Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 117
  • 844
  •   1
Отговори
# 360
Най близките ни семейства са двойка учители и другото семейство : полицай и служителка в детска градина. Имат стаж. Дохода на всяко едно от тях е около 2400 лева нето. Сигурни пари, свободно време, осигуровки, пенсионен стаж, от 10 до 20 брутни при пенсиониране. Сумата е повече от значима за провинцията. Шивачка/гладачка в цех - минимална. Работнички в голяма обществена пералня - минималната. Работничка в хлебозавод ( нощем от 3 часа застъпват) - минимална, работничка в производството ( дребни машинни детайли) - минималната...Хората от чистотата които чистят града - минималната. Наетите в сферата на услугите - хотелиерство, ресторантьорство - минималната, продавачки по магазинчета - минималната...Няма 15 процента, няма индексации....
Да, точно така, а останалите парички в пликче и дори данъци и осигуровки не се плащат върху тях. Хайде знаем ги тези минимални заплати.

# 361
Един наемател ни разиграва. Подписа, взе ключа, и после май намерил нещо по-евтино, и си иска парите обратно. От 100 кладенеца вода извади как не бил живял, как друг бил живял преди това там(???)
Луди наематели се навъдиха. Пазете се от тях!

# 362
При над 80% собствени жилища? Нямаме пари.
Моля вижте статистиките на другите европейски държави, за собствено жилище.
Надали това е причината.
Жилищата в България, спряма други европейски държави са изключително достъпни, за масовото население.

Тези 80% собствени жилища имат нужда от малко тълкуване. В тях влизат и жилища, приютяващи 2-3 поколения. И селски имоти, оставен празни.
Няма друга причина, строителите стрият това, което се продава. И понеже продават на квадратен метър им е все едно дали ще продадат 10 апартамента по 200 квадрата или 20 по 100 квадрата. Даже по-големите са по-лесни.
А колко достъпни са не смея да споря, и за мен са достъпни, ама то си е въпрос на гледна точка. И доколкото у нас най много се търсят в София, с огромен прираст от прииждащи, малкото жилище си е по-предпочитано от финансова гледна точка.

# 363
Румка, не са луди.
Правят си сметка, а в момента постоянно излизат имоти под наем с по-ниски цени.
50 лв. на месец по малко за 1 година са 600 лв., 100 лв. по-малко на месец са 1200лв. спестени за 1 година, което не е малко. Особено когато не се знае ще имаш ли работа. Някои професии можеш да ги правиш хоум офис от вкъщи в Калофер и да напуснеш жилище (хиляди в момента са така, дори и в нашият офис), но има професии, които не стават от вкъщи.
Излязоха голям брой жилища на пазара - AirBnb, освободените от служители в дълъг хоум офис.
Конкуренция.
Всеки търси най-доброто за себе си.

# 364
  • София
То, хубаво да търси доброто, но хората дали пари, взели ключ, а после си искат парите. Не четеш внимателно.

Освен това, кой е луд да ти дава 50-100лв по-ниско за цяла година. За период от 3-6 мес макс. И после стандартни цени.
Е 3х 50лв = 150лв. 6 х 50 лв = 300лв.
Напълно възможно при 600лв наем, 300лв да е комисионната на брокера, към наемателя, и още толкова към наемодателя.
Освен това, местенето си отива 1-2 дена, което са си 100-200лв разход. За интернета имаш 10-15лв такса.

Също, много често имаш застъпване, по 1-2-3 седмици и плащаш 2 наема на 2те места. Щото си в предизвестие, но бързаш да хванеш "евтиния" апартамент. Освен ако не мъчиш шмекерии и лъжи като горните. Противно на договора, да клечиш като просяк клошар и да си искаш едни пари, с които си платил вече дадена на теб услуга.

И ако 2 седмици плащаш наем на 2 места имаш и от там едни 300лв.

И като теглиш чертата, излиза "танто за кукуригу". Т.е. много шетане за нищо.
А създаваш главоболия на различни хора, създаваш работа, нерви, хабиш време, труд. Включително своето.

Много местещите са типаж хора. Това са дребнави и не много умни хора, които търсят "тарикатството" във всяка дреболия, дори и на цената на загуба, след чертата. Но не мислят до там.

# 365
Наемът му е нисък. Ако не се бях навила да му върна парите? Нали щеше да потъне с 1 наем и 1 депозит, както и с комисионната на агенцията?
Аз му върнах парите, но реално, той е в нарушение и не бях длъжна. Можеше да изгуби наема и депозита. Нали така? Тогава тия 50 лв разлика, щешемдамги избива 2 години. И пак, моята оферта е супер.гостино място за живеене.

# 366
Да, Румка. Не си била длъжна.
Има договор и той трябва да се спазва. Така си му дала индикация, че номерът ще мине.
Тангра, няколко пъти писах: в нашият офис, масово колегите си предоговориха наемите, за по-ниски, с договор за 1 година. За жилища, в които живеят от години и хазаите не искат да ги губят като наематели.
Някои от тях смениха двустайно, за тристайно жилище, за да работят 2-ма спокойно и да имат кухня за общо ползване, на цената на предишният двустаен наем.
Радвам се, че при теб наемите си остават същите, но в София има раздвижване и не навсякъде е така.

# 367
Да, ама насила хубост не става. Да си се разделяме, друг човек ще се намери, който да остане с мерак. Няма пък всеки път да тръпна какво ще иска, като ми се обади по тел. Или пише по Вайбър?

# 368
  • София
Така е! Най-доброто е, ако има нещо недоволни, по най-бързия начин всеки по пътя си.
Между другото, при мен една 2ка се изнесе. От 3г са при мен. Те казаха, че поначало нямали намерение да остават за постоянно в София. Работещ и последна година студентка.
Като оставиха наем за 1 мес напред, защото се изнесоха без предизвестие. Вече става 5ти ден.
Направих уговорка с 1 по-голяма фирма, само те да ми търсят хора. Имаше 2 огледа, едните бяха туристи. Другите имаха интерес, опитаха да намалят от 500 на 480 с 6 мес предплата. Или поне питаха дали ще може. Но и на тях им трябвало 1 мес предизвестие от предишната квартира. Питаха може ли да ги чакам месец. Казах им, до седмица, макс 10 дни. Те също не се обадиха, но харесаха апартамента. За сега няма други огледи. Малко е слабо.

# 369
  • София
Българските подизпълнители каквото им дадат, това ще правят. Ще им доставят и монтират оборудването, ще им обучат персонала и толкова. Волани и на велосипеди могат да правят, все тая. Добавена стойност като ишлемето на саката на Армани.
За софтуера съм пас, нямам представа какъв софтуер и за какво и кого разработват, ама всичко останало споменато е полуавтоматизирано и идва готово измислено, със съответното оборудване и инструкции.
За да измислиш нещо сам, ти трябват инженери от всякакъв вид, не само програмисти. А инженерите, образовани и обучавани да мислят и измислят, май хич ги няма у нас.
Но пък си имаме бол меринджеи всякакви, икономисти всякакви, юристи-специалисти по всичко, пиарКи и public relations, и т.н., и т.н.

Това са малко митове и легенди, че тук сме само в аутсорс производството. Всъщност, в България се разработват и доста сериозни неща. Bosch направиха дев център в който разработват системи за автономни автомобили. Във Вистеон правят доста електроника за висок клас автомобили. Имаме Ендуро сат, които правят космически технологии и микро спътници - супер иновативна услуга, в която май са и световен лидер. Имаме поне няколко десетки фирми, които се занимават с IoT и световен пазар (Алтерко Роботикс например). Да не говорим за една огромна плеяда от малки и по-големи софтуерни фирми и стартъпи. Всички тия се занимават с разработка на продукти с висока добавена стойност... Между другото на програмистите напоследък им викат софтуерни инженери, щото и те създават продукти. А като им видите заплатите, може да разберете и защо имотите са толкова скъпи. Wink Явно щом им ги дават има защо.

# 370
При над 80% собствени жилища? Нямаме пари.
Моля вижте статистиките на другите европейски държави, за собствено жилище.
Надали това е причината.
Жилищата в България, спряма други европейски държави са изключително достъпни, за масовото население.

А статистиката - водещи по собствено жилище на глава от населението, водещи и при съжителстване на повече от 1 поколените. Много надолу в статистиката за квадратен метър жилищна площ на човек. Та цитираните държави, в които малко хора имат собствено жилище, са водещи по квадратен метър жилищна площ на човек.

Т.е. повечето хора в България си имат собствено жилище, но в него живеят младите, родителите и понякога баба/дядо. Пък ако си в самостоятелно жилище, тогава то е малко, "кокетно" според брокерите. И като жилищна площ не се смята помещение, в което се готви.

# 371
80 на сто собственици на жилища, не означава непременно, че всички си живеят в собствеността. Имам наематели, които се опитват да продадат къща близо до Сф, за да купят апартамент. Други имат някакви имоти в прованса - неподходящи за обитаване, непродаваеми или нещо трето. Или са наследили имот в населено място, където нямат шанс за работа. И т.н.

# 372

"България е на трето място в Европейския съюз по месечен ръст на строителната продукция през септември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителният сектор у нас е постигнал ръст от 1,5% спрямо август, колкото е било нарастването и в Германия. Преди страната ни са само Словения и Румъния с месечен скок от съответно 2,6% и 1,7%."

Ръст ако има ( а не само на хартия от Евростат) то той е в София . И най много в още един, максимум два града. Останалата част - пустош. Са видим сега ББ как и на кого ще раздаде ония 800 000 000  евро дето ни ги отпуснаха снощи. Щото той на заеми и помощи само се крепи. Тия глупости за БВП вече не ми се слушат.

# 373
Проблема с непродаваемите стари наследени имоти е традиционно български.
Имот не се продава - той си държи стойността.
Реалността показва друго.
Ако бяха продадени преди време хиляди такива къщи и земи, много хора можеха да имат средства и собствено жилище.
Аз също не мога да убедя родителите си да продадът и да похарчат както искат парите от такива къщи, които към момента са чист разход и никой не ходи, нито струват кой знае какво на местата където са.
Много път имаме да изминем преди да осъзнаем, че имот на всяка цена не е гаранция, а тежест.
В много от развитите европейски държави, собственноста е малко, не само заради недостъпност, а и заради постоянно кариерно преместване, както в рамките на държавата, така и в целият свят.
Ще ни трябва и много време, да запомнем да осъзнаваме, че площта е важна - Житието определя битието, както казват старите хора.
Да не създаваме семейства, защото мама ще ни даде една стая в апартамента.
Всичко това са етапи от развитието на едно общество.
Просто сме назад. Много сме назад в някои отношения.

# 374
Не съм напълно съгласна с Фрау Клау.
Консерватизмът на българина по отношение на недвижимите имоти се базира на жизнения опит на много поколения. Жизненият опит от ситуацията в България, защото тя е определяща.
Не че сме по-тъпи от разните там жители на разни други държави. Там е различно, затова и отношението към собствеността е различно.
И в България мисленето се променя - хората почват да са по-гъвкави при управлението на недвижимите имоти. Продават, купуват след това друго, по-ликвидно или по-добро (примерно по-голямо или в по-добър квартал).
Но въпреки това една значителна нотка консервативност при това управление само ще е от полза, поне според мен.
При младото поколение се наблюдава едно лековато по мое мнение отношение - за какво да вкарвам едни пари в жилище, като не се знае накъде ще се насоча утре - може да съм тук, а може да съм другаде. А парите мога да ги похарча за много по-приятни неща. А какво ще стане, ако останеш тук (по една или друга причина) и без собствено жилище - парите ще са опукани, на прилична пенсия не може да се разчита? Ще разчиташ мама и тате да се споминат навреме, за да не останеш на улицата ли? Или на продажбата на ниви/къщи/апартаменти от баба/дядо?
Ако ситуацията в България тръгне да се нормализира постепенно (за което съм скептична, защото съм преживяла еуфорията преди 30 години и оптимизмът се оказа нереалистичен в значителна степен), тогава за 1-2 поколения ще се промени и мисленeто.

Общи условия

Активация на акаунт