Секцио или естествено раждане

• 41 398
  • 546
  •   1
Отговори
# 135
Хайде пак ми прочети ЦЯЛОТО последно изречение и го осмисли!

# 136
  • София
И вие! Това, което написах!

# 137
И огромната "роза" в междукрачието й можеше да се види от другия край на коридора, дип че беше в ъглова стая. Три дена лежа в тая поза. После не знам - аз си тръгнах.
"Роза"викаш ? Сигурна ли си ? Трябваше да се приближиш и да се наведеш, за да огледаш по-добре, може да е било изплезен гущер.
Нещо не си разбрала....
Лигавицата там долу се саморегенерира, демек след време е като нова. Тя природата го е измислила. Виж, белега от секциото не знам дали може да се заличи. Може и да има вече някаква модерна процедура.

# 138
  • пак там
Изразих се нежно. Simple Smile

И не беше само лигавицата, дамата беше сцепена от корема до г..а, извинете грубия ми изказ, но по друг начин явно не разбирате.

Така или иначе - това са подробности, които споделих, за да докажа, че няма смисъл от подобни подробности.

Казах, повторих, потретих - да си слуша лекаря. Но на Вас Ви е трудно да го възприемете.

# 139
  • Beyond the stars
Абе не съм фантатичен ден на секциото, ама не разбрах драмата с белега Grinning Белегът ми е под линията на окосмяването и е тънък като конец. Не вярвам някога в тоз живот да ми запука, че го има точно тоз белег.

Не разбирам пренебрежението на някои дами към родилите секцио.

# 140
Мен след всичко, което прочетох, ме вълнува само 1 въпрос: защо щом е толкова хубаво естественото раждане и вие сте толкова щастливи, че така са се случили нещата, такива злостни коментари правите? Злобата е характерна за нещастните хора...

Всички, раждали със секцио, 1000 пъти казаха да се слушат лекарите, 1000 пъти казаха, че и едното раждане може да се прецака, и другото. А тези, които имат опит само с естественото, са толкова фанатизирани... Това някаква секта ли, що ли... Сектата на злобарите? Wink

И на мен белегът ми е невидим.

# 141
Публикувам част от интервю с Д-р Новачков пред в-к 24 часа
https://www.24chasa.bg/Article/1527476
Д-р Виктор Новачков: Секциото е удобно за лекаря, но 10 пъти по-опасно за жената

Статистиката е категорична, че едно цезарово сечение е 10 пъти по-опасно за живота на майката, отколкото нормалното раждане. Ако беше нещо естествено за 1,5 млн. години човешка еволюция, природата щеше да го измисли, щяхме да се развием по модела на кенгуруто или нещо друго. Когато отворим коремната кухина, органите в нея влизат в досег с атмосферния въздух. Дори само от това, че изсъхват, е възможно да се получат следоперативни сраствания, хернии на мястото на разреза. Другата опасност е от нараняване на голям кръвоносен съд.

Дори главният клон на маточната артерия може да се нарани по време на секцио и така невинна на глед и проста операция може да завърши с махането на матката и инвалидизирането на жената. Не е изключено да се нарани пикочният мехур на жената, дебелото черво, тънките черва и никой не може да обясни как точно се случва. Тазовата хирургия е високорискова и за тромбоемболични усложнения. Може да се получи амниотична емболия - при отварянето на маточната стена може голямо количество амниотична течност да навлезе във венозното русло на матката, оттам да блокира белия дроб и жената да умре на операционната маса.

- Възможно ли е да се нарани самото бебе?

- Напълно. Има такива случаи. И аз имам такъв случай в практиката си. За голям мой ужас това беше първото ми секцио в живота.

Но и без да се стига дотам, ваденето на бебето, без да е подготвено, е стрес - то трудно

се адаптира. Излизането му от среда с 37 градуса на 20 градуса навън си е термичен шок, който обикновено го кара да плаче. Но когато то не е готово за това, не е изпразнено от течностите, в които е било, се получават проблеми. Затова при плановото секцио е добре 2-3 часа да се включи система, която да предизвика контракции, за да се стресне бебето, да знае, че ще се ражда, да му се поизцедят белите дробове, околоплодната течност, да се образува достатъчно количество сърфактант, който държи алвеолите отворени.

- Защо тогава толкова много жени в последните години сами избират секциото?

- Защото смятат, че няма да ги боли. А не подозират, че следоперативният период е много по-труден. При естествено раждане на 4-ия час жената ще е станала и ще върви, а в другия случай 6 месеца няма да може да се изкашля като хората, защото ще я боли разрезът на коремната стена. Има много други средства за намаляване на болката, не е нужно да се прави секцио.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 20:58 от buttercake

# 142
Не знам за другите, но след последните коментари се наплаших доста и реших, че въобще няма да раждам. 🤣

# 143
  • София
Следоперативния период е труден разбира се, но за много жени не е така както описвате. Аз след лапароскопията ходих 4 месеца изгърбена като бабичка, а на 2-рия ден след секцио успях да ходя нормално. А лапароскопията е доста по-щадяща операция. Всъщност различни хора, различни идеали. Много от нас не сме успяли да родим нормално, други имат медицинско предписание за цезарово, трети ги е страх и т.н. И все пак не е ли важен крайния резултат? Дали ще си родите детето нормално или с цезарово, важното е да имате здраво бебе и вие да сте добре! Дали ще имате белег, стрии, увиснали гърди и други недостатъци ( ако ги приемате за такива, разбира се) това сте го осъзнали още в мига щом сте решили да дадете живот на това дете! И не, не ми пука, че имам белег. Нито 4-те дупки грозни дупки в корема или, че съм прошарена като зебра. И не ми пука дали някоя жена ще ми размаха пръст, че съм раждала секцио! Така се е наложоло и точка!

# 144
Наложило не е равно на “така си го избрах”!
В това е есенцията!!!

# 145
  • София
В това е есенцията!!!
И какво ако си го избереш така? По-малко майка ли ще съм от вас? Не мисля Simple Smile

# 146
В това е есенцията!!!
И какво ако си го избереш така? По-малко майка ли ще съм от вас? Не мисля Simple Smile
е айде стига го извърта в тази посока!
Аман!
После кой си дрънка злобни празни приказки!

# 147
  • София
В това е есенцията!!!
е айде стига го извърта в тази посока!
Аман!
[/quote
И не знам защо продължавате да говорите на “ти”? Незнам да се познаваме! Мисля, че го написах доста ясно, че няма значение кой как ражда, но вие продължавате с теориите за нормалното раждане.

# 148
Теории няма, има медицински факти и спирам да споря с радиото!

# 149
В това е есенцията!!!
Аз бих избрала най-доброто за бебето ми, не за себе си. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт