Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 064
  • 844
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Все още се строи без канализация, има много такива блокове във Витоша, Кръстова вада и други квартали. В последно време ми се струва, че рязко намаляха апартаментите за продажба. Гледах и цените на 1home - втората фаза е на много високи цени, на тези цени не си струва според мен. Казаха ми също, че наскоро е имало много силно замърсяване от комина, който е на тец или нещо друго на същата улица. На старите им цени, на които са продавали фаза 1 бих направила някой компромиси, но новите цени не ми харесват, на тези цени по-добре в някой по-добър квартал да търся.

# 451
  • инфантилно и разглезено хлапе
Намерих страхотна далавера за желаещи да инвестират в имоти.
Перфектната инвестиция:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15642272383996 … k=63m2up&f1=1

Значи сега влагаш само 135 000 евро, и ако всяка година имотите в София поскъпват с по 15% :
135 000 х 15% = 20 250 евро
20 250 евро х 50 години = 1 012 500 евро + стойността на имота = 1 147 500 евро общо

Значи ако го купя сега, след 50 години ще съм милионер в евро.

# 452
Замислих се над данните за Ню Йорк,че през 2019г. един милион негови жители са го напуснали. Представяте ли си колко много апартаменти/къщи са освободени там и вероятно пуснати за продажба! Процентно това е все едно жителите на ж.к.Люлин" да се изселят от София. Интересно е дали след такова масово бягство цените на имотите в Ню Йорк са паднали или са останали на същото ниво.

Съмнявам се, че това е пълната картинка Wink Един милион са напуснали, ама колко са дошли? Иначе съм чувала, че заради Ковид има изтегляне от града на всеки, който може да си го позволи,  ама май не продават, а само се махат за малко.

# 453
  • Sofia
Замислих се над данните за Ню Йорк,че през 2019г. един милион негови жители са го напуснали. Представяте ли си колко много апартаменти/къщи са освободени там и вероятно пуснати за продажба! Процентно това е все едно жителите на ж.к.Люлин" да се изселят от София. Интересно е дали след такова масово бягство цените на имотите в Ню Йорк са паднали или са останали на същото ниво.

Съмнявам се, че това е пълната картинка Wink Един милион са напуснали, ама колко са дошли? Иначе съм чувала, че заради Ковид има изтегляне от града на всеки, който може да си го позволи,  ама май не продават, а само се махат за малко.
Тези,които напускат Едва ли са собственици,там масово се живее под наем.

# 454
Който живее под наем като цяло едва ли може да напусне, защото трябва да си напусне и работата. Май забягват по-заможните.

# 455
Който живее под наем като цяло едва ли може да напусне, защото трябва да си напусне и работата. Май забягват по-заможните.

Това е най-ценното за тези които са под наем-става и заминава без особено замисляне при нужда или желание. Масово се практикува по света, чак се учудвам от мнението ти..

# 456
Не знам откъде са тези данни, но някой е сложил една 0 в повече. Според този сайт,  нетната миграция е около (-)130 К души (тоест, разликата между излезли и влезли е около 130 К повече излезли, отколкото влезли), а не 1 милион, което  е под 2 % от населението на града (1,6 %):
The Census Bureau also estimates that 132,266 more people left New York City for elsewhere in the country from July 1, 2018, through July 1, 2019, than arrived there from elsewhere in the country, which adds up to 1.6% percent of the city’s 2018 population of 8.4 million.
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-09-02/talk-of-ne … -ahead-of-reality
За 2020 не видях данни за миграцията.
Медианните цени на жилищата в NYC през 3-трим 2020 са се качили с около 1 % на годишна база, на кв фут са паднали с 15 % на годишна база (тоест, за същите пари са се продавали по-големи жилища от м.г.), а само за Манхатън медианата е 1 М долара:
https://www.propertyshark.com/mason/market-trends/residential/nyc-all

Заради Ковид има засилено търсене на къщи в събърбията на Ню Йорк:
https://www.nytimes.com/2020/08/30/nyregion/nyc-suburbs-housing-demand.html

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 18:51 от Анонимен

# 457
Това е най-ценното за тези които са под наем-става и заминава без особено замисляне при нужда или желание. Масово се практикува по света, чак се учудвам от мнението ти..

Разбира се, стига да си е намерил по-добра работа. Но ако си иска работата в Ню Йорк, тогава къде да бяга? И как ще стига сутрин? Не всички работят от вкъщи.

# 458
С една дума животът ще поскъпва :-х

Новината от снощи е , че от новата година живота ще стане по-скъп , защото всичко ще поскъпне. Пълнете мазетата с консерви и ориз драги другари! Хохохохо!  И весели працници.

https://www.faz.net/aktuell/finanzen/im-neuen-jahr-wird-das-lebe … rer-17067170.html
Когато се поства цитат от немска медия е хубаво и да се превежда. Според теб колко души от форума знаят много добре този език?

Съгласен съм, давайте поне линкове на български през Google itools..

"
Потребителски цени
През новата година животът става по-скъп
В края на годината в Германия трябва да има истински скок на нивото на цените. Това има много различни причини.

От КРИСТИАН СИДЕНБИДЕЛ

Потребителите трябва да плащат повече от началото на годината.
В края на годината потребителите в Германия са изправени пред по-високи разходи за различни предмети на живот. Икономистът Холгер Шмидинг от хамбургската банка Berenberg говори за истински „скок на цените“. От една страна, временното намаление на ДДС изтича.

Това оскъпява многобройни ежедневни продукти, от храна до дрехи. От друга страна, последиците от новите цени на CO2 за опазване на климата са забележими. Освен всичко друго, това оскъпява бензина и дизела, но също така и петрола и природния газ. Като цяло това би трябвало да вдигне нивото на инфлацията в Германия, която е била отрицателна през последните няколко месеца, на половин територия с един замах.
"

--

И още един цитат:

"Борисов: Кризата се задълбочава, трябва бързо да приемем бюджета на ЕС"
https://politika.bg/bg/a/view/borisov-krizata-se-zadylbochava-tr … djeta-na-es-77898

--

В ЕС и Германия като основен донор вече няма пари. Втория локдаун ще изтощи тотално бюджета. И останалите страни да се оправят кой както може. Видяхме европейската солидарност м. Март.. Тогава логиката е вдигане на данъците, орязване на разходите, взимане на поредния заем и т.н. И следователно повече хора ще се борят за физическото си оцеляване при задълбочаваща се криза и по-евтин живот под наем, отколкото да гледат с оптимизъм към покупка на имот. Днес излезе новина, че икономиката на Великобритания се е сринала с 11.3%. ЕЦБ е загрижена за състоянието на еврозоната и потенциалната опасност от фалити. При нас спадът на БВП е с около 3.8%, нямаме резерви и икономиката ни е силно зависима от Запада. Изглежда вървим към рецесия.

https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/85430-etsb-evrope … a-poemat-zagubite

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 19:22 от pooh06

# 459
  • София
Гадно е къща в Драгалевци. Затова отидох в Перник.
Айде малко по-сериозно. Половината тук не можем да си позволим само цената на парцела от 200евро/м2 ама си чешем пръстите колко е зле.
Който има къща в Драгалевци си я ползва доволно, не гледам някой да се е оплакал. И аз да бях достатъчно умна шях да купя на безценница 2005година, ама те, не е станало...

А колко ли имат парите, но не искат да ходят в Драгалевци? Предполагам са десетки и стотици пъти повече.
Ми прави са тези, които не искат - северен склон, опушено от печки, няма инфраструктура, зимата е непроходимо, транспортът нередовен, не е достатъчно високо, че да е чисто и над смога, а печките само влошават нещата...
1. Хората в Драгалевци не ползват адски транспорт.
2. Снимка от Бояна от вчера от 112 ЦДГ, По-голямата част от Драгалевци е на още по-високо.
Скрит текст:
3. Слънцегреенето е доста повече от средното в София главно поради по-малкото мъгли през половината година
4. Повечето веднага биха живяли в Драгалевци, но нямат възможност и това са простите факти.Една хубава къща там почва от 500к Евро - 5 пъти повече от апартамент в София.
5. С печки се отопляват вече една малка част и саждите слизат в ниското. А знаем какво е в ниското
6. Голяма част от обикновените хора никога няма да видят през живота си толкова пари, че да са изправени пред такъв избор. Въпреки това масово се купуват апартаменти в жилишни сгради там, което е най-голямата простотия.

# 460

Изселването от Ню Йорк почна от 2019, но се засили изклюлително много по време на пандемията. Иначе от много години има празни апартаменти, които не се пускат на пазара, за да не го сринат. Пазара е изключително контролиран но падат цените понеже масово много богатите хора, а не средната класа се изнасят. Същото е и с калифорния. Много такси и данъци ще се спестят, и това няма как да се отрази добре на пазара.

Едит:
Хората които са живяли под наем и са се изнесли, са прецакали наемодателя, който плаща солидни месечни вноски. Там вноските не са по 1000-2000 лева, а по 5-10к и нагоре в долари. Да не говоря колко airbnb’та има в ню йорк. Така че много наемодатели изобщо нямаха лукса да си позволят да чакат ковид да отмине. А богатите и много от средната класа си изкарват парите чрез дигитален онлайн бизнес и изобщо не им трябва да живеят там, правеха го заради удоволствието и динамиката на големия мегаполис, които вече ги няма. А хората, работещи в сферата на услугите и обслужващ персонал изобщо нямат заетост там в момента и със сигурност са свили сърмите при мама и тати на село.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 20:14 от Gogo1979

# 461
1. Хората в Драгалевци не ползват адски транспорт.
Виж ти, не знаех, че всички живеещи там са новобогаташи с джипове. Тогава защо има рейс?
2. Снимка от Бояна от вчера от 112 ЦДГ, По-голямата част от Драгалевци е на още по-високо.
От мястото на снимане винаги изглежда така. Меродавна е снимка от Копитото.
3. Слънцегреенето е доста повече от средното в София главно поради по-малкото мъгли през половината година
Пак не съм уверена, че са по-малко. Ниско е за да има ефект, а и мъглите се местят - и на Алеко има много мъгли.
4. Повечето веднага биха живяли в Драгалевци, но нямат възможност и това са простите факти.Една хубава къща там почва от 500к Евро - 5 пъти повече от апартамент в София.
Брех, минавала съм от там на път за Алеко, но не съм забелязала да са само палати. И не е вярно, че повечето софиянци биха живели там, но няма как да го докажа.
5. С печки се отопляват вече една малка част и саждите слизат в ниското. А знаем какво е в ниското.
Ако не са печки са котли, камини и прочее. Все изгарят нещо. А ФПЧ съвсем не се утаяват толкова лесно и бързо.
6. Голяма част от обикновените хора никога няма да видят през живота си толкова пари, че да са изправени пред такъв избор. Въпреки това масово се купуват апартаменти в жилишни сгради там, което е най-голямата простотия.
За това съм 100% съгласна (апартамент в Драгалевци). Съгласна съм също, че по-голямата част от хората няма да могат да си позволят къща там. Но не съм съгласна, че мечтаят за това.

# 462
  • София
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията, че някой ще предпочете панелнка в Люлин след Тунела(например, че там цените са средните за София) пред къща в Драгалевци. И това са очевадни факти
Аз също не бих живяла в Драгалевци - просто няма как да си надскоча масрафа. Защото сега имаме 300м2 къща с 1100 облагороден южен двор на 15мин от София на цената на четристаен в София. В Драгалевци това би струвало пет пъти по толкова
Допълване - 80% от пътуващите в автобуса не са от живеещи, а от ходещи там софиянци, сигурно защото е много гадно и мръсно...

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 20:18 от chiana2003

# 463
Не казвам че мечтаят. Но при един въпрос Къде бихте живели - В квартал на София или в Драгалевц, отговорът и двете го знаем. Неслучайно и цените там са такива. Просто казвам, да не се изопачава ситуацията, че някой ще предпочете панелнка в Люлин след Тунела(например, че там цените са средните за София) пред къща в Драгалевци. И това са очевадни факти
Аз също не бих живяла в Драгалевци - просто няма как да си надскоча масрафа. Защото сега имаме 300м2 къща с 1100 облагороден южен двор на 15мин от София на цената на четристаен в София. В Драгалевци това би струвало пет пъти по толкова

Къде е това че и аз търся къща пък не намирам Simple Smile. Иначе драгалевци ми е по средата на листа с желани дестинации т.е. не е в топ 3. Има си предимства и недостатъци както всички крайни кварталосела около София, но не е и за изхвърляне.

# 464
  • София
Нов си - затова не знаеш.
Приятно ми е - пернишката селянка от Рударци Trollface

Общи условия

Активация на акаунт