Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 36 950
  • 844
  •   1
Отговори
# 750
А в такъв случай какво по-точно твърдите!?

Важи за последните 2 мнения, на pooh06, Bobi44.

Четете малко по-критично. Статията е ЕЖК (със специалност публична администрация и продуцентство). Никъде не се споменава реално вдигане на лихвените %. А вие за нероден Петко взехте да разсъждавате.

Точно ти да ми казваш за критично мислене не е много сериозно. 😁😁😁 Справката  е няколко страници назад.
Официален документ на БНБ за теб е ЕЖК? 😁
За теб падането на цените е само сриване? Така ли?

# 751
  • София

Четете малко по-критично. Статията е ЕЖК (със специалност публична администрация и продуцентство). Никъде не се споменава реално вдигане на лихвените %. А вие за нероден Петко взехте да разсъждавате.

Точно ти да ми казваш за критично мислене не е много сериозно. 😁😁😁 Справката  е няколко страници назад.
Официален документ на БНБ за теб е ЕЖК? 😁
За теб падането на цените е само сриване? Така ли?
Ти прочете ли внимателно? Аз специално се аргументирах.
А след това реших да не задълбавам, защото ако някой не може да зацепи очевАдно обяснение, значи и 100 обяснения няма да помогнат.
Ти си този който няма мислене. Нито критично, нито безкритично. Simple Smile Извинявай, ако те засягам.

Ето, специално ти изрових отговора си:
Който и да ипотекира, малки, големи фирми, бедни, богати; щом ипотекира, то и строи и купува нови жилища.
А това е основният въпрос. Има ли криза в жилищата, или няма.
Никой не е твърдял, че всеки ще си купува жилище, включително и безработните. Твърдяхме, че няма да се срутят цените наполовина, и да има масови разпродажби, които няма кой да купи.

Същото важи и за повишаването на цените.
Щом има рекордни ипотечни заеми, с по 10% повече от миналата година, която също е била рекордна, значи парите се въртят, хората купуват, едни пари се плащат, за да се закупят имоти.
Ако това не е най-същественият аргумент в полза на поддържането на цените и на търсенето на имоти, не виждам кое е. Кой и кога е твърдял, че непременно ще върви бизнеса с имоти евтино, та да се продават много квадрати на ниски цени. Ако цените наистина са се вдигнали, то това аргумент за какво е? Според мен, че има стабилно търсене, има купувачи, има продажби и бизнесът върви.
Прочети го бавно, и помисли.
Ти сравняваш по бройка ипотеки. Което е абсурден показател.
Точно по-скъпи жилища, и по-високи цени на квадрат са показател за ръст на ипотеките и пазара на имоти. Интензивен, а не екстензивен.

# 752
Някой не е прочел внимателно, но определено не съм аз. 😁😁😁 с кое се аргументира? 😁😁😁 Прочети пак статията и документа към нея. Ще те улесня - на 39 страница.
Очаква се необслужените кредити да се увеличат, а от там и лихвите, за да покрият тези лоши кредити. Към момента не е ясно колко ще са тези кредити, съответно и няма как да се определи колко ще се покачат лихвите. По-просто от това не мога да обясня. И аз искам да ми кажат още от сега конкретен процент, но в живота не в толкова просто.
Или може би трърдиш, че знаеш по-добре БНБ, които имат може би най-пълната картина? 😁

# 753
  • София
Говорим за 2 различни случая.
За 2 случай, казах ти какъв е аргументът.
Пълно отсъствие на конкретика, упълномощено официално лице на някоя банка да е направило изявление/интервю/разговор/запитване/отговор.
Просто една жена, без образование ... казала ...
На какво по-точно да вадя аргументи? Като то няма нищо поначало.

# 754
Абсолютно тенденциозно си вдигнаха таксите още преди 1 година най-малко; Банков директор тогава ми каза, че са точно заради намалените  лихви и ,че ще се покачват още/таксите/ както си и стана;
Да не кажа ,че месечните такси на малка фирма са над 35 лв. месечно;

# 755
Размишления базирани на грешни факти дали са верни размишления? 😁😁😁 Мисля че вече го изяснихме, че от размера на общо ипотеките не могат да се правят никакви изводи. Още ли трябва да обяснявам защо? 😁😁😁😁 Критичното мислене нещо куца.

# 756
  • София
Правят се изводи и още как!
Защото парите на разположение (които хора могат да изтеглят като заем за жилища) са относително постоянни в 2 та варианта.
А тези пари влияят максимално пряко на търсенето и предлагането, оттам на цените и изобщо на пазара на имоти.

Ако от 100 човека 8 имат 1млн, купуват 10 апартамента по 100к
Ако същите 8 купят 8 апартамента по 125к,
то строителите кешират отново 1млн, и си запазват 2 апартамента за черни дни.
Пазарът остава балансиран, излишни апартаменти няма, а цената е фиксирана на 125к.

2ят вариант е пример за доста по-стабилен пазар от 1я вариант.
Нищо, че има 8 бройки ипотеки, вместо 10 бройки.

А ти ползваш последното като аргумент колко зле бил пазарът.

Освен всичко, се генерира недостиг, щото само 8 са задоволени. А други 80 обикалят и цъкат с език.

п.с. "високата цена" по принцип е има доста добри плюсове за бизнес. Висок рейт на печалба, малко търчане, малко превъртане на стока, материали, производство, малко разправии с клиенти, малко бумащина, малко губене на време.
Има един единствен недостатък. Работи в относително краткосрочен план, щото създава "ниша" и повод за конкуренция. Още строители, още строежи, още маймуни.

Та колко да е зле високата цена, за пазара на имоти?

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 16:37 от Танграта

# 757
добре де, добре. явно ти е толкова зор та да не те разочароваме ще ти кажем, че всички обикаляме цъкащи , с потекли лиги и изплезен език да награбим колкото се може повече от тези свръх функционални евтинийки ... като ползваме почти безплатните пари на банките , които изобщо даже не си ги искат обратно . ама хич.
около нас цари спокойствие, розови облачета , майска трева и шум на поточе .

# 758

Че кризата е безпрецедентна и тепърва ще се разраства, средно-срочния тренд на цените на жилищата е надолу, а кой как ще излезе от нея е друг въпрос.

И за втория локдаун писах, за плановете да се промени данъчната система (пр. данък богатство, прогресивен, нови НАП одити и др.) и за банковата политика загатнах, но тогава малко хора ме взеха на сериозно. А днес темата е отново на дневен ред..

Спирам да генерализирам, да повтарям прогнозите или давам повече акъл. Вече споделям само факти, а който прочел книгите на Макс Оте и компания, които дадох в предните теми, прочел.

--

https://money.bg/credits/bankite-zatyagat-iziskvaniyata-za-novi- … agvat-nagore.html

https://clubz.bg/107188-dqnkov_borisov_sgreshi_s_pensiite_shte_s … vdigane_na_danyci

https://www.bloombergtv.bg/a/4-analizi/85448-po-vreme-na-pandemi … a-oshte-po-bogati

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 12:42 от pooh06

# 759
  • София
Ако само имаше нещо по-полезно, в което да се инвестира времето отделено тук за прогнози...

# 760
Нищо не са освободили. Имам приятели на мениджърски позиции в 3 банки.

Ако оставим настрана кризата, това е логичен подход за всякакъв тип бизнеси, не само банки. Аз не плащам абсолютно нищо на гише, не получавам никакви хартиени фактури. От сайтове като поръчваш имаш безплатна доставка, ако платиш с карта.  Излишно чакане, бюрокращина и пр.

Освобождаването и оптимизирането на разходи започна още 2017. Много банки затвориха офиси, намалиха служители, дигитализираха се, а няколко се и сляха в една, затягат отпускане на кредити. Попитай приятелите си мениджъри. А таксите лека полека се вдигат последните 4 години. Кризата се очаква от 4 години, но централните банки постоянно правят QE и я отлагат, защото имат други цели, но вече няма за какво. Банките може да са добре капитализирани и да им е трудно да ги съборят, НО целта на всяка банка е да прави пари, банката не я интересува колко е тъпкана с пари, тя иска да прави още, защото ако накрая на годината няма печалба, акционерите няма да са доволни и изпълнителните директори няма да вземат тлъсти бонуси, ако не й дават начин да прави пари, тя ще намери начин. Банките ще сринат всичко и ще го направят с кеф и ще спечелят на гърба на "хитрите" инвеститори/тарикати. И могат да го направят, защото си разбират от работата в детайли и професионално, докато масата "инвеститори" които гледат клипчета в ютюб, чатят във фб или копират позиции на приятелите си в социалните финансови платформи ще изгорят дружно.

# 761
@ToniShu да, всъщност много си права. Хората в голямата си част не се замислят и не правят прогнози, а се носят по течението. То и затова сме на това дередже.

"Червената лампа" пред задаващите се проблеми с необслужваните кредити в Европа, а и в България вече присветва. Все повече са и гласовете, които предупреждават за прииждащата вълна от лоши кредити. Но по-притеснителното е, че тази тема бе подхваната и от авторитетни фигури от БНБ, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския фонд за преструктуриране, част от който вече е и нашата страна. "

https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/shte-recidivira-li-s … s-loshite-krediti

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 17:19 от pooh06

# 762
Нищо не са освободили. Имам приятели на мениджърски позиции в 3 банки.

Ако оставим настрана кризата, това е логичен подход за всякакъв тип бизнеси, не само банки. Аз не плащам абсолютно нищо на гише, не получавам никакви хартиени фактури. От сайтове като поръчваш имаш безплатна доставка, ако платиш с карта.  Излишно чакане, бюрокращина и пр.

Освобождаването и оптимизирането на разходи започна още 2017. Много банки затвориха офиси, намалиха служители, дигитализираха се, а няколко се и сляха в една, затягат отпускане на кредити. Попитай приятелите си мениджъри. А таксите лека полека се вдигат последните 4 години. Кризата се очаква от 4 години, но централните банки постоянно правят QE и я отлагат, защото имат други цели, но вече няма за какво.

Това как има отношение към предното ти мнение и цитирам "и те са освободили много служители от март досега"? Аз коментирам текущата криза, ти ми говориш за процеси от 2017.

За криза се говори откакто се посъвзехме от предишната, но ти гарантирам, че ни банките, ни някой е чакал китаец да изяде прилеп и от там домино.

# 763
  • София
оф, pooh06, до кога ще ме мислиш за мъж? даже съм си написала, че не съм... Ако си силно притеснене и не ти трябват аргументи, а просто твърдения и прогнози, ходи в Тогедър - имат едни много хубави застраховки, ще се успокоиш най-накрая за финансите си.

# 764
Танграта, тотално нищо не си разбрал, а се опитваш да се присмиваш на останалите. Статистиката, върху която размишляваш е за всички ипотеки като стойност. Всички ипотеки, не само отпуснати тази година, а и за всички останали години назад и непогасени все още. Никакви изводи не могат да се направят от тази статистика. В нея влизат и ипотеки от преди 10 години. Също така влизат такива на бизнеса. Много големи предприятия си ипотекират сградите. Има такива за 50 и повече милиона. Само няколко такива в година изкривяват стойностите. Дори ипотеките за жилища да са се увеличили 2 пъти, ако се погасят големи имоти на фирмите за няколкостотин милиона, ще излезе, ще има спад.  Както през 2019 има само 200м, а 2018 и 2020 близо милиард.

По-просто от това не мога да го обясня.

Общи условия

Активация на акаунт