Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 067
  • 844
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Аз при равни разходи, вкл ипотека/наем, не бих живял в Драгалевци.
Колкото и да е квартал, село си е. Ако си улегнал, със семейство, става. Ако си млад, сам, абсурд.
Нещо повече. Аз 2016та следях пазара на къщите, точно в Симеоново и Драгалевци. Имаше много добри оферти. Огромни къщи на по 3 етажа, за под 200к. И то в самия център, на 20 метра от Билата. Можех да взема. Предпочетох в замяна тогава 4 едностайни в Ст Град. След това си взех и един тристаен за мен. Като общо 5те бяха около 200к.

Повтарям си 1то твърдение, въпреки, че къща излиза колкото 4-5 апартамента, дори колкото 1 да излизаше, пак не бих живял в Драгалевци. Поне не и на тоя етап. Така че, да не обобщаваме за всички.

# 466
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията, че някой ще предпочете панелнка в Люлин след Тунела(например, че там цените са средните за София) пред къща в Драгалевци. И това са очевадни факти.
А защо Люлин, а не центъра? Никога няма да сменя центъра на София с Драгалевци.

Допълване - 80% от пътуващите в автобуса не са от живеещи, а от ходещи там софиянци, сигурно защото е много гадно и мръсно...
Аз лично не знам някой да ходи в Драгалевци, ама щом казваш. Всички минават през Драгалевци за да отидат по-нагоре или да хванат лифта.

# 467
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията, че някой ще предпочете панелнка в Люлин след Тунела(например, че там цените са средните за София) пред къща в Драгалевци. И това са очевадни факти
Аз също не бих живяла в Драгалевци - просто няма как да си надскоча масрафа. Защото сега имаме 300м2 къща с 1100 облагороден южен двор на 15мин от София на цената на четристаен в София. В Драгалевци това би струвало пет пъти по толкова
Не знам защо захванахте Драгалевци,. Спорът тръгна от Канада, където къщите в Торонто, в хубавите части на града, започват от милион, но и апартаментите в даунтаун са на подобна цена за 80 кв.м. Тоест, и двете са трудно постижими за среден канадец, за среден имигрант да не говорим, и те се бутат по Мисисага и Вон, на 50-60км от града. Пренесено в София, Драгалевци може да се приравни с хубав район на Торонто с къщи, а апартамент в Докторски - с ап. в Торонто даунтаун, като и Драгалевци, и Докторски са непостижими за среден българин.

На въпроса - не знам кой какъв отговор знае, аз лично бих живяла в апартамент квартал на София - Докторски, Иван Вазов, долен Лозенец, а не в къща в Драгалевци. На мнението на ЧС за къщите съм, най-вече заради отдалечеността и дългото пътуване в задръстване до и от града, свикнала съм всичко да ми е на една ръка разстояние. Е, ако къщата е в Яворов на Омуртаг, тогава се прежалвам за нея Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 20:51 от Анонимен

# 468
  • София
Аз лично се включих в разговора, защото чета мнения колко гадно било в Драгалевци. А това просто не отговаря на истината. Другите защо го плюят - нямам идея.
ФАктите са, че Драгалевци е едно от най-добрите (според мен най-доброто) място за къща в/около София. И да казваш на черното бяло, не изглежда добре

# 469
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията...

Няма как да знаем какви ще са резултатите от такава анкета. Има си тънкости при социологическите проучвания, не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани.

Скрит текст:
Пример за това са отговорите на 2 почти еднакви на пръв поглед въпроса - За коя партия бихте гласували? и За коя партия ще гласувате? Резултатите са различни.
Отделно, задължително се слагат контролни въпроси - отговорите само на 1 въпрос не са меродавни. Примерно, като контролни или допълнителни въпроси (непрофесионално формулирани) към твоя пример биха могли да бъдат - Съгласни ли сте всеки ден да си карате детето с кола до градина/училище/кино/дискотека и т.н.? Съгласни ли сте да ползвате само и единствено кола, за да отидете до аптека/да си купите 1 хляб/1 бутилка безалкохолно (алкохолно)? Ей такива неща - за да се отграничат "мечтите" от рационалния избор на локация. Финансовите възможности да си купиш къща - отделно.

[
На въпроса - не знам кой какъв отговор знае, аз лично бих живяла в апартамент квартал на София - Докторски, Иван Вазов, долен Лозенец, а не в къща в Драгалевци. На мнението на ЧС за къщите съм, най-вече заради отдалечеността и дългото пътуване в задръстване до и от града, свикнала съм всичко да ми е на една ръка разстояние. Е, ако къщата е в Яворов ...., тогава се прежалвам за нея Simple Smile

И аз, и аз - не само в Яворов, има и други местенца в града, където с къща би ми било перфектно - хем съм в къща, хем съм в града. Басейни и огромни веранди не ми трябват, да уточня. Е, гроздето е кисело за мен, никога няма да имам пари за това, но ако имам парите за къща, определено отвъд Околовръстното няма да е моето място.

# 470
Защо не приемеш, че сме различни и не мислим еднакво?
Ако ще е къща, то къща в центъра на София е по-добре. А ако някой иска да е в околностите, то много повече предпочитам Герман например, в покрайнините на селото - равно е, достъпно зиме и лете, има езеро, има гора, не е на северен склон, достъпът е супер удобен (особено с новото околовръстно). Сигурно има и други такива места. Бистрица също е супер, ама е доста далеч.
Но аз никаква къща не искам, а към Драгалевци нищо не ме влече.

# 471
  • София
Е, няколко постинга по-назад изрично написах "Драгалевци е от най-добрите квартали С КЪЩИ". Други може и да отричат, но за мен не е никак лош квартал.
Но ако засечем цена на кв/м земя в Ст.Град и Драгалевци, без да проверявам изрично, според мен Драгалевци ще изгуби с много.
И да, наясно съм, че на едното място е разрешено високо строителство. Говорим за чиста цена на земя. Което за мен си е много чист фактор, за един квартал.

# 472
Скрит текст:
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията...

Няма как да знаем какви ще са резултатите от такава анкета. Има си тънкости при социологическите проучвания, не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани.

Скрит текст:
Пример за това са отговорите на 2 почти еднакви на пръв поглед въпроса - За коя партия бихте гласували? и За коя партия ще гласувате? Резултатите са различни.
Отделно, задължително се слагат контролни въпроси - отговорите само на 1 въпрос не са меродавни. Примерно, като контролни или допълнителни въпроси (непрофесионално формулирани) към твоя пример биха могли да бъдат - Съгласни ли сте всеки ден да си карате детето с кола до градина/училище/кино/дискотека и т.н.? Съгласни ли сте да ползвате само и единствено кола, за да отидете до аптека/да си купите 1 хляб/1 бутилка безалкохолно (алкохолно)? Ей такива неща - за да се отграничат "мечтите" от рационалния избор на локация. Финансовите възможности да си купиш къща - отделно.

[
На въпроса - не знам кой какъв отговор знае, аз лично бих живяла в апартамент квартал на София - Докторски, Иван Вазов, долен Лозенец, а не в къща в Драгалевци. На мнението на ЧС за къщите съм, най-вече заради отдалечеността и дългото пътуване в задръстване до и от града, свикнала съм всичко да ми е на една ръка разстояние. Е, ако къщата е в Яворов ...., тогава се прежалвам за нея Simple Smile

И аз, и аз - не само в Яворов, има и други местенца в града, където с къща би ми било перфектно - хем съм в къща, хем съм в града. Басейни и огромни веранди не ми трябват, да уточня. Е, гроздето е кисело за мен, никога няма да имам пари за това, но ако имам парите за къща, определено отвъд Околовръстното няма да е моето място.
Ха-ха - и аз така Simple Smile Яворов беше само пример. Огромна веранда пак можеш да имаш и в града, проблемът е, че на нея ще си пиеш кафето под погледа няколко десетки столичани  Simple Smile
Скрит текст:
Е, няколко постинга по-назад изрично написах "Драгалевци е от най-добрите квартали С КЪЩИ". Други може и да отричат, но за мен не е никак лош квартал.
Но ако засечем цена на кв/м земя в Ст.Град и Драгалевци, без да проверявам изрично, според мен Драгалевци ще изгуби с много.
И да, наясно съм, че на едното място е разрешено високо строителство. Говорим за чиста цена на земя. Което за мен си е много чист фактор, за един квартал.
А пък Студентски ще загуби от Яворов, Изток и т.н., по същата причина.
За един милион напуснали Ню Йорк пише Форбс от 2019/09/05.

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2019/09/05/new-yorkers-ar … /?sh=632983cf41ac
Само че не пише колко са дошли да живеят Wink Нетната миграция е важната, а тя е около 130 К в минус, както вече написах с линк към данни от нац. статистика на САЩ. Явно и Форбс си падат по евтината сензация, а аз мислех, че само нашите медии са така.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 21:05 от Анонимен

# 473
  • София
И аз не разбрах от къде дойде сравнението на Драгалевци с друг краен квартал. Първоначално поставената дилема беше къща в Драгалевци и апартамент в центъра, защото са съпоставими като цена.
У дома този въпрос стоеше преди няколко години (макар че ставаше дума за Бояна, ако трябва да съм точна, но кварталите са съпоставими). Дилемата беше ужасно кратка. Живея в центъра и не бих го заменила на този етап от живота си. Удобството е несравнимо. Усещането също.

Трудно е да се постави анкета, която обективно отразява мнението на хората, пък и за всеки са важни различни неща и те се променят с годините.
Все пак, може нещо такова:"Ако имате 500к евро, какво бихте си купили - къща в Драгалевци или апартамент в пешеходната част на бул. Витоша?" (например там, макар че има и по-хубави места според мен)

# 474
Аз лично се включих в разговора, защото чета мнения колко гадно било в Драгалевци. А това просто не отговаря на истината. Другите защо го плюят - нямам идея.
ФАктите са, че Драгалевци е едно от най-добрите (според мен най-доброто) място за къща в/около София. И да казваш на черното бяло, не изглежда добре
Как да ти кажа - Тангра ти го е написал. При равни цени на имота никога няма да избера     северният склон на планината било то Драгалевци, Симеоново или Бистрица. Който си мисли че е много хубаво му предлагам следният експеримент. Точно по това време  на годинат е много подходящо. Запалете колата и идете на мястото, което смятате за най- слънчево около Драгалевци и околността. Най добре около обяд или 2 следобед. После за около 30мин ще се придвижите до южният склон на стара планина - локорско, чепинци и т.н. Седете там ако искате до около 5-6. Ще видите въздуха покрай Витоша и ще видите колко по слънчево е там дори час по късно.

# 475
Илит правилно формулира въпросът. Когато се прави проучване е най-добре да има само един въпрос - кратък и ясен. Като този за атомната централа в Белене - искате ли е или не? Каберне или мерло? Човешката психика е така устроена,че колкото повече въпроси се задават на човек,толкова повече той се обърква. Първоначалната реакция по принцип е най-вярната.

# 476
И аз не разбрах от къде дойде сравнението на Драгалевци с друг краен квартал. Първоначално поставената дилема беше къща в Драгалевци и апартамент в центъра, защото са съпоставими като цена.
У дома този въпрос стоеше преди няколко години (макар че ставаше дума за Бояна, ако трябва да съм точна, но кварталите са съпоставими). Дилемата беше ужасно кратка. Живея в центъра и не бих го заменила на този етап от живота си. Удобството е несравнимо. Усещането също.

Трудно е да се постави анкета, която обективно отразява мнението на хората, пък и за всеки са важни различни неща и те се променят с годините.
Все пак, може нещо такова:"Ако имате 500к евро, какво бихте си купили - къща в Драгалевци или апартамент в пешеходната част на бул. Витоша?" (например там, макар че има и по-хубави места според мен)
Hands Plus1
За анкетата - според мен пешеходната част на Витошка не е удачен пример, защото е шумна, мръсна и от там, неприятна за живеене. То при такава дилема и аз май ще се занеса до Драгалевци Simple Smile Трябва да е локация в топ квартал, но да е тиха и зелена, за да е съпоставима с Драгалевци, все пак там отиват хората най-вече заради тишината и спокойствието. Да кажем, къща в Драгалевци или апартамент на Шейново.

# 477

Винаги трябва да има и трета опция - никое от двете. Бих си купила нещо в широкия център за 100 000 - 150 000, а за останалите пари ще си накупя акции в различни фондове.

# 478
  • София
Poppea, сложих Витошка, защото е по-известно за широк кръг хора. На Шейново пък никак няма гледка. Ако е в тоя район, по-добре на Сан Стефано с гледка към Докторската, защото на Оборище с гледка може да шумно. Simple Smile Но тук вече изпадаме в подробности, то и от къща до къща има разлика.

ЧС, така се опорочава проучването.😉
Иначе - може да има опция и 5х100к в Младост. Simple Smile

# 479
Илит, така е, ама все пак Витошка е твърде шумна, Сан Стефано бива. Иначе то и в Драгалевци на много места няма гледка, най-вече на уредените места в центъра на квартала. Гледки има по сокаците във вилната зона, ама там пък няма други неща.

Общи условия

Активация на акаунт