Секцио или естествено раждане

• 42 836
  • 546
  •   1
Отговори
# 225
Аз съм инвитро.  В България. Моят лекар е абсолютно против секциото и измислените показания за секцио след инвитро.  За възрастта е несериозно изказването. Моят проблем е хидросалпингс и няма нищо общо с възрастта (на 34г съм, с две деца от инвитро).

# 226
  • Sofia
Ако прочетете внимателно ще видите , че пише "или". Възраст или заболяване.

# 227
  • Варна
Аз съм с таласемия минор, но никъде не мога да намеря отговор на този въпрос. Четох, че при нормално раждане с таласемия има риск от сърдечна недостатъчност за майката..почти никъде няма информация за таласемията и раждането.

# 228
  • София
Аз съм с таласемия минор, но никъде не мога да намеря отговор на този въпрос. Четох, че при нормално раждане с таласемия има риск от сърдечна недостатъчност за майката..почти никъде няма информация за таласемията и раждането.
Предполагам, че лекарят ви ще може да ви каже кое ще е по-добрият вариант според заболяванието.

# 229
  • Варна
Предполагам, че лекарят ви ще може да ви каже кое ще е по-добрият вариант според заболяванието.

АГ-то ми не изражда и ще се местя към 7 месец при друга, за сега следящата ми нищо не е казвала по въпроса, но и аз не знам кога става ясно кой, как може да роди. Първа бременност ми е и нищо не ми е ясно. 🤔

# 230
  • София

АГ-то ми не изражда и ще се местя към 7 месец при друга, за сега следящата ми нищо не е казвала по въпроса, но и аз не знам кога става ясно кой, как може да роди. Първа бременност ми е и нищо не ми е ясно. 🤔
Мен 2 ме следяха по ЗК и на частно като вас след 7 месец. Може да попитате следящата все ще има инфо, но има време и след 8-ми месец май се коментираше. Вие като си кажете заболяването тя би следвало да ви сподели дали ще сте секцио или не.

# 231
Здравейте. От доста време не е писано в темата, но се надявам да ми дадете съвет. В 37г.с съм и преди време със следящата ме лекарка говорехме за предстоящото раждане и попитах дали мога да родя секцио без да имам медицински причини при което тя ме увери, че това е най-лесно избираме подходяща дата, плащам си и раждам и че ще се разберем по-късно. Сега раждането наближава и всячески се опитва да ме убеди за нормално раждане, а в болницата в моя град няма упойки, които да се поставят при нормално. Прочела съм много по въпроса и знам за плюсовете и минусите и на двата вида раждане, и имам доста близки, които са имали проблеми при естественото раждане и то сериозни. Много ме е страх от естественото вече две седмици не мога да спя, избила съм цялата,  защото не мога да се разбера с докторката ми, а точно заради това я избрах. Уверяваше ме през цялото време, че няма да има проблеми и сега на края на бременността ми изпадам в ситуация да търся други болници и лекари…  Останалите лекари от отделението не ме познават, не съм се следила при тях и едва ли ще ми обърнат внимание.
Моля дайте съвет

# 232
  • Sofia
Здравейте. От доста време не е писано в темата, но се надявам да ми дадете съвет. В 37г.с съм и преди време със следящата ме лекарка говорехме за предстоящото раждане и попитах дали мога да родя секцио без да имам медицински причини при което тя ме увери, че това е най-лесно избираме подходяща дата, плащам си и раждам и че ще се разберем по-късно. Сега раждането наближава и всячески се опитва да ме убеди за нормално раждане, а в болницата в моя град няма упойки, които да се поставят при нормално. Прочела съм много по въпроса и знам за плюсовете и минусите и на двата вида раждане, и имам доста близки, които са имали проблеми при естественото раждане и то сериозни. Много ме е страх от естественото вече две седмици не мога да спя, избила съм цялата,  защото не мога да се разбера с докторката ми, а точно заради това я избрах. Уверяваше ме през цялото време, че няма да има проблеми и сега на края на бременността ми изпадам в ситуация да търся други болници и лекари…  Останалите лекари от отделението не ме познават, не съм се следила при тях и едва ли ще ми обърнат внимание.
Моля дайте съвет
Имам пет деца - едно секцио и после четири нормални . Няма две раждания, които да болят еднакво. Моят съвет е да опиташ нормално, особено щом лекарката ти те подкрепя и ако ти е толкова нетърпимо като болка - винаги може да се направи секцио. Поне опитай. Представи си, че родиш леко, без много интервенции, шевове и т.н

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 07:16 от janin4eto_87

# 233
  • Велико Търново
Проблеми може да се появят при всеки вид раждане, но защо да се подлагаш на операция без да имаш предпоставки за това.... Мисли позитивно, зареди се с положителни емоции. Скоро ще гушкаш бебе и това е най-важното. Имах тежка бременност, да не говорим покрай мен колко загубени бебета имаше...за миг не съм се колебала, че ще раждам естествено, без упойка, без избор на екип, но ако има минимална опасност съм готова веднага да ме срежат. Трудно е в тези времена да се довери човек и на лекарите, но по-добре го направи

# 234
  • София
Май си предозирала с разказите за „ужасното“ раждане. Имай предвид, че независимо дали раждаш естествено или секцио, ако подходиш със страх, то раждането ще е тежко, а възстановяването - още повече. Най-важна е нагласата, от нея зависи какви хормони ще произвежда организма ти и как ще реагира. Аз няма да те убеждавам да раждаш естествено, само ще ти кажа, че организмът си знае най-добре. Бях с предписание за секцио не по мое желание по няколко медицински показатели, но детето реши и излезе много бързо от корема два дни преди насрочената операция. За три часа общо с пътуването до болницата и шиенето, едвам успях да разпиша документите преди да излезе детето. Та - всичко се случва.

И се сетих да допълня - нямам особени последствия от естественото раждане в нито една от точките, по които беше предписанието ми за секцио. Два месеца след раждането все едно не се е случило.

Пътят е само навън, детето няма да остане в корема ти и нервите, които в момента хвърляш в тревога как ще излезе само ще ти навредят тогава, когато дойде момента. Докато четеш отговорите тука и вече може да си родила и забравила. Затова - спокойно и без страх се радвай на лятото и на последните дни, в които можеш да правиш каквото решиш.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 11:06 от В@ня

# 235
Моя съвет е - роди си нормално.
Ако все пак толкова много държиш на секцио, това че не си се следила при другите лекари няма да ги спре да ти направят секцио т.е. може да се обадиш и да говориш с някой по въпроса. Не знам от кой град си, но в нашия например си има 3-4-ма лекари, които са върли поддръжници на секциото и отиваш на една консултация дори дни преди раждането и се уговаряте.

И все пак, чудесно е, че имаш лекар, който подкрепя естественото раждане, а и явно смята, че при теб няма проблем, който да предполага усложнения, по-добре ѝ се довери.
Проблеми могат да възникат и при двата типа раждане.
Късмет!

# 236
  • София
Здравейте. От доста време не е писано в темата, но се надявам да ми дадете съвет. В 37г.с съм и преди време със следящата ме лекарка говорехме за предстоящото раждане и попитах дали мога да родя секцио без да имам медицински причини при което тя ме увери, че това е най-лесно избираме подходяща дата, плащам си и раждам и че ще се разберем по-късно. Сега раждането наближава и всячески се опитва да ме убеди за нормално раждане, а в болницата в моя град няма упойки, които да се поставят при нормално. Прочела съм много по въпроса и знам за плюсовете и минусите и на двата вида раждане, и имам доста близки, които са имали проблеми при естественото раждане и то сериозни. Много ме е страх от естественото вече две седмици не мога да спя, избила съм цялата,  защото не мога да се разбера с докторката ми, а точно заради това я избрах. Уверяваше ме през цялото време, че няма да има проблеми и сега на края на бременността ми изпадам в ситуация да търся други болници и лекари…  Останалите лекари от отделението не ме познават, не съм се следила при тях и едва ли ще ми обърнат внимание.
Моля дайте съвет

Никога не съм влизала с нагласата, че нормалното раждане може да ти причини ужасяващи неща. Никога не съм и мислила за секцио, но след определени часове, падане на тонове на бебето и нямах разкритие в един момент се наложи секцио. В край на сметка ако ви е първо раждане и нямате предпоставка за секцио си го спестете. Много жени влизат уплашени и в край на сметка цялата драма за 3 часа е приключила (не при всички де). Имате си лекар доверете се на него. Моят ми спести едно време, че е мислил за секцио, но не ми е го е казал. Е, пробвах при мен не стана, но това не значи, че при вас няма да стане. Горе главата, говорете с лекаря си и се упокойте. В край на сметка колко по-спокойна сте и уравновесена толкова по-зряло решение ще вземете.

# 237
  • София
Колкото повече се стресираш и го мислиш, толкова по-зле ще става. Сега е моментът да се наслаждаваш, да приготвяш с трепет всичко, а не да се изпада в паника и ужас. Седни и на трезва глава мисли + и - на двете. Без да подхождаш с каквито и да е предразсъдъци за двата вида раждане.

Покрай мен е 50/50 мнението за естествено - имам както истории за родили светкавично бързо, почти без шевове и болка, така и на такива, при които е имало много усложнения и с деца на рехабилитация месеци след раждане (до края са напъвани да раждат естествено).

Както писах и по-напред аз бях спешно секцио, следващото живот и здраве ще е секцио по желание. Но аз направо си минах двата вида раждане и знам кое е моето вече и кое не искам пак да преживявам.

# 238
Мария, аз мисля че нормалното раждане също е по-добре, след като нямаш проблеми.
Аз имам едно секцио през март 2020г и сега чакам второ детенце през август (1г и 5месеца разлика), което ще пробвам да родя нормално.
Моето секцио беше заради седалищно предлежание. Но много държах да започне раждане, не бях с предварително записан час.
Малко се говори за стреса на новороденото  след планирано секцио. Когато започне естествено раждане се отделят хормони,които подготвят бебето за раждане. Друг голям минус за детето е, че се разделя с майката докато тя е в реанимация. То остава самичко, а досега винаги е усещало присъствието й!
Също ако искаш да имаш други деца, се увеличава риска от усложнение заради предишното секцио ( срастване на плацента; руптура )

Ако се закучат нещата та винаги могат да те срежат.

# 239
Моля дайте съвет

Потърсете друг лекар. Важно е да сте спокойна, щом не желаете да родите естествено - не го правете. Аз родих секцио по мое желание и не съжалявам, когато забременея отново искам пак да родя така.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт