирам самата терапия няма да ми навреди и е профилактична.
Обърквам се от различните мнения, но better safe than sorry.
Благодаря момичета за всички мнения и особено на *PrimaVera*, която ме насочи да търся и друго мнение!

# 685
Привет,

Бях днес на консултация при генетик след моята загуба в 36 г. с и открита тромбофилия.
Според него лечението е едно и също при наличие на тромбофилия, а именно фолиева киселина, аспирин и хепарин, като вече дозите се определят от съответните мутации, от ехографски изследвания и коагулационен статус.
Беше на мнение също и, че поставяне на хепарин през ден, както и на аспирин не е много адекватна терапия, т. к чрез тези терапии се търси стабилност в състоянието, а в дните в които няма прием/апликация се получава динамика, която обезсмисля реално терапията.
Другото, което препоръча е допълнително изследване на  фактор V R2 (4070A>G) само за тези, носители на Ф5 на Лайден. Всъщност каза, че ок. 3% имат мутация и в този ген на ф. 5,но чрез резултата се определя дали е адекватна терапията с аспирин или е необходимо да се включи и друго.
Надявам се да съм била полезна.

# 686
cherry_blossom много се радвам, че отиде при Лисичков. Профилактична е терапията, да. И може само да помогне.
То различни мнения като цяло няма. Това, което ти е казал Лисичков е точно така и аз съм го чувала и от моят хематолог, и от други хематолози.

Терапията през ден е голяма смешка. И се базира на пълната глупост, че тромб за 24 часа не може да се образува. Което няма нищо, ама нищо общо с истината. Съвсем
скоро на човек от родният град на мъжът ми (близък на свеки) заради Ковид, в рамките на по-малко от 48 часа са се образували 3 тромба на едно и също място.
А как действа НМХ? До 12-тият час от инжекцията в тялото почти няма следи от веществото. А на 24-тият тялото изобщо няма никаква представа, че някога му е поставяно НМХ. Именно затова е достатъчно да се спре НМХ 24 часа преди секцио.
Значи представете си какво се случва в останалите 24 часа. То все едно някой с високо кръвно или диабетик да взимат лекарства през ден.
Междудругото миналата седмица видях в една група във Фейсбук, че има и нов вид терапия - 2 пъти седмично. Ами... дори не коментирах. То да се чуди човек дали да се смее или да реве.

# 687

При проф. Паскалева няма смисъл да се пуска предварително. Тя назначава каквото и трябва, правят се в лабораторията, изчаква се 40 мин и с изследванията продължава консултацията. Предполагам, че и при други специалисти е така.

А дали и за изследването на витамините B важи това? И те ли се пускат на място при нея, в Трета градска?

# 688
Последният път си пуснах СРП и феритин освен нейните изследвания. Обадете се да питате дали правят тези които ви трябват и ако ги правят, като проф Паскалева назначи нейните, направо си добавете и останалите. Иначе тя пуска само такива свързани с коагулацията.

# 689
Здравейте момичета,
Включвам се ,за да попитам за опита ви с намаления кръвоток.
Нямам тромбофилия .
На 47г. Трето дете, този път ин витро ,след 2 нормални зачевания и бременности .
20г.с+6 дни, днес бях на фетална морфология,и се видя намален кръвоток в лява маточна артерия, а нормален такъв в дясна. На Аспирин 150мг съм от началото на бремеността ,заради ин витрото.
С първата ми бременност имах прееклампсия след 6ти месец, но никой не следеше артериални кръвотоци тогава(преди 25 години) , с втората бременност нямах никакви проблеми с кръвното ,пак не са ми следели кръвотоците (преди 15 години).
На феталната днес бебето си е наред и се развива правилно и си отговаря на седмиците.

Общи условия

Активация на акаунт