Секцио или естествено раждане

• 41 281
  • 546
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Аз не знам случаи да не дават, ако може да се сложи все още. Има случаи, в които няма време. Аз с първото раждане бях така. Приеха ме със 7см разкритие, за къде да бият вече тази упойка като то след час почнаха напъните. Друг е въпросът, че завърши със спешно секцио, но в такива моменти - да, отказва се и е напълно оправдано.

# 526
  • София
Ама много ясно то не може да стане 8-9см и да кажеш “Искам!”… Все пак те тия лекари затова са там.

# 527
Въпрос към раждалите вагинално момичета. Колко от вас имат дълготрайни последици като хемороиди, невъзможност за задържане на урина и "изпускане", свличане на оргнаи и т.н.? Или някакви проблеми със секса?
И към раждалите секцио- има ли някой с някакви дълготрайни последици?
Пред раждане съм и тези дилеми не спират да ме тормозят.
Попринцип и аз това искам да питам , ако някой още иска да сподели ?
Аз имам едно естествено раждане и ми остана незадържане на урина, не всеки път, ама си остана. Сега се чудя дали да не е секцио заради това ..

# 528
Два пъти съм раждала секцио, нямам никакви дълготрайни последици, които да са ми известни към момента.

# 529
  • София
2 пъти съм раждала естествено и 3 пъти секцио.
Последици не съм имала.
Имам тежка перименопауза с кръвоизливи, но надали е от това, защото съм с аденомиоза и вероятно тя е причината, както и хормоналните лечения ин витро, но не и ражданията.

# 530
Деа пъти нормално, имам изпускане на урина инцидентно, но родих големи бебета и според сегашния ми лекар това е проблемът.
Но като се замислите в цял сеят жените раждат нормално, ако беше по-добре секцио, е щяло фа влезе като стандарт.
Секциото е сериозна коремна операция, затова се прави само с предпоставка в медицински развитите държави. България р на челно място по раждане секцио, което е негативна класацияНе съм сигурна дали от Европейски съюз бе ни бяха обърнали внимание да намалим броя на оперативните раждания.

# 531
Имам три нормални раждания и никакви последици.

# 532
Хемороиди си имам от самата бременност. Раждах секцио и имам последици - така нареченото истмоцеле, което е ниша на белега на секциото в матката. Там се задържа менструална кръв, което от своя страна води до продължително зацапване след края на менструалното кървене, вторичен стерилитет и чести възпалителни процеси в матката. Имам хроничен ендометрит и 3 хистероскопии (2 от които оперативни) заради този дефект. За съжаление познавам и други жени с истмоцеле и е много подценяван проблем.
При мен секциото беше наложително по медицински причини и дори да успея да стигна до второ раждане пак ще трябва да е секцио, но за себе си не бих го избрала без предпоставки за такова.

# 533
  • Телиш/Плевен
Имам едно нормално раждане и никакви последици след него.

# 534
  • Sofia
Имам едно раждане секцио ( по спешност) и пет нормални сред него. Нямам последици. Малко смъкване на задната стена на влагалището, но не го усещам и не ми причинява дискомфорт.
Като човек с медицинско образование и толкова раждания , съм убедена, че всичко е много индивидуално и въпрос на физиология.
А до секциото - няма как толкова кървава коремна операция да е по-щадяща от нормално раждане.
И понеже се нагледах на лекари, които го твърдят, мисля си, че е въпрос на некомпетентност.

# 535
Имам едно естествено раждане и по-дълго възстановяване след него. Възстановяването ми беше хиляди пъти по-неприятно от болката при самото раждане, въпреки че не съм слагала упойка и си минах през всички болки. Причините са по-голямо бебе и съответно по-големи разкъсвания (вътрешни и външни). Голям оток след раждането. Известно време не можех да контролирам изцяло уринирането. Но все пак към момента не мога да кажа да имам трайни последици въпреки дългото възстановяване. Доста познати със секцио са се възстановили по-бързо от мен.

# 536
Имам едно естествено раждане и по-дълго възстановяване след него. Възстановяването ми беше хиляди пъти по-неприятно от болката при самото раждане, въпреки че не съм слагала упойка и си минах през всички болки. Причините са по-голямо бебе и съответно по-големи разкъсвания (вътрешни и външни). Голям оток след раждането. Известно време не можех да контролирам изцяло уринирането. Но все пак към момента не мога да кажа да имам трайни последици въпреки дългото възстановяване. Доста познати със секцио са се възстановили по-бързо от мен.
Колко голямо?
На мен ми казват че върви голямо и искат секцио. Второ ще е. И всички около мен като почнаха да припяват колко тежко се раждало голямо бебе, и подобни. Как се мъчели и накрая пак спешно секцио. Аз имам едно вече, не знам и аз плюс това тези измервания са малко неверни при някои.
Отговаряше ли си на измерванията? Първото отговаряше, но се роди нормално тегло, познаха го.

# 537
Имам едно секцио по медицински причини и второ естествено. Категорично естественото е за предпочитане. Има си също възстановяване, но друго си е на крак, подвижна и с бебето още от първата му минута и без разделяне. Прибираш се на 3тия ден при голямото дете и можеш да играеш с него, да го вдигнеш ако се наложи…
Според мен теглото на бебето не е толкова от значение, а позицията която ще заеме по време на самото раждане и може би обиколката на главата. Има упражнения за добро позициониране на бебето, преди и по време на самото раждане. Също да не се бърза да се напъва, а да се изчака естествено да започнат напъни.
Нямам последствия и от двете раждания. И секциото и нормалното бяха при много добри специалисти и минаха супер.

# 538
Да, от естественото раждане имам смъкване на предна стена на влагалището, където е пикочния мехур. Лично аз съжалявам, че не съм родила секцио.

# 539
От секцио пък други неща може да възникнат.Ако беше по-добре секцио, никого нямаше да пращат да ражда нормално в днешния цивилизован свят.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 16:31 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт