Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

  • 36 539
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 5 189
Съгласна съм Grinning
Освен сладко, другата основна храна ми е месото. Плодове обичам всякакви, зеленчуци - почти не, не са ми вкусни.

Къде мога да разгледам варианти за хранене с по-малко въглехидрати? Просто дори не се сещам какво мога да закусвам, ако не е сандвич или вафла. Съвсем сериозно!

Не съм си поставяла това хранене за цел като диета. Диети в живота ми съзнателно никога не съм спазвала. Даже хората около мен се чудят как ям тези боклуци, а съм слаба.
Ако ги изключа от менюто си да не изчезна съвсем?! Сериозно питам.

Даже затова пуснах и щитовидни, че се съмнявах там да няма някакъв проблем. Нали и те се отразяват на теглото.

# 286
  • Мнения: 40 596
Прочети първия пост. Изгледай задължителния клип за гледане - Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
След това прочети целия първи пост. С всички линкове. За да се ограмотиш.
От теб си зависи.

# 287
  • Мнения: 2 275
Витаминче, аз също мисля, че трябва да почетеш. Не ми пречи да направя някакво резюме,  но то ще бъде по МОЙ вкус и виждане.
Захарта е най-първата дрога и колкото повече ядеш , толкова повече ти се яде. Казва ти го човек, който след 200 г халва си дояждаше с 4-5 морени. В този момент се сетих за рекордите от 15 баклави на починалия ми от диабет дядо. Не бях дебела. И почнах да чета. И да прилагам прочетеното. И не беше лесно, напротив.
В повечето случаи глада за сладко минава за около 10 дни, но ако ядеш достатъчно протеини и мазнини/не си гладна.
Колкото до закуската, а тя ми е любима, ако обичаш солена закуска нямаш проблем : яйца под всякаква форма, малко кашкавал, някой зелечук за украса, пушена сьомга, авокадо,маслини....
Аз обожавам варени яйца,но съм и любител на "сладка"закуска. Пак яйца, но под формата на омлето-палачинка с малко кокосови стърготини или кокосово брашно и гарнирани с крема сирене и канела.
Купих си гофретник и един ден правя с различни "брашна" (кокосово, бадемово, ленено....) или само със стъргана моцарела , замразявам и сутрин само ги минавам през тостера.
Но аз не боря ИР, храня се ВМНВ от около10 години и това е по мой вкус.
Между другото гофрети с някакъв тахан, а не "брашно", гофрети със стъргана моцарела и варени яйца са ми любимите закуски.
Гофретник имам от скоро. Преди това бяха "палачинки" или "питки".
Личното ми мнение, че поне първите 6 месеца основата да е яйца, месо, риба,  маслини, авокадо и някой зеленчук. Палачинко-гофретените удоволствия (макар и с режимни "брашна" или тахани) са за по-нататък.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 15:10 от tania6

# 288
  • Мнения: 40 596
Глада за сладко минава бързо. Ако човек е на правилния режим.
Борбата с проклетия навик за чопване е друга бира.
Но човек ако си постави за цел може всичко.
При мен беше трудно. Писала съм. Като разбрах какво е ИР и че ме чака диабет се наплюсках с 4 баклавички. Рева и ям Grinning
Ядях доста. Не ми беше възможно от раз като Бледолилава да спра всичко.
Нещата станаха постепенно.

# 289
  • Мнения: 5 189
Благодаря за отговорите и всичката изчерпателна информация, която сте качили и продължавате да качвате! Flowers Hibiscus
Не съм знаела до сега, че това ми е (чак) такъв проблем и не съм се интересувала от начините за справяне с него. Обезателно ще изчета първи пост с линковете и клипчетата към него.

tania6, благодаря ти за синтеза!

П.П. "Рева и ям" - виждам бъдещото си Аз Grinning
Имах тест за алергия и (грешно) ми излезе и към шоколад. Устисках 1 от 3 препоръчани месеца без да ям никакъв, но ядях други сладки неща.

# 290
  • Мнения: 2 910
Аз цял живот съм била слаба 1.65 50 кг, като минах 40 почнах да качвам, станах 56 кг, коремчето взе да прелива, паласки. Почнаха почти ежедневни хипохликемии. Тогава ми светна, че нещо не е както трябва. Почнах да чета сериозно, открих и тукашните теми. Сега се ограмотявам непрекъснато с книги, подкасти, главно на английски, че на български има малко неща. Е, да отслабнах, въпреки че нямах нужда и аз, коремът стана като дъска, само кожа и мускул съм, а дори не тренирам. Чувствам се идеално обаче. Лека, свежа, мозъкът ми е бистър и няма следа от предишната уморяемост, никакви хипота....

# 291
  • Мнения: 40 596

Имах тест за алергия и (грешно) ми излезе и към шоколад. Устисках 1 от 3 препоръчани месеца без да ям никакъв, но ядях други сладки неща.

Може да се получи временна алергия, когато се прекали с нещо.
Аз получих към лимони, сусам и ябълки.
Към ябълки вече нямам. Лимони също, но ако ям често, се обривам.
Ако хапна нещо със сусам, също няма да ми стане нищо, но ако следващите дни продължа, ще ми стане.
За мое най-голямо щастие /да чукна на дърво/ към шоколада нямам нищо. И по-добре да нямам, че много ще рева.
Но си бях лакома. А всъщност глада идвал от инсулина. Но имах и хранително разстройство. Тъпчех се от нерви често, а не от глад. И това го оправих.

# 292
  • Мнения: 24 718
Е хайде сега, закуската или сандвич, или вафла... от кога вафлата е нещо за нахранване?  Ако за закуска минаваш наистина с вафла, значи ти не търсиш действително храна да се наядеш сутрин, все тая дали ще закусваш.
Сандвичи също има опции там, ако толкова са ти зор, само че ще са с имитации на хляб. А какво лошо има в яйца на очи или омлет, ако изобщо ти е важно да закусваш де? За мен храните не ги деля на такива за закуска, такива за обед, за вечеря... или е свястна храна, или не е. Пък ако ще и в редките случаи когато ми се яде сутрин, да налазя някое кюфте останало от вечеря.
Всички или почти всички сме минали през този етап - А, че то като не може това и онова, аз какво ще ям??
След като още пишем тук, всички очевидно не сме измрели ами си живеем и то предимно по-добре от преди. Има какво, само трябва да си наумиш че искаш промяна. Ще стане, ще видиш.

# 293
  • Мнения: 18 539
Аз съм писала и друг път, теглото ми не се промени значително, от 56-57 станах 54-55кг за 2 години, така че не се притеснявайте слабите, няма да изчезнете, ако не ядете фхляб, картофи и вафли. Промени ми се композицията на тялото обаче - шкембе и паласки вече нямам.

# 294
  • Мнения: 5 189
Аз съм писала и друг път, теглото ми не се промени значително, от 56-57 станах 54-55кг за 2 години, така че не се притеснявайте слабите, няма да изчезнете, ако не ядете фхляб, картофи и вафли. Промени ми се композицията на тялото обаче - шкембе и паласки вече нямам.
Благодаря ти за това мнение, както и споделянето на цифри. Това наистина ме успокои (че няма да изчезна съвсем Grinning)

natka, ами аз ги деля - за мен закуската е нещо леко, не ми се е случало да налазвам кюфте и подобни рано сутрин. Но и не мога да не ям съвсем нищо до обяд. Максиум 2 часа след ставане трябва да ям нещо, иначе почва да ми става лошо и чувствам слабост. И като цяло горе долу на 2-3 часа хапвам по нещо (макар и боклучета, както вече уточнихме) пак по същите причини. Отделно, когато съм гладна, ставам много нервна и злобна и реагирам пресилено и на дребни неща.

Елора, ама ти сега ядеш ли шоколад?!

Значи, мисля си, че може един вид проблемите с инсулина да ги гледам като ''алергия'' - в смисъл, проблеми от пресищане, които ако дразнителят се изключи, ще отшумят.

А на мен тогава реално алергията ми беше към акари. Лекарката каза, че кога огранизмът е възпален, е възможно да реагира и на нещо, което по принцип не го дразни. След този 1 месец въздържание, си ядох шоколад/какао, и нямах никаква реакция

П.П. Момичета, прекрасни сте! Много благода за споделянето, съветите, идеите, подкрепата! Heart

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 16:53 от Витаминче_

# 295
  • Мнения: 24 718
Значи... част от тия дертове че ти става лошо като не ядеш 2-3 часа са си баш от инсулина и от яденето на неподходящи неща. Прималява ти от това че ти се е качила кръвната захар и после рязко пада, то е и по-рязко от нормалното при нас дето сме с ИР, там не е нормална регулацията при нас.
Колкото и парадоксално да звучи, част от решението е да не ядеш често. Наяж се така че да ти държи до следващо основно хранене, а не да мислиш за подхапване през два часа. Такъв режим само бебета имат нужда от него, на нас не ни трябва храна по сто пъти на ден...
За закуската всеки си е различен, разбира се, там според нуждата или ядеш или не, ама яж свястна храна а не вафла. Само плод също не е добра идея при ИР.
Ако се "наям" с вафли, аз също ще стана нервна и злобна съвсем скоро, изпробвано е. Айде от един път нещо сладко вече не е чак така, ама ако го правя често стой и гледай... След малко съм гладна и силно се изнервям ако нямам под ръка нещо да се наям. Ще видиш че няма все така да е, един път вкараш ли се що-годе в режим.

Алергиите към шоколад съм чувала че по-често е алергия към хлебарки, които няма как да се елиминират на 100% от какаото още, а пък са силен алерген за много хора... Гнусно звучи, знам.
За инсулина, предимно сме се примирили че си иска цял живот внимаване с храна и двигателен режим, хубавото е че като цяло се подобряваме, просто не можем да се върнем към вафли и банички и да очакваме че все ще сме здрави. Толерансът се подобрява определено де, както и общото здравословно състояние.

# 296
  • Мнения: 40 596


Елора, ама ти сега ядеш ли шоколад?!

Значи, мисля си, че може един вид проблемите с инсулина да ги гледам като ''алергия'' - в смисъл, проблеми от пресищане, които ако дразнителят се изключи, ще отшумят.

А на мен тогава реално алергията ми беше към акари. Лекарката каза, че кога огранизмът е възпален, е възможно да реагира и на нещо, което по принцип не го дразни. След този 1 месец въздържание, си ядох шоколад/какао, и нямах никаква реакция


Това заболяване не е грип. То е за цял живот. Няма да ти мине номера да си месец на режим и после да почнеш по-старому. Не става. Ако си мислиш, че СПКЯ ще оправиш за месец, дълбоко си заблудена.
Преди не бях чувала за натурални шоколади. Примерно Линд.
Купувах си млечни. 1 го изяждах за пет минути. Отделно същия ден съм яла и други сладки неща  + стандартните В - хляб, ориз, картофи.
Сега ям шоколад. Но сладкото ми е по време на цикъл.
Купувам 90% натурален шоколад на Линд или друг скъп. Изяждам го за 2-3 месеца. Понякога ми се прихапва и си чопвам блокче.
На цикъл може да ям парче хубава торта или да си купя скъп течен.
Дори не изяждам целия буркан. Хапвам в тежките дни малко. Другите го омитат. След цикъл влизам отново в режим.
Бях оперирана от миома преди месец. Преди операцията половин година цикълът ми беше вече 10 дни, супер обилен и хапвах повече.
Вчера вечерта ми дойде. Купила съм един шоко пай. От който ще хапна две хапки и ще го дам да го изядат.
Имам и течен шоколад от който утре може да хапна лъжица и да го зарежа.
След операцията ме наливаха с глюкоза и нещата малко тръгнаха назад, но с режима лесно се оправих.

Натка, на мен ми се установи силна алергия и към хлебарки. Вече не ги ям Mr. Green

# 297
  • Мнения: 2 910
Отпадането на закуската става постепенно и естествено. Аз преди година и нещо не можех да си представя да не закусвам. Когато обаче замених сладките закуски с яйца, масло и сирене, първо установих с изненада, че поне до 14:00 не ми идвашв на ума даже за храна. А преди това в 11 вече озверявах и едва дочаквах обяда. После закусчици цял следобед, към 17:00 притреперване от глад, обилна вечеря.... на сутринта отварям очи със стържещ стомах. Ужасно просто. Сега сутрин пия единствено топла вода с лимон и 2-3 кафета с масло. Чак към 13:00 се сещам, че мога да хапна, но нищо фатално, ако се забавя. Гледам да ям стабилно силна храна. Често обаче спира и да ми се вечеря Joy. Но ям, защото и аз се страхувам да не изчезна. Макар че, килограмите се застопориха на 48, независимо колко ям. Добре са ми, леко ми е, никакви усилия не ми коства което и да е физическо усилие, без да съм тренирана за нищо.

# 298
  • Мнения: 40 596
Аз ако съм на работа закусвам, ако не - не закусвам.
Всеки всъщност сам си решава.

# 299
  • Мнения: 2 910
Да, като съм на работа е малко тегаво, щото трябва да си приготвя обяд в кутия (най-често 3 яйца с нещо) или остатък от вечерята. Аз предпочитам да прескачам закуската, за да ми станат 16/8 фаст. А и се получи естествено.

Общи условия

Активация на акаунт