Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 569
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Момичета,да ви питам като си спазвате стриктно диетата наблюдавате ли подобрение на показателите или ги задържате на същите нива?И през колко време примерно  си пускате нови изследвания?
И аз питам червено вино много обичаме като се събираме по половин чаша ,но сега май не е желателно въобще да се пие?😊

Последна редакция: вт, 24 ное 2020, 00:00 от macapisa

# 331
maq-mi аз си пийвам отвреме-навреме с Глюкофажа, нямам проблем.За черния дроб си вземи бял трън.
Благодаря за отговора. Аз даже си мислех да спра Глюкофажа за коледните празници, да не би да има някакво взаимодействие с виното.
За белия трън- може ли линк на коя фирма използваш?

# 332
Не мисля, че е голяма драма половин чаша вино.
Когато съм пила хапчето ми се е случвало да пия вино. Жива съм Grinning
E, аз пия малко вино. Половин чаша.
Може би с твърд алкохоли по би било проблем.

# 333
По принцип няма кой да ти каже с чиста съвест че Глюкофаж и вино заедно не е проблем... не бива да се пие алкохол докато се приема метформин. Хеле пък при вече налични пролеми с черния дроб, то и метформинът спомага дробът да се влоши също.
От там нататък вече всеки си решава, но отговорността за това си е негова. Много хора го пренебрегват това условие и с други лекарства и предимно не са измрели, все още не значи че е правилно и безобидно. От няколко глътки вино и ако са рядко, предполагам че няма нищо драстично да се случи. Ако поводите са ден-през ден, почва хич да не звучи добре обаче.

Момичета,да ви питам като си спазвате стриктно диетата наблюдавате ли подобрение на показателите или ги задържате на същите нива?И на колко време си пускате нови изследвания?
И аз питам червено вино много обичаме като се събираме по половин чаша ,но сега май не е желателно въобще да се пие?😊
Подобряват си се показателите, защо да не се подобряват? Нали с тая цел се спазва режим - хранителен, двигателен, добавки, евентуално и лекарства ако има нужда - лечението си е комплексно.
Изследванията предимно правят веднъж на няколко месеца, то и ИР не е нещо дето да се подобрява за кратко време. А ако е натоварване с глюкоза, гледат и по-рядко да е даже.

# 334
maq-mi, ето от тук си взех https://www.facebook.com/maslootbyaltran/, взех си брашно, а не олио, че брашното било по-активно.Те си го произвеждат.Иначе го има и на хапчета по аптеките

# 335
  • Paris, France
Момичета, не е много по темата, но да споделя. След като започнах да пия кортикостероиди с немалка доза, от срах да не напълнея, взех та отслабнах за една седмица 3 кг. Ям само сурови зеленчуци без сол и никаква мазнина и зеле. Позволих си и един банан на части. Днес реших да си измеря инсулина на гладно и познайте-... Беше 18.  Кз я поддържам 5.5 макс, но инсулина направо ме втрещи.

И моят инсулин удря 15-20 на кортикостерпиди и това е напълно нормално.

Варивата са силно възпалителни в условия на стероиди и по принцип и вдигат инсулин.

И според мене липса на протеини е голяма грешка.

На твое място бих се сложила на строго кето. Нищо няма да и стане на щитовидната, даже напротив.

мая ми, метформиновите препарати са несъвместими с алкохол, доколкото помня  Тре свалят инсулин, но не помагат за изчистване на мазен дроб. Мисля, че е добре да си изчисти дроба преди Коледа.

Ако някога си имала мазен дроб алкохолът е противопоказан, но все пак сме хора. На твое място бих почнала да чистя, бих си отмазнила дроба до Коледа, бих спряла Метформин и бих продължила с диетата, но в строг вариант.

Правя така - 23 декември ми е постен ден с една вечеря и вода цял ден. 24 и 25 са ми свински дни. През тези дни не броя ВХ, храна, алкохол, безалкохолни, шоколад, сладкиши, баклава, нищо. Ям колкото и каквото ми се яде, но гледам да ям първо зелени листа и салата, след това гъби и после каквото искам. Салатата и гъбите засичат и няма глад за друго, а са ниско ВХ и не вдигат инсулин. 26 ми е постен ден от1-2 яденета, дояждане основно, но без алкохол и боклуци. 27 декември е годишнина от смъртта на дядо ми и понеже той беше хедонист си похапваме и пийваме. 28 е РД и годишнина от смъртта на брата на мъжа ми и съответно продължаваме с яденето. 30 е пост, 31 е празник с ядене и пиене и 11.01 е РД на сина ми. От 15.01 се влиза в релси и се пости редовно.

Момичета,да ви питам като си спазвате стриктно диетата наблюдавате ли подобрение на показателите или ги задържате на същите нива?И на колко време си пускате нови изследвания?

Естествено, че наблюдаваме, имаче защо да пазим режим? Стриктна диета пазих 2 месеца максимум и инсулинът на първи час падна от 190 на 80 за 6 месеца. Оттогава съм на бързо ходене след ВХ, изключая по месец кето годишно. Тази година съм основно кето заради ИП с Ковида. Инсулинът ми падаше наполовина всяка година и за 3 години влезе в норма.

ОГТТ правя веднъж годишно, но тази година не ходих. Не искам да седя 2-3 часа в лаборатория, където влизат кашлящи, мигащи и с Ковид.

Ако пия стероиди или кача кила лежейки пускам инсулин и КЗ на гладно.

Не е желателно да се пие алкохол при мазен черен дроб. Алкохолът действа много зле на черния дроб и предизвиква ИР. За хора, които не са имали мазен дроб може да се пийва по чашка, но да не е ежеседмично.

Имам хора в тукашната група, които пият всеки ден по чашка и са добре, но не са пили докато не видят идеално ОГТТ. Други се влошаваме от алкохол. За себе си зная, че алкохол не ми понася.

Съветът ми е да окастрите ВХ и да намалите и спрете Метформин до Коледа. Ако диетата ви понася и нямате висока КЗ, след ядене и пиене на Коледа може да почнете наново Метформин. Метформинът, сам по себе си, не дава хипогликемия, но алкохолът дава, а Метформинът пречи черният дроб да пуска глюкоза.

И Метформин, но и алкохол дърпат магнезий и Б12, Б6 и е добре да се заредим с тях.

# 336
Благодаря!😊

# 337
Добро утро и благодаря за изчерпателния отговор на Невена Simple Smile
По принцип не обичам алкохол и не употребявам, освен на Коледа, Нова година и рожденни дни в семейството, и то най- много по чашка червено вино, за наздравица. Омазнен черен дроб имам от скоро, от както качих килограми, но нищо не съм приемала за това.
За коледните празници и аз смятам да си хапна от всичко по малко Blush
Основно се храня така:
Сутрин- кафе с малко прясно мляко и цейлонска канела.
Обяд- огромна купа зелена италианска салата от Лидъл с малко моцарела, домати, маслини и зехтин, и риба или пилешко бутче, или яйца. За десерт кутийка боровинки  и кафе с мляко и канела
Вечеря- като обяда, но без плодове и кафе, или пиле със зеле, или карфиол с месо, или зелен боб с яйца. Снощи за първи път направих питки с яйце и кокосово брашно и ги мазах с гуакамоле. Хареса ми.
Мисля, че храненето ми е добре, но ходенето ми е малко, около 3500 крачки. Първият месец свалих тези 5 кг, вторият- нищо. А имам за сваляне още.
С това хранене бих ли си отмазнила черния дроб?
Хубав ден от мен Simple Smile))

# 338

Привет! Ето ги и моите изследвания. Започнах и аз борбата надявам се да ми кажете как ви се струват изследванията и да споделите как се храните. Благодаря!
Цвети, изтледванията не са пълни. Липсва инсулин на 60 мин. На гладно е висок. Хубаво е да си пуснеш желязо, витамин Д, б12, магнезий, селен. Няма как да лекуваш ИР без да попълниш липси на витамини и минерали, ако имаш такива. Трябва да вземаш и омега 3. Имаш ли кг за сваляне?
Ядат се предимно месо, яйца, зелении, зеленчуци. Някои хапват млечни и малко варива, други не. Не се ядат зърнени, захар, плодове, освен разните берита. Хубаво е и да не прихапваш през 2 часа, нека има поне 4 между храненията.  Изчети първато страница, че и цялата тема, за да се ориентираш.

# 339
А как разбирате, че имате омазнен черен дроб (освен с изследвания) и как го от-мазнявате?

alivi, много добър синтез какво и кога се яде. И на мен ми беше полезен твоят пост.

# 340
С изследване се установява омазнен черен дроб, но наличието на шкембе и затлъстяване в коремната област, дори при ниско общо тегло, е индикация.
За проблеми с черният дроб от каквото и да било естество, алкохолът е силно непрепоръчителен. Два-три пъти в годината, по чашка, организмът ще се справи, но не и при редовна употреба. Алкохолът си е токсичен от където и да го погледнеш и не носи никаква полза, дори виното което понякога мас-медиите спрягат като полезно защото съдържало ненам си какво вещество.

# 341
Миоки, благодаря за отговора.
Хм, значи е вероятно и аз да имам. Не пия алкохол, но имам коремче.

Как се от-мазнява?

# 342
Като спреш да ядеш захар (тук включвам ВХ - "полезни" и неполезни).

# 343
О. добре. Мислех, че с намаляване и на мазнините, евентуално лекарства и т.н.

Значи, чакам с 1 куршум 2 заека Simple Smile

# 344
  • Paris, France
С изследване се установява омазнен черен дроб, но наличието на шкембе и затлъстяване в коремната област, дори при ниско общо тегло, е индикация.
За проблеми с черният дроб от каквото и да било естество, алкохолът е силно непрепоръчителен. Два-три пъти в годината, по чашка, организмът ще се справи, но не и при редовна употреба. Алкохолът си е токсичен от където и да го погледнеш и не носи никаква полза, дори виното което понякога мас-медиите спрягат като полезно защото съдържало ненам си какво вещество.

Точно. Наличието на корем може да означава мазеен черен дроб, но има хора с кореми, които нямат омазнен дроб. Има диабетици с нормален черен дроб, но оюазнен панкреас. Те имат нисък инсулин.Къде ще отиде мазнината при напълняване зависи и от гени. 25% от населението на планетата има някаква степен на отмазняеане на дроба в момента. По-често е при азиатци  пл-рядко при африканци.

Точно алкохолът омазнява дроба и без генетично предразположение. Стеатозата (омазняване) е първия стадий на цироза. Следва фиброза. Има безалкохолно омазняване и алкохолно омазняване, които може да съпътстват и чернодробни възпаление.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Non-alcoholic_fatty_liver_disease

Лечението на мазен дроб е витамини, сред които Д3, ниацин (но с метилни групи), йод, зелен и всички други, спиране на алкохол, фруктоза, ВХ, наситени мазнини, транс мазнини, драстична диета с глад или намаляване на калории под 500-600 дневно до охладняване, магнезий. След отмазняването се спортува и ако се качва тегло, това става със силови упражнения. Удебелените храни се изключват или намаляват до живот.

мая ми, пръстите ме заболяха да пиша как се отмазнява дроб. Сто пъти съм го обяснила минимум, а и в интернет има много информация. Мозарела не може да се яде, защото половината е наситени мазнини. Млечни може само обезмаслени или нискомаслени, като им се добавя зехтин. Сирена, особено мазни не може. Може cottage cheese (не знам как да го преведа, нито къде да го намеря извън Обединеното кралство), fromage blanc 0% - нещо като извара от обезмаслено мляко.

В храната трябва да има горчиви листа и фибри.

Общи условия

Активация на акаунт