Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 154
  • 844
  •   1
Отговори
# 300
В днешно време такива схеми и схемички стават все по-рисковани. И както е писала Румка, след няколко години човек ще влезе в полезрението на НАП по някаква незначителна причина, по-добре да не им дава козове умишлено.

# 301
  • София
И нас навремето ни накараха да прехвърляме около данъчната. 2 години по-късно мъжът ми мина ревизия на НАП 5 години назад. Никакви проблеми нямаше, дори по-ниската покупна стойност имаш по-малко пари за доказване.
Пак казвам - не го правете, рисковете са много

# 302
Масата народ лежи и яде 1 година... мислиш ли че ще им е лесно да се върнат на работа и ще могат бързо да заработят на пълни обороти, при все че са дундуркани и обгрижвани.

Ти би ли си сложила ваксина ако ти предложат?

Изумявам се колко повърхностни са хората . Ковид е върха на айсберга, който задълбочи и изкара наяве кризата, в която сме от 2017. Има достатъчно данни че сме в криза от преди ковид, и добре че дойде ковид, за да има кой да обвинят.

# 303
  • инфантилно и разглезено хлапе
БНБ очаква ръст на лихвите по кредитите
Четвъртък, 15 Октомври 2020 08:30
Източник: Агенция Кросс   (5)   (33)

След изтичането на мораториума върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19 може да се очаква известно повишение на лихвите по новите кредити поради увеличението на дела на необслужваните банкови заеми. Това е записано в новото издание на БНБ "Макроикономическа прогноза".

https://www.moreto.net/novini.php?n=427814&c=04&p=4

# 304
Не бих рискувала с пари в брой, схеми и прочее. Риска, който се поема е по-голям. Ние ползвахме услугите на адвокат и той също препоръча всичко да чисто. Продавачите искаха да се изповяда на данъчна оценка, ние искахме на цялата сума. Два дена чакахме да ни потвърдят, че ще ни го продадат, така че знам какво е да си намерил това което търсиш и да се чудиш, защо това може да е пречка. Нашите доходи са доказани до всяко левче, защо да трябва да ги давам “под масата”?!
Аминка, наеми си адвокат, по различен начин протичат преговорите и всичко, доста по-професионално се държат, отколкото ако стоя срещу тях като физическо лице...

Искахме да видим преди това друго жилище, цена 96 х.евро. Уговорихме уж оглед и после ми написа на вайбър, че искали сделката да е до 60 хиляди евро, останалите кеш. Така и не го видяхме този апартамент, но повече не го и мярках из обявите, може някой да го е взел, може и да не е...

# 305
По действията на централните банки, лихвите, условията на кредитиране и т.н си личи какво е състоянието на икономиката. Забелязвам ме някои хора са много повтрхностни и реагират на явните промени, но не виждат нещата отдалеч или ако не са очевадни. Един вид нещата са като някаква елементарна механична машина - дърпаш ръчка А и става Б, дърпаш ръчка С и става Д. Дърпаш ръчка ваксина и хората спират да се притесняват, дърпаш ръчка работа и всички почват работа.... да ама нещата нито са толкова прости, нито толкова независими, нито толкова бързи. И веднъж като тръгнем надолу, ще се търкаляме надолу дълго време, преди да спрем и да тръгнем да се катерим нагоре.

Никъде не съм казал, че хората ще лягат и ще умират... просто казвам че нещата стават бавно и зависят от много неща, и не са толкова прости. Хората ще се справят и с това, но няма да им е лесно в бъдеще.

# 306
Blackcat, и да нямат сили хората, събират, не се предават, не лягат да умират. Въпреки мненията на различни форумни герои, които всячески целят да ни убеждават как армагедон идва, ей го на, чука на вратата, пускайте Аеросмит и да се приключва.

Хората работят, кой от вкъщи, кой с намален работен ден, кой нещо друго си намерил. Отворете jobs.bg, Linkedin, обяви ли няма? Непрекъснато някой рекрутър ме налазва да ми предлага позиции. Моята фирма нае поне 10 човека тази година, приятелка си смени работата два пъти, други се прекфалицираха. Колкото и да не ви харесва, животът си тече, макар и с други обороти засега.

По темата с парите на ръка - преди време ми попадна обява за чудесен апартамент в Лагера, цена 20-30% под обичайната за района. Така и не стигнахме до оглед, собственикът уж със строителство се занимаваше, ма като му казахме че ще плащаме с кредит, взе да увърта и да дава заден. Още се чудя дали сделката с банката (на реална сума) му беше проблема или документите му не бяха наред.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 20:15 от mokka

# 307
Ако строителят/инвеститорът се съгласи на 1-2 купувачи да изповяда на реална цена, как след това ще обясни при проверка на данъчните, че 99,99% са купили на цена 40-50% от тези един-двама?

# 308
Понеже разгледах сайтовете на ЧСИ тата в нашата област, и останах направо учудена колко имота са изкарани напоследък, и то на брутално ниски цени някои (някои от тях). Не съм запозната с процедурите и веднага потърсих справка в Google . Oткрих това нещо : https://pravatami.bg/2610, но честно казано ме обърка още повече. Да не кажа че ме и отказа. Прекалено засукано и несигурно ми се вижда, с доста подводни камъни. Искам да попитам дали някои от вас е запознат, но от първо лице единствено число ( а не от интернет). Мога ли да препродам в последствие имота ?

# 309
ЧС, абсолютно съм на твоето мнение. Хайде стига сме мрънкали! Нищо толкова не е станало. Поне в България кой знае каква криза няма. Никой не е затварял държавата изцяло. Всички малко или много работиха и работят през цялото време. Около офисът ми пролетта  затвориха няколко заведения за бързо хранене. Е, сега има 4 нови на тяхно място, пред които на обяд се вият опашки за храна. Мои познати със заведение пък се счупват от работа да разнасят храна по офиси, болници и домове. Имат повече работа от преди К-19. Така че и уж най- пострадалият бизнес  си е добре. Отделно, че яко се подкрепят от разни програми. Да, някои бизнеси спряха за малко, но пък някой тази ситуация им отвори нови врати.

# 310
То на нас било ли ни е някога лесно? От как се помня от дете все някакви кризи е имало. Помня кредита на нашите за жилище, как се събра фамилията да “ни спасява”, дадоха който колкото има, нашите го изплатиха и после връщаха на роднините с години. Била съм 1-2 клас най-много. Помня и как в пристъп на ярост или отчаяние мама блъсна касичката в земята, взе стотинките и птиде да купи хляб, помня как използвахме колекцията ми от сапуни и мама ме убеждаваше, че не са ми нужни, защото заемат място, а опаковките не заемат толкова много място, помня, че знаехме датата когато мама вземаше заплата и на съответната дата нямаше шоколад, нямаше месо, защото се оказа че тя я е взела авансово и на практика на тая дата не е взела нищо. Помня и друго, че въпреки трудностите, нашите много държаха да сме образовани. От как помня винаги е имало кризи и се чудя на тоя народ откъде му се сили намират... натъжих се...

Аз вече се навих, тъй-като продавачът също поема риска аз да не му платя нищо на ръка, щом е съгласен да ми прехвърли имота след като съм му платила сумата по данъчната оценка по банков път. Другото е на "добра воля" Grinning
Даже и за кредитите се чудех кога е по-добре да изтегля - сега или януари и след тази статия за БНБ и ръста на кредитите, направо мисля да действам още тази седмица и да тегля изцяло потребителски кредит, ако видя, че не мога да се справям с вноските, тогава ще мисля за рефинансиране с ипотечен. За щастие банката ми отпуска потребителски кредит на стойността на апартамента.

# 311
То няма много значение дали сега или януари, лихвите не са фиксирани. Ако ще скачат, ще скачат и за нови, и за стари.

ПП: Извинявай за любопитството, но каква е цената на този апартамент, че си се навила да теглиш всичко като потребителски?

# 312
Какви са съображенията на продавачи, които отказват да продадат на купувач с ипотечен кредит? Нали пак си получава парите, нещо не разбирам Rolling Eyes
Става въпрос за имот, старо строителство, отдавна получил Акт 16.

# 313
при нас казаха , че няма да се качи лихвения % , затова частните здравни каси качват вноските, не могат да въртят парите и да изкарват и от там ... ще взимат от клиентите.
fatalina ти нали се сещаш, че не обсъждаме разносвачите на храна ? Те един ден може да разнасят храна, на друг може и цепеници да разнасят ,а на трети да карат камиона за боклук или да продават парцалки на туристите по морето.
Нещо не си ме разбрала! Не говоря за разносвачи на храна, а за хора със заведение за хранене, които преди работеха с клиенти на място, които сега си поръчват храната за вкъщи или за офиса и т.н. Просто като искаш бизнесът ти да не зацикля, не стоиш да ровиш в телефона по цял ден и да чакаш някой друг да ти решава проблемите. Взимаш се в ръце и променяш нещата спрямо новата ситуация, така че да печелиш от нея.  Иска се иницатива и гъвкав бизнес.

# 314
И на мен ми стана интересно кой е максималния размер на потребителски, моята банка ми дава макс. 80 х.лв.

Общи условия

Активация на акаунт