Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 126
  • 844
  •   1
Отговори
# 345
Някой може ли да каже съвсем грубо, ако съм взел кредит тази или миналата година на известните лихви за срок от 20 год и месечна вноска 1000лв, колко ще скочи вноската, ако след 2 год примерно, лихвата се увеличи с 2%?

# 346
  • София
А и ако това е някакво успокоение, и се извинявам за ограничеността, засегнатите сектори не са жизненоважни, храна се произвежда, повечето стоки се произвеждат (е, леките коли може и да са в застой, не ги следя).

Автомобилната индустрия си е в яка криза, и всъщност е много важен отрасъл, дори и за България. Редно е да споменем, обаче, че там кризата започна повече от година преди короната заради други фактори. Но сега короната доста усилва нещата и фирмите заети там си страдат и ще страдат още... Аз работя в такава фирма и при нас реално кризата беше видима още лятото на 2018-та.

Иначе на пазара, който аз следя забелязах, че излизат напоследък бивши офиси (обикновено първи етаж) и разни airbnb-та. Явно такъв тип апартаменти се очакват занапред... Например освободен офис, който е с освежителен ремонт и едновременно се дава под наем и продава.

# 347
  • София
Мисля, че сметката варира в зависимост от общата сума и лихвата, които не си дал. Но да вземем популярен вариант.
При 3% лихва и 180к кредит, се получава 1000лв вноска за 20 г
При 5% лихва, се получава 1188.

Друг вариант:
При 5% първоначално, 150к кредит и 990 лв вноска
Покачване на 7% са 1163 лв вноска.

Това е без начални вноски и без изплатени части. По-лесно се смята. Но принципът е същия.

# 348
Много малко скача, очаквах да е доста повече. Защо тогава толкова ги е страх някои от скок на лихвите, като разликата е доста малка.

# 349
  • София
Ами и аз това се чудя. А и 2% скок е доста.

Все пак, зависи и на какви цени купуваш. Ако си купувал преди 5г на старите цени е едно. И с повече % лихва ще е ок.
Ако купуваш на новите цени, и примерно някоя по-скъпа локация, тогава скок в лихвите ще ти оскъпи допълнително.
Също, ако си на ръба на доходите, тогава тия 200лв може и да са фатални. Е, трябва да си наистина на ръба. Макар че банките специално се грижат да имаш резерв, като ти дават кредити, и не одобряват количества, които са на ръба, над 60% от доходите ти.

Аз лично, без да съм меродавен пример, разчитам, че ще изплатя все някаква част от кредита, преди да се вдигнат лихвите. Така че и да има някаква загуба, тя ще е приемлива.

# 350
А бензин? С това работене от вкъщи и от това много се пести. Обеди в околните на офиса заведения - струва повече от ядене у дома. За декоративна козметика пък съвсем да не отварям дума. За тези, които ползват и това отпада като не излизаш. Щях да си купувам и нови летни обувки и боти и ботуши. За кога и за къде? От март все отлагам , защото не излизам. То ще им мине модата, докато излезем пак като преди и то ако оживеем. И гледам само, че нощници и пижами не ми стигат Grinning
И още ненаправавени разходи има една камара. Всеки има такива.
Ами погледнете икономиката в малко по-голям мащаб. Нали знаете, че разходите за един са доход за друг? Следователно вие гледате от своята паничка, че като сте хоум офис и са ви намалели разходите. Да, ама това означава, че са намалели доходите на друг. И именно така започва стагнацията - като всеки се стиска и крие пари за черни дни. То е и до нагласа на масата хора.
Изобщо, подем в икономиката се забелязва, когато всеки харчи и парите в икономиката се превъртат. И обратното - когато всеки стиска и се харчи само за най-належащите нужди - икономиката е в стагнация.
Нали именно заради това мерките на правителствата са да се печатат и раздават пари - за да може хората да харчат и колелото да се върти.
Супер точен коментар. Малко хора се замислят и разбират това.

# 351
Автомобилната индустрия? БМВ премества производството на бензин и дизел  извън страната и оставя в германия само електро. Доколкото гледах някъде до 2030 или 35 беше се минава изцяло на продажба на електро коли в Англия, Германия , ...
Другаде не знам как ще е .
Не разбирам как става тази работа като тока поскъпва така яко.

Танграта нашия данъчен консултант ни каза - ако нещо ще се плаща повече от 10 г. не си струва.

# 352
  • София
Цял живот, независимо на каква тематика, материална, нематериална, съм мечтал хората да си записват думите и да си ги препрочитат периодично. На мен с десетилетия не ми се налага да сменям гледната си точка. Дори и не за десетилетия, а през целия си живот.
Не ми харесва, когато едни хора твърдят едно, а след време противоположно. Не визирам вас, а по принцип.
Примерно, не си купувайте жилище, щото къде ще го мислите.
А след това  "ами държавата трябва да осгигури жилища, и наеми, ние как да плащаме /наем/ипотека".

Това за мен са абсолютно противоположни гледни точки. От една страна "бОли ме!", а после "Ох, заболя ме!".

Друго, аз по финансови консултанти не ходя. Доста по-умен съм от тях, и винаги са ми били досадни. Виж данъчните е друго нещо. Там ходя, щото не помня наизуст всички вратички в закона. Нищо, че по образование съм счетоводител.

Това за 10те години е частично вярно, но има доста "ако"-та.
Първо и най-важно, вероятно гледа да ви "продаде" някакъв си негов пакет с "обещана" доходност. За който после ще се окаже, че не било баш така, ами малко по-иначе, че следващите години баш ще се окажат лоши, че 8% е теоретична доходност, а реално друго, че не включил неговата комисионна, която е примерно 2%, че не включил и валутните операции, ако се купува в долари и тн и тн.
Второ, може и да не ви предлага такъв "пакет". Тогава въпросът е, а ОТКЪДЕ да изкараме 8% доходност!? Така, на приказки всеки е гуру. Ама не всеки практикува в реалността и носи отговорност.
Трето, тия доходности 8-10-15 +% са за професионалисти, които хабят маса нерви, риск, време, труд.
Четвърто, аз си я имам тая доходност и с имотите.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 16:00 от Танграта

# 353
Да нямате проблем с очите?
Недвижими имоти е темата.
Какви специалисти излизат и какво производство има е съвсем друг завой.
33 страници празни приказки и нищо полезно.
Разбирам, че ви е скучно, но уважавайте и времето на читателя, който влиза и иска да прочете нещо по темата, а трябва да скролва мерене на лични мнения по най-различни теми.

# 354
"Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ)."

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища. Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%). Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит.

# 355
E, за доктори има голям глад. Може да не вземат пари, ама ги вземат. А и в чужбина ги лапват.

Аз говоря за вземане на специалност. Още от Тошово време беше с връзки и с пари. Без специалност - търговски представител на фармацевтични фирми. Там вероятно са на %. Пари - сигурно взимат (в зависимост от постиженията), но на практика са търговски пътници, не лекари.
А чужбина със сигурност е вариант, за тези, които наистина искат да се развиват в професията.

Фрау Клау, чудя се как разбраха, че тези 5 квадрата в минус са за сметка на ширината. Laughing Защото разликата е в площта, а ширината се измерва в метри. Това не е заяждане с теб, а с журналистите/редакторите, дето са решили да проявят творчество, вместо просто да копи-пейстнат прес-съобщението на НСИ.

# 356
Зависи кой как вижда данните.
Когато са били на чертеж, поради намаляващи терени, всички строители явно са си направили сметка, да изкарат повече пари като мъничко намалят площта и вместо тристайни увеличат броят на двустайните. Защото тези идеални части на толкова много двустайни, нямат хващане, а са си пари.
Обаче идва КОВИД и хората работят от вкъщи. Ако са купували на зелено, не знам дали сега няма да искат да се отърват от тях.
Защото 59 кв.м. двустаен е идеален да се приберат 2-ма души само за спане след работа, но за 2-ма души, по цял ден у дома, надали е решение.

# 357
Просто строителите предлагат това, което се търси. Хората нямат пари за голямо, но искат да си купят. Какво е решението?

# 358
При над 80% собствени жилища? Нямаме пари.
Моля вижте статистиките на другите европейски държави, за собствено жилище.
Надали това е причината.
Жилищата в България, спряма други европейски държави са изключително достъпни, за масовото население.

"България е на трето място в Европейския съюз по месечен ръст на строителната продукция през септември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителният сектор у нас е постигнал ръст от 1,5% спрямо август, колкото е било нарастването и в Германия. Преди страната ни са само Словения и Румъния с месечен скок от съответно 2,6% и 1,7%."

През септември строителната продукция в еврозоната е намаляла с 2,9% на месечна база, а в ЕС – с 2,5%. На годишна основа произведената продукция в сектор строителство се е понижила с 2,5% в еврозоната и с 2,7% в ЕС. Спадовете както на месечна, така и на годишна основа се дължат предимно на свиването на сградното строителство както в ЕС, така и в еврозоната, сочат данните на Евростат.

# 359
За 2 човека 59 квадрата стигат. За 3 са малко

Общи условия

Активация на акаунт