Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 977
  • 769
  •   1
Отговори
# 285
mariat омега-3 почти винаги го продават в комбинация с витамин Е,  макар да казват че не е добре, защото вит. Е го използват като консервант. Аз много искам да си намеря омега-3 без витамин Е.
Аз съм ползвала този, но купен от Англия. Няма вит. Е. Има и български сайт: булвит

# 286
Той пък е с други витамини. 😊😄

# 287
Аааа, все едно не съм те чула. Тъкмо поръчах 2 бройки.

# 288
Не бе , може и да е по-полезен, ама ако се пие и други вит. не става ли много.🤗

# 289
О, нямам идея.

# 290
  • София
Ох знам че не е тук темата да се оплаквам но смятам че моята болка е свързна с настъпването на менопаузата. Имам прищипан нерв на кръста и ми е невъзможно да ходя само седя или клеча и не мога да изпъна и двата си крака нито легнала нито права.
За сега пия диклак и милгама и мажа чат пат с обезболяващи но нищо не ми помага направо съм половин човек. Моля само някой да ми каже ако е преживял подобно нещо дали е препоръчително да се движа или да стоя дали да правя упражнения направо само преведена ходя обаче седна ли не ме боли - ужас изобщо не мога да си свърша работата

Докато има възпаление не трябва да има движение. След като то отшуми е добре да се помисли за двигателна програма, която засилва мускулите на гърба, които придържат гръбнака, издължаване на сухожилията, тоест разстягане. Аз бих препоръчала йога, тай чи, може и рехабилитатор да ви направи такава. Чела съм, че хора с хронични проблеми си инсталират лост на вратата  в къщи и редовно висят на него, така се схимулира раздалечаването на прешлените и се избягва прищипването.
На ММ му е слабо място и всеки път като тръгне да се разболява, все там го удря. Не мисля, че е толкова свързано с хормоните, колкото с обездвижването и дългото застоявне пред компютрите. Наднорменото тегло също влияе негативно.

# 291
  • Козлодуй
pkrassimira, много благодаря за отговора Simple Smile В такъв случай сега докато ме боли силно ще правя само нежно разтягане, а след това повече йога Simple Smile
Иначе във връзка с хормоналните промени много рязко и бързо вдигнах килограми и може би това е причината да прищипя и нерва - напоследък съм с най-високото си тегло от целия ми живот - не мога да повярвам то вярно че малко се отпуснах покрай празниците но и вече не свалям дори и да правя диета Sad

# 292
  • В градината...
Създателката на каланетиката е измислила тази гимнастика именно, защото е имала проблеми с гърба. Това са упражнения, които се изпълняват с много малка амплитуда, за да не се товарят ставите, а предимно мускулите.

# 293
pvacheva, имаш ли диагноза, образна диагностика?
Можеш да пробваш леки упражнения но ако ти засилват болките, ги спираш. Хубаво е да ти ги покаже някой кинезитерапевт или друг специалист.
Ако диклака не ти помага, пробвай някое друго нспв, и задължително взимай протектор за стомаха - Нексиум или нещо от този сорт. А най-добре е да се консултираш с невролог.
Внимавай с йогата и висенето на лост, не са универсални решения, хора в групата за ДХ са споделяли, че са се влошавали. Изобщо правиш каквото правиш, ако ти докарва болки, или усилва наличните, спираш.
Аз съм се пробвала два-три пъти да вися на лост, когато са ми били по-леки болките, но после се уплаших и спрях. Само с упражнения карам.
Ей тези са ми любимци, ориентирани са към към хора с такива проблеми. Освен тези които ти пускам, имат и още много:
https://m.youtube.com/playlist?list=PLH0KhJdKthgH6EZE3kvk3suiMi9weGiDP

Между другото, аз си докарах проблемите с гръбнака, точно защото много отслабнах с нв-вмх. Стопих си мускулите, и се започна....

Последна редакция: нд, 10 яну 2021, 17:53 от Lemy

# 294
Аз нямам оплаквания, но за раздвижване на гърба лягам на едно нещо като дъга. По 10 мин на ден. Че по цял ден съм на бюро и преведена. Разпъвам прешлените и съм много добре. Много ми е леко. Моя мъж е с дискова херния. Карам го да ляга и той на това нещо. Умря от болка. Абсурд. Та явно не всичко е за всеки. Иначе тонове тежести отхвърля в залата, но на това не може.

# 295
Точно, много индивидуално е, затова е хубаво специалист да прецени кои упражнение са подходящи за даден човек. Аз например при криза съм правила упражнение от интернет за отщипване на нерв, и ела да видиш, стана още по-зле.

# 296
Да, да и аз уж реших да си отщипвам веднъж крака/хълбука. Реших нещо като шпагат да правя. И до бърза помощ стигнах.... В такива зверски болки се озовах, че тялото ми почна да трепери само неконтролируемо. Не искам да се сещам. Не знам какво си бях причинила тогава. И доктор не искаше да ме пипа. С акопунктура го отблокираха и после масажи.

# 297
Дали да не предложа това килимче за релакс?

# 298
Аз нямам оплаквания, но за раздвижване на гърба лягам на едно нещо като дъга. По 10 мин на ден. Че по цял ден съм на бюро и преведена. Разпъвам прешлените и съм много добре. Много ми е леко. Моя мъж е с дискова херния. Карам го да ляга и той на това нещо. Умря от болка. Абсурд. Та явно не всичко е за всеки. Иначе тонове тежести отхвърля в залата, но на това не може.
А какво е това нещо като дъга?

Извинявам се за въпроса, малко съм нова в тази тема, и се надявам да простите, ако задавам вече обсъждани такива...
На каква възраст сте?
Аз съм на почти 44. Последните месеци ( с почивки) пих Логест, за нормализиране уж на хормоните, а и с цел предпазване . Мисля обаче повече да не се тъпча с хормони и ...да видим. Simple Smile
Ще разкажа повече после, сега се връщам да чета Simple Smile

# 299
  • Козлодуй
Аз съм на 47 Simple Smile Много благодаря за мненията Simple Smile Lemy за първи път чувам за протектор за стомаха наистина вече и стомаха ме боли от тези обезболяващи Simple Smile Тука не  вярвам да има образна диагностика а аз не мога да вървя камо ли да отида до друг град освен това малко съм страхлива от ковита и не ми се обикаля по болници та вашата подкрепа ми е безкрайно важна Simple Smile
Сега ги гледах тези упражнения изобщо не мога да ги направя в момента - много ме боли дори само да ходя Sad

Последна редакция: нд, 10 яну 2021, 19:06 от pvacheva

Общи условия

Активация на акаунт