Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 42 853
  • 792
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря за мнението, *PrimaVera*!
В понеделник имам час при проф. Лисичков и се надявам, че ще имам повече яснота и сигурност относно мутациите ми и това какво трябва да следя, каква терапия трябва да имам и т.н.

# 661
Здравейте,нова съм в групата и моля за разчитане на резултати .Изчетох толкова неща че вече се обърках.
Имам една неуспешна бременност завършила в 6 седмица и сега от около година правим нови опити ,засега неуспешни.
Преди няколко месеца пуснах за изследване тромбофилия,когато занесох резултата при лекарката ,тя каза че резултатите са добре ,но при забременяване да пия Натаспин.
Онзи ден бях при друг репродуктивен специалист за консултация ,защото времето си минава ,а резултат няма .Той обаче измърмори че съм склонна към Тромбофилия ,но нищо повече не ми обясни ,дали трябва да вземам някакви мерки .И аз сега съм объркана ,моля помагайте :

Мутация в ген за Prothrombin G20210A - хомозигот по нормален алел
Мутация в ген за Фактор V Leiden-хомозигот по нормален алел
Алелна специфичност на PAI-1 4G/5G -хомозигот по нормален алел
Мутация А1298С-хомозигот по нормален алел
Мутация С677Т-хомозигот по нормален алел
Фактор V HR2 H1299R - Хетерозиготен
Фактор XIII V34L - Хетерозиготен
ЕPCR  4678G -  A2/A2

# 662
Здравейте,нова съм в групата и моля за разчитане на резултати .Изчетох толкова неща че вече се обърках.
Имам една неуспешна бременност завършила в 6 седмица и сега от около година правим нови опити ,засега неуспешни.
Преди няколко месеца пуснах за изследване тромбофилия,когато занесох резултата при лекарката ,тя каза че резултатите са добре ,но при забременяване да пия Натаспин.
Онзи ден бях при друг репродуктивен специалист за консултация ,защото времето си минава ,а резултат няма .Той обаче измърмори че съм склонна към Тромбофилия ,но нищо повече не ми обясни ,дали трябва да вземам някакви мерки .И аз сега съм объркана ,моля помагайте :

Мутация в ген за Prothrombin G20210A - хомозигот по нормален алел
Мутация в ген за Фактор V Leiden-хомозигот по нормален алел
Алелна специфичност на PAI-1 4G/5G -хомозигот по нормален алел
Мутация А1298С-хомозигот по нормален алел
Мутация С677Т-хомозигот по нормален алел
Фактор V HR2 H1299R - Хетерозиготен
Фактор XIII V34L - Хетерозиготен
ЕPCR  4678G -  A2/A2

Имате две хетерозиготни мутации, което значи, че при двата фактора има по
половинка мутирал ген. Направете консултация с хематолог и потърсете АГ, което разбира от тромбофилия.

Аз имам хетерозигот по фактор 13 и по още един, който май не се изследва в България. С една късна и една ранна загуба съм. В момента съм в 30-та седмица с терапия.
Но това е моят персонален случай и терапията ми е решена на базата и на медицинската ми история. Може някой друг с моите мутации да няма нужда от терапия. Но това, за да се прецени си трябва специалист.

# 663
  • София
Два хетерозигота, като едното е рядко изследвана специфичност на фактор V.
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(13)02174-2/fulltext

Поискайте да ви назначат терапия още преди следващо забременяване. Терапията се започва обикновено след +тест, при инвитро още от деня на трансфера. Регистрирането на вътрематочна бременност е чак в 6-7гс, което е късно за терапия.

# 664
Здравейте,
За пръв път пиша във форума. Имам 1 преждевременно раждане в 29г.с. Имах проблеми с кръвотока, тежка ретардация на плода и олигохидрамнион. Скоро бях отново на преглед, тъй като искам да започнем с опитите колкото се може по-скоро. След като погледна епикризите на мен и на детето, лекарката каза, че задължително при следваща бременност трябва да съм на фраксипарин. Назначи ми изследване за тромбофилия и хормони. В четвъртък съм на преглед и ще знам резултата. До колкото разбрах от предишни коментари, терапия се започва след + тест (ще я попитам задължително какво ще ми препоръча). Въпросът ми е дали да пусна на моя глава и някакво допълнително изследване (четох за АФА) или да изчакам?

# 665
Ако излезе нещо от генетичният, няма смисъл да си давате парите и за АФА. Така или иначе терапията е една и съща. Така че по-добре изчакайте.

Колко време е минало от предишната бременност?

# 666
Преди 5 месеца родих. Но по време на предишната бременност не са ми правени никакви изследвания. В 12г.с. ми изписаха Акард 150, в последствие добавиха Дузодрил и доктора каза, че това е максимума на терапията...пак подчертавам - без никакви изследвания. Не мисля, че някой може да назначи терапия, без да знае от къде идва проблемът. Но тогава имах пълно доверие на доста известен лекар в града, в който живея. Може би затова сега вече се съмнявам във всичко.

# 667
Здравейте. Моля за коментар на комбинацията по-долу. Имам един мисед в 9 г. с. Благодаря

# 668

Здравейте, мога ли да помоля за съдействие по разчитане на резултатите, които си бях правила доста отдавна. От тогава с две думи ми изписват при трансфер фраксипарин и преди това фолиева киселина. Това, което аз разбирам е, че съм склонна към тромбофилия и не усвоявам фолиевата киселина. Благодаря предварително! Simple Smile

# 669
Orange, със същите мутации без MTFHR съм, започнах с фраксипарин 0.4 още преди трансфеп и някъде към 15-16 г.с. Паскалева ме го увеличи на 0.6+ АП 150 мг. Едва тогава кръвотока се подобри. Задължително ще ти трябва НМХ. Консултирай се с хематолог.

# 670
Orangee мутацията за витамини от Б група не е само за фолиевата киселина. Трябва да провериш и Б12. Ако не е на горна граница, трябва да се вдигне с метилирана форма преди бременност.

# 671
Благодаря ви! А знаете ли каква е тази мутация MTFHR, защото нищо не ми говори. Търсих в интернет инфо, но много сложно е написано Close
ПримаВера, миналата година си правих изследвания и се оказа, че Витамин Д и Б 12 са ми малко под долна граница.. Пих добавки няколко месеца, но не съм пускала скоро. Може би трябва да пусна отново. Като ги показах на доки само ги погледна с едното око и каза, че са малко под нормата, но нищо повече..

# 672
Благодаря ви! А знаете ли каква е тази мутация MTFHR, защото нищо не ми говори. Търсих в интернет инфо, но много сложно е написано Close
ПримаВера, миналата година си правих изследвания и се оказа, че Витамин Д и Б 12 са ми малко под долна граница.. Пих добавки няколко месеца, но не съм пускала скоро. Може би трябва да пусна отново. Като ги показах на доки само ги погледна с едното око и каза, че са малко под нормата, но нищо повече..
MTHFR е мутацията, която пречи на организма да усвоява витамините от група В. Аз също я имам и следя стриктно нивата, понеже доста трудно ги наваксам, а при бременност бързо се изчерпват.

# 673
Много ви благодаря! Бихте ли ми препоръчали хематолог или направо да отида в Геника.

# 674
Момичета, намерих едно изследване, което са ми направили точно деня преди да ме кюретират. Може ли по него да се вадят заключения дали ми е била достатъчно разредена кръвта?

Не съм била на терапия абсолючтно никаква.

Според мен не. Ако мутациите и конкретното състояние на пациента изискват терапия, то тя се започва. След което със съответните тестове се проверява ОК ли е дозата на НМХ или аспирин.
Аз съм на терапия от 3+1 и тези неща не са ми пускани нито един път от хематолога. А вече съм почти в 31-ва седмица.
Те могат да се повлияят от толкова много неща, че да се чудиш от кое по-напред е станало.

Може ли да попитам какви тестове са ти следени?

И друго да попитам,  периодично си пускам изследвания за Б12, Д, фолиева киселина, тъй като трябва да вдигна стойностите. Имам дете на 9г, както и загуба миналата година в 36гс. Оказах се с тромбофилия - хетерозигот по TAFI, b-fibrinogen, factor13, MTFHR 677. Планирам да започнем опити от другия месец, имам назначена терапия от Русев, но може би ще потърся консултация и при Паскалева, тъй като някои неща не съм сигурна. Искам и второ мнение за терапия. Дали е необходимо преди това да направя и някакви изследвания за коагулация (протромбиново време, INR, aptt, фибриноген)? Или направо да отида и тя ще ми назначи терапия или някакви допълнителни изследвания при евентуална бременност?

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 21:00 от maita05

Общи условия

Активация на акаунт