Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 197
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • Paris, France
Todi, при такова наднормено тегло, особено държано с години нещата са много, много сложни и лекарства и диета често не са решение. Бариатричната хирургия също не помага на 100% от хората със затлъстяване.

При много наднормени мазнини, които непрекъснато циркулират в кръвта не е лесно да се влезе в кетоза. Няма как да нямаш лептинова резистентност ако мастните ти клетки непрекъснато бълват лептин.

На тебе ти трябва специалист по обезитет, но като зная колко е трудно да се намери ендокринолог, който да вземе проблема присърце се съмнявам, че ще намериш такъв.

Би ли разказала малко по-подробно от какви стойности си започнала, как са другите ти хормони, Д3, Б12, фолат, мутации? Най-добре си напиши приблизителните стойности на инсулин и КЗ, колко пиеш ли нещо друго, как се храниш ,спортуваш ли,ей такива.

Имаше тук дама, Галактическия принцеса и беше ника, която полагаше много усилия, но с инсулин 100 на гладно не вървяха нещата при нея.

След като от 15г няма напредък, не ти ли предложиха бариатрична хирургия?

Като дете и в пубертета слаба ли беше? Ако не, има надежда да отслабнеш. Ако да е малко по-трудно.

Как са ти кортизол, ТSH, T4 и T3?

Помниш ли кога си започнала да качваш?

Пиеш ли омега 3, магнезий, някакви други витамини?

Лошата новина - ако инсулинът ти на гладно е много висок,над 20-30, примерно, и особено ако е трицифрвн няма да минеш без Сиофор и куп други лекарства. При висок инсулин не се влиза в кетоза и кетогенна диета предизвиква изяждане на собствените мускули.

Има доста хора, които успяха,о трябва да знаеш какво точно ти липсва и да се научиш да постиш.  Не е трудно.

Трябва да се изтърпи един дълъг период неразположение стриктна диета и всичкото това без да виждаш загуба на тегло. След това инсулинът пада и щрак, кулата почват да се топят пред очите ти. 

Това засега.

Стой тук  (с чаша вода )и с времето ще почнеш да слабееш 🥳❤

# 706
Здравейте Невена, Благодаря Ви за отговора.

Винаги съм била с наднормени килограми, според майка ми, аз не помня Simple Smile, съм започнала да качвам на 3 години. От тогава цял живот с много допълнителен товар. Истината е че последните 3 години достигнах такива върхове. Проверих си последното обременяване, оказа се че съм го правила 2015, май е време да подновя, но това са ми били резултатите тогава:

Иначе това са ми последните изледвания от тази година лятото, от така наречената профилактика, половината от нещата за които ме питате май никога не са ми изледвали:

Това ми е холестерола:

Не пия хапчета! Тази година ходих на ендокринолог, така да се каже този път "сериозно". Проблема беше друг някакви възли в щитовидната жлеза. Според доктора няма нужда да се притеснявам за съответните възли, да съм наблюдавала веднъж годишно, но естествено ми изписа някаква вариация на Сиофора, или поне на активното му вещество (съжелявам не помня името), но аз упорито отказвам да пия лекарства. Това последното за килограмите де. Откъм диета не ми сподели нещо което не знам (от малка докторите ме съветват какво да ям), но на мен проблема ми е "ментален' явно... Последният път ми преложиха и консултация с психолог, което вече тотално ме разби....

За спорт: спортувах когато бях с 30 килограма по слаба, сега основно ходя бързо по около час сутрин, като изключим последните 2 месеца, понеже се срещнах и с Ковида. Иначе  се храня с много въглехидрати, като обсебена съм от тях, то май и затова ми трябва психолог Sad.

Единственото което пия е Магнезии, имам лека, за сега, аритмия, и започнах да вдигам кръвно (135/80 е средното), препоръката на докторите е магнезии. На 1-2 месаца по 10 дена. И последната ми болежка са камъни в жлъчката (по-точно 1, но голям). За сега спря да расте, но изключих доста неща от менюто си. Кризи нямам, за сега е само рефлукса и последващите киселини, когато си позволя да ям от непозволените храни, когато съм стриктна с храненето нямам проблем.

Май споделих всичко което имах да споделям Simple Smile

Благодря, още веднъж за бързия Ви отговор Невена! Успешен ден!

# 707
  • Paris, France
Че инсулинът ти е почти прекрасен! Моят беше толкова на гладно, ако не и по-малко, а килата ми бяха наполовина сигурно, ако не и по-малко. Проблемът ти е, че инсулинът ти никога не пада под 5 и съответно не можеш да влезеш в кетоза. Трябва да падне под 5 на гладно. Аз пих Метфогамма, което е нещо като Сиофор и се оправих, но със строга диета. При мене беше сложно, защото трябваше да падна под 50кг, а инсулинът на 1ви час падна наполовина и .....стана 80 от 190 в началото. Ако ти отслабнеш набързо всичко ще е наред. Не знам каква ти е била КЗ, но засега няма значение.

Щитовидните ти хормони са типични за ИР, като TSH е направо прекрасен. МАТ, обаче отива към горна. Селен май го сваляше, но Елора да каже. Бледолилава и аз бяхме с подобнo TSH (но още по-високо) и се подобрихме с диета. Т3 е висок, макар и в норма и разбрицва кръвоносните съдове. Оттам и кръвно.

Холестеролът е ужасен и ме навежда на мисълта, че не ядеш достатъчно омега 3, зехтин.

Трябва да си изследваш всички показатели за желязо. dolce miele е специалистът ни и ще ти каже кои са. Изследваш Д3, Б12, селен и ако там всичко е оптимално изследвал фолат и мутации. Ако не е действаш с витамини.

Разгледах добавките на първа страница и започвай с каквото можеш.

К1 от магданоз 2 седмици и след това омега 3.

Въглехидратите ще почнеш да ги намаляващ до пълно спиране и ще поседиш малко на диета като всички нас.

Проблемът със смъртия обезитет е, че при мазнини над 30% тялото губи винаги мускул като слабее, после мазнина, но като дебелее може да качва само мазнина.

В първия пост е написано как да се намалят и спрат ВХ. Бавно, но славно и чак като си готова.

Дай си време, изчети всичко, подготви се с витамини, салати и, приеми, че този път ще си стриктна и упорита. След някакви седмици ще си като в рая. Нито ще ти се яде, нито ще се чувстваш зле.

Има един линк в първия пост за лептинова резистентност. При тебе тя е основния проблем, не инсулиновата. Започни със стратегиите за сваляне на лептин!

Това, че си била с наднормено тегло в детство и юношество е в твоя полза. Забелязах, че вейките, които се освинват  към 40 отслабват много по-трудно.

Пишеха в темата жени, успели да свалят килата и достигнали 70-80.

За спиране на ВХ не ти трябва психолог, а повечко магданоз, чесън, джинджифил, протеини.

Предложих в тукашната ми група идея на Елора, която е връзка магданоз на ден. Моята рецепта беше връзка магданоз, 3-5 скилидки чесън, 500 гр кисело мляко, идеално обезмаслени и зехтин. Доста хора писаха, че след седмица им изчезнал апетита за тестяно.

Другото е смлян джинджифил с чесън и оцет.

Сутрин изпиваш 500-600мл вода с малко лимон, на гладно. Закусва 2 яйца с 3 зеленчука като целуна, зелена чушка, маруля. Ако още ти се яде си изяждаш тестяното.

Аз се бях научила да се натъпквам с баласт, както казва Миоки. Ядях голяма салата, протеин и накрая малко хляб. Така е по-лесно да се яде по-малко хляб.

# 708
  • София
Хубав е бил инсулина преди 5 г., сега на гладно е 21!!! Направо си е ужасно висок. Дали пък не е последица от ковида? Аритмията екстрасистоли ли са? На колко си години?

# 709
Хубав е бил инсулина преди 5 г., сега на гладно е 21!!! Направо си е ужасно висок. Дали пък не е последица от ковида? Аритмията екстрасистоли ли са? На колко си години?

Ковида го срешнах след изследванията Simple Smile, няма как да е от него

А колкото до аритмията, не съм сигурна че разбирам какво ме питате. Така и не успяха да ми я хванат при клинични изледвания, но аз си я усещам, особено когато се стресирам, пък и апарата за кръвно показва че имам, когато усетя притрепването в гърдите. На 40 съм, след няколко дена на 41 Simple Smile

# 710
  • София
24-часов холтер правен ли е? (Задължителен е). Докторите, които трябва да търсите са Протич в Св. Ана или Трайков, Токуда (електрофизиолози). По принцип 50 дена след преминаване на ковид се препоръчват прегледи от пулмолог и кардиолог, защото освен белия дроб се поразяват и тъканите на сърцето.

Питах изрично за възрастта, защото при мен екстрасистолите съвпаднаха с навлизането в менопауза и спряха след като минах на  ХЗТ. Аз след 3 м. навършвам 54.

# 711
И преди 5 г не е бил добре инсулинът (визирам най-вече стойността на гладно- на 60 и 120 минути не са били чак толкова зле спрямо нея). Обаче сега с инсулин на гладно над 21 можем само да гадаем с колко би се повишил на 60 и 120 мин...и като гледам и КЗ е почти 6.
Невена, Т3 е добре, точно в оптималното е. Обаче пък МАТ е почти на горна граница и има вероятност да има (сега или в бъдеще) Хашимото. Тези възли на ЩЗ също може да са някакъв фактор.
За железните показатели- писала съм многократно, включително и вчера. "Основният минимум" е желязо, ЖСК, хемоглобин, феритин.
Стана ми интересно...какво ще рече "когато си спазвам режима" (може и да не цитирам точно)? За храненето ставаше въпрос...
Интересно ми е и какви са били стойностите на КЗ преди 5 г на КЗ на 0, 60 и 120 мин? Гликиран хемоглобин изследван ли е някога?
П. С. Като знам аз сама колко изследвания си самоназначавам и колко имам само за последните 2 г- по моя инициатива Grinning , учудващо ми е, че тези лекари толкова малко неща са назначили за изследване....

# 712
Аз мисля, че момичето прие много добре препоръките и прогнозите. Бенджамин обаче има терзания отдавна, явно не й е комфортно нещо в тая тема, но няма как да се каже на черното бяло. А и темата не е Балансирано хранене, че да речеш - подвеждаме хората.
Миоки, тия пък сега памучните семена ли си пробутват, бе. Ей, не им омръзна да тровят народа с гадните си олиа.
Може да греша, но смятам, че един по-диалогичен и деликатен тон, би бил по-уместен.Както и, че с думи можеш да убиеш човек, буквално.Както и да е, спирам да коментирам.

# 713
Вчера съгреших с тиквеник. С много малко кафява захар.
Вчера сутринта бях 69, а днес съм 68,3 кг.
И друг път се е случвало да хапна нещо въглехидратно и да стопя. Може и от желязото да е. Наистина явно влия на отслабването

Долче, като пи малтофера след колко време установи покачване на желязото?
И друго. Чела съм преди време, че желязо по време на цикъл не се приемало. Това знаеш ли го, правиш ли го? Не мога все още да си обясня защо. Така и не разбрах обяснението.

Невена, странно ми е това защо не ми е повлияла глюкозата. Но в интерес на истината след операцията не съм имала глад. Подуването започна, но глада започна след консумацията на болничната храна.
 И една вечер изпитах ужасен глад, чак треперех. На другата сутрин докоцуках до ресторанта за принцеса.Joy

Другата тема сега не ми се търси, но ще я намеря да сложа линк и тук. Но както каза Долче не е информативна.
Не пишат хората с друг режим, а толкова много се джафкаха тук с нас колко сме ние прости и заблудени.
Но нито си дават изследвания, нито подробен режим за да се запознаят и останалите, които имат желание.
И това, че не пишат, не обясняват и не доказват тезите си с изследвания говори само, че са лаици.
Такива хора само вредят.

Todi, прочети първия пост.
Виждам, че не си писала нищо за начина си на хранене. Щом още си проблемна е ясно, че правиш грешно нещата.

За селена не мога да потвърдя сваля или не. Не е хубаво да се пие селен, ако не е установена занижена стойност.
При мен понижаването на антителата имаше само от хапчетата. Дали съм приемала селен, не помня.

# 714
Вече не пиеш ли хапчета?

# 715
Елора, не си "стопила"- по-скоро след тиквеника си изхвърлила задържана вода. Аз принципно нямам проблемен или много обилен цикъл. Нито пък е много дълъг. Желязото като добавка не съм забелязала особено да му се отразява на цикъла ми. Бавно се покачва желязото- при мен особено, поне 2-3 месеца макс доза ми трябваха...Но аз бях и с ужасно нисък феритин през февруари (а и сигурно с години е бил нисък), и него попълвам... Да си се замисляла, че може и от падналото желязо да си била гладна след операцията? Относно антителата- момичетата в другата тема казват, че те могат и от самосебе си да спадат в различни периоди и дори да не е ясно от какво точно са се понижили. Също, намаляване на глутена, млечни, захар, дразнещи храни влияе на антителата. Както им влияят и разни възпаления в тялото, бактерии, пропускливи черва, химикали в околната среда и козметиката, стрес и др.  Списъкът е дълъг...Има хора които и нищо от този списък не са ограничили, ядат джънк и пак им спадат антителата...други се стараят и не става...

# 716
Вече не пиеш ли хапчета?

За щитовидната си пия. Винаги ще ги пия.
Глюкофажа съм го спряла отдавна. Мисля, че 2018 някъде август или септември. Не съм сигурна.

# 717
Стана ми интересно...какво ще рече "когато си спазвам режима" (може и да не цитирам точно)? За храненето ставаше въпрос...

Означава без червено месо, много мазно, листни зеленчуци (маруля, спанак...), бобови и всякакви които подуват стомаха, пикантно и пържено, кафе и силен чай, черен шоколад и вякакви производни на какото.
Това ми беше препоръката от докторите преди две години. През последните две годи следя как се чувствам след хранене и разбира се не всички от горепосоченит стигам до киселините. Ако пия едно кафе на ден например нямам проблем. Но ако пия кафе след като стм яла примерно салата ... не е добре положението Simple Smile

# 718
  • Пловдив
Много неща изчетох от първия пост и много ми остана за четене, бавно, но славно осъзнавам следващите стъпки.... благодарна съм за споделения опит в темата. Аз нямам кг за сваляне, може би 2-3 в областта на корема, но пък зрението ми намаля последната година сега разбирам, че е възможно от високата захар да се е получило или от възрастта на 46съм. Признавам, че съм в стрес, относно невъзможността да похапвам сладичко и плодове, но ще го преодолея някак, предстои да се запозная с диетата, обаче силно се притесних за децата, гледам резултатите от последните им изследвания и на фона на прочетеното тук май не са добри, а сме били при Начев, Еленкова и още няколко от Пловдив по други поводи, но никой не обърна внимание на захарта....та моля за вашето мнение да предприемам ли нещо в тази посока?
От тази година:
момиче: глюкоза 5      инсулин 8,6
момче: глюкоза 5,15     инсулин 11,68

и това след обременяване с глюкоза от миналата година на момчето
Скрит текст:

# 719
До 13 г. възраст се формират мастните клетки. Остават непроменени нататък. Така че, няма как дебело дете да не е склонен към пълнеене възрастен. Не съм виждала обратния вариант, а и не е логично от биологична гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт