Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 6

• 68 559
  • 821
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте!
С екип на Нов български университет провеждаме изследване, чрез което се опитваме да разберем повече за емоционалното състояние на жените, които преминават през хистеректомия.
Имайки предвид, че всяка година стотици жени преминават през тази операция, нашият интерес е да съберем данни за психическото състояние и емоционалната реакция на жената преди и след хистеректомията – въпроси, които често пъти не са обсъждани достатъчно.
Ако сте преминала през хистеректомия или Ви предстои такава, ще се радваме да се включите в попълването на въпросника!
Анонимността на участниците е гарантирана, а повече информация за въпросника, както и достъп до него, можете да получите, след като оставите актуален имейл адрес на следния линк:
https://forms.gle/RDtGxAgnaeDmifBV6
Благодаря Ви за отделеното време! Надявам се, че чрез това изследване ще допринесем за по-доброто разбиране на емоционалните промени, които съпътстват оперативните интервенции.
 Лице за контакт: Йоанна Джоканова, 0885958569, yoanna_jokanova@abv.bg

# 361
Здравейте!
С екип на Нов български университет провеждаме изследване, чрез което се опитваме да разберем повече за емоционалното състояние на жените, които преминават през хистеректомия.
Имайки предвид, че всяка година стотици жени преминават през тази операция, нашият интерес е да съберем данни за психическото състояние и емоционалната реакция на жената преди и след хистеректомията – въпроси, които често пъти не са обсъждани достатъчно.
Ако сте преминала през хистеректомия или Ви предстои такава, ще се радваме да се включите в попълването на въпросника!
Анонимността на участниците е гарантирана, а повече информация за въпросника, както и достъп до него, можете да получите, след като оставите актуален имейл адрес на следния линк:
Благодаря Ви за отделеното време! Надявам се, че чрез това изследване ще допринесем за по-доброто разбиране на емоционалните промени, които съпътстват оперативните интервенции.
Само една жена преминала през това може да разбере за какво става въпрос страшно е трудно е и не го пожелавам  на никого ама на никого.....

# 362
Здравейте!

Проблемът в България и българското здравеопазване е, че грижата за пациента е основно и само физическа и никой не отделя достатъчно внимание на психиката на пациентки, особено с онкологични заболявания.Аз мога от опит да споделя, че може би най-тежката травма, с която се борим е именно психиката, защото неразположението след операцията минава и заминава, но депресията след диагнозата остава за доста дълго време и ако нямаш силата да се справиш сам е доста трудно. Аз ще попълня анкетата Ви и се надявам наистина да се обърне адекватно внимание на психиката на жените.

# 363
Здравейте дами. Имам един въпрос. След радикална хистеректомия + извадени лимфни възли имахте ли подуване месец след операцията на лимфни възли в слабините? И ако да, нормално ли е и колко време продължи?
И могат ли да се подуят и от химиотерапия?

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 12:57 от aleksa85

# 364
Не е нормално.На мен ми казваха,че е нормално,но получих лимфедем.Прочетете в интернет за лимфедема.

# 365
Ходихте при съдов хирург (при двама) понеже след първата химиотерапия майка ми получи оток е областта на слабините. Единият погледна и установи, че има два подути лимфни възела, след което каза да отидем след 4 месеца и че може и да спаднат, но според него не е раково. Мен това ме притеснява, защото има извадени лимфни възли, от които два с метастаза.
Честих доста за лимфедем и двамата доктори казаха, че това не е лимфедем.
Възможно ли е да е от химиотерапията, защото след първото вливане се подуха тези два възела?

# 366
ЯМР показва точно какво е.Но едва ли ще ви пуснат по каса,ако лекаря не ви е близък.На мен ми казваха,че е оток от операцията,че е нормално и с времето ще спадне.Не спадна,отиде и на крака.Ако имате възможност платете си ЯМР,при някой добър.

# 367
Аз имах проблем с надути ингвинални лимфни възли. С ЯМР могат да кажат, колко са надути, но не могат да кажат дали са ракови или не. Те се виждат на 5 скенер дали светят или не.

# 368
И на ЯМР се виждат тумори и разсейки,зависи лекаря какво ще види.Вижда се и дали имаш лимфа или друга течност някъде.

# 369
Поне 3-4 лекари са ми казвали, че надути лимфни възли не могат да се кажат със сигурност какви са от ЯМР, включително и Турски лекари. Даже в Турция препоръчват за тях не 5 скенер а вадене и да се изследват хистологично.

# 370
Аз имах след операцията, но не помня колко дни след това, може би месец. В областта на слабините. Ходих на лекар, казаха ми че е нормално и ще мине след два-три дни и така и стана. Усещането беше много неприятно, едвам вървях, но наистина отмина както казаха.

# 371
Здравейте момичета,
чета ви от няколко месеца защото през м. декември и на мен ми се наложи да мина през хистеректомията. Операцията е направена с робот, като са отстранени и яйчниците.

Хистологичен резултат:
3240/1,2/-яйчници-фиброми
3240/3,4/-маточно тяло-пролифератвен ендометриум
Маточна шийка-Ovula Nabothi

Окончателната диагноза след направаната хистология е:  D26.1 Тяло на матката и  D27 Доброкачествено новообразование на яйчника.

Разбрах, че имам право на 6 мес. болничен, който впоследствие реших да използвам след като ми се полага. От вас разбрах много от отговорите на въпросите които ме вълнуваха, но сега имам въпроси свързани с телка. Във форума се споменаваше продължителността на болниния – 6 мес. от ЛКК + 2 мес. от ТЕЛК и различни % инвалидност. Питах и личния лекар за телк, но от него нищо не разбрах – отговора му беше:  - А, телк ли искаш, ще ти дам направление и се оправяй.
Въпроса ми е – С тази диагноза имам ли право на още болничен от телк и ако имам, какво трябва да направя за да го използвам и него, или той се полага само на пациенти със усложнения и болки? Трябва ли да минавам някакъв преглед  или на самата телк? Как изобщо протича процедурата по издаване на болничен от телк? До кога се подават документи и какви – последния ми болничен от лкк е до 11.06. включително? Документите с които разполагам са епикриза и копия на болничните които съм използвала до момента – 6 мес.

По отношение на телка – имам ли право на телк с моята диагноза и какво трябва да направя за да го получа? Освен направлението от личния лекар какво друго ми е необходимо, какви са сроковете? Изобщо каква е процедурата за явяване на телк и какво се случва на самото явяване? Малко ми е притеснено защото ми се струва че повече разиграват хората и затова се чудя дали да се захващам с тях. Какви са привилегиите и облекченията от които мога да се възползвам и как да ги получа?
Ако някой иска може да ми пише и на лични, благодаря и бъдете здрави.

# 372
Здравейте момичета,
чета ви от няколко месеца защото през м. декември и на мен ми се наложи да мина през хистеректомията. Операцията е направена с робот, като са отстранени и яйчниците.

Хистологичен резултат:
3240/1,2/-яйчници-фиброми
3240/3,4/-маточно тяло-пролифератвен ендометриум
Маточна шийка-Ovula Nabothi

Окончателната диагноза след направаната хистология е:  D26.1 Тяло на матката и  D27 Доброкачествено новообразование на яйчника.

Разбрах, че имам право на 6 мес. болничен, който впоследствие реших да използвам след като ми се полага. От вас разбрах много от отговорите на въпросите които ме вълнуваха, но сега имам въпроси свързани с телка. Във форума се споменаваше продължителността на болниния – 6 мес. от ЛКК + 2 мес. от ТЕЛК и различни % инвалидност. Питах и личния лекар за телк, но от него нищо не разбрах – отговора му беше:  - А, телк ли искаш, ще ти дам направление и се оправяй.
Въпроса ми е – С тази диагноза имам ли право на още болничен от телк и ако имам, какво трябва да направя за да го използвам и него, или той се полага само на пациенти със усложнения и болки? Трябва ли да минавам някакъв преглед  или на самата телк? Как изобщо протича процедурата по издаване на болничен от телк? До кога се подават документи и какви – последния ми болничен от лкк е до 11.06. включително? Документите с които разполагам са епикриза и копия на болничните които съм използвала до момента – 6 мес.

По отношение на телка – имам ли право на телк с моята диагноза и какво трябва да направя за да го получа? Освен направлението от личния лекар какво друго ми е необходимо, какви са сроковете? Изобщо каква е процедурата за явяване на телк и какво се случва на самото явяване? Малко ми е притеснено защото ми се струва че повече разиграват хората и затова се чудя дали да се захващам с тях. Какви са привилегиите и облекченията от които мога да се възползвам и как да ги получа?
Ако някой иска може да ми пише и на лични, благодаря и бъдете здрави.

На мен също ми предстои да минавам на телк другата седмица ще ходя при личния но ще се радвам ако някоя дама сподели опит за да сме подготвени!

# 373
  • варна
Здравейте, имате право на 6 месечни болнични като личния лекар дава направление за ЛКК оттам издават болнични за 30 дни и така до 180 дни. Мен ме насочиха от ЛКК към картотека на инвалида където се попълва заявление за телк. Започваш да чакаш писмо от Телк. След получаване на писмото, в което са упоменати какви изследвания са ти необходими, дата за представвне, както и документи пак личния лекар ти помага да го събереш.
Облекченията са различни според процента който ти дадат. Но само това, че нямаш яйчници да 50% до 50годишна възраст. За доброкачествени нищо аз съм съв злокачествено и сега ми дадоха Телк 91%. Облекченията са 50% намаляване на данъци, винетка, пенсия
 Момичета ако имате заем много внимателно си прочетете договорите ако имате застраховка. При мен отпаднаха 4 вноски за продължителните 6м болнични. И сега чакам отговор от банката дали ще отпаднат и вноските след като съм с над 75% Телк, както ми е записано в договора. Първоначално служител ми каза устно, че такова нещо няма но като си отидеш с полицата и като кажеш, че следващия път си с адвокат почват да са любезни.

# 374
Виждам,че  говорите за ТЕЛК ,искам да попитам по-запознатите.На 45г.с махнати матка, 1 яйчник,шийка,всичко е доброкачествено,полагали се ТЕЛК?

Общи условия

Активация на акаунт