Секцио или естествено раждане

• 42 780
  • 546
  •   1
Отговори
# 330
Точно това е, ще си избера, което преценя, че е по-добре като дойде времето.
Опитвам се да предложа и друга гледна точка за тези, които съдят жените, избрали да раждат секцио. Ти нали писа, че не разбираш жените, които сами избират секцио. Е, както казах, не всички нормални раждания минават леко като твоето,  може би затова част от жените в последствие избират секцио.
Не ми харесва осъдителният тон от едните към другите.
Ами, в такъв случай, аз не те разбирам. Защото аз предпочитам най-травматичното нормално раждане, пред секциото. Това е лично моето мнение, имам право на него и не те карам да го споделяш. Просто си говорим.

# 331
Аз пък те разбирам. Не си се сблъсквала с травматично раждане, в което ти или детето ти да сте били в риск, затова не можеш да разбереш другите, които са преминали през това.

# 332
Аз пък те разбирам. Не си се сблъсквала с травматично раждане, в което ти или детето ти да сте били в риск, затова не можеш да разбереш другите, които са преминали през това.
А ти не си се сблъсквала със секцио. Но, аз съм виждала жени, родили със секцио, влкючително от семейството, така че, за мен по-страшно няма. В средновековието може и да се е умирало при раждане, но в 21 век в България се умира от секцио.

# 333
  • София
А някои (като мен) са раждали и така, и иначе - вертикално секцио при първото раждане и нормално раждане на доносени близнаци по 3 кг втория път. Всяко си има плюсовете/минусите.  Simple Smile Та малко ми се губи идеята на този безкраен спор..

# 334
  • София
Рискове има както от естествено, така и от секцио. Не без причина се казва, че родилката е с единия крак в гроба.
Живеем в свят, в който всеки може сам за себе си (и тялото си) да реши кое е най-доброто и никой няма право да му бие канчето и да му обяснява колко е грешно щот не им съвпадат мненията.

# 335
Уау! Нормално раждане на близнаци след вертикално секцио? И на матката ли разрезът беше вертикален или само външният? В България ли роди? Hushed
А някои (като мен) са раждали и така, и иначе - вертикално секцио при първото раждане и нормално раждане на доносени близнаци по 3 кг втория път. Всяко си има плюсовете/минусите.  Simple Smile Та малко ми се губи идеята на този безкраен спор..

# 336
  • пак там
Преди години, когато на мен ми предстоеше този избор, имаше една ... ммм, как да го кажа по-неутрално... група от дами, наречена "Родилница", ако не се лъжа, или нещо подобно. Та тези дами убеждаваха момичетата за естествено, та чак и домашно раждане. Е, едно от момичетата загуби бебето си. А дамите се обърнаха и казаха: "Ами изборът си е неин, ние нищо не сме й казвали толкова."

# 337
  • София
Уау! Нормално раждане на близнаци след вертикално секцио? И на матката ли разрезът беше вертикален или само външният? В България ли роди? Hushed

И двата, за жалост - и външният, и на матката.. Sad И да, в България съм раждала и двата пъти. По принцип предвид определяния масово като повече от касапски подход първия път (макар че си има показания за такъв разрез) , трябваше и близнаците да родя със секцио 3 години по-късно. Но се оказа, че въпреки липсата на контракции,  под напора на две напълно доносени бебета по почти 3 кг, разкритието беше предостатъчно за раждане, съответно бебетата бяха вече ниско  долу в родовия канал и нямаше време за секцио. И колкото и да ме беше страх, колкото и да се се опитвах да се споразумея с доктора за повторен разрез заради вида на предходното раждане, заради  диоптрите  и заради двата плода - нямах избор, оставих се в ръцете му с вярата, че е  наистина специалист. И е точно такъв д-р Веселин Дяволов Heart. Понеже нормално, нормално, ама и това раждане  не беше съвсем естествено - епизиотомията  както и да е, нищо особено,  ама и форцепс за черешка на тортата. А той все пак не е безопасен като инструмент в ръцето на който и да е доктор... Но явно съм  късметлийка - и в двата случая се родиха здрави и прави деца. И очевидно не съм умряла нито след секциото, нито след нормалното раждане.

Необратими случаи има обаче и при двата вида раждания, уви.. SadЗатова не трябва  човек да се произнася чак толкова  категорично до какво води секциото, особено пък по-стандартното  хоризонтално..Понеже до същото може, не дай си боже, да доведе и нормално раждане.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 23:53 от пенсионирана русалка

# 338
Рися, ужас, някоя родилка сега ако чете ще се изплаши. Затова, слушайте докторите и толкоз, те знаят най-добре и ще направят най-доброто за бебето и за вас.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 00:03 от buttercake

# 339
  • София
Ужас, някоя родилка сега ако чете ще се изплаши. Затова, слушайте докторите и толкоз, те знаят най-добре и ще направят най-доброто за бебето и за вас.

Не виждам  кое определяте като ужас.. Зададоха ми въпрос, отговорих. И в двата случая решението за съответния вид раждане при мен  е било докторско точно, не   става дума за угаждане на някакви мои приумици. Да, бъдещите родилки се страхуват, нормално е, но все пак се предполага, че са достатъчно зрели и информирани за потенциални усложнения преди или по време на  раждане, налагащи една или друга намеса..Никой не е застрахован все пак.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 01:31 от пенсионирана русалка

# 340
Аз имам, а съм с две секцио. Не ми допадна тоя хейтърски привкус. Аз пък след секциото нямам чувствителност на мястото на операцията. Кърмата ми беше много оскъдна и т.н, и т.н...
И там си боли, ще видиш втория път Simple Smile
Секциото няма отношение към слизане на кърмата и дали ще имате изобщо Simple Smile
Нямах възможността да сложа бебето си на гърда повече от 24 часа. След това ми го носиха нахранено и заспало да му се радвам... Едва на третия ден имахме реални опити за кърмене и с много мъки кърмих няколко месеца с дохранване, когато беше нужно. Разбира се, не мога да споря, че секциото има пряко отношение. Повече отношение има загубата на време за първите моменти и засукване максимум час след раждането. Понеже да, в интернет пише, че няма жена без кърма. На моите раждания секциото имаше отношение, пряко или не.

# 341
А аз започнах да кърмя на петия ден след естествено раждане и вече кърмя девет месеца без дохранване. Моя приятелка със секцио кърми до годинка.
Всяко раждане/кърмене е различно и индивидуално, затова няма и смисъл да се сравняваме.

# 342
Може би. Всъщност никой не се сравнява. Аз говоря единствено за себе си и моят опит. Намирам причината там, но не дълбая. Няма раждане без болка, това беше въпроса.

# 343
  • София
Значи това, че на вас са ви носили бебето все нахранено си е грешка на персонала във вашата болница, а не, че е стандартна практика това при секциото!Децата бяха с нас по цял ден и по цяла вечер(за вечерта ако майката иска може да го остави Simple Smile ).

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 10:20 от I.R.

# 344
Ок, в САЩ също моя близка кърмеше час след секцио. Не съм написала никъде, че е масово и навсякъде. Дори напротив, пиша че е моят си опит. При мен беше така. Чувствах се зле от този факт, отчитам го като грешно и го споделям. Не разбирам вашето противопоставяне на всеки мой коментар. Не съм против секциото, просто не ми хареса да се изкарва песен пред нормалното, защото не е точно така. Аз не съжалявам, че съм раждала така, но не съм съгласна, че едва ли не не съм преживяла нищо и трябва да агитирам всички колко е яко.

Общи условия

Активация на акаунт