Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 051
  • 844
  •   1
Отговори
# 540
Не е шокиращо, а логично. В единия случай, някой друг е свършил работата преди време, в другия се захващаш сам да организираш всичко за след време.
Трудът и времето струват пари. И то не малко.
Да ама нали се сещаш, че не са си я правили сами тази къща с двете си ръце Satisfied , ами са наели фирма да им я постой и архитект да я проектира и пак са вложили други хора много врем и усилия и въпреки това им е излезнало много по-евтино от готова чрез агенция...
2 години я строиха тази къща, гарантирам много повече време от колкото строят фирмите имотите на конвейр с цел да ги продават

# 541
На мен зеленината и мястото за разходки са ми ок там, където живея.

За много хора не са ок. Аз лично съм платил повече, за да живея в "нормален" квартал и "лукса" да съм близо до парк + пълните такси към общината. Работата е там, че за хилядите левове данъци, общината не прави нищо съществено, за да облагороди София. Ландшафтната архитектура на столицата е от любимия ни период на комунизма. В новите квартали като МанЛи има ли парк, нормални пътища, тротоари и т.н. и чие задължение е да се изградят - на строителите и живущите или на общината и държавата? Ето затова ще си мечтаем за Драгалевци, а хората от там ще си мечтаят за бягство в провинцията или чужбина. Въздуха тези дни с нож да го режеш и това ли е ок? Или просто е по-лесно да се игнорират проблемите и да се успокояваме, че при нас е най-евтино..

# 542
  • София
2 години я строиха тази къща, гарантирам много повече време от колкото строят фирмите имотите на конвейр с цел да ги продават
Именно! Колко струва наем на къща за две години? А "заплатата" на предприемача? И това са само преките разлики. Има още един куп.

# 543
Работата е там, че за хилядите левове данъци, общината не прави нищо съществено, за да облагороди София.

Не е съвсем така. Не знам за другите квартали, ама около мен последните 2 години масово смениха клатещите се стари плочки на тротоарите с новите паважни блокчета, което е огромно подобрение. Основно беше ремонтирана триъгълната градинка пред СМГ. И паркът "Заимов" се поддържа, и '" Докторската градина" беше основно ремонтирана. Кастрят дървета, метат, косят. Явно подобрение си е спрямо преди. Даже улиците мият.

# 544
  • София
Голяма далавера, 2 години (и с радост за дължината) строили били къща.
На чужд гръб ...

А защо да излиза по-евтино да си купиш готова?
Защото продавачът платил едни пари, занимавал се 2 години, а после гледа да се отърве?
И търси на кой да я хариже?

Бтв, вчера идваха едни наемат-туристи.
Гледаха апартамента, цъкаха с език и си мърмореха, "какви са тия наеми", а и цените, "апартаментите били обявени за продажба на безумни цени, какво си въобразявали". Викам, ми то тук в този район няма никакви обявени апартаменти, нито скъпи, нито евтини, не се продават.
Отговарят, "то зависело от гледната точка".
Викам, те парите са универсално мерило. Не зависят от гледна точка. В Люлин, защо има много обяви за продажби?

# 545
Тангря съгласен съм с теб. По принцип дори и да искат да преговарят не е начина да меънкат и намекват. Но не съм съгласен че парите са универсално мерило. За едни може да са ценни за други не толкова.

# 546
  • София
Не щяха да преговарят. Ама и аз не ги исках. Изглеждаха някак "различни". От "Люлин" Simple Smile
Брокерката не им показала снимки ... И те са се надявали на 2стаен или от "старите гарсониери", с отделна кухня.
Тъй като бях поизнервен, най-учтиво и с усмивка им казах, че няма как да намерят 2ст за 480лв в този квартал. И да има намаления, те са в рамките на 100ина лв. А 2ст са за по 750-800лв.
Гледаха с празен поглед. Така или иначе, срещата беше губи-време.
И брокерката не си беше свършила добре работата.
Сега се сещам, че пролетта заради такива случаи бях започнал да разпитвам предварително брокера, дали наемателите подробно са се информирали какво ще се гледа, снимки, разпределение, цена. За да се избегнат такива "откъснати от реалността" сценарии.

# 547
Ама чакай сега, уж наплив имаше от наематели, нямаше нищо празно пък сега друго се оказа. Свиквайте де, от тук нататък само отлив ще има поне 4-5 месеца.

# 548
Тстул прав си, но няма смисъл от такива нападки, дори и продавачи/наемодатели да са ги правили и при тях не е имало смисъл. Който си е направил сметката ще оцелее и при отлив, нещата никога не са константа.

# 549
  • София
1 освободен на фона на ХХ заети колко е.
И този е свободен от 1 седмица, а е платено за месец напред.

Аз нямам против, че има отлив. В противен случай съм имал случаи, по 30 човека накуп, чакащи пред вратата. И питат "на търг ли ще е ".
Та отлив, отлив, но от 500-520, евентуално ако се намали на 450 ще се даде веднага. Тези, които очакват 1/2 цена, нещо са се объркали.

Обаждаха се съвсем до скоро брокери. На които отказвах.

4 месеца намалено търсене не е голям проблем.
По-голям проблем ще имат тези, които се местят, лакомейки се за 100лв по-малко, а след 4 месеца ще ги чака изненада, покачване или преместване. Щото сега извиват ръце, но това няма да е вечно.

# 550
Ама чакай сега, уж наплив имаше от наематели, нямаше нищо празно пък сега друго се оказа. Свиквайте де, от тук нататък само отлив ще има поне 4-5 месеца.
Нали според теб в Драгалевци нямало южно изложение? Показах ти колко красива е гледката на юг. Покажи моля те южна гледка от някое северно село. Нека да видим как е. Като подчертавам южна, защото там близката планина е на север.

# 551
  • София
Скрит текст:
ТoniShu,  понеже съм от твоята порода, затова ти го казвам. Не е само Изток, има и на други места, писах за топ квартали назад, знаят се. Това не е упрек, казвам ти го като информация. Близостта до НДК или Попа означава, че винаги можеш за 10 мин да си в суматохата, заведения, магазини, театри, изложби, но като ти омръзне, се прибираш на тихо, зелено и спокойно, пеш за отрицателно време. Тоест, имаш и двете на разположение. Близостта до голям парк е третото, което имаш. На тези улици има дървета и няма ГТ, това са вътрешно квартални улици. Лисица в Ловния не ми се вярва да има, има прекалено много хора там. Виж таралежи има много, и в Южния, и в Борисовата също. И в Лозенец из квартала се мотат нощем, и в Иван Вазов ги има, идват да търсят храна по кофите.

Гого, цените са космически, да, и предлагането е много малко, но не говорим за това, а че Тони на никаква цена не би живяла в центъра. Не че не може да си го позволи, а че не иска. Затова казвам, че няма достатъчно опит. Просто факт, без оценка в него.
Оставяме лисиците настрана, но ако си от моята порода, ще е готино някой ден да ви запозная с нашата дворна Лиси Simple Smile
С по-голям кредит сигурно щяхме да можем и в центъра да живеем с ММ (според предлагане и цени, можеше и да не е във въпросните микро райони, разбира се). Но честно казано, не виждам защо да търся имот до парк, като може паркът ми да е в двора ми и на всяка крачка извън него. Защо да деля общи части и проблеми с още хора, като мога да живея по своите си правила? Защо да тегля по-голям кредит, който ще мога да изплатя, но няма да ми донесе това, което искам? Не казвам, че съм права и за друг освен за себе си. Но не е до опит, по-скоро го отдавам на това, че нямаме деца и в момента можем да сме егоисти. Като заимаме, може друга песен да запея; но това няма да значи, че в крайградска къща е кофти за живеене по принцип.
Между другото, снощи и днес сутринта гледах, че в града е все мъгла. Тук се изчисти още вчера през деня и не се е връщала. Примерно в мъглата не бих излязла в парк в града, по-скоро бихме запалили до Витоша за разходка, отколкото долу. Или ще си останем вкъщи. Пък ако не друго, от тук Витоша ми е по-близко и мога да ида пеш вместо да замърсявам и аз с колата Simple Smile
Иначе ужасно обичам старата софийска архитектура, малките находки тип закътани магазинчета и кафенца, обичам старото поколение софиянци, с каквито съм имала досег; харесва ми понякога да съм сред хората по улиците (примерно за първа бира на открито напролет).
И в крайна сметка, никой не е вързан завинаги на едно място - хората не сме дървета и е важно просто да се чувстваме окей където сме Simple Smile

Ето това не съм го открила никъде в центъра и в никой парк в София. До усещане си е Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 11:55 от ToniShu

# 552
Скрит текст:
1 освободен на фона на ХХ заети колко е.
И този е свободен от 1 седмица, а е платено за месец напред.

Аз нямам против, че има отлив. В противен случай съм имал случаи, по 30 човека накуп, чакащи пред вратата. И питат "на търг ли ще е ".
Та отлив, отлив, но от 500-520, евентуално ако се намали на 450 ще се даде веднага. Тези, които очакват 1/2 цена, нещо са се объркали.

Скрит текст:
Обаждаха се съвсем до скоро брокери. На които отказвах.

4 месеца намалено търсене не е голям проблем.
По-голям проблем ще имат тези, които се местят, лакомейки се за 100лв по-малко, а след 4 месеца ще ги чака изненада, покачване или преместване. Щото сега извиват ръце, но това няма да е вечно.
Ама как така, нали нямаше да има намаления на наемите и това беше само блян за тези дето не могат да си позволят да си купят и за чакащите някакъв срив???
Да не говорим, че до съвсем скоро се размятаха едни цифри от типа на 700-800 лв наем за тия двустайки. Защото доста ясно си спомням едни бакалски сметки дето бях правил и точно ти ме поправяше.
Нещо какво взе да става?

# 553
Нали според теб в Драгалевци нямало южно изложение? Показах ти колко красива е гледката на юг. Покажи моля те южна гледка от някое северно село. Нека да видим как е. Като подчертавам южна, защото там близката планина е на север.

Заповядай. Отсреща в мъглата може да си потърсиш южното изложение, където слънцето е залязло няколко часа по рано Simple Smile
При Танграта падат наемите много скоростно - за 20 мин от 700 до 450 в следващият му пост Simple Smile 

# 554
  • София
Заповядай. Отсреща в мъглата може да си потърсиш южното изложение, където слънцето е залязло няколко часа по рано Simple Smile
Особено лятото в жегите е такава драма да залязва по-рано слънцето... Ужас е, казвам ти Simple Smile М/у другото, и аз виждам Стара планина в мъгла като погледна на север рано сутрин. Но все си казвам, че щом при мен на малката височина има разлика спрямо града, сигурно и при тези отсреща е така; и не ходя да им обяснявам на какво прецакано място живеят, защото отдалеч ми се струва, че им е мъгливо...

Общи условия

Активация на акаунт