Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 43 585
  • 791
  •   1
Отговори
# 405
Olive, работя първият ми болничен е до 8.12 от хирурга. След това от химиото ли трябва да взема? За микроблейдинг питах, защото ми казаха, че мигли и вежди окапвали. Ти сега ме изненада. Благодаря на момичета, които ми отговориха. Извинявайте ако задавам глупави въпроси. Само месец откакто съм с диагноза рак и всичко ми е непознато.

# 406
Меги, Hug
Не задаваш глупави въпроси, всички сме минали по този път!
От хирургията вземи протокол за перука и епитеза, и веднага подай молбата в социалните по местоживеене. В социалните аз лично чаках над месец за одобрение. И затова си купих перука от Амоена Дървеница, платих я, с уговорката като получа най- накрая протокола да го занеса и ми върнаха 128 лв. Моята беше над 300 лв, но много хубава и естествена. При условие, че се носи поне 10 месеца, аз лично избрах най-доброто, което намерих.
И да ти оредеят веждите, можеш да си ги рисуваш с молив, или перука с бретонче.
Задействай си перуката преди химиото, не се знае на какво дередже ще си после.
Добре звучиш, което е супер! Пиши, ще помагаме и със съвети за химиото, сестричке! Heart

# 407
Меги, добре дошла в семейството! Жалко, че си сред нас, но така и така си тук, ще си помагаме, с каквото можем 😊.
   За болничните по време на ХТ трябва да попиташ в болницата, където ще правиш терапията. Това, което знам от моята болница (Надежда) е, че дават болничен само при хоспитализация - до 30 дни + дните на хоспитализацията. Ако ХТ  се прави в дневния стационар, без нощуване в болницата, не могат да издават болничен. Моят съвет е да си направиш регистрация в онкодиспансер по местоживеене. Там със сигурност има ЛКК, която може да ти поеме болничните за първите 180 дни, а после да те насочат към ТЕЛК, ако е необходимо.
      Моята перука си я купих от Амоена на Руски паметник. Първоначално си взех една по- дълга, а след няколко месеца си купих втора, по- къса. И двете бяха изкуствени, но от добър клас. На вид и допир нямаха разлика от естествените перуки, само дето не можеха да се боядисват и фризират с маша и преса. Освен перуката трябва да си предвидиш шапка или тюрбан, за времето,през което няма да носиш перука. Аз не си купих тюрбан, защото ми се видя скъпо и ползвах няколко шала от мека памучна материя. Няма проблем и с гола глава да си ходиш, но може би ще усещаш да ти е студено на главата.
     Не се хвърляй веднага на микроблейдинг, защото е твърде възможно веждите да не ги опадат изцяло, а като приключиш ХТ, те доста бързо се възстановяват.
     Желая ти успех и леко да понасяш следващите етапи в лечението.

# 408
  • София
Olive, работя първият ми болничен е до 8.12 от хирурга. След това от химиото ли трябва да взема? ..
Да, там, където правиш химията - от там издават болничния.

Нуше, много е странно това за болничните в Надежда, имам чувството, че си имат собствени правила. Принципно химиотерапия е по клинична пътека - за вливане трябва да те задържат 2 дни болничен престой. Сега, това, че повечето не го правят е въпрос на леко нарушение - в Сити например се подписва декларация от пациента, че си тръгва на собствена отговорност. Предполагам, че и в Надежда е така. Но не би трябвало да ти отказват болничен - за срок от 21 дни, колкото е времето до другото вливане /най-често, има и други периоди/. Аз например си тръгвах и подписвах декларация, но болничен получавах /но обикновено по собствено желание взимах до 7-10 дни, защото исках после да ходя на работа/. Винаги по твое желание могат да издадат по-къс болничен, освен за лъчетерапията, там можеше или да взема за цял месец, или изобщо да не взема.

Меги, най-добре е да разпиташ на мястото, където ще правиш химия/лъче евентуално.

# 409
Меги, задавай въпросите си и не мисли, че са глупави, всички сме тук за да си помагаме.
Аз си вземам болничен от личен лекар, така ми е най-удобно.Можеш да отидеш преди 08.12. като е необходимо да носиш епикриза, копие от първия болничен и здравен картон.Комисия разглежда документите и след няколко дни получаваш болничен за 30 дни.Избрах този вариант, защото химио-  лъчелечението ще са в различни болници
и исках всички болнични да са от едно място, по-лесно се проследяват. 
За перуката, аз си мислех, че ще я ползвам само няколко месеца и не си струва да доплащам.Избрах си къса, червена от Амоена, почти не я слагам, само сменям шапките.
Ти къде ще продължиш лечението?

# 410
Здравейте, хирургът доц. Седлоев току-що ми каза, че от ИСУЛ не дават протокол за ортеза. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем? За химео имам записан час за 8.12 при проф. Тимчева. Надявам се да ме вземе за по-нататъшно лечение.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 10:56 от megi1126

# 411
  • София
Имаш предвид гръдната епитеза ли /протеза/? Това е много странно, провери в самата болница, тя има онкологично отделение и би трябвало ЛКК да издаде протокол за гръдна епитеза, ето това е описано в Наредбата за лица с увреждания /копирах част от таблизата, но се размества леко, долу съм дала линка/:

б) гръдна епитеза – първична
По медицински индикации. При ампутация на млечна жлеза.
Медицински протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
Една година
Подменя се преди изтичането на експлоатационния срок при увреда на протезата, потвърдена с протокол на хирургична или онкологична ЛКК. В случаите, когато няма специализирана ЛКК по профила на заболяването, медицинският протокол може да се издава от специализирана ЛКК към комплексен онкологичен център (КОЦ) или към специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО).

в) гръдна епитеза – постоянна
По медицински индикации. При ампутация на млечна жлеза.
Медицински протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Три години
Подменя се преди изтичането на експлоатационния срок при увреда на протезата, потвърдена с ЕР на хирургична или онкологична ЛКК. В случаите, когато няма специализирана ЛКК по профила на заболяването, медицинският протокол може да се издава от специализирана ЛКК към комплексен онкологичен център (КОЦ) или към специализирана болница за активно лечение по

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=125818

# 412
ЛКК в ИСУЛ не издава протокол за гръдна епитеза. Това ми каза доц. Седлоев. И за мен е странно, затова попитах.

# 413
За София не знам, но и тук не дават протокол от онкологията. Ходи се на специализирана ЛКК( в момента е само една за целия ни град- има ден и час, в който трябва да се явиш). Същото е за перуката. Единственото улеснение е, че може да са на едни протокол двете. А,да- и може да си дръпнете молбата от сайта на АСП, да си я попълните и да им я пратите по пощата с обратна разписка( това е единственото облекчение, което е предвидено заради ситуацията). Получаването, обаче е  само лично( и естествено, след чакане на опашка).

# 414
На мен ми изготвиха документ за медикаментозно предизвикана алопеция в деня на първата ми вливка в МБАЛ "Надежда". С него отидох в Дирекция "Социално подпомагане", където попълних молба за отпускане на средствата за перуката.
На въпросния документ отгоре пише МБАЛ Надежда - ЛКК София.
Доколкото знам има различни видове ЛКК. Има с профил хирургия и с профил онкология. Тази в моя случай е подписана от онколози, следователно е ЛКК Онкология.
Мисля, че има вариант документите Ви да се придвижат за ЛКК Хирургия, към която трябва да Ви насочи Личния лекар. Моят първоначално искаше там да ме праща, но тогава още не бях оперирана и му обясних, че не ми е необходимо. Най-вероятно от въпросната ЛКК на база на епикризата от операцията, в която е упоменато, че Ви е направена мастектомия, ще излязат със становище, че трябва да се отпусне епитезата. С този протокол вече в Социално подпомагане по адрес.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 16:14 от Lea_Lea

# 415
  • София
Във ВМА гръдна хирургия издава 2 протокола още с епикризата след операцията - един за перука, друг за гръдна епитеза, няма нужда дори да подсещаш и да питаш - старшата сестра директно си ги издава.

# 416
  • Русе
За епитезите трябвало специална комисия и не всяка болница иска да има такава. Там, където си правих операцията също нямаха и от магазина ми съдействаха за протокола, чрез друга болница. Иначе Сити Младост веднага ми издадоха за перуката.

Аз съм на финалната права - още 4 лъчета и ще съм свободна People Dancers

# 417
Момичета, онколог във Варна можете ли да препоръчате?

Харесвам д-р Кръстева в Панагюрище, но голямо пътуване ще падне , ако реша там да продължа лечението след втората операция.
А и второ мнение ми се иска да видя все пак.

# 418
  • София
На мен ми опадаха и веждите ,рисувах ги с молив.В Магама правиха микроблейдинг безплатно на онкоболни, но не знам дали още е така.На мен протокол за перука ми издадоха от болницата,в която се оперирах - Света София.

В Надежда нищо не подписваме,поне аз не помня.Болничен издават само ако си лежал и то за 21 дни,не за цял месец.За това предпочитах от кварталната поликлиника с ЛКК .

# 419
Скрит текст:
На мен ми опадаха и веждите ,рисувах ги с молив.В Магама правиха микроблейдинг безплатно на онкоболни, но не знам дали още е така.На мен протокол за перука ми издадоха от болницата,в която се оперирах - Света София.

В Надежда нищо не подписваме,поне аз не помня.Болничен издават само ако си лежал и то за 21 дни,не за цял месец.За това предпочитах от кварталната поликлиника с ЛКК .

Зори, не знам защо нищо не подписваш в Надежда.
Аз подписвам - след вливка, преди да ме разкачат подписвам документ, че съм била на такава. Преди всяка вливка подписвам информирано съгласие.
От Надежда вземам едни зелени талони с изходящ номер и печат, които ми служат за пред ЛКК и на които е написано, че на дадена дата съм била на вливка с еди си какъв препарат.

Общи условия

Активация на акаунт