Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 965
  • 769
  •   1
Отговори
# 300
Значи не ги прави, прави това което можеш, ако изобщо нещо можеш. Ако не, почивай. Протектор за стомаха казват на инхибиторите на протонната помпа - Нексиум, Еманера и разни други:
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D0%BC%D0%BF%D0%B0
Вземи си някое от 20 мг и пий сутрин и вечер, 30 мин. преди хранене.
Нямате ли някой невролог, дето да не е в болница. 🤔

Последна редакция: нд, 10 яну 2021, 19:25 от Lemy

# 301
  • В градината...
Като се оправиш, много помагат упражненията котешки гръб, люлка, да се търкаляш по гръб върху голяма надуваема топка....

# 302
Аз нямам оплаквания, но за раздвижване на гърба лягам на едно нещо като дъга. По 10 мин на ден. Че по цял ден съм на бюро и преведена. Разпъвам прешлените и съм много добре. Много ми е леко. Моя мъж е с дискова херния. Карам го да ляга и той на това нещо. Умря от болка. Абсурд. Та явно не всичко е за всеки. Иначе тонове тежести отхвърля в залата, но на това не може.
А какво е това нещо като дъга?
Аз съм на 45г.
Това е нещото като дъга 😊

# 303
  • София
Аз съм на 47 Simple Smile Много благодаря за мненията Simple Smile Lemy за първи път чувам за протектор за стомаха наистина вече и стомаха ме боли от тези обезболяващи Simple Smile Тука не  вярвам да има образна диагностика а аз не мога да вървя камо ли да отида до друг град освен това малко съм страхлива от ковита и не ми се обикаля по болници та вашата подкрепа ми е безкрайно важна Simple Smile
Сега ги гледах тези упражнения изобщо не мога да ги направя в момента - много ме боли дори само да ходя Sad

Именно за това е добре да се изчака да мине възпалението и тогава да се започне с упражненията в противен случай има опасност от влошаване.

Добре е йогата да се започне с опитен учител, който е запознат с проблема. Ако действате сама и нямате опит, може да се получи влошаване. Много е важно да се правят правилно упражненията, а има много неща, за които да се следи, например не е важно да се наведете напред, а как точно се навеждате, движението да идва от тазобедрените стави, гърбът да е стегнат и т.н, което при един начинаещ няма как да следи и винаги има една несигурност прави ли го правилно.

Ето това клипче ми изглужда подходящо
https://youtu.be/bvI6Bdm8Ohk защото е с нисък интензитет

Иначе за това предложих като алтернатива програма от рехабилитатор - друго си е живият контакт.

# 304
И аз минах чакания половин година преглед при моя гинеколог. (Тези от Пловдив знаят може би как е с Христамян). Последните месеци прекарах в мълчалива тревога заради това, че тази година цикълът ми хич не слушаше. През пролетта започна да прави зацапвания между два цикъла. Наложи се да пия примулот нор  (все забравям правописа на тоя илач) по предписание на лекаря няколко месеца. И да, тогава цикълът се регулира като часовник. Но не искам пък да пия такива неща. Някак защо да вървя срещу времето и естествената природа? Спрях го. И съответно цикълът ми направи 2-3 месеца пауза. А като дойде пак направи това прокървяване след 12 дена. Рекох си, че работата отива на умиргане. Едва дочаках датата за прегледа. Ми... нищо нямало. Ставали такива работи, годините все пак. Цитонамазката ще излезе днес, но от това, което виждал под микроскопа не очаквал проблеми. (Преди години имах някакво чудо на шийката на матката).

Какво обаче ми каза докато си приказвахме след прегледа. Вие сигурно го знаете. Аз сефте чувам. Ракът на гърдата бил единственият доказано хормонално обусловен рак. И виновника за него бил естрогенът. "Това е, мойто дете, гадта" - рече докторът. Предвид, че майка почина от рак на гърдата май ще трябва да следя тоя естроген. Но как се прави това проследяване? Трябва ли ми направление от личен лекар, за да си го изследвам? И изобщо как бих могла да го регулирам? Извинявайте за лаишките въпроси, но...

# 305
  • Козлодуй
pkrassimira, тази йога с Таня непременно ще я правя и без това силно се опасявам че ако се залежа проблема ми ще се влоши. Благодаря Simple Smile

# 306
pvacheva, често страдам от прищипан нерв. Магнезий за бременни (имам предвид висока доза) ми помага веднага. Заедно с гел, който съдържа ибупрофен. Ибупрофенът наистина е противовъзпалителен. Не е само обезболяващ. Не го мажа първите дни както пише на опаковката три пъти на ден, а ако трябва и по 6-7 пъти докато не се оправя.

# 307
  • София
доколкото схващам дори да се постави тази диагноза като няма отклонения в хормоните нищо не се прави.
Нещо такова. Някои хора изключват, глутена, пробват разни добавки.
Ти пък, няма да се филмираш на едно Хашимото. 😎
Аз мога от всичко да се филмирам SmileySmileySmiley

Ева, холтера кардиолог го назначава. По принцип може да минава и по каса, ама зависи как ще реши кардиолога. Иначе някъде около 50-70 лв е като изследване.

# 308
Да, да и аз уж реших да си отщипвам веднъж крака/хълбука. Реших нещо като шпагат да правя. И до бърза помощ стигнах.... В такива зверски болки се озовах, че тялото ми почна да трепери само неконтролируемо. Не искам да се сещам. Не знам какво си бях причинила тогава. И доктор не искаше да ме пипа. С акопунктура го отблокираха и после масажи.
Леле Вики, и ти си се вкарала в приключение 😬

# 309
  • На планетата земя
Ох знам че не е тук темата да се оплаквам но смятам че моята болка е свързна с настъпването на менопаузата. Имам прищипан нерв на кръста и ми е невъзможно да ходя само седя или клеча и не мога да изпъна и двата си крака нито легнала нито права.
За сега пия диклак и милгама и мажа чат пат с обезболяващи но нищо не ми помага направо съм половин човек. Моля само някой да ми каже ако е преживял подобно нещо дали е препоръчително да се движа или да стоя дали да правя упражнения направо само преведена ходя обаче седна ли не ме боли - ужас изобщо не мога да си свърша работата

В острата фаза в каквато очевидно сте не е препоръчително движение.Пийте НСПС,но в краен случай и да не е много дълго време.Аз от много пиене на хапчета получих хроничен гастрит.Имам 15 год.дископатия и съм наясно с усещането да си половин човек.Много строго индивидуално е кога ще ви отмине отстрата фаза,даже и при мен всеки път е различно.Освен това причината за тази болка не е менопазуата ,а дискова херния в областта на лумбалните прешлени.Съветвам ви да се ориентирате към невролог и да си направите ЯМР за да установите конкретната причина.Аз към момента нямам болки и тренирам средно по 4-5 пъти седмично,но съм имала кризи и от по 2-3 год.с постоянни болки.

# 310
  • Бургас
Тази дъга за гърба ми изскочи от ФБ реклама и много ме заинтригува.Ползвам фоам ролер  и тухличка за йога, но това изглежда още по-добро, защото е по извивката на гърба.Има и инверсни лежанки, но за съжаление нямам място, иначе ведната бих си взела, и люлка за йога бих си сложила ако може.За гърба е също много добро да соиш с карака и кръст опрени на стената и не изисква оборудване.
Скрит текст:

За студа вечер на мен ми помага лека гимнастика и раздвижване преди лягане, докато гледам тв  го правя.Купих си и златно мляко /направо смесени всичко в пакет/, което също затопля и мисля, че няма да прави проблем за кръвното, защото има канела.Може да се изпие около час-два преди лягане, защото забелязах, че ефекта на зотопляне идва след около час.

Открих и във ФБ една страница Актив Ситинг, много ми допада сутрешна лека гимнастика-масаж по методите на кинезиологията.И аз имам някакъв проблем в таза от една година и всичко, което съм приложила е временно.Последният специалист каза, че трябва постоянно да правя нещо-дори и само масажи при рехабилитатор да е като най-достъпен и евтин вариант.

# 311
Ако легна на тази черна дъга, там и ще си остана Joy иначе изглежда много привлекателно.
Аз лягам напреки на леглото и главата ми виси назад, гърбът се разтяга.

# 312
  • София-Младост
За хора с ограничена мобилност, препоръчвам това:
https://www.youtube.com/watch?v=wpjdfragr1M
Тази за гърба  и кръста:
https://www.youtube.com/watch?v=YTDkoGBdljs
Това за отпускане на врата  и раменете:
https://www.youtube.com/watch?v=vjiPS7BqaYs
Ето е една десетминутка за работещите
https://www.youtube.com/watch?v=PsyX-pb8w0E&t=188s

За естрогена:
https://nadiapetrova.bg/programs/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80% … BD/?cn-reloaded=1

# 313
На мен това което Вики показа, ми напомня на системата Детенсор:
https://www.matraci-sofia.bg/?p=19286

# 314
  • Бургас
По-скоро това дава ефекта на вдигнатите крака, така се освобождава гърба и кръста, обаче за хора, които спят по корем като мен, няма да издържа цяла вечер така.Спането по корем също е мор за гърба и кръста, така искам да се отуча, но не мога да заспя по гръб.Има и някакви възглавници за между краката за спящи по корем.Някой ако ползва ще се радвама да сподели, и такова ако трябва ще купя Laughing

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 12:18 от Галчудо

Общи условия

Активация на акаунт