Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 507
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
То си е похвално да се загрижиш да вземеш мерки, на каквато и да е възраст. Наднормено тегло си е нездравословно, дори да не е причинено то от здравословен проблем. Само че ти твърдиш че фигурата ти през май ти е по-важна от здравето и буквално се молиш тук някой да ти напише разрешение да ядеш и неподходящи неща от време на време. Сякаш аз или Пенка или Иванка напишем че може, това ти решава на тебе проблема. Ами детинско си е, пък ако щеш се обиждай.
На колко години си всъщност? Ако още растеш, калорийна рестрикция не се прави как да е, както и супер драстични диети.

Долче, ами то на един пубер 30-40 годишните сигурно ще му изглеждаме вече взели-дали от старост Grinning
Аз съм на 38, чак преди около три години се захванах и затърсих и започнах да си променям нагласите кое е здравословно за мен и начина на хранене. А килата ги качих през 20те си години без видима причина освен обичайното "от стреса" и понамалено движение, преди това ходех много повече пеша. И не че не ми е пукало, ама то стрес, умора, кой ти се поглежда в огледалото, следващия път си купувам един номер по-големи дънки и така до другия... Какво точно ям ми беше сетна грижа, нали ям. Е, според моите представи се хранех сравнително здравословно през повечето време. И за здрав човек сигурно ще да е било здравословно, само дето явно не съм била здрава. Не е хубаво това ама човек трябва сам да се измъкне от него.

# 226
Щом дори 20 г са виждани като някакъв едва ли не много краен срок човек да се занимае с килограмите си (нарочно не пиша със здравето си- явно не е чак толкова важно), то няма да са много годините май. Но междудругото, с годините здравето започва да става все по-важно като мотивация и кг са една идея на заден план, като бонус.
Аз пък цял живот съм се занимавала с фигурата си- жалко, че няма 100 % успеваемост, че това което ти казват, че действа ще действа и при теб...

# 227
Не ме изкарвайте ковидиот, една позната на майка ми била изкарала вируса много тежко.И като слушахме тия последните рекорди с по 4000 на ден и на училище ме беше страх да ходя, добре,че минахме на дистанционно, страх ме е и да минаваме на присъствено след това.Във фитнеса не е като да сме 20 човека в една стая и да е пълно с болни , както е по болниците и медицинските центрове.И там където ходя обикновено е празно, слава богу.След всеки уред се дезинфекцирам.
Какво им е на тийнейджърите,обаче? Много хора ме поздравяват и казват, че се радват, че точно на тези години някои хора взимат мерки, за разлика от хора , които стоят затлъстяли до 20-30-40 годишни и се сещат да наблегнат на килограмите си когато вече е късно Simple Smile
Елора, след 30 кг само за месец 100 процента има йо-йо ефект,а аз не искам това.Целя минус 20 кг до месец май.Бързите отслабвания не са ефективни и трайни.Всъщност още преди да затегна режима и да мина на НВ започнах да отслабвам с картофи, плодове, ориз, леща и разни такива манджи всеки ден, но в стриктни порции и да следя калории и грамажи и чрез калориен дефицит свалих 4 кг в рамките на 2 месеца.Просто предположих, че с НВ и следвайки съветите на инструктора ще е по-ефективно и може би една идея по - бързо, но не съм почитателка на такива от сорта 10,30 кг за месец и прочие.Една приятелка ми предложи диетата японско чудо и ми гарантира че ще свалям 10 кг на всеки 2 седмици.Не поисках.Знам, че това не е ефективно.
Анабел, ако правилно смятам и се целиш да изглеждаш добре на абитуриентски бал, а от 7 г имаш проблеми с теглото, то това идва някъде от към 11 годишна възраст. Другото е абсолвентски бал и тогава проблемите с теглото датират от 16 г. възраст. Предполагам, понеже споменаваш за 20 кг излишни, че наистина има наднормено тегло, а не някакъв тийнейдърски комплекс, в който преминаването от детско е женско тяло се счита за излишни килограми.
Ако това е така, непременно се изследвай - щитовидна жлеза и обременяване с измерване трикратно на инсулин и кръвна захар. Ако си в София в Щерев достъпа е много ограничен, клиниката е специализирана и лабораторията е удобна. Хиляди пъти по-безопасна е от всякакви фитнеси.
Казвам ти го, защото на 18 г не е нормално да имаш никакви излишни килограми, ако ще да ядеш по половин вол всеки ден. Вярно, че днешните тийнейджъри сте ужасно ощетени от към храна (почти всичко, което е налично за ядене не е истинска храна) и живеете много по-застоял начин на живот, но все пак на 18 г едно тяло на здрав човек гори калориите като реактивен двигател. Преди 20 г., когато аз бях на тази възраст около мен нямаше връстници с излишни килограми - от цял випуск имаше 1 единствено момче, там цялото му семейство бяха много пълни и се хранеха по безобразен начин. Единствената причина за подобни излишни килограми на тази възраст са реални проблеми с хормони или метаболитни процеси или крайно безумно хранене. Всички диети, базирани на ограничения на калориите водят до забавяне на метаболизма и йо йо ефект, без значение бързо или бавно се свалят килограми. Този метаболизъм ще ти трябва едни 70-80 г напред, не само на този бал. Д-р Фънг и Стан Екбърг имат добри лекции за това как се унищожава метаболизма с диети и как може да се отслабва без подобни последствия.
И освен това диетата ти не е НВ, ако си спомням правилно.

# 228
  • here, there, everywhere
Не й се карайте на Анабел. Трябва да признаем социалния ( медиен) натиск над сегашните тинейджъри. За тях най-важно е как изглеждат. Поп-фолк певачките са идоли за повечето момичета. Не е редно да правя такива обобщения,но за голяма част е вярно.

За мен е похвално,че търсиш решение. За сега си здрава ( надявам се) и за това здравето не ти е на дневен ред, не знаеш какво е да имаш здравословни проблеми.

Бих те посъветвала да продължиш да се движиш, чети книги. Чети дори противоположни мнения и съвети и си реши кое има най-много смисъл за теб и ще можеш да спазваш в дългосрочен план.

Съгласна съм, че е добре да си пуснеш изследвания за да видиш има ли здравословен проблем. Ако няма, не мисля, че един плод ще ти обърне каруцата.

Не мисля и че кето е решение на всички проблеми. Ако си здрава и ниски въглехидрати или палео ще ти свършат работа. Ниски въглехидрати се водят и до 150 грама дори. Но първо трябва да знаеш здравословно от къде тръгваш. Успех и споделяй. Нищо, че ти се начуква канчето, убедена съм, че всяка една от дамите, които писаха целят да ти помогнат.

# 229
Честно казано, преди около десетина години изобщо не знаех какво е ИР...Тогава ми звучеше като фантастика, че момиче с ИР закусва варено яйце с домат или краставица и яде по половин филийка черен хляб 1 или 2 пъти седмично- ама с това и се изчерпваше и хлябът, и въглехидратите от подобен тип. Тогава си мислех, че ИР е нещо което имат само хората които затлъстяват на корем (не беше моят случай)... Grinning Ами, нямаше много информация по темата тогава. Сега има море от информация- само да имаш време да четеш и да знаеш и поне един чужд език... Simple Smile
И всъщност това което все пропускам да напиша- днес официално изпих последната таблетка Глюкофаж XR. Sunglasses

# 230
За всички тийнейджъри външния вид е важен и сега, и преди. Почти всеки е минал през това. То и за жена на почти всяка възраст е важно как изглежда, няма какво да си кривим душите.
Кофтито е, че няма достъпни адекватни специалисти. И диетолози, и фитнес инструктори са масово меко казано неуки на тема хранене и съветите им са по-скоро вредни.... затова самообразоването е единственото спасение май. На мен за първи път преди година ми се наложи да се интересувам от темата. Благословени гени са ме пазили 40 г. от порочния кръг диети-качване на килограми- диети, но всеки мисля в днешно време рано или късно се сблъсква челно с последиците от пропагандираната стандартна балансирана диета .... Ако не бях изгубила 3 бебета и не се борех за детенце със зъби и нокти още бая години щях да си мисля, че съм здрава и тия няколко килца около корема са поради стрес и недостатъчно движение ...

# 231
Проблемът в случая е мързелът на тинейджърката.
Нея я интересуват диетолози и готови менюта.
Тя не иска да чете, да научи елементарни неща за организма си. Има си и такава порода хора.

# 232
Не й се карайте на Анабел. Трябва да признаем социалния ( медиен) натиск над сегашните тинейджъри. За тях най-важно е как изглеждат. Поп-фолк певачките са идоли за повечето момичета. Не е редно да правя такива обобщения,но за голяма част е вярно.

За мен е похвално,че търсиш решение. За сега си здрава ( надявам се) и за това здравето не ти е на дневен ред, не знаеш какво е да имаш здравословни проблеми.

Бих те посъветвала да продължиш да се движиш, чети книги. Чети дори противоположни мнения и съвети и си реши кое има най-много смисъл за теб и ще можеш да спазваш в дългосрочен план.

Съгласна съм, че е добре да си пуснеш изследвания за да видиш има ли здравословен проблем. Ако няма, не мисля, че един плод ще ти обърне каруцата.

Не мисля и че кето е решение на всички проблеми. Ако си здрава и ниски въглехидрати или палео ще ти свършат работа. Ниски въглехидрати се водят и до 150 грама дори. Но първо трябва да знаеш здравословно от къде тръгваш. Успех и споделяй. Нищо, че ти се начуква канчето, убедена съм, че всяка една от дамите, които писаха целят да ти помогнат.
Един човек ме разбра, благодаря ти Simple Smile
Относно това, което каза - от август аз започнах да отслабвам хранейки се високовъглехидратно всеки ден Grinning Не съм следяла грамажите на въглехидратите , калориите си следях само, но общо взето менюто ми беше мусака, чушки с ориз и кайма,манджи със свинско и картофи, боб, леща.Просто това, което готви баба, прекарвах много време при нея.И всеки ден ядох по един плод.Тогава не бях и толкова стриктна както сега, така че през 3-4 дни , понякога и само веднъж седмично, зависи кога съм била по купони и по нещо сладко си позволявах, понякога даже прекалявах.Но за 2 месеца бях свалила 4 кг.Едва ли тези свалени 4 кг са били САМО  вода и мускулатура..Ходех и на фитнес 5 дни в седмицата, ако това е от значение но едва ли само от тренировките отслабнах.Мисля, че си беше от калорийния дефицит въпреки въглехидратите.Ти какво мислиш за това, Nuclear?Май добре си вървях, но по едно време толкова се стресирах,че самата аз пожелах да стане по - бързо и да ме наблюдава някой, който си разбира от нещата и от тогава реших лично да си поговоря с инструктора във фитнеса, който 2 месеца посещавах и в началото работех сама и той ми изготви НВ режим.И просто започнах по - бързо да отслабвам.Но отслабването си го имаше и преди.

Елора, да ти кажа когато попитах един познат (който свали 40 кг за година без диетолози и подобни, хранейки се високовъглехидратно всеки ден) как придоби сам толкова познания за организма си, за храненето , за отношение на макроси и прочие отговорът му беше "Да ти подаря учебника ми по биохимия?Ама като те знам каква си по химия едва ли ще се оправиш" Grinning Та, шегата настрана, не може да очакваш от ученичка от днес за утре от една прочетена тема да й е наясно всичко.Много познания си трябват най вече по биохимия и физиология.Такова нещо се учи чак в студентството.Все пак мерки за отслабването взех наскоро.Нормално е човек, който се чувства начинаещ да му е по - спокойно когато осъществява всичко с помощта и наблюденията от специалист.Има един ютуб канал Нутризнание.Човекът има много познания по биохимая и обяснява всичко и помага на хората.Следя му и му изслушвам всички клипове , не изпускам нито един.Опитвайки се да се информирам.И пак много неща не схващам, но все стигам до извода, че всичко е индивидуално Simple Smile

И, че става с експеримент кои храни как ти понасят и т.н.На някои хора една малка хапка въглехидрат им се лепи за талията , на други млечните,аз примерно отслабвах и с въхлехидрати както казах, а също и с млечни,просто по - бавно ,въпреки че много хора ми твърдят, че 2 кг на месец са идеални.

# 233
То ако слушаш медиите - денонощно ни се набива в канчетата, че ще мрем от вируса, но не и как живеем, как се храним. Диабетът, ИР всякакви метаболитни нарушения са си епидемия от има-няма 30 години (на запад и по-отдавна), но за това няма да чуят тийновете по тв. Аз на моите поне вкъщи им дрънкам и досаждам, да си знаят. Затова момичето го е страх от ковида, ама от проблеми с метаболитното си здраве - тц. Те, 90 % от възрастните така разсъждават, вие се карате на детето. Ще му дойде акъла, дано е навреме. Поне чете тук.

# 234
Аууу, мерси за комплимента. Излиза, че аз, Невена и повечето тук сме почти дипломирани биохимици  rotfImbo   
Не става душо това оправдание за мързела, не ми минават тия. Просто не четеш.
Обяснено е и тук и в другата тема по елементарен начин. Тук няма учебници за студенти по медицина. Това е форум. Медицинско образование тук малко имат.
Те така една позната само в килата се взираше. Отслабна по неподходящия начин. И диабет си имаше.
Припадала е по улиците, и главата си е разбивала.
Ама нали поне като припада е слаба rotfImbo
Лично познавам хора, които само от първия клип на първия пост стоплят нещата. Нито са химици, нито лекари.
Хората просто си използват сивото вещество.
А предвид факта, че в другите теми обясняваш как все си гладна и ти се ядат въглехидрати означава само, че нивата на кз и инсулин се влошават, а режима ти не струва.

# 235
За съжаление, първо се минава етапа в който се отслабва и с въглехидрати. После обаче се достига до етапа в който човек вече наистина е за тази тема и разбира как е възможно да не се отслабва с въглехидрати и с повече движение и с още по-малко калории...Само време трябва- освен ако някъде по средата на пътя не се случи нещо което да те извади от тази линия.
Елора, че аз отдавна съм казала, че ми писна по неволя да се превръщам в полу-"студент по медицина"...но ИР не ще да знае това Joy

# 236
Ами всеки с възможностите си.
Познавам хора, които не се напъват да мислят. Вярват безпрекословно на лекарите.
И независимо че не се оправят, а се влошават, те продължават да не мислят и да следват лекарските съвети.
Познавам и хора, които не са разбирали от медицина, но като виждат, че лекарите не помагат за болестта си сядат на гъза и четат и четат. Познавам такива хора. Някой дори нарочно са се записали и медицина да учат.
Преди години и аз не знаех що е то инсулин, кз, въглехидрат, протеин и мазнина. Хранително неграмотна отвсякъде  и неправилно отгледана.
Като ми казаха, че имам хашимото и хипо ми беше чудесно оправдание за пълнотата. Виках си - ето на, имала съм болна щитовидна. Другите нямат и са слаби, значи аз съм си невинна, щитовидната е виновна. Нищо не може да се направи си казах хапвайки някое парче торта Mr. Green
Ама нали съм си любознателна, пък интернета вече навлече във всеки дом, започнах да попрочитам тук оттам.
Открих топлата вода. Постигнах мечтата си да съм сита и слаба, а не дебела и гладна.

# 237
Постигнах мечтата си да съм сита и слаба, а не дебела и гладна.
Аз пък благодарение на тази тема си постигнах и мечтата за дете. Simple Smile Simple Smile

# 238
  • here, there, everywhere
Елора, фактът, че коментираш за мен означава, че искаш да помогнеш:). Иначе просто щеше да подминеш.

Анабел, калориите са си важни, без значение колко много коментари ще получиш, че нямат значение. Не само свръхконсумацията, но и недояждането са вредни за оптимално функциониране на тялото.
Ако се чувстваш ограничена защо  не опиташ зоната? В сайта на Катина ( какводаям. бг) има готови рецепти. Ти си още млада и при теб бързо ще се случат нещата.

Когато имаш възможност обаче се изследвай. Това ще ти внесе яснота как да продължиш.

Аз започнах преди 26 години с Аткинс. И НВ съм се хранила, и кето, и калории съм ограничавала. Научих, че в различни периоди тялото има нужда от различни неща. За това трябва да пробваш кое в момента ти е най-удобно. Както не е редно твоят инструктор да дава на всеки един и същи режим, така не става и на всеки да се назначава директно кето, поне не при здрави хора. Ако си тинейджър е вероятно и още да имаш да растеш. Съсредоточи се върху естествени храни, домашно приготвени. Ако и тогава не стане, търси причините. Цял живот човек да се чувства на диета не е работа, в един момент се предаваш. За това тук те съветват да пробваш режим, не диета. И когато хапнеш нещо допълнително, нека да е осъзнато. Наслади му се и продължавай.

Това са си моите скромни разсъждения по въпроса.

# 239
Постигнах мечтата си да съм сита и слаба, а не дебела и гладна.
Аз пък благодарение на тази тема си постигнах и мечтата за дете. Simple Smile Simple Smile
Eми да. Страничен ефект от лечението Mr. Green
Много се радвам за теб. Браво.

Общи условия

Активация на акаунт