Седмокласници 2020/2021 - Тема 4

• 33 032
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
И тренировките ни минават онлайн по желание на повечето родители на децата от отбора. Щяхме да ходим през уикенда да купуваме яке и маратонки, но сега няма да ни трябват. Сигурно детето няма да излезе от вкъщи да края на ДО.
Стана ми любопитно, какъв спорт би бил възможен онлайн? Може би шах?

# 196
А сега с ДО по колко минути ще са часовете при вас? При нас ще са с продължителност от 30мин

# 197
И при нашите, с 20 мин междучасие, голямото 30 мин...

# 198
При нас са 35 мин. с междучасия по 15 мин.и голямо междучасие от 25 мин.

# 199
Момичета, имам следния въпрос, който не е свързан с горещата тема.
Мисля си да взема на госпожицата тестовете на Регалия, но се чудя дали ако сега й ги дам, ще успее да се справи?
Днес й принтирах от минали НВО и тия дни ще се пробва да ги решава.
Сега чакаме да ни изпратят и първият ПИ от Междучасие и през уикенда да го бори.

Ако тестовете са разпределени по месеци и са съобразени с учебния материал, който се взима поетапно, давайте. Ако са базирани на целия учебен материал, на който децата трябва да се явят на НВО, не давайте, все още е много рано и е безсмислено да решава неща, които не са учени. Тест от предходни години по БЕЛ според мен не е удачно да се дава, защото: НВО 2019/2020 - отпадна голяма част от материала, изучаван през втория срок (този, по време на електронното обучение); НВО 2018/2019 - в НВО беше включен материал по литература само от 7. клас, а не както в момента от 5.,6. и 7. клас; НВО 2017/2018 - това са учениците, обучаващи се по старата учебна програма, в която част от произведенията по литература са различни, голяма част от материала по БЕ го прехвърлиха в 8. клас, обхващаше само нещата по БЕЛ, учени в 7. клас.

# 200
  • София
Момичета, имам следния въпрос, който не е свързан с горещата тема.
Мисля си да взема на госпожицата тестовете на Регалия, но се чудя дали ако сега й ги дам, ще успее да се справи?
Днес й принтирах от минали НВО и тия дни ще се пробва да ги решава.
Сега чакаме да ни изпратят и първият ПИ от Междучасие и през уикенда да го бори.

А какви / къде са тези тестове?

Съгласна съм с твърдението, че нашият набор е изтеглил ужасно къса клечка.
В деня, в който министърът обяви, че вече директорите могат и сами да определят кога да се минава на ДО, нашето училище мина на ДО за две седмици. Днес децата трябваше да се върнат присъствено в училище, (така и мина днешния учебен ден), за да превключат пак на ДО от утре. Но иначе "ДО да не превишава повече от 10 дена!", съобщава същият този министър. Ами кретенията е пълна!
Часовете в ДО са по 30 минути, но със сигурност ще бъдат смятани за пълни часове от хорариума - това на годишна база е в пъти по-малко взето учебно време в сравнение от предходните набори, но изискванията за НВО ще си останат същите, защото ДО беше "успешно" и сега ще е такова. DisappointedClose

Аз така и не проумях защо пък са по-къси часовете.
Школите се справят с нормални по продължителност часове...
Просто не го разбирам - някой има ли идея какъв е "дълбокият" замисъл? Някой си мисли, че ДО е принципно по-ефективно, та не е нужно да са часовете с нормална дължина, щото по-бързо се учи?

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 21:38 от katiABV

# 201
  • София
Аз пък не съм възмутена от учителите, които ги е страх!
Искам този, който учи детето ми/децата ми (не ми трябва преподавател! те са за в университета!) да е спокоен, да мисли за това, което прави в момента, а не дали ще се зарази, дали ще оцелее (дали няма да навреди на близките си като им пренесе нещо), независимо дали в школа или в училище! Кой и къде и защо ще поеме риск, е негов избор!
Имам щастието да работя нещо, което харесвам "за чест и слава" (благодарение на ММ) и тъй като учителите работят за същото в училище, поне да не се разсейват с мисълта дали ще оцелеят заради зараза / дали няма да навредят на близките си!
Ако ме попитат в анкета, кое избирам "ДО или присъствено",:
- без пояснения, ще кажа "Присъствено!", защото това е по/най-добро.
- с ясно притесние/страх във въпроса и се търси покрепа от родителите, ще кажа "ДО!"
- и се търсят подрепа за присъствено обучение от родителите, ще кажа "Присъствено!"
Всичко това са реални различни ситуации и точно така ги подрепих, отново бих го направила, по едно и също време!
Скрит текст:
Ако се притесняват/не се притесняват/страхуват/не се страхуват, аз ще се съобразя с тяхното желание и ще изпълня изискванията, ако искам да работя с тях, ако не - търся друг или се нагърбвам съ задължението по подтовката.
При изборът на учителите (делигирани са ми права) съм преценила точно и тази възможност -
ДО, ... е, всеки луд с номера си, като ел. контакти ни в жилищет бяха избрани със защита още преди да имаме планове за деца, не че са планирани.

Частната учителка на девойката ми (и на батко й) по Математика в момента, в който се усъмни, че може да е заразена с Ковид ми каза и от тогава са онлайн. Много добре знае, че за нас не е проблем да закараме детето си/децата си на другия край на София веднага след училище или в удобно за нея време, дори това да означава след това работа до 22-24 ч. ("за щастие" можем да си го "позволим", няма намесени други роднини). Да се съобразим, ако има друг ангажименът и детето да е на stand by в къщи, за да започнат урок.
Kогато карантинираха класове в училището ни, я уведомих (и школата по БЕЛ), независимо, че не касаеше класа на девойката ми, и й казах (и на школата), че ако иска(т) можем да минем онлайн.
Марти, не очаквай сега да се справи с НВО. Ако тестовете са за текуща поготовка - ОК, ако са върху целия матеиал - не!

# 202
  • София
да, и аз така предполагам.
Но си задавам и въпроси, нали идеята е да се ограничат контактите на преподавателите. Така си контактуват по между си, пътуват до раб. място, контактуват с другите деца (които са в училище)... и какъв е смисълът????
Май цялата работа е за угаждане на масата, без реално да се мисли дали предприетите мерки биха довели до желания резултат. Sad
                  Цялата работа е да се имитира грижа за здравето на децата! За съжаление всичко е камуфлаж! Нищо реално и практично.Възмутена съм  от учители,които "ги е страх".За частните уроци обаче не ги е страх.При това се заразяваш от един човек,а не от сто ,защото другите 99 може изобщо да нямат никакъв вирус.Та приемайки по 10 ученика частно си правиш 500 лв на ден,но в у-ще няма да влезеш от страх.Другите работещи нещо друго не ги ли е страх?

Напълно нормално е да ги е страх и са напълно прави да не искат да работят в такива условия. И причината са пищящите гъски, дето преди началото на годината ревяха как децата им щели да умрат от задушаване в маските, които не пропускат ни кислородни молекули, ни CO2 навън, но иначе безпрепятствено пропускат вирусите. Ако от самото начало беше ясно, че учебен процес ще има САМО с маски и за всеки Пинокиовски нос ще има санкции и вместо да се чудят каква глезотия да инсталират бяха купили поне елементарни пречистватели за въздух нещата нямаше да ескалират така. Не и толкова много, не и толкова бързо. Ама не би - и сега всички деца, а и учители, са ощетени. Учителите се изпозаразяват и измират като мухи, децата са лишени от образование. Каквото и да е, впрочем, понеже боледуващите учители няма да преподават и достанционно, не само присъствено. Не става с тръба в гърлото...

# 203
За НВО от предни години и аз мисля, че е още рано. Но ПИ от различни школи от съответния месец от миналата година, спокойно могат да си решават.

# 204
  • София
Въпреки че съм по принцип за присъствено обучение, напълно разбирам страха на учителите. И мен ме е страх. Заради неадекватната ни здравна система, заради про-форма мерките, заради масовото нехайство на хората да изпълняват и малкото мерки, които имаме тук.

Не мога да кажа, че учителите мрат като мухи и дано не става така, но и те са си най-обикновени хора, пътуващи сред хора, със семейства и т.н. и е нормално да се заразяват. Честно казано не знам каква е статистиката, но ме съмнява масово да се заразяват в училище.

Ужасно съм притеснена иначе. Наборът все повече не иска да учи, всичко е отбиване на номер с много ръчкане от моя страна. От утре просто не ми се мисли. Преподавам на малката, че е болничен, работя от вкъщи и сега седмокласникът ще трябва да се контролира плътно. Наздраве! (то не мога и да пия вино, което е най-голямата трагедия ).

# 205
  • София
И тренировките ни минават онлайн по желание на повечето родители на децата от отбора. Щяхме да ходим през уикенда да купуваме яке и маратонки, но сега няма да ни трябват. Сигурно детето няма да излезе от вкъщи да края на ДО.
Стана ми любопитно, какъв спорт би бил възможен онлайн? Може би шах?

Ам... Спортен бридж? Канаста? Ам... спортен покер? *blush*... "что где когда"? аааа... изчерпах се откъм идеи.

# 206
  • София
Позицията на министъра на образованието винаги е била за автономност на училищата - https://offnews.bg/obshtestvo/kolko-vremenno-da-zatvorim-uchilis … kazhe-740185.html.

Има училища с по-малко деца в клас в малки населени места, в места без добър интернет или налични устройства, училища с по-млади учители, частни училища с по-малки паралелки... Те може сами да решат, че предпочитат присъствено обучение, защо да ги спират?

В последните дни обаче има страшен разнобой в комуникацията на отделните институции - във вторник училищата получиха инструкция от МОН, че трябва да решат за след 13.11 дали ще са ДО или ПО, в сряда училището на нашия гимназист ни уведоми, че се връщат в клас. В сряда следобяд вече областният щаб в София реши друго и получихме нови писма за гимназията + график за ДО за 6 и 7 клас. Вече късно вечерта в сряда излезе и заповедта на здравния министър за цялата страна, която пък е най-неясна (включва и 5 клас, ама само ако са изпълнени разни условия, за които няма навременна публична информация) и вчера цял ден я тълкуват...

Та така, МОН в тая остановка според мен реагира забележително адекватно, макар че няма как да се разреши магически въпроса с липсващи учители.

При нас училищата и на двете деца се справят добре с ДО, едните са в Google Classroom, другите в Школо, но и на двете места си имат редовни часове, даже и онлайн тестове почнаха да правят. И миналата, и тази година питаха децата имат ли всички устройства, и родителите получихме анкети. Знам, че на деца в многодетни семейства, които просто нямат достатъчно устройства, бяха раздали необходимия брой таблетчета. Т.е. има начини, ако доректорът е достатъчно инициативен, създаде добра организация и изисква дисциплина и от учители, и от ученици. Единственото невъзможно нещо е да се осигурят веднага липсващите учители.

# 207
И за пореден път се питам защо точно писмото, съдържащо най-много информация относно преминаването в ОЕСР не беше публикувано на страницата на МОН, за разлика от всевъзможни други заповеди.
Ето един от примерните графици. Общо са три на брой. Всички - за 5-12. клас. Два са с 40% процента ОЕСР, един - с 49% общо за училището, като процентното разпределение по класове е различно в различните варианти.

# 208
  • София
Дидева, извинявам се, но не разбрах - какъв е този график? Може ли линк към самото писмо?

# 209
Не съм открила публичен линк към писмото, иначе отдавна да съм го споделила. Снимката е на един от вариантите, за които пише в статията, цитирана над моето мнение.

За да продължи присъственото обучение в епидемичната обстановка, от МОН са изпратили примерни графици до училищата за редуване на присъственото и електронното обучение. Така няма да се налага едни и същи ученици да се обучават постоянно в електронна среда.

Идеята е паралелките да се въртят така, че да не остават повече от две седмици на обучение в електронна среда. Червеното е ОЕСР, зеленото - присъствено.

Общи условия

Активация на акаунт